Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiecisty groch z kapustą

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/05 21:05 #48206

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Napisałam się i nici :( .

Edytko, Ewo, Danusiu, Krzysiu, dziewczyny... ja to już po prostu na paluszkach.
Dziś byłam na działce, to choć przeszłam się pomiędzy wystającymi ze śniegu wskaźnikami. Ciemierniki, pierwiosnki przykryte warstwą śniegu.
Zaraz po świętach włamalimi się na werandę. Żeby drzwi nie były na stałe otwarte przytrzasnęłam je doniczką z kikutem datury, która nie przeżyła tamtej zimy. Doniczka mi przymarzła i klops, nie mogłam wejść do środka.

Doniczki do siewów nie przygotowane, dalie nie sprawdzone. Porażka.

Miłko, słowo się rzekło, kobyłka u płotu... będziemy cię teraz z Wiesią miały za co trzymać polewkamax .
Już zaczęłam czekać :tup .
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2017/02/05 21:13 przez Gosia1704.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/05 21:10 #48209

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
To chyba częsty proceder na działkach, że wandale się włamują. I czego szukają?
:przytulam

--=reklama=--

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/05 21:16 #48216

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Po prostu Ewa, nie wiem. Może to takie zawody? Drzwi do domku mój ojciec tak zabezpieczył, jakby tam był skarbiec królewski, a jest graciarnia. Do domku jeszcze nikomu nie udało się włamać. Chyba łatwiej byłoby go rozebrać cegła po cegle. 2smiech
Dziś ja też nie weszłam (przez doniczkę, której nawet kuzynowi nie udało się przesunąć) polewkamax .
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/02/05 21:18 przez Gosia1704.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/05 21:23 #48218

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22659
Gosiu smutne to co piszesz,czyli chodzi tylko o niszczenie :( co do doniczki to teraz wejście jak nic masz zabezpieczone do wiosny 2smiech
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/06 21:48 #48392

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10008
Smutno słuchać, że są bezczelni ludzie, którzy żerują na pracy innych, zamiast samemu wziąc się do roboty
Niestety tego nie zmienimy
U mnie nie ma śniegu, tylko warstwa lodu. Trudno roślinom przez nią się przecisnąc

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/06 21:53 #48397

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Takie akty wandalizmu zdarzają się dość często na działkach, ogrodnicy się starają a taki bezmyślny przyjdzie i bezsensownie zniszczy czyjąś pracę :angry:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/09 17:29 #48873

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Wniosek z tego ,że nie możesz trzymać tam wartościowych rzeczy :nie A swoją drogą ,to jakbym dorwała takiego padalca ,to bym mu nogi z pleców wyrwała :angry: Tym ,że nie sprawdziłaś dalii i takich innych ,to się nie przejmuj .Zdążysz ze wszystkim .Ja też zawsze stękam i w efekcie zawsze jakoś daję radę .Trzeba jakoś tę zimę przetrwać więc grzej się przy piecu z ciepłą kawką i ciepłą myślą . Aby do wiosny :slonko

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/09 19:59 #48897

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
za każdym razem kiedy czytam, że ktoś komuś coś zniszczył, włamał się na działkę jasna cholera mnie bierze. I własnie też jak Ewcia chciałabym ich zapytać: i czegoś tam szukał tłumoku jeden?! Ech... :mur
Ostatnio zmieniany: 2017/02/09 19:59 przez Lukrecja. Powód: literówka

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/10 00:22 #48939

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzięki za odwiedziny. Ja to się martwię najbardziej o swoje siewy pierwiosnkowe. Dźwigać teraz nie mogę, wszystko prawie gotowe na werandzie czeka, a ja tam wejść nie mogę, bo donica przymarźnięta na dobre. Nasionka w domu czekają. Cebulki od Poll w domu czekają.
Po prostu płakać się chce.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/10 07:51 #48942

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Gosiu, gdybyś Ty była z Krakowa, to ja bym do Ciebie przyjechała z pomocą... :przytulam

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/10 21:55 #49017

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu może przyjdą cieplejsze dni w przyszłym tygodniu lód puści przez dzień i uda Ci się doniczkę usunąć
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/11 09:52 #49038

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Gosiu :buziak problem włamań znam, siostra, wujek, znajomi mają działki w ROD i ciągle jak nie do nich to do bliskich sąsiadów ktoś się włamuje. Najbardziej wkurza kiedy niepotrzebnie coś niszczą, kradzież jakoś można wytłumaczyć, co nie znaczy, że popieram teacher , ale wandalizmu już zupełnie nie rozumiem.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/16 19:42 #49695

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu i jak doniczka odmarzła??dostałaś się do środka??
Danusia

WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/17 08:18 #49748

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48261
Gosia1704 napisał:
Miłko, słowo się rzekło, kobyłka u płotu... będziemy cię teraz z Wiesią miały za co trzymać polewkamax .
Już zaczęłam czekać :tup .

Pewnie! Będzie wątek, bo prowadzenie wątku to jak kronika! 2pisze

A Ty się oszczędzaj, doniczki nie zając!
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gosia1704

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/21 00:12 #50289

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzięki dziewczyny. Byłam dziś na działce. Oblookałam pierwiosnki. Większość pod warstwą lodu. Chyba się pożegnam ze swoim ubiegłorocznym nabytkiem – pierwiosnkiem omszonym Monk. Merlin Sword całkiem dobrze, ale mi na obu zależało. Przygotowałam ziemię pod pierwiosnki. Nie mogłam znaleźć znaczników od Kachy. Muszę zdążyć przed niedzielą, bo w przyszłym tygodniu jadę. Wróciłam wypompowana choć zrobiłam na prawdę niewiele.
Ciemierniki też obłożone lodem – Tybetański ma kiełek jak miał i nic :( .
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/21 10:16 #50313

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu flower u mnie wszystko jeszcze albo w lodzie albo w śniegu takim twardym jak skała mam nadzieję że te deszcze trochę go roztopią a z drugiej strony boję się czy mi coś nie pognije od tej stojącej wody bo ziemia cały czas zamarznięta :( no nic zostaje czekać i obserwować ewentualnie iść za radą znajomego -jak coś przemarza to jest miejsce na nowe wink-3
Danusia

WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/21 13:28 #50328

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Niestety aura nas nie rozpieszcza w tym roku. Trzeba tylko mieć nadzieję, że straty nie będą bardzo wielkie, bo w to że będą nie wątpię. U siebie wczoraj zauważyłam że wielką kępę wrzośców (i to nie jedną) szlag trafił. Sterczą suche badylki. Zawsze sobie radziły dobrze, pod lekkim okryciem... te same ale posadzone w innym miejscu już mają ładne pączki, wystarczy trochę słoneczka i będą kwitły. I zaś pusta dziura... Ale poddawajmy się złym nastrojom. Coś się kończy, coś się zaczyna :lol:
Pozdrawiam!

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/28 04:23 #51595

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Byłam dziś na działce, już raczej ostatni raz przed wyjazdem. Jestem taka okropna pipka 0flaga . Wzięłam aparat, ale zostawiłam w domu pamięć do niego. No cała ja. :fotka
Zrobiłam delikatny przegląd. Włosy mi się lekko poskręcały jak zobaczyłam powydziobywane ciemierniki (albo to wiewiórki), powyrywane cebulki lilii, pierwiosnki z korzeniami na wierzchu. Jeszcze dobrze nie policzyłam, powyrywane były siewki „Magic Packet” i auricule. Mniej więcej połowa znacznków powyrywana z ziemi. Leżą pokotem wymieszane.
Chyba dobrze przezimowały mi oba pierwiosnki z serii Parade. Drugi rok będzie miała siewka ząbkowanego (kupne powypadały w tamtym roku). Trzeba by się wziąć za robotę, a ja mam jechać.
Korzonek miłka siedzi, ale czy wypuści?
Śnieżycy wiosennej wcale nie widać. Czyżbym ją zasuszyła albo zalała? Widać listki ziarnopłonów i tyle.
Jeden kiełek ciemiernika tybetańskiego ocalał (jak dotąd). Wychodzą narcyzy Dick Wilden, hiacynty wielopędowe niebieskie, 2 szafirki „Pink Sunrise” (2 od 3. lat). Nie ma (chyba, że się jeszcze pokaże auriculi „Monk”). Ledwo cipie Alloni Pink Air.
Nic konkretnego poza wtykaniem w ziemię powyrywanych roślinek nie zrobiłam. Dziwne, bo w tamtym roku miałam zniszczone dziobami lilie białe. Dwa lata temu je przesadzałam i nie były zbyt okazałe (dodatkowo zmaltretowane dziobami). W tym roku jak dotąd nienaruszone, przepiękne pióropusze.
Z dzwonków od Beatki widać tylko Elizabeth. Dwa inne jak dotąd tylko patyczki (znaczniki).
Chyba pisałam już o śnieżycy wiosennej, że jak dotąd jej brak. Udało się jednak przezimować letniej – szczypior jest nie tknięty. W tym roku będzie też czosnek Forelock – służy mu bliskość róży i coroczne kopczykowanie – szczypior już widoczny.
W tamtym roku dostałam od Dorci (w fazie bezlistnej) Dark Rosaleen. W doniczce wypuściły mi 2 kępki. Rozsadziłam je potem na miejsce stałe i już obie cieszą oczy - piękne rozetki.
Zapomniałam napisać o tulipanach. Powinnam je już zasilić bo mają już spore kiełki, ale nie zdążyłam i chyba dopiero po powrocie, a to będzie już po ptokach.
Już sama nie wiem czy się cieszyć czy martwić, że jadę. Jak wrócę to już powinno być widać straty, tylko jak się obrobię z robotą. Nie wyrównam braku tego miesiąca.
Nie wiem czy mówiłam – gołebiak do mnie przyleci – liczę na nowe 5 worków. Starczy nawet na polewanie kompostnika.
Aaa… sąsiad otworzył mi piwnicę. Mocowałam się z nią trochę przedtem, ale wysiłki spełzły na niczym. Niestety na przeglądy czasu już nie starczyło. Co tam się dzieje, okaże się za miesiąc.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/02/28 04:41 przez Gosia1704.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/28 09:11 #51629

• Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Gosiu a czym teraz zasilasz cebulowe?

Kwiecisty groch z kapustą 2017/02/28 09:21 #51631

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6030
Roma napisał:
Gosiu a czym teraz zasilasz cebulowe?

Też jestem ciekaw :slonko
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.182 s.