Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Mój świat - w ogrodzie u Doroty

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/19 17:51 #154195

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1834
Danusia, zadaję sobie sprawę, że kiedyś te tuje trzeba będzie ciąć na wysokościach ale na razie nie będę sobie tym zawracać głowy. Może i sąsiad kiedyś założy tam cudny ogród polewkamax
Troszkę wiosny z mojego "starego" ogrodu

Pozdrawiam
Dorota
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, inag1, chester633, Zielona Ania, nowababka, zanetatacz

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/19 19:05 #154219

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22938
Dorotko no powiem Ci że może Twój kiedyś założy u wujka to chyba nie szans bo syn właśnie kupił w zeszłym roku barany i trzyma je w stajni u ojca rotfl
Wiosenka śliczna ja czekam na słoneczko :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/24 16:57 #154734

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Doczekaliśmy się na słońce i wreszcie ciepło. Podobno znów ma się ochłodzić ale wiosna już jest co widać, słychać i czuć.
W czwartek dwaj sprytni panowie wycięli mi na działce to co było do wycięcia, zostawili po sobie dwie górki zrębków. Całą sobotę porządkowałam najpierw jeden ogród, potem wytyczaliśmy miejsce na podjazd i plac koło domu, jutro koparka i mam nadzieję, ze nareszcie będę mogła zabrać się za przesadzanie drzew. To ostatni dzwonek bo pąki już mocno nabrzmiałe. No nic, zobaczymy.
Grujecznk już za chwilę

Ambrowiec też zieloniutki

Magnolia pokazuje kolor

i takie tam, wiosenne

Pozdrawiam
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, markita, takasobie, edulkot, Pani Bestia, chester633, Zielona Ania, nowababka ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/24 20:34 #154775

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48602
Miałaś rację - fotki cebulowe coraz to piękniejsze! Czyli warto czekać! Cudowności!

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/24 20:57 #154784

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotko śliczna wiosenka ja niestety w sobotę szalałam z robotą i nie zdążyłam zrobić pięknych słonecznych fotek,mam nadzieję że większych mrozów już nie będzie bo u mnie też coraz więcej już pęka :) śliczny kolorek kokoryczy :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/26 07:16 #154951

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Qwa tak to jest jak się człowiek za bardzo cieszy. Wczoraj wreszcie panowie przyjechali koparką, zaczęli kopać i ..... zaczęło lać :deszcz
Jak wiecie moje ogrody gliniaste więc na efekt nie trzeba było długo czekac. Jeden pan zakopał się potężnym samochodem, drugi w koparce stwierdził, ze z nim zaraz zrobi sie to samo więc na dziś mam wykopany na działce "basen dla żab" :placz Nie mam pojęcia kiedy dadzą razdę sko.ńczyć, tym bardziej, ze w nocy były jeszcze dwie ulewy. No cóż, może w lipcu . Wrrrrr, wściekła jestem :placz
Pozdrawiam
Dorota

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/26 07:20 #154952

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23943
Dorotko wytrzymaj jeszcze troszkę, w końcu kiedyś przestanie padać.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/26 19:45 #155078

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotko miejmy nadzieję że w końcu pogoda sie uspokoi i będziecie mogli pracować spokojnie ,wiem o czym mówisz bo u nas też glina na działce gdzie mamy dodatkowy garaż i skład drewna facet zaparkował wozem dostawczym bo ładował deski od sąsiada i też się zakopał ,musieli go traktorem wyciągać.
Danusia

WIZYTÓWKA

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/31 21:50 #155708

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nareszcie, nareszcie mogę zacząć działać na działce. Podjazd wykorytowany, czeka na zapełnienie ale ja mam już kilka miejsc wyrównanych, czekających na rośliny. A ponieważ sobota u nas z temperaturą 20 st. więc robota ruszyła. Na pierwszy ogień poszedł żywopłot bukowy - sadzonki czekały już kilka dni.

Trochę ogarnęlam ten wielki plac, na którym planuję placyk do posiedzenia, rabaty trawiasto-bylinkowe, kilka drzew. Usunęłiśmy trochę kamieni, pozostałości po wykarczowanych korzeniach, jakieś śmieci i powoli będę zagospodarowywać ten kawałek.

Dziś, starałam się zaplanować rabatę z rózanecznikami, które nieopatrznie nabyłam, do tego dojdzie jeszcze co najmniej osiem przesadzanych z ogrodu, chyba będę musiała powiększyć tą rabatę albo zastanowić się nad drugą :P

A w starym coraz więcej kwitnących

Pozdrawiam
Dorota
Ostatnio zmieniany: 2019/03/31 21:57 przez dodad.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, chester633, Zielona Ania, katja, zanetatacz, Maryna44

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/31 22:55 #155723

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16507
Na nowym to robotę widać od razu.. clap
Cały dzień biedziłam się z przerabianiem starej zupełnie małej rabatki a efekt naprawdę znikomy..

Ogrom pracy przed Tobą, ale radochy też sporo..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/03/31 23:20 #155727

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 799
Ale masz ładne widoki wokół z nowej działki !
Fajne są takie pierwsze prace, z bukowego będzie Pani bardzo zadowolona :) Ja mam ochotę dosadzić jeszcze z drugiej strony, tylko krótki i też z jednego rzędu.
Czekam kiedy ten mój puści listki, wtedy tak ładnie i świeżo wygląda.

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/04/01 19:12 #155805

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotko ale fajnie prace ruszyły :) niesamowita radość z planowania całych nowych rabatek rotfl
Danusia

WIZYTÓWKA

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/04/01 19:25 #155811

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23943
Mówiłam że jak przyjdą suche dni robota ruszy z kopyta, też lubię takie przyśpieszenie hu_rra
Bukowy żywopłot zapowiada się na ładną zasłonę, rodkowisko też już ładnie widać, tereny wolne i nic tylko sadzić 2smiech
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/04/01 20:29 #155829

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
O, żywopłot bukowy cieszy mnie, wreszcie jakaś odmiana dla oczu, sama bym taki zaprosiła do siebie ale ja juz nic nowego nie tworzę i nie stworzę :( chociaz u Ciebie będę podziwiać, miejsce świetne. Porzadki w ogrodzie zawsze nakręcają a jak tyle wolnego miejsca to planów mozna snuc tysiące, tylko nie kupuj wszystkiego 2smiech

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/04/02 22:42 #156002

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10032
Tylko pomyśl przy sadzeniu tuj,żeby oddzielić korzenie od ogrodu
Najlepiej wykopać rów i wyłożyć czymś co zatrzyma korzenie.
A poza tym to taki żywopłot to rewelacyjne tło dla roślin
Trzymam kciuki za jak najszybsze zakończenie prac podjazdowych\
Oczywiście, że powinnaś pomyśleć o inne rabacie różanecznikowej
Przecież Ty je kochasz
Ta jest zdecydowanie za mała

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/04/03 10:06 #156038

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dorka! Chciałam Ci napisać, że życzę pomyślnej realizacji planów w nowym ogrodzie, ale się ugryzłam w język! 2smiech To właśnie niespodzianki różne sprawiają, że nasz ogród staje się ciekawszy. Czyli ujmę to tak: życzę dobrych i miłych niespodzianek w realizacji nowego ogrodu! ;)

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/04/07 21:15 #156577

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dobrze, ze jest niedziela, bo człowiek by się na śmierć zarobił 037
Miłeczko, niespodzianki ro ja miewam różne, najczęściej szkielety drobiu, choć teść uprzedzał, że gdzieś tam jest pochowany koń :omg Na szczęście jeszcze nie trafiłam na to miejsce.

Gosia, będę pamietać o zasiekach p/korzeniowych, na razie sadzenie tuji odłożone w czasie, najpilniejszy wydatek, skończenie podjazdu na tyle by dało się wjechać samochodem i wyrównanie reszty terenu żeby dało się kosić.
Różanecznikowa druga będzie ale na razie w planowanym miejscy doły po wykarczowanych korzeniach, trzeba mi co najmniej 3 samochody ziemi, skąd brać?

Ewunia, bukowy żywopłot to moje marzenie od zawsze, cieszę się, że udało mi się zrealizować choć kawałek. Pewnie to nie koniec buków w ogrodzie ale na razie skupiam się na dwóch fragmentach, reszta musi poczekać.
Nie kupię "wszystkiego" bo zwyczajnie nie mam teraz kazy na rośliny, choć wczoraj w biedronce zobaczyłam rodka :Peter Alan" i jutro rano po niego pojadę. No i skusiłam się na taką piwonię.

Maja, sucho już jest okropnie a tak glina, na której teraz sadzę po kilku dniach od deszczu zamienia się w beton, tak więc sadzenie w tym to koszmar. Ale dobrze jest, byle do przodu.

Danusia, radośc jest ale zmęczenie ogromne. Tym bardziej, że spiesze sie z przesadzanie dużych roślin póki jeszcze na dobre nie ruszyły. I tak pewnie część odchoruje przenosiny.

Magda widoki rzeczywiście są boskie. Choć niestety dookoła coraz więcej domów sie buduje. Dlatego konieczne pietro z żywopłotu,który zasłoni najbliższe otoczenie ale nie zasłoni gór :)
Ja też nie mogę doczekac się już listeczków na tych moich patyczkach bukowych. Ile razy w roku cięłaś?
Nelu, wiem jak to jest. Na starym nie raz cały dzień przerabiałam rabatę a wieczorem mój eM stwierdzał, że przecież nic sie nie zmieniło :mur

Ostatnie dni upłynęły mi na wykopywaniu, przewożeniu, mieszaniu kompostu, ziemi,torfu z tym co na działce udaje glebę, sadzeniu, grabienu, wydłubywaniu kłaczy perzu, co na glinie nie jest przyjemne i wielu innych równie pasjonujących czynnościach. Ale coś tam ruszyło w nowym ogrodzie, oby spadł jakiś deszcz bo ręcę mi się wydłużą od noszenia konewek z wodą.
Pokażę wam zdjęcia, ale umówmy się, nie patrzycie na bałagan w tle, skupiamy się na roślinach i uruchamiamy wyobraźnię.

Na rodkowej dosadziłam kilka azali japońskich i host. Rabata rozrośnie się jeszcze w prawo, ale muszę nawieźć ziemi.

Zaczątek trawiastej, na razie wsadzone trawy różne, dwie hortensje bukietowe, rozchodniki. Dojdą jeszcze na pewno jeżówki, werbeny i dzielżany. W miejscu wbitego paryka planuję brzozę pożyteczną (właściwie trzy w tej okolicy) Rabata będzie okalać żwirowy placyk na posiedzenie z kawką :kawa

Tutaj to samo miejsce od drugiej strony - osłaniać będzie klon plamowy i dereń kousa "Melania"

I grupa wyższych roślin w trzeciej części koła - Wiśnia japońska "Fukubana" , bez i drugi dereń "Baśka"
Pozdrawiam
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, Pani Bestia, Zielona Ania, nelu-pelu, Danusia

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/04/07 21:27 #156584

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
I żeby nie było tak smutno, gliniaście, trochę zieloności ze starego ogrodu.
Niestety moja magnolia za wcześnie wystartowała i przymrozek -4 załatwił mi większość kwiatów. Coś tam jeszcze pokwitnie z zamkniętych pąków ale niewiele. A pierwszy rok miała naprawdę mnóstwo pąków.
Startują epimedia

Hiacynty pachną coraz bardziej, na tulipanach pierwsze pąki

Gwiażdzista zaczęla dzień później i jest obsypana kwiatami, nic nie przymarzło

I takie tam

Pozdrawiam
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, Pani Bestia, inag1, chester633, Semper, Zielona Ania, zanetatacz, Danusia

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/04/07 22:08 #156603

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16507
O tak.. takie widoki koją nasze wiosenne rozterki.. :)

A u mnie dopiero przedwczoraj zakwitły hiacynty.. epimedia jeszcze niewidoczne.. ale od wczoraj mamy na RODos
wodę i to jest największa pociecha! :lol:
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2019/04/08 08:25 #156659

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zgodnie z zaleceniami uruchomiłam wyobraźnie i moim zdaniem nieźle to będzie wszystko wyglądać! zwyc Koń, mówisz? think:
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.214 s.