Inko, dostałam mejla, że nadano 13 paproci, bo jedna z nich okazała się słabą sadzonką
Jutro więc dzionek pod znakiem paproci
Dzisiejszy, niestety, upływa pod znakiem wełnowca
Moje storczyki od lat gnębi ten niezniszczalny upiorek
Postanowiłam rozprawić się z nim bez litości... Wymieniłam podłoże, wykąpałam całe rośliny w chemii (też 13), wyszorowałam doniczki, osłonki, parapety.
Na koniec spryskałam wszystko jakimś płynem regenerującym...
Znam te "gady" od lat, więc wcale się nie zdziwiłam, że na koniec odkryłam rześkie osobniki na jednym listku i 2 kwiatach
Muszę lada dzień kupić kolejną butelkę trucizny i powtórzyć akcję (już bez przesadzania), bo mam serdecznie dość tej wieloletniej szarpaniny z nimi
Dagmarko, warzywa lepiej przechowują mi się w gruncie niż w domu czy piwnicy. Kiedyś w grudniu wykopałam zaginioną świeżutką marchewkę i zdrową cebulę.
Doszłam wtedy do wniosku, że wykopywanie warzyw można odwlekać w czasie
Robienia przetworów nie lubię okropnie
ale buraczki może zrobię z papryką...
Aniu, kobieta powinna być niezależna i samowystarczalna! Maszyna do szycia daje nam poczucie bezpieczeństwa
Mireczko, uwielbiam Twoje poczucie humoru
Miałam nadzieję na wesołe spotkanie naszej paczki na targach w Szepietowie, ale stan mojej krtani, konta i pogody zmuszają mnie do pozostania w domu
Nowinko, Miłko, , to ja już od dziś do niczego nikogo nie przekonuję
Jedna żurawek nie lubi, inna astrów
Koniec świata z Wami
U mnie wczoraj tylko jedna dalia była wyłożona, ale ona ma wyjątkowo ciężkie kwiaty po deszczu. Reszta trzymała się zadziwiająco dobrze.
A już ta swoim wigorkiem zaskoczyła mnie to-tal-nie!
26 sierpnia miałam u siebie na wsi gości. Na tę okoliczność ścięłam do wazonu 1 różową dalię. 'Aunt Norma' stała w wodzie pięknie ok. 2 tygodni, po czym zaczęła rozwijać pączek. Wycięłam przekwitający kwiat i zostawiłam ją w domu na stole, żeby obserwować rozwój wydarzeń
Niedawno odcięłam ten drugi kwiat, bo zaczął się rozwijać kolejny pączek
Całość po upływie półtora miesiąca nie wygląda, oczywiście, zbyt dekoracyjnie, ale jednak baaardzo mnie cieszy ta żywotność dalii
Na dodatek na łodyżce są małe korzonki