Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rustykalny ogród Siberii ;-)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/09/30 10:52 #26766

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Witajcie po tygodniu przerwy :silly: Ciężkim dla mnie wyjątkowo krecigl przez koszmarną pracę...

Do ogrodu wpadłam wczoraj na chwilę, żeby zgasić światło palące się na górze od niedzieli :oops:
I żeby odstawić na miejsce zieloną odtrutkę, którą kupiłam sobie wczoraj, żeby nie zwariować :blink:

Oto ona w świetle flesza ;)

Margosiu, ja z kolei za rozchodnikami nie przepadam :diabelek bo u mnie przy daliach są praktycznie niewidoczne, a nowych miejsc na dobre tło dla nich, czyli trawy i iglaki - brak :diabelek

Majeczko, szałwie wysiewam wprost do gruntu, więc siewek mam też tysiące polewkamax Cudne, kiedy kwitną, ale wyciąć przekwitające kwiatostany to benedyktyńska praca :silly: Na szczęście co roku przyjeżdża do mnie kuzynka, która nie lubi kontaktu z glebą, a chce pomóc, więc zatrudniam ją do sekatorkowania 2smiech

Nelu, nie lubię swoich imion nadanych mi na chrzcie, choć już pogodziłam się z losem :diabelek dlatego używam pseudonimu artystycznego "Siberia" 2smiech Wyjaśnia on, gdzie mieszkam (Suwałki) oraz daje pojęcie o mojej naturze 2smiech

Zawsze miło mi czytać, że ktoś lubi dalie :kocham

Bardzo energetyczny widok powitał mnie wczoraj wieczorem w ogrodzie :kocham Kwiecia nieprzebranego w różnych odcieniach całe mnóstwo zdziwko
Niektóre zielone hosty są żółte nieziemsko polewkamax ale wciąż piękne!
Ach, naładowałam już sobie baterię do aparatu, bo wczoraj, po wyjazdach, okazała się prawie całkiem rozładowana :silly:

Nowinko, żurawki są piękne aż kilka sezonów, a po odmłodzeniu i rozmnożeniu dalej cieszą :heart tylko w większej masie rotfl
Jak zwykle, kluczem do roślin jest dobranie im miejsca i towarzystwa. Źle posadzone, wszystkie potrafią zniechęcić...
Jak się szybko nawrócisz, wyślę Ci kilka wraz z epimediami 2smiech

Aguniu, ogrodnik, który mówi, że mu się coś nie uda, ewidentnie używa eufemizmu dla faktu, że mieć tego czegoś w ogrodzie nie chce wink-3

Tak więc mamy to, co chcemy i tak ma być B)

Aguś, winorośl 'Swenson Red' jest więc moją najpóźniejszą odmianą, a zatem, poza innym kolorem w winniczce, dał mi też owoce na koniec jesieni :woohoo:
I za to go lubię! Nie ma nic gorszego jak dojrzewanie wszystkich owoców na raz, bo klęski urodzaju znoszę gorzej niż brak urodzaju polewkamax

Nie wytrzymacie bez kolorowych kwiatków, prawda? :witaj

Ostatnio zmieniany: 2016/09/30 10:54 przez Siberia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, danutal, Krzysia, edulkot, VERA, inag1, chester633, Dagusia, sierika, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/09/30 11:08 #26770

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Siberia napisał:
Nie wytrzymacie bez kolorowych kwiatków, prawda? :witaj

To prawda :woohoo: , zwłaszcza takich słonecznych hu_rra
A odtrutka też piękna :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2016/09/30 11:09 przez piku.

--=reklama=--

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/09/30 12:22 #26782

• dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Otrzymane podziękowania: 1446
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/09/30 15:43 #26813

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Mogłam się domyślić B)

Dorciu, to hosta Lakeside Cha Cha.

Pikutku, Ty na widok ognistych kolorków od razu nabierasz minimum ochoty do pisania 2smiech

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/09/30 17:39 #26825

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
No cóż gadułą nigdy nie byłam, a co do pisania to zwykle używam minimum słów :oops: , jakoś pismo obrazkowe lepiej mi wychodzi ;)
Wiesia

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 18:28 #27746

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
:omg Ciemno, leje i wieje... Do tego mam okrutny kaszel i zapalenie krtani czyli prawie kompletny brak głosu, a właściwie to głos odmiany 'Szept sceniczny' 2smiech

W akcie desperacji kupiłam sobie wczoraj maszynę do szycia :diabelek i jeszcze niczego nie zszyłam, oczywiście 037

Z nudów poszłam też do jakiegoś sklepu i kupiłam sobie 14 paproci, bo kiedy zorientowałam się jaką drogą ostatnio zakupiłam w obi :silly: uznałam, ze tak tanich tym bardziej nie kupić nie można polewkamax

Koniec świata 2smiech

Mimo wszystko byłam dziś w ogrodzie... po jabłka :lol: bo religia nie pozwala mi kupować ich w sklepie, kiedy wiszą własne na jabłonkach.
A rodzinka najchętniej zjada różne surówki z jabłkami właśnie :mniam

W ogrodzie, mimo deszczu, czułam się radośnie, tak jest kolorowo od kwiatów.. flower

Oczywiście zdjęcia są sprzed kilku dni, kiedy jeszcze była piękna pogoda :slonko Komu to przeszkadzało? gwizdac
Ostatnio zmieniany: 2016/10/05 18:31 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, danutal, Krzysia, VERA, Gosia1704, chester633, Dagusia, sierika, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 18:42 #27751

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28916
Siberia napisał:

W akcie desperacji kupiłam sobie wczoraj maszynę do szycia :diabelek i jeszcze niczego nie zszyłam, oczywiście 037

Mam spodnie do podszycia, mogę podesłać :przytulam ;)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 18:48 #27754

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Były już u Ciebie przymrozki, bo hosty strasznie jesiennie wygladają think: szeptem scenicznym powiedz, po ci ta maszyna??????
Ostatnio zmieniany: 2016/10/05 18:49 przez Poll.

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 18:55 #27757

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polu, dalie wyglądają przyzwoicie, a tylko kilka host tragicznie, więc przymrozku chyba raczej nie było...
Maszyna chodziła za mną od jakiegoś czasu, bo mam dość latania ze wszystkimi pierdółkami do krawcowej wink-3

Tomaszu, na początek planuję pokrowce na poduszki pozmniejszać rotfl Spodnie mnie troszkę przerażają jeszcze... :diabelek choć jako licealistka uszyłam sobie sama jedną parę :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 2016/10/05 18:57 przez Siberia.

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 19:00 #27759

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
To zdolna jesteś i masz samozaparcie...ja niczego tak nie znosze, jak szycia. :mlotek

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 19:38 #27772

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
Zazdroszczę tych jabłek, jestem absolutnym jabłkożercą, ale swoje wszystkie już zjadłam :mniam , niestety mało było.

Szycia nie znoszę ;) , ale podziwiam osoby, które potrafią :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 19:47 #27775

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziewczyny, ja szyć prawie nie potrafię 2smiech a już na pewno nie lubię, ale wolę mieć maszynę i nie szyć, niż ciągle sobie mówić: "Gdybym miała maszynę..." 2smiech

Markito, mam jeszcze na drzewach Szampiona i późną Alwę :-)

Z pozdrowieniami dla Ewy i Krzysia :witaj
Ostatnio zmieniany: 2016/10/05 19:50 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, Dagusia, zanetatacz, Danuta

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 20:36 #27802

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Kolorowo i smakowicie u Ciebie :) . A pogoda naprawdę nie wiem komu przeszkadzała, a może to dla tych co planują szycie w deszczowe wieczory ;) . Sama wyciągnęłam z kąta maszynę oraz odłożony stos do szycia i jakoś mnie nie chwyta już trzeci dzień. Wolę pogrzebać w ogrodzie, a potem suszyć się przy kominku :lol:
Wiesia

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 22:02 #27824

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
A wiesz co Iwonko ja jabłka zdążyłam zerwać z drzewa i mam jeszcze kilka w koszyczku na stole,ale ale maliny zbierałam dzisiaj na największej śnieżycy :mlotek palców do tej pory nie czuję :mur uzbierałam pół litra polewkamax w zimie,dziwny mamy klimat prawdaż

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/05 22:16 #27828

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Powinnam wziąć przykład z Ciebie i przywieźć od mamy maszynę.
Ma kilka robótek do zrobienia, tak samo nigdy nie szyłam
Najpierw powinnam uszyć torebeczki na lawendę
Cały czas wisi w reklamówce na tarasie

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/06 09:14 #27914

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Margosiu, stylowe torebki na różne drobiazgi to jest dobry pomysł na wprawki szwalnicze :buziak Trzeba będzie poeksperymentować z kolorowymi nićmi i ozdobnymi ściegami :woohoo: kiedy już się pokona lenia polewkamax

Dagmarko, ja wczoraj maliny zrywałam w deszczu rotfl
Wiele owoców odmian czerwonych (Polka, Polana) uległo zepsuciu, inne są nowe i świeże, ale żółta Poranna Rosa zawsze jest zrywana na bieżąco, bo jest jej mniej. Wczoraj nie dałam rady zjeść wszystkiego... tak oblepione są owocami jej pędy zdziwko

Wiesiu, w moim ogródku człowiek nie zginie z głodu zwyc Aktualnie do zjedzenia są: truskawki, maliny, winogrona, jabłka, aronia, pomidory koktajlowe, marchew, buraki, rabarbar, szczaw i czosnek 2smiech
A dla amatorów smaków wytrawnych są owoce czarnego bzu, jarzębiny i głogu :lol:
Ups, zostało też trochę czerwonej porzeczki na krzaku :blink:

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, danutal, Krzysia, VERA, chester633, Dagusia, zanetatacz, Danuta

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/06 09:27 #27919

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48233
Zaczniesz sukienki kwieciste szyć? (to najłatwiej - zszywasz dwa prostokąty, góra tunelik na sznureczek polewkamax )
A tak naprawdę zazdroszczę impulsu, bo ja kiedyś szyłam z zapałem, ale teraz to tylko mężowi kombinezony robocze zszywam 2smiech Ostatnio uszyłam sobie ... kosmetyczkę, dwa lata temu, bo żadna w sklepie mi się nie podobała gwizdac
Astry śliczne, choć nie lubię. Jakoś tak chwastowo mi wyglądają. Ale dalie mogę oglądać bez końca. Teraz w sumie czekamy na przymrozki, bo po tych wichurach i nawałnicach, to nie ma czego już podziwiać (przynajmniej u mnie).
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Dagusia

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/06 09:27 #27920

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Te ostatnie marcinki cudne są :kocham wprawdzie do żurawek mnie nie przekonałaś ,ale do marcinków nawet nie musiałaś .U mnie przymrozków jeszcze nie było ,ale zero już raz wyskoczyło .Szkód nie mam wszystko jeszcze pięknie kwitnie .Tylko mało co widać ,bo wiatr postrącał liście z drzew ,których u mnie nie brak .Ale i tak jest pięknie .Tylko czemu ten deszcz nie padał latem ,kiedy rośliny omdlewały z suszy i upału krecigl Podobno kolejna dobra zmiana ma wprowadzić podatek od deszczu .Ciekawe jak to będzie u mnie wyglądać przy takiej kilkuletniej suszy :mlotek

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/06 09:27 #27921

• mirdem
  • mirdem Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5841
Siberia napisał:
:

Z nudów poszłam też do jakiegoś sklepu i kupiłam sobie 14 paproci, bo kiedy zorientowałam się jaką drogą ostatnio zakupiłam w obi :silly: uznałam, ze tak tanich tym bardziej nie kupić nie można polewkamax

polewkamax polewkamax polewkamax a ja w jakims sklepie to najwyżej mleko nabędę polewkamax polewkamax polewkamax
Pozdrawiam wiosennie przez cały rok - Mirka - :P

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/10/06 09:30 #27925

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Mleko kupować przez internet to już przesada 2smiech Opamiętaj się! :mlotek
Ostatnio zmieniany: 2016/10/06 09:31 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.189 s.