Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiecisty groch z kapustą

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/11 08:48 #38769

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Orszulka, przeczytałam o Queen Elizabeth i to rzeczywiście może być ta róża. Czas między kwitnieniam ma dosyć krótki i ma niesamowitą ilość kwiatów, w „bukiecikach”. W przyszłym sezonie dokładniej przyjrzę się pojedynczemu kwiatkowi.

Ewcia, Na ciemiernika nasadziłam tubę z 5. litrowej butelki po wodzie, ale nie wiem czy to coś pomoże, bo doniczki u mnie też fruwają. Jedyna nadzieja, że ciemierniki są w jednym miejscu i nauczka, że to co tam rośnie nie jest smaczne.

Miłka, róże mam przy głównej ścieżce i obok nich bywają wiosenne cebulowe i dosadzane sporadycznie jednoroczne, ale w tym roku tak mi cynie wyrosły, że nie wiem czy za rok je posadzę przy różach. Zastanawiam się czy w przyszłym sezonie z tyłu róż nie posadzić dalii. Dalie posadzę tam, gdzie w tym roku rosły mieczyki. Tylko gdzie posadzić mieczyki?
Większość moich róż już jest w różanej bazie. Brakuje chyba tylko Ingrid Bergman, Reine des Violettes i Barkarole. Jak podgonię swoje bazy to uzupełnię jeśli nadal będzie ich brakowało. Najmniej to wiem o Queen of Violettes, bo przesadzałam ją 2 lata temu. W sezonie po przesadzeniu wypuściła jeden pędzik z górnego oczka i tak cały sezon wegetowała, a ja nic. Jednak na początku tego sezonu postanowiłam ostro zadziałać.
To moja królowa w kwietniu i maju tego roku.

Zobaczymy co pokaże w przyszłym sezonie.

Poll, masz rację, na kwiaty patrzy się sercem, ale każda z tych róż ma kawałeczek mojego serca, więc najpiękniejszej nie potrafię wybrać.
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2016/12/11 15:50 przez Gosia1704.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/11 10:10 #38782

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72950
Ja tak mam z hostami... Kocham wielkie zieleńce, ale gdyby przyszło mi wybrać jedną, nie wiem, czy bym potrafiła. Każda ma coś innego w sobie, każda łapie za serce. Dlatego wszelkie rankingi nigdy nie są wiarygodne, bo to sprawy gustu .czasem spotykam się z artykułami typu: 10 najpiękniejszych roślin w ogrodzie...Owszem, ale wg autora. Zapewne moznaby zrobić takie zestawienie biorąc pod uwagę statystyki sprzedazy, ale tez nie do końca wiarygodne, bo co jest oferowane, to się kupuje. :czarownica
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/13 11:41 #39142

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48212
To zależy jak dużo miejsca masz za różami. Dalie, jak sama wiesz, potrafią się w dobrych warunkach ładnie rozrosnąć, a róże konkurencji nie lubią! Ja w pobliżu róż staram się sadzić coś, co ma niezbyt mocno ulistnione gałązki, żeby zapewnić światło i powietrze różom. Z krzewów to berberysy, a z kwiatów to lilie, werbena patagońska.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/13 13:26 #39164

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polciu, masz całkowitą rację. Takie rankingi to porównywanie grochu z pietruszką. Kompletnie bez ładu, składu i odrobiny sensu.

Miłka, B) mam jeszcze troszkę czasu na obmyślanie czy się przemknę z konewką. W tym roku zorientowałam się mniej więcej co i jak, a teraz dumam. Jest to aneksja trawnika za różami, ale tam chyba jednak pójdą mieczyki. Dalie na miejsca pomieczykowe i poobserwuję peonie. Zdecydowanie dalie maksimum w 2. rzędach.

Ciemierniki osiadły w zasadzie na miejscu docelowym - pod wiśnią. Wykombinowałam swoim zdaniem świetne miejsce dla narcyzów - w pobliżu ogrodzenia, ale nie wiem dlaczego mi tam słabo idą. Czyżby za sprawą nornicowych tras szybkiego ruchu?
W przyszłym sezonie zdecydowanie walczę z narcyzówką, ale przez oprysk nie podlewanie i to środkami systemicznymi - by otoczenie ucierpiało jak najmniej - nie jesteś smakoszem - bedziesz żyć. Sprzęgnę to z opryskiem na wciornastki.
Po przycięciu kilku konarów zmienił się nieco rozkład oświetlenia naturalnego - trzeba to oszacować.
Wiem, że są jakieś wyjątkowo gorzkie substancje, podobno obojętne dla roślin - może by tym pryskać młode roślinki/ziemię, by odstraszyć smakoszy?
Powinnam mieć nowe psizęby i zawilce gajowe :tup . Niestety w sobotę (... tak w sobotę byłam troszkę na działce wink-3 ) zauważyłam, że chca już wyłazić śnieżyce majowe :nie_wolno . Może za płytko je posadziłam :placz .
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/13 15:28 #39178

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Raczej to przez pogodę. Zazwyczaj o tej porze był już spory mróz i czasem śnieg
Do tej pory mieliśmy pogodę iście wiosenną

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/13 15:41 #39179

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72950
Gosiaczku, dziś przykrywając kilka co wrażliwszych paproci, zauważyłam z kolei .... aktywność zimowitów jesiennych. Wiesz, one wiosna wypuszczają naćkę 2smiech a dopiero jesienią kwitną. I dziś, w kilku miejscach zauważyłam rureczki wschodzącej natki :mur Mam nadzieje, że przymrozki je zatrzymają, ale dodatkowo, gdy temperatura opadnie, przysypię te miejsca nieco korą.

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/13 16:45 #39188

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Zimowity to już mi dawno zazieleniły się, chyba w listopadzie
Gosiu a jesteś pewna że to śnieżyce a nie szafirki, te to już mają spore pióropusze 2smiech
Queen Elizabeth to śliczna róża, mam całkiem podobną ofiarowaną jako Bonica i właśnie ku Królowej się skłaniam flower

Przeciw czarnym wydziobywaczom może zrób zasieki z jakichś gałęzi, powtykane w ziemię dość głęboko powinny wytrzymać, ale teraz to już po ptokach bo wszystko zamarzło :nie_wiem
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/14 08:45 #39249

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiecie, ja tak jak Wy kocham te najwcześniejsze kwiaty. Wiosna co roku jest dla mnie cudem. Ziemia zaczyna inaczej pachnieć i wszystko powoli budzi się do życia. Pierwszy, ale to naj, najpierwszy kwiat u mnie to bulbokodium wiosenne (całe trujące :diabelek ). Być może śnieżyca wiosenna kwitnie wcześniej, ale w tym roku nie uwieczniłam na zdjęciu leżącego obok listków pączka kwiatowego. W tej już ciężkiej do zniesienia szarości nagle pojawia się zaje... różowo fajne cóś, jakby wetknięte w ziemię.
Może kawałek wstążeczki?

(Zdjęcie z 13 marca. Oczywiście ciut dziabnięte, ale w smak raczej nie poszło).

Do śnieżycy letniej to już moje drugie podejście. Przedtem może ziemia była za bardzo jałowa, albo cebulki przesuszone.

Gosiu, Poll, ja też przysypałam je ziemią kompostową. Zobaczymy co będzie. Zimowitów nie zauważyłam, żeby mi jeszcze wychodziły.
Majka, szafirki to u mnie takie, że mam wrażenie, że za chwilę zakwitną. Ta róża, ew. Elizabeth, to takiego bardzo pełnego pąka to nie ma. Bardzo ją lubię, choć wielka z niej śmieciara. Jak usuwam przekwitnięte kwiaty, to wystarczy jedno dotknięcie i cały pąk się osypuje. Nie tak jak przy Ingrid Bergman. Doskonale rozumiem, dlaczego Miłka jej żałuje. Duże kwiaty, długo kwitnie i w ogóle się nie sypie. Grzecznie czeka, żeby przekwitły kwiat usunąć.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/15 11:09 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/14 08:53 #39250

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48212
Jeszcze sobie Ingrid Bergman sprawię! I Friesię kupie, bo pachniała fajnie i piękna była, a zmarzła mi pewnej bardzo mroźnej zimy :(

A śnieżyce muszę też koniecznie skądś zdobyć! I letnią i wiosenną! Ale to w przyszłym roku, jak znajdziesz jakieś źródło - daj znać!

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/14 09:08 #39251

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ingrid Bergman mam od ogrodnika z Pułtuska. Vanillę i Mr Lincoln też. Goły korzeń, wiosną. Śnieżycę wiosenną dostałam jako sadzonkę 3. lata temu, ale wiem skąd – z Gniezna (załatwiałam zakup). Śnieżycę letnią kupiłam w lipcu lub sierpniu w sklepie, tylko sprawdzałam, czy cebulki nie są wyschnięte. Jeśli chcesz namiary daj znać na pw.
Ja niestety cebulkami jeszcze nie mogę się podzielić, bo mam tylko kilka. :(
Bulbokudium w tym roku sprawdzałam – znalazłam tylko 3 cebulki.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/14 09:16 przez Gosia1704.

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/15 10:47 #39371

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Ciekawy ten wiosenny fioletowy gość :woohoo: aż poszłam szukać co to za jakie dziwo a to zimowit polewkamax i tu się kłania nieznajomość nazw własnych całkiem znanych roślin nazywanych potocznie zupełnie inaczej 2smiech Do tego dochodzą niekończące się roszady w nazewnictwie dokonywane przez znawców :nie_wiem
Coś mi świta, że chyba kiedyś cóś takiego kupowałam ale o tak wczesnej porze nie pamiętam takich kwiatków :blink:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/15 11:01 #39372

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jako zimowit wiosenny go kupiłam i pewnie jeśli chcecie poszukać cebulek dla siebie, to w takiej zakładce sklepu możecie go znależć, ale Bulbokodium nie jest teraz uznawane za zimowita. Jego bulwki są inne. Małe, raczej przypominają wyglądem bulwki krokusa. Listki bulbokodium zaczynają gwałtownie rosnąć jak kwiat przekwitnie. Nie są jednak tak duże jak listki zimowita.
Z tego co pamiętam, to była jedna bulwka 3. lata temu.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/15 11:06 przez Gosia1704.

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/15 11:17 #39376

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Piękne różyczki masz Gosiu .Lubię je oglądać ,zresztą to moja pierwsza miłość i najdłużej trwa .Chociaż parę innych miłości w międzyczasie też się przytrafiło :zdrowko Jeśli chodzi o podejrzaną różową ,to jest to na stówkę królowa Elżbieta .U mnie rosła chyba ze trzydzieści lat .Aż w końcu ją wyautowałam ,bo mi potrzebne było miejsce na jeszcze ładniejszą :oops:

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/15 15:53 #39425

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Skoro Orszulka i Ty mówicie, że to Queen Elizabeth, to tak ją po prostu zacznę podpisywać. Tym bardziej, że u Ciebie mieszkała wiele lat. W takich wypadkach trudno nawet określić jakie drobiazgi w wyglądzie upewniają nas, że to ta właśnie roślina, a nie inna.
Bardzo się cieszę, że do mnie wpadłaś.
Co do róż, to w takim razie pozostały mi jeszcze dwie nieznajome: pąsowa, która oszałamiająco pachnie i bezzapachowa koralowo-czerwona.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/15 16:14 przez Gosia1704.

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/27 22:36 #40766

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Nowinka napisał:
Jeśli chodzi o podejrzaną różową ,to jest to na stówkę królowa Elżbieta .U mnie rosła chyba ze trzydzieści lat .Aż w końcu ją wyautowałam ,bo mi potrzebne było miejsce na jeszcze ładniejszą :oops:

Bo po jakimś czasie wszystko trzeba wymienić. Tak już mamy. A meble w mieszkaniu, a zasłony, firany? Nasi mężowie ciągle się dziwią, mój mógłby nic nie zmieniac do końca życia, bo przecież jeszcze dobre.
Z roślinami jest podobnie. A ja uwielbiam takie zmiany

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/27 22:41 #40769

• dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Otrzymane podziękowania: 1446
Piękna uczta różana dla oczu,brawo Gosiu :bravo
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1

Kwiecisty groch z kapustą 2016/12/28 22:06 #40940

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziękuję za miłe słowa.
Byłam dzisiaj na działce i nawet zrobiłam zdjęcia, ale nie mogę ich ściągnąć z aparatu. Zobaczę, może bateria jest za słaba i dlatego go nie widzę na komputerze, albo się popsuł :( .
No, w każdym razie, w dwóch miejscach widziałam wyłażące zimowity. Śnieżyce letnie znowu zasypałam. Ziarnopłon nawet ma listki. Niektóre pierwiosnki wręcz w pąkach.
Tak, że ja poproszę najpierw śnieg, a dopiero potem przymrozek.

Przeglądałam dzisiaj różne informacje i zawędrowałam aż do bożykwiatu (Dodecatheon) i wyczytałam, że bożykwiaty wegetatywnie rozmnaża się zimą 037 . Jeśli w przyszłym roku będzie taka zima jak tegoroczna, to spróbuję odciąć sadzonki.
W tym roku te moje to są chyba jeszcze troszkę za małe, ale w przyszłym roku to może spróbuję.
Nadmienię, że bożykwiaty to rośliny należące do rodziny pierwiosnków (wręcz gatunki pierwiosnka), w naturze zasiedlające Amerykę Północną i dalekowschodnią Syberię.
Najdłużej u mnie jest bożykwiat Meada „Red Wings”. Kwitł mi już drugi rok.

Bożykwiat Meada „Ali”, jest równie długo, ale zakwitł mi w tym roku po raz pierwszy.

W przyszłym sezonie będę czekać na pierwszy kwiat „Afrodyty”.

PS. Zapomniałam dodać, że wzięłam już z kompostownika ziemię do siania pierwiosnków, taką liściową gwizdac.
Jeszcze niczego nie przykrywałam włókniną i róże też jeszcze bez „płaszczyków”.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/01/02 14:05 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, edulkot, VERA, chester633

Kwiecisty groch z kapustą 2017/01/02 09:39 #41838

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
I dobrze, po co mają się dusić!

Przerażenie mnie ogarnia na widok tego, co roślinom robią ludzie... niektórzy już od października/listopada krecigl

Jakie pierwiosnki siejesz?
Ostatnio zmieniany: 2017/01/02 09:41 przez Siberia.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/01/02 12:24 #41865

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Chyba jednak jak powędruję na działkę to już naciągnę kubraczki na róże, choć kopczyki są dość wysokie. No i chciałabym, żeby hortensje mi zakwitły.
Pierwiosnki? (Żeś mi wdepnęła w temat cook ). Ja to nic, co tam… po kilka sztuk. Kaśka, ta to ma fabrykę pierwiosnków krecigl , a jakie osiągi w uzysku zdziwko .
No, ale skoro mnie zapytałaś :oops: … to tak (wszystkie nasiona z Barnhaven, z tamtego roku, trzymane w lodówce, zbierane przez rok):
– 2x Mystery Packet (to takie ichnie „zmiotki” - tanie i różne różniste; Kasia mówiła, że wzeszły jej różne, moje tamtegoroczne siewki porównując liście wydają się podobne - z 30. nasion uzyskałam 8 siewek);
– zestaw Flower Arranger's (wyjątkowo wysokie łodyżki kwiatowe). Wchodzą w niego torebeczki po 10 nasion takich pierwiosnków jak:
– – Spiced Shades
– – New Pinks
– – Desert Sunset
– – Chartreuse
– – Muted Victorians
– – Marine Blues
– Paris '90 (wyjątkowo śliczne paskowane błękity z niebieskimi obwódkami)
– Midnight (wyjątkowo ciemne)
– Hose in Hose (wyjątkowe, wyglądają jakby kwiatek wyrastał z kwiatka).

Zobaczymy, co z tego wyjdzie. No i oczywiście czekam na kwitnienia tamtegorocznych siewek, które mi wzeszły.
W tamtym roku oprócz MP siałam Striped Blue (mam jakieś 12 siewek, zobaczę jak przezimują), z naszych nasion pierwiosnek omszony (zostały u mnie 3 siewki ciągle wyciągane przez Wiesz Kogo). Siewki auricula własne i od Kasi (w takiej ilości, że OH!).
Niestety auricula pełne wcale mi nie wykiełkowały (nie licząc tego, że mi się doniczka z nimi wystosunkowała, że tak powiem).
Z sianych w tamtym roku sieboldi wzeszły mi tylko 3 z Barnhavenowego miksu (+ jedna sadzonka od Kasi).
„Puste” doniczki podlewałam cały rok i zostawiłam, może coś mnie zaskoczy. Ostatecznie doniczek u mnie dość, a ziemi z nich też chwilowo nie potrzebuję.
:zdrowko
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/01/02 15:33 przez Gosia1704.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/01/02 16:31 #41902

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33625
Gosia, no to ja też poczytałam o bożykwiecie (jak to się odmienia think: ). I ucieszyła mnie wieść, że one glinę lubią :) Może pod lasem będą rosły? Tam gliniasto, dość wilgotno i półcień się znajdzie :)
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.190 s.