Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiecisty groch z kapustą

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/21 09:53 #25532

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25816
Do mieczyków jakoś nie mam serca :( , miałam kilka ale przeleżały do czerwca bo o nich zapomniałam :oops: i teraz dopiero zobaczyłam pierwszy kwiat :dry:
Ale dale zaczynają mnie nęcić zwłaszcza takie mniej napuszone, np Twoja płomienna Incandescent :woohoo: , ciekawa jestem czy ona też wymaga podpór think:, bo kwiat wygląda na lekki.
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2016/09/21 09:53 przez piku.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/21 10:08 #25535

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Hmmm... a gdzie są moje mieczyki? think: Chyba testowałam czy przezimują w nieogrzewanym domu gwizdac I... krecigl

Mieczykom chyba byłoby do twarzy w trawach :woohoo:

Kurczę blade, strasznie mi wpadła w oko dalia 'Crazy Love' zdziwko

I czekam na kolejne odsłony Dzivite :kocham bo tak umiejętnie swoją dzieliłam, że nie mam :diabelek

--=reklama=--

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/21 10:42 #25546

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Miłeczko, co do komentarzy, to takie troszkę odjechane to tylko tu, u siebie mam śmiałość zamieszczać, bo też mogą je przeczytać Ci, którzy chcą mnie tu odwiedzić. Takie bardziej osobiste, dla osobistych gości vishenka .
Co do mieczyków, to postępujesz wręcz idealnie. Od momentu ścięcia kwiatu (byle nie za nisko), roślina wszystkie siły kieruje na budowę bulw zastępczych (nasion z kwiatów już nie będzie).
Wszystkie nowe zdjęcia dalii są w wątku daliowym, więc różyczka Barkarole.

i jeszcze ziołowo-świeżo pachnąca My Girl.

Wiesiu, akurat dalia Incandescent siedzi w najbardziej „nie zabardzo” miejscu i mogła się nadmiernie wyciągnąć, ale chyba jednak wymaga podpór. W ogóle wygląda na to, że wszystkie moje dalie wymagają podpór :grabie . Mam jeszcze jedną taką, która ma bardzo delikatny kwiat, ale w inny sposób. Na razie jest nn.

Jeszcze raz Incandescent (mam nadzieję, że nie pokazywałam tego zdjęcia)

oraz coś bardziej zgodnego z Twoimi klimatami - aster nowobelgijski Carnival.

Sibi, co do Crazy Love to w ogóle nie ma sprawy, krzak jest duży, dorodny, wydaje mi się, że będzie co dzielić (jeśli się tylko przechowa). Dobrze mi się przechowała York & Lancaster, ale to chyba żadna sztuka. Co do Dzivite, to też nie ma sprawy, tylko nie wiem co będzie, ponieważ jest to dalia, którą już na samym początku najbardziej uszkodziłam. Chciałam ją lekko wyprostować przy pieleniu i w ręku została mi cała łodyga z kawałkiem piętki. Szybko zrobiłam z niej dużą sadzonkę, wsadziłam do ziemi i zasypałam. Dalia jakby nie za bardzo to zauważyła, rosła sobie dalej, utworzyła krzak i zakwitła. Pozostała w ziemi bulwa wypuściła liście i rośnie. Mogę mieć więc dwie bulwy, to co za problem. Zobaczymy tylko jak się przechowają.
Chyba tak to jeszcze nie dzieliłaś 2smiech .

Dla Ciebie jeszcze róża Ingrid Bergman. Ona ślicznie delikatnie pachnie w słońcu, tak jakby dopełniała swój wygląd. A zawsze wygląda jak mega gwiazda na czerwonym dywanie w krwistym, głębokim aksamicie.

Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2016/12/11 19:00 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, edulkot, VERA, Dagusia

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/21 20:33 #25614

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Gosiu dalie śliczne ale czerwone róże :heart takie mogłabym oglądać bez końca 2smiech
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/21 23:08 #25645

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Czarujesz mieczykami Gosiu bardzo skutecznie- kiedyś co roku sadziłam..i kusi bardzo, żeby za rok się z cebulkami jakimiś zapoznać ;)

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/21 23:41 #25649

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Majeczko, dla Ciebie róże jeszcze raz - dzisiejsze.
Barkarole

Ingrid Bergman

I śliczna My Girl, tym razem w pąkach

Moniczko, mieczyki już niedługo będę wykopywać, ale też uważam, że warto je sadzić :kocham . Zrobię foto-relację z tego, a później, jak się nimi zająć by były piękne.
Tymczasem zakwitł mi powtórnie pełnik chiński - Golden Queen.

Sibi, mieczyki do traw - jak najbardziej :) .
Tymczasem dzisiejsze dalie
Crazy Love

Crazy Love, Vassio Meggos i wiśniowa grzybieniasta nn.

Specjalna dzisiejsza sesja Dzivite

A na zakończenie Be a Sport - tak skubana wyrosła, że musiałam robić zdjęcie z wyciągniętymi do góry rękoma (nie poszłam po drabinę) no i wyszło jak wyszło wink-3 .

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/12 03:51 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Amarant, takasobie, Krzysia, edulkot, VERA, Monika-Sz, Dagusia

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/22 08:38 #25676

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48199
Obfoć tą białą nn i do identyfikacji!
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/22 10:14 #25698

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Asterki i owszem to moje klimaty ale pełnik chiński podbił moje serce :kocham
Wiesia

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/26 21:19 #26205

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25391
Kiedyś eksperymentowałam z daliami u siebie (od p. Stanisława) Były piękne......................fakt, ale wykopywanie jesienią karp niewykonalne. Na mojej gliniastej trójce, pomimo rozluźniania gleby żwirkiem i kompostem, żaden sprzęt (a nie było wtedy jeszcze takich wypasionych jak obecnie można kupić) nie dawał rady ogromniastym karpom jakie porosły. Siłą rzeczy traktowałam je jako jednoroczne, co mnie po kilku sezonach zniechęciło do ich uprawy skutecznie. Nie tak dawno mieczyki od p. Anity B. oczarowały mnie na tyle, że również dopadła mnie ta choroba. Trwała wprawdzie tylko dwa sezony, przez to wykopywanie i przechowywanie właśnie.....................Cóż leciwa i leniwa już jestem, ale z ogromną przyjemnością oglądam te cudeńka u Ciebie, jak i w kilku jeszcze ogrodach. Tak więc pasę oczy i duszę cudzym ale jakże wdzięcznym widokiem vishenka
Buziaki :buziak

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/26 23:40 #26224

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu, cieszę się, że Ci się moje zdjęcie pełnika podoba. Powiem szczerze, że mnie też. Wyszło mi na prawdę fajne - pokazuje (jakby nie chcący) wszystkie walory tego ślicznego kwiatuszka. Podobno tajemnicą na powtórne kwitnienie pełników jest ścięcie po pierwszym kwitnieniu nie tylko kwatów, ale i liści. Ja taka odważna nie jestem (zwłaszcza z Cheddarem, który po 3. latach zakwitł mi dosłownie 3. kwiatkami).
Przypomnę go tutaj, choć wydaje mi się, że po całym lecie treningu, teraz moje zdjęcia są lepsze. No ale szansa na ponowne obfocenie go będzie dopiero w przyszłym roku w maju.

Pełnik Cheddar

W czerwcu pełnik chiński Golden Queen kwitł natomiast tak:

Vera, powiem szczerze, że ilością dalii u mnie też jestem nieco przytłoczona. Byłam przygotowana na max. 15 karp. A tu tyle tak pięknych odmian. Szkoda je zmarnować, bo mogą nie wrócić. Mam dobrą piwnicę na działce, spróbuję je przechować. Logistycznie bardzo dobre miejsce dla nich mam za peoniami przy siatce, tylko że tam aż tak dużo miejsca nie mam no i oczywiście chodzi o wielkość daliowych karp. Ze względu na planowanie przestrzeni połączenie jest idealne - peonie zaczynają wchodzić w spoczynek - dorastają dalie; przestrzeń jest znowu wypełniona kwiatami. Zobaczę tylko jak duże będą w tym roku karpy dalii i jak na wiosnę wpłynie to na peonie, bo to one są tam gospodyniami.
Opiekę nad mieczykami mam rozpracowaną - mama też się nimi zajmowała i co istotne, można to nieco rozłożyć w czasie.
Ponieważ wspomniałam peonie (a już za nimi troszkę tęsknię, to wrzucę tu kilka wspominkowych zdjęć dla Ciebie i siebie).

Peonia Rubra plena

peonia Red Charm

peonia Edulis Superba

Peonia Neon

Wiem, że dużo tych wspominek powrzucałam to choć jeszcze jedna - Duchesse de Nemours (szkoda, że zdjęcia nie pachną).

Ale mnie naszło, ale to chyba dlatego, bo tegoroczny sezon peoniowy był taki krótki. krecigl
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/12 04:05 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, edulkot, VERA, Dagusia, annawu

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/27 07:53 #26235

• aguniada
  • aguniada Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1628
Gosiu, dalie kwitną u Ciebie wprost zjawiskowo!
Ta różnorodność kolorystyczna i detale budowy poszczególnych odmian sprawiają, że dalie są chyba najbardziej atrakcyjnymi kwiatami późnego lata i wczesnej jesieni.
Zakochać się można!
Mam swoje ulubienice, jednak żadnej nie można odmówić urody.
Piękne po prostu!
Z mieczykami raczej mi nie po drodze, posadziłam jednak w tym roku kilka sztuk kremowych wśród śmiałków... no, z trawami, to mogą być! ;-)
Pozdrawiam Cię :)
W doskonałej fotografii chodzi o głębię uczucia, nie głębię ostrości - Peter Adams.
Zapraszam: Ogród w cieniu brzóz oraz AD Photography

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/27 20:56 #26330

• dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Otrzymane podziękowania: 1446
Nie da się ukryć,dalie i mieczyki wyjątkowej urody u Ciebie :bravo
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/27 21:43 #26344

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzięki Aguniu i Dorotko za miłe słowa. Z daliami to było tak jak napisałam Verze i nie dokońca byłam przygotowana na ich mnogość.
Skoro jednak do mnie przywędrowały to posadziłam je gdzie tylko mogłam. Opiekując się nimi trochę postępowałam jak słoń w składzie porcelany. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej. Zobaczymy jak mi się przechowają karpy przez zimę.
Ponieważ trafiło do mnie więcej dalii, niż się spodziewałam to nie zadbałam tak jak powinnam o mieczyki. Przygotowałam dla nich mniej miejsca niż powinnam i nie do końca tak, jak powinnam.

Dorotko, wiesz co mnie spotkało? - rozszalał się u mnie mączniak. Walczę z nim już prawie od sierpnia.
Myślałam, że sytuację już opanowałam, a tu we wrześniu wszystko od nowa. Najbardziej to walczę o pierwiosnki, bo inne kwiaty to są duże. Straciłam już chyba z 5 swoich tegorocznych siewek, a ze 3 pierwiosnki od Ciebie są jeszcze w przejściowej separatce :placz , a takie ładne sadzonki mi przysłałaś.
Dark Rosaleen, ta tylko z kłącza rośnie pięknie i nic jej nie straszne.
Mam nadzieję, że sytuacja została opanowana - widzę sporo nowych, zdrowych listków.
Jednak mam już takiego pietra, że choroba powróci, że postanowiłam jeszcze raz zrobić oprysk - profilaktyczny.
Będzie to już trzeci z kolei (w odstępach tygodniowych) oprysk i mam nadzieję, że mączniak zczeźnie.

Ogólnie to postaram się poprawić w przyszłym roku. :buziak
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/09/27 22:11 przez Gosia1704.

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/27 22:19 #26357

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosiu mnie się wydaje, że sezon peoniowy zawsze jest króciuteńki 2smiech dopiero w tym roku trafiła do mnie piwonia majowa i jestem ciekawa czy mi aby zakwitnie zwyc
Karpy dalii potrafią mocno się rozrosnąć, ale wiosną zawsze możesz je podzielić na mniejsze sadzonki i część oddać w dobre ręce, oczywiście za opłatą :)
Mączniak mnie przestał drażnić, znak że jesień w pełni ;)

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/27 23:20 #26368

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No nie, Majka wsysło mi posta tuż przed wysłaniem (trudno, lecim jeszcze raz z zapisywaniem).
Majka, ja mączniakowi nie odpuszczę, ze względu na pierwiosnki. Przesadzam je teraz (te w gruncie do świeżej ziemi kompostowej), bo to w czym rosły zamieniło się w czysty piach. Chcę jeszcze przesadzić poziomki, tylko myślę, czy to nie za późno?
Na jeden dołek idzie mi 1/2 wiadra ziemi kompostowej i po pół roku się to gdzieś rozpływa. Przy okazji odkryłam cebulowe nasadzenia, o których zapomniałam (szafirki, tylko nie pamiętam jakie).
Peonie zawsze za krótko kwitną, to racja.
Muszę Ci się pochwalić, że w tamtym roku dałam sadzonkę swojej majówki wielkiemu miłośnikowi peonii i zakwitła mu dwoma kwiatami. Ma on działkę tuż przy bramie głównej i wyobraź sobie, że ukradli mu krzak w trakcie kwitnienia. Chłopina po prostu stał nad dołkiem i płakał.
Życzę Ci, żeby twoja sadzonka też pięknie zakwitła.
Ponieważ ruszyłaś temat :diabelek , to wrzucę jeszcze kilka swoich peonii, których dawno nie pokazywałam.

peonia Coral Sunset

peonia Philomele

peonie jeszcze nn

Peonia Louis van Houtte

prawdopodobnie Boule de Neige

i jeszcze taka nn

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/12 04:19 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, edulkot, VERA, Dagusia, annawu

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/28 10:56 #26414

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48199
Ostatnia Sorbet? ;)
Ostatnio zmieniany: 2016/09/28 11:10 przez takasobie.

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/28 15:01 #26450

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Cheddar też piękny :) , miałam kiedyś takiego śmietankowego ale nie przeżył zimy :(
A peonii masz niezłą kolekcję :woohoo:
Wiesia

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/28 21:49 #26505

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Na grzyby pryskać już nie będę ale muszę na szkodniki bo mączlik szklarniowy, skoczek różany i mszyce chyba mnie doprowadzą do szału :mur
Piękne te peonie choć :heart jeszcze mi nie skradły 2smiech

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/28 22:29 #26518

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33622
Gosiu, nie wiem co z tym mączniakiem, ale ja mam od ubiegłego roku. Zaczęło się na floksach, przeszło na monardy. W tym roku cieszyłam się, że tylko na monardach, a teraz, przy drugim kwitnieniu floksów, wszystko białe. Tez nie odpuszczę, będę pryskać i ziemię na wiosnę również zleję.

Piwonie masz cudne :heart . Tez uważam, że stanowczo za krótko kwitna, a do tego, u mnie zawsze wtedy leje deszcz :burza .

Edyto, powinny zakwitnąć, to nie są młodziki, tylko przesadzone rozrośnięte kępy, które już u mnie kwitły :)

Kwiecisty groch z kapustą 2016/09/29 07:48 #26545

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłka, podejrzane są Raspberry Sandae lub Angel's Cheeks. W przyszłym roku powinno zakwitnąć kilka dodatkowych i to już będzie wszystko. A Ty masz peonie? Miałam na zjeździe kłącza peonii ze zdjęcia (Jeanne d'Arc) - rozdawałam sadzonki.
Ciekawa jestem, mam pączek na jeszcze jednej dalii, która do tej pory nie kwitła, ale nie wiem czy się rozwinie.

Wiesiu, Ty wiesz co miałam z tym Cheddarem. Pierwszej wiosny znalazłam korzeń wygrzebany przez ptaki. Już miałam go pyrgnąć na kompostnik, kiedy sobie uświadomiłam, co to może być. Wsadziłam z powrotem do ziemi (bez zbytniej nadziei) i pozwoliłam obok rosnąć niezapominajkom (żeby robiły cień i by go często podlewać). przez drugi sezon ot tak sobie cipał, a w tym roku zakwitł.
Te moje peonie (oprócz tych, co miałam) to są głównie z tanich zakupów internetowych, ale miałam szczęście, że się odmiany nie powtarzają.

Majeczko, przekorko :slonko , a co Ty na tę peonię - Jeanne d'Arc:

(zdjęcie sprzed dwóch lat). W tym roku miała pączki, ale zaschły bo bukszpan żłopał jej wodę.
I jeszcze jedno zdjęcie peonii Neon (bo mi się bardzo podoba - jakby środek kokieteryjnie i nieśmiało wyglądał na świat).

Ewcia, na peoniach na przykład mączniaka wcale nie widziałam, ale też profilaktycznie lekko popryskałam. Te nawroty są okropne. Wydaje mi się, że popryskam teraz jeszcze trzeci raz żeby już sprawę zakończyć. I tak powinnam też zrobić wcześniej, to bym się może tyle nie pryskała. Za tym nalotem pierwszy raz pryskałam Amistarem (pozostał nalot na daliach - nie sposób oberwać zainfekowanych liści bo by zostały gołe). Zalecony jest oprysk co 14 dni, ale ja po 7 dniach opryskałam Dithane. Teraz popryskam Score lub Zato. Ważne jest, żeby zmieniać środki (substancje działające na grzyba). Zastanawiam się między Score a Zato, bo Zato można stosować w niskich temperaturach, a Score najlepiej działa powyżej 12°C.
Myślę, że to już będzie koniec mączniaka u mnie.
Będę też pryskać Miedzianem drzewa (kędzierzawość brzoskwini, to dorobię wody i popryskam pierwiosnki i inne rośliny zimozielone - to na choroby zwłaszcza bakteryjne [patrz irysy]).
Popatrz jak mi ślicznie rosną józefki (widać nawet nowe przyrosty).

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/12 04:23 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, Efkaraj, Krzysia, VERA, Dagusia, annawu
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.194 s.