Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Markity

Ogród Markity 2016/09/05 12:41 #23460

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
No co jak co ,ale miskanta to ja już sobie na pewno nie kupię .Został mi uraz po tym moim pierwszym .Wyrósł na 3 metry i wyglądał jak monstrum .a pozbyć się go było ciężko .Choć przyznam ,ze kuszą mnie one bardzo .Jednego mam od naszej Ewci .Pięknie rośnie ,ale też trochę się boje jaki szatan z niego wyrośnie.Muszę dokupić kilka rozchodników .Tylko jak ich zmieścić .Jeszcze wystawowowa kolekcja stoi przed oknami i wywołuje moje wyrzuty sumienia :omg
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Markity 2016/09/05 12:49 #23462

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3239
Marta , rozchodników to masz już krajową kolekcję a o różach specjalnie nie wspomnę.... gwizdac , nie pamiętam żebym napisał o zdjęciach ogrodu z drona, dla mnie :bravo

Na 17.09 ktoś ustalał jakąś godzinę na spotkanie w Daglezji....oczywiście najlepiej by była to osoba z ,,tamtych rejonów'' ..... teacher wink-3

--=reklama=--

Ogród Markity 2016/09/05 18:52 #23504

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Marta, zdrowo ogród podlało? u mnie było podwójne, wczoraj postanowiłam po południu włączyć lanie, mysle sobie o północy wyłączę. O północy zaczęło lać a mi dzisiaj przed południem przypomniało się, że z kranu dalej leje się........ 2smiech :mlotek :mlotek :mlotek
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Ogród Markity 2016/09/07 20:11 #23804

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8364
Ewa lubię rozchodniki, zwłaszcza wysokie, bo małe strasznie się rozłażą ;) , a poza tym jesienne kwitnienie to atut, bo ja muszę mieć kwiatki o każdej porze roku rotfl
Podlało mi trochę, ale deszcz był bardzo słabiutki, trawa na pewno ruszy z kopyta :diabelek , a większe gęstwiny nadal wysuszone krecigl . Przypuszczam, że jutro, najdalej pojutrze rozkręcam podlewanie, a upałów cały tydzień :mlotek
Fajnie sobie podlałaś podwójnie 2smiech , ja kiedyś w środku nocy latałam wyłączać :silly: , na całą noc nie zdarzyło mi się zostawić ;)

Moniś czytałam dziś tu i ówdzie, że jednak wybierasz się do Daglezji :woohoo: , za to Dorcia omija mój wątek krecigl , ciekawe, czy dlatego, że zadałam jej pytanie wprost :diabelek
A linie kroplujące naprawdę działają, wierz mi ;) , gdyby nie one, nie miałabym już ogrodu po zeszłorocznej suszy :silly:

Ino zimowity rozkręcają się na całego :lol: , na razie te puste, pełne gramolą się dopiero. A The Giant jest naprawdę gigantyczny :woohoo: , a to dopiero drugi sezon

Memory posadź sobie przy płocie ;) , będzie pięknie korespondował z kolorem betonu :P . On się bardzo szybko rozrasta, ale nie rozłazi, a to zasadnicza różnica :lol:

Ewcia kto jak to, ale Ty przecież wiesz, że nie wszystkie miskanty dorastają do trzech metrów rotfl , jakiś mniejszy na pewno wciśniesz ;)
Rozumiem Twoje rozterki związane z czekającymi doniczkami :dry: , ja mam mnóstwo rozsady naparstnicy i dziewanny do wsadzenia, ale jak to robić w taki upał krecigl

Paweł do krajowej kolekcji w czymkolwiek naprawdę mi daleko rotfl , zresztą nie mam takich ambicji ;)
Jeszcze nie znam planu na wyjazd do Ryk, na razie organizujemy się i jak widzisz namawiam wszystkich :lol: , myślę, że po niedzieli coś się wykrystalizuje ;)

Niby jesień, a ciągle lato :diabelek i to upalne :angry: i tak przez tydzień krecigl . Jestem marudna w taką pogodę :dry: , słońce za mocne, żeby robić zdjęcia, zresztą nic mi się nie podoba, bo nie lubię nawet wczesnej jesieni krecigl . Próbuję pracować, ale co pół godziny muszę się chować i dochodzić do siebie :angry: . Nie mam żadnej rewolucji w planach na jesień i jakoś oklapłam :nie_wiem

Znowu wzrok przyciągają głównie róże, William and Catherine

Venrosa

Princess Anne

Bouquet Parfait

Charles de Gaulle

Margaret Hilling

Jacqueline du Pre, wreszcie nie zjedzona :diabelek

Flirt

First Lady

na koniec zagadka ;) , czy ktoś może odgadnie co chciałam sfotografować 2smiech ?

nie jest to widoczek, chodziło mi o konkretny gatunek, a nawet odmianę 2smiech , sama nic nie widzę, niech żyje umiejętność robienia fotek :diabelek
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, chester633

Ogród Markity 2016/09/07 20:18 #23805

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33674
markita napisał:
...na koniec zagadka ;) , czy ktoś może odgadnie co chciałam sfotografować 2smiech ?

....nie jest to widoczek, chodziło mi o konkretny gatunek, a nawet odmianę 2smiech , sama nic nie widzę, niech żyje umiejętność robienia fotek :diabelek

Może tę wysoka fioletową roślinkę? think: Ona tak w głównym kadrze :)

Ogród Markity 2016/09/07 20:41 #23808

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewo werbena patagońska to u mnie podstawowy chwast, w związku z czym jest na każdym zdjęciu o trochę szerszej perspektywie 2smiech , niestety nie ją miałam na myśli ;)

Ogród Markity 2016/09/07 20:52 #23812

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33674
A to może Ci się Marto omsknął paluszek na spuście migawki 2smiech

Ogród Markity 2016/09/07 21:36 #23825

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17472
Brachytrichę?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród Markity 2016/09/07 21:40 #23827

• aguniada
  • aguniada Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1623
Miskanta :)
W doskonałej fotografii chodzi o głębię uczucia, nie głębię ostrości - Peter Adams.
Zapraszam: Ogród w cieniu brzóz oraz AD Photography

Ogród Markity 2016/09/07 21:54 #23834

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewo coś tam na myśli miałam 2smiech

Edyta bingo :woohoo: , jak Ty ją wypatrzyłaś zdziwko , gdyby nie to, że ja WIEM ;) , że ona tam jest, to nigdy bym nie zgadła 2smiech

Aga miskant jest tam również, ale nie on tym razem był moim celem :P

Ogród Markity 2016/09/07 23:51 #23852

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
A gdzież to wyczytałaś moje stanowcze tak odnośnie Daglezji ;)
ja jestem na tak...prawie- bo jeszcze nie wiem, czy chce mi sie ciągnąć do Ryk..chociaż w domu juz zapowiedziałam, że jadę.
Na razie mgliście planuję wpaść na otwarcie w sobotę, pokręcić się trochę między krzakami w ogrodzie pokazowym i szybko zwiać do domu :) dlatego tez nikogo nie nagabuję na wspólny wyjazd- ot, taki odludek ze mnie się zrobił :nie_wiem

Ogród Markity 2016/09/07 23:51 #23853

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17472
Ha,.. udało mi się hu_rra , zgadłam :kibic .
A jak to zrobiłam? Dzisiaj próbowałam fotografować trawy i coś wiem o efektach tego przedsięwzięcia gwizdac :diabelek .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród Markity 2016/09/08 06:11 #23859

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 99
Marta ja nie omijam twojego ogrodu :nie_wolno ... przecież nigdy nie omijałam :mur . Jak wiesz ja umiejętnie mogę ominąć temat lub pytanie, ale nie Twój ogród vishenka ... normalnie powinnam strzelić focha, albo użyć młoteczka :mlotek .

Werbena patagońska to najładniejszy chwast na świecie :lol: . Teraz ona, rozchodniki i trawy robią całą robotę u mnie w ogrodzie :diabelek . Róże też mi kwitną :woohoo:, ale to jednak trawy ( z Memory na czele ) i werbena są na pierwszym miejscu.

Muszę Ci się pochwalić, że wczoraj nie zrobiłam żadnego kursu hu_rra ... autobusik był grany :diabelek . Ja mogłam się oddać wycinaniu dziur w trawniku polewkamax .

:buziak

Ogród Markity 2016/09/10 09:34 #24100

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
No popatrz - spodobały mi się dzieci tamtej panny :P Rozchodniki masz faktycznie w ogromnych ilościach. Też je bardzo lubię!
Oczywiście wypatrzyłam u Ciebie następne róże, które obowiązkowo muszę mieć. Np. Princess Anne ( w końcu coś z moim imieniem u mnie ), Bouquet Parfait, i ta nie zjedzona rotfl
Margaret H. nie wiem czy nie zamówiłam - oj, cudna zdziwko
I mam pytanie, które może wydać się śmieszne - ale zaczęłam mieć wątpliwości odnośnie sadzenia róż. Gdy zaczęłam z nimi przygodę poinstruowano mnie żebym msc. wypukłe ( szczepienia ) miała nie przykryte ziemią, żeby dzikie pędy nie zaczęły wyrastać. Ale szukając w necie różnych wiadomości widzę, że zalecają to msc. mieć przykryte na parę cm., inni - że nie ... Jak Ty w takim razie je sadzisz? U mnie rosły wyśmienicie, ale już sama nie wiem czy to jest dobra metoda think:
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Ogród Markity 2016/09/10 21:30 #24121

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
Martuś, żyjesz? Bo ja nie bardzo, prognozy mnie dobijają, podlewanie w kółko i na okrętkę. Nie spodziewałam się takiego świństwa ze strony wrześniowej aury. Cud, że jeszcze nie zdemontowałam klimatyzatora. Oby dotrwać do końca następnego tygodnia, podobno już w weekend będzie ok.
Buziaki, trzymaj się :buziak

Ogród Markity 2016/09/10 21:36 #24123

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Haniu Marta pewnie podlewa :podlewam ..... 2smiech , do konca tygodnia to popadamy wszystkie....a deszcz nie..... polewkamax

Ogród Markity 2016/09/12 12:43 #24285

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10036
Miło, że zaglądasz do mnie. Może jesienią założe wątek tutaj, ale na razie nie mam czasu na ogarnięcie tematu
Trawka o którą pytasz to prawdopodobnie stipa włosowata

Ogród Markity 2016/09/12 16:29 #24306

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moniś nie u mnie, ale u kogoś w wątku tak wyczytałam ;)
Oprócz ogrodu pokazowego grzech nie zajrzeć do szkółki :lol: , z pewnością będą kwitły miskanty-siewki, które pan Artur testuje, ale zawsze chętnie się nimi chwali ;) . A jest na co popatrzeć :P

Edyta potem przez kilka dni pod rząd próbowałam zrobić zdjęcie tej trawie rotfl , to kilka moich prób gwizdac

Dorcia no chciałam Cię sprowokować, przyznaję się :oops: , ale już wszystko wiem :przytulam
Przyznaję, że i mnie wrzesień będzie należał do róż :P , owszem trawy kwitną, ale nie mam ich tak dużo jak róż :silly: , a rozchodniki, choć fajne, to jednak szybko przekwitają w tych upałach krecigl
A werbena będzie gwiazdą do mrozów :lol: , dobrze, że chociaż jej pogoda nie przeszkadza :diabelek
Ja ostatnio nic nie robię poza podlewaniem :angry: , to jest jakaś kpina te temperatury we wrześniu :mur , przechadzam się tylko chyłkiem i widzę ile roboty znów zaczyna mi się gromadzić w zaległości :angry:

Aniu ja stosuję się do zalecenia, żeby miejsce szczepienia znajdowało się ok. 5 cm pod ziemią. Z tego względu, że jest to najwrażliwsze miejsce dla róż szczepionych i jeśli przemarznie miejsce szczepienia, to straciliśmy różę bezpowrotnie. Jeśli zaś nad nim będzie trochę ziemi, a na nim jeszcze kopczyk, to zawsze zimą coś ocaleje ;) - oczywiście mówimy tu o przypadkach ekstremalnych i mroźnych zimach. Jeśli zaś chodzi o tzw. "dziki", to nie zauważyłam związku z wysokością sadzenia, ba, wręcz przeciwnie niż u Ciebie, jedyna róża, która rośnie z miejscem szczepienia powyżej ziemi, tak została zdominowana przez odrosty, że muszę się jej pozbyć jesienią, bo nie daję rady krecigl . Szkoda, bo to pięcioletni Cardinal de Richelieu, znów będę długo czekać, ale i tak słabo kwitł, a cała energia szła w odrosty krecigl . Inną teorią w kwestii nadmiernej ilości "dzików" jest rodzaj podkładki do szczepienia, niestety nie wiem jakie podkładki są lepsze, a czasem trudno wręcz się dowiedzieć, na czym szlachetna róża została zaszczepiona.
Margaret Hilling zamów koniecznie :woohoo: , masz miejsce, bo to mały potwór jest rotfl , a wiosną kwitnienie jest powalające :kocham

Haniu żyję :diabelek , ale co to za życie :mlotek , siedzę w domu z pozasłanianymi oknami i pod wentylatorem krecigl , trawa nie skoszona, chwasty szaleją, nic nie cięte, nie sprzątane, bo wyjść się nie da :mlotek . Brzmi znajomo 2smiech ?
Faktycznie upały mają trochę odpuścić za dwa dni, ale co z tego, jeśli nadal pijawa, jak to słusznie określiłaś ;) , nie odpuści :angry: , żadnych opadów w prognozach, jestem załamana :(

Ewa wiadomo, że podlewam ;) , co mi innego pozostało krecigl

Małgosiu dzięki za identyfikację :przytulam
Byłoby super, gdybyś tutaj założyła wątek :woohoo: , mogłabym od razu na bieżąco komentować :lol: , cieszę się, że w ogóle to rozważasz :przytulam . Trochę nie mogę się przyzwyczaić, że po 5 latach muszę incognito odwiedzać zaprzyjaźnione wątki krecigl

Mam za sobą intensywny towarzysko weekend, nie mogłam pojechać do Romy, więc udałam się na spotkanie do sąsiadów, Tadeusza 48 i Tereski :) . Nie mają wątku na naszym forum, ale niektórzy pewnie pamiętają Tadzia ze zlotu. Niestety zapomniałam aparatu :mur , wszystko przez ten upał :angry: , jestem wściekła, bo to bardzo ciekawe miejsce, zwłaszcza z punktu widzenia trudności, jakie czekają ogrodnika - niezwykle stroma skarpa, po której znowu bałam się zejść :silly: . Spora grupa osób z Lubelszczyzny, forumowo niestety porozrzucana, ale z większością znamy się od lat ponad podziałami :) , szkoda, że nie można tego przenieść na całe społeczeństwo :diabelek
Zatem fotki będą znów ode mnie rotfl

Baronesse

Bonica z kłaniającą się jej Soeur Emmanuelle :silly:

Trzmielina Fireball

Memory z jabłonką Golden Hornet

Pink Stripes kwitnie samotnie i niezmordowanie :lol:

kwitną siewki Pony Tails

i takie tam ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, aguniada, hanya, edulkot, inag1, chester633, katja, nowababka

Ogród Markity 2016/09/12 18:01 #24316

• Pamelka
  • Pamelka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 86
Moja Fireball jeszcze w zasadzie w zielonościach ;)
A na Twoją werbenę prewnie znowu się zapiszę wiosną 2smiech nie wierzę, że się wysieje. Wiesz, że kupiłam 2 donice w Zielonych Progach gwizdac
A jak na spotkaniu było, nic się nie chwalisz ;)
Ostatnio zmieniany: 2016/09/12 18:01 przez Pamelka.

Ogród Markity 2016/09/12 21:26 #24361

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Podlewasz i rośliny odwdzięczają się za tę mordęgę..... :kocham pokazowy ogród.
Pamelko jesteś hu_rra
Za tę wiadomość podziękował(a): Pamelka
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.203 s.