Witajcie po tygodniu przerwy
Ciężkim dla mnie wyjątkowo
przez koszmarną pracę...
Do ogrodu wpadłam wczoraj na chwilę, żeby zgasić światło palące się na górze od niedzieli
I żeby odstawić na miejsce zieloną odtrutkę, którą kupiłam sobie wczoraj, żeby nie zwariować
Oto ona w świetle flesza
Margosiu, ja z kolei za rozchodnikami nie przepadam
bo u mnie przy daliach są praktycznie niewidoczne, a nowych miejsc na dobre tło dla nich, czyli trawy i iglaki - brak
Majeczko, szałwie wysiewam wprost do gruntu, więc siewek mam też tysiące
Cudne, kiedy kwitną, ale wyciąć przekwitające kwiatostany to benedyktyńska praca
Na szczęście co roku przyjeżdża do mnie kuzynka, która nie lubi kontaktu z glebą, a chce pomóc, więc zatrudniam ją do sekatorkowania
Nelu, nie lubię swoich imion nadanych mi na chrzcie, choć już pogodziłam się z losem
dlatego używam pseudonimu artystycznego "Siberia"
Wyjaśnia on, gdzie mieszkam (Suwałki) oraz daje pojęcie o mojej naturze
Zawsze miło mi czytać, że ktoś lubi dalie
Bardzo energetyczny widok powitał mnie wczoraj wieczorem w ogrodzie
Kwiecia nieprzebranego w różnych odcieniach całe mnóstwo
Niektóre zielone hosty są żółte nieziemsko
ale wciąż piękne!
Ach, naładowałam już sobie baterię do aparatu, bo wczoraj, po wyjazdach, okazała się prawie całkiem rozładowana
Nowinko, żurawki są piękne aż kilka sezonów, a po odmłodzeniu i rozmnożeniu dalej cieszą
tylko w większej masie
Jak zwykle, kluczem do roślin jest dobranie im miejsca i towarzystwa. Źle posadzone, wszystkie potrafią zniechęcić...
Jak się szybko nawrócisz, wyślę Ci kilka wraz z epimediami
Aguniu, ogrodnik, który mówi, że mu się coś nie uda, ewidentnie używa eufemizmu dla faktu, że mieć tego czegoś w ogrodzie nie chce
Tak więc mamy to, co chcemy i tak ma być
Aguś, winorośl 'Swenson Red' jest więc moją najpóźniejszą odmianą, a zatem, poza innym kolorem w winniczce, dał mi też owoce na koniec jesieni
I za to go lubię! Nie ma nic gorszego jak dojrzewanie wszystkich owoców na raz, bo klęski urodzaju znoszę gorzej niż brak urodzaju
Nie wytrzymacie bez kolorowych kwiatków, prawda?