Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/08 23:03 #51885

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
To też się Martuś nerwów najadłaś.
Czujnie teraz psinkę swoją słodką musisz obserwować!

My jak zwykle więcej szczęścia, niż rozumu- wczoraj na ścianie w sypialni kleszcza łażącego znalazłam!
Musiałam ja albo psiaki z dworu przynieśc, bo nie chodzimy na żadne spacery teraz.
Na szczęście kolejny raz trafił nam się głupol, nie umiejący się wbić.

Zakropliłam już chłopakó Spot-Onem.
Uzywałam Bravecto, ale uznałam, że Cyguś taką apteką przenośną jest ostatnio, że kolejna rzecz obciążająca wątrobę nie jest mu potrzebna..a Marvisio to taka kruszynka jest, że jakoś szkoda mi tego drobnego ciałka na tabletki.

U mnie prognozy to pokazują deszcz, to go przesuwają na inny dzień- niestety niska temperatura się sprawdza.
Wiosna to chyba przyjdzie woooolno, dopiero po Wielkanocy.

Martuś, podłub za jakiś czas w swoich Rozankach.. :unsure:

Danusiu- jakże się cieszę :buziak
Okno i drzwi szeroko otwarte- jakby się zrobił przeciąg i byłoby zakmnięte, to wskakuj kominem 2smiech
:przytulam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/08 23:15 #51888

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
Jak trafię chwilę bez deszczu jutro to podłubię ;). Chociaż trochę się boję :dry:

--=reklama=--

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/08 23:17 #51889

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
markita napisał:
Chociaż trochę się boję :dry:
..że deszcz Cię zaskoczy 2smiech ?

Nie musisz jutro..tak na spokojnie, za kilka dni..

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/09 09:47 #51927

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Moniś Kochana....kleszcz na ścianie....hmmmmm a może to wybudzony ze snu opuchlak.... think: ....o kleszczach już czytałem i słyszałem, temp. skoczyła na +10 to ,,dziady'' wyszły z zimowych pieleszy i głodne do bólu... :diabelek .Mówisz że wiosna w kwietniu, chyba nie będzie tak źle....w tym roku astronomiczny początek wiosny przypada na 20 marca - punktualnie o godzinie 11.29. a kalendarzowa na następny dzień ,temperatura na jednym portalu to +11 a na innym +4 think: wink-3 2smiech zima bynajmniej nie wróci z mrozem -15...może ,,cuś'' postraszy i wtedy będzie lament na Forum.....dlatego ja sadzę brzozy,dęby,klony, bez czarny, tawuły 2smiech .
Psiaki zakropiłaś to i kleszcz wszedł na ścianę by popełnić samobójstwo skacząc na łeb na podłogę... :spacerek
Paszczaki obrabiające patyczki bezcenne....masz z głowy zakup mielarki....Ty to wiesz jak się ustawić...... :buziak
Ostatnio zmieniany: 2017/03/09 09:48 przez chester633.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/09 12:27 #51974

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
Spieszę z dobrą nowiną :woohoo: , moje Rozanki żyją hu_rra . Dosłownie 2cm pod ziemią znalazłam żywe pąki, które od razu zasypałam z powrotem, niech jeszcze chwilę poczekają :lol: .

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/09 13:24 #51986

• Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Post na temat awarii przeniesiono do odpowiedniego wątku

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/09 16:26 #52015

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Monia, zdjęcia psiaków na poprawę humoru idealne clap

Nie martw się o Rozanki, na pewno przeżyły. Dobrze, że jeszcze jest przedwiośnie. Lepiej tak, niż miałby się zrobić upał, susza, a potem by przymroziło.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/09 17:06 #52032

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Jeśli chodzi o kleszcze ,to ja już jednego zaliczyłam ,niestety .Trzeba już uważać na ogrodzie ,psiukać się i sprawdzać .Moje oba koty już w nowych obróżkach ,puściły mnie z torbami .No ale już wolę wydatek ,niż ciągłe wyciąganie tych dziadów .Tak myślę ,że i mnie taka obróżka od kleszy by się przydała :diabelek

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/10 19:30 #52380

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • "Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze, niż przeciwko niej"
  • Otrzymane podziękowania: 140
Cześć Moniko! Jak tam zdrowie psinki? Na zdjęciach wyglądają doskonale.
Dziękuję Ci za obszerne porady o szkodniku liliowym, na pewno wykorzystam, bo w zeszłym roku nie bardzo nacieszyłam się liliami.
Do Zielonych Progów wybieram się w maju, żeby już była pewność, jaki jest stan sadzonek. Dam Ci znać, pewnie Margo też będzie. Liczę na miłe pogaduchy u Ciebie, a ogród na pewno będzie fajnie wyglądał.
Czytałam o koncepcji tarasu - może nie doczytałam wszystkiego, ale czy nie myślałaś o dzikówce z piaskowca? Pasowało by idealnie do murków. A na pewno będzie wygodniejsze na tarasie niż żwir. Położyć można samemu, na piachu.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/12 18:46 #52880

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Wreszcie dotarłam. Z wielką przykrością czytałam o chorobie Cygusiątka, cieszę się nieziemsko, że lepiej. Na fotach psiaki są rozbrajające! :kocham
Ciurkadełko w wersji pochylonej bardzo mi się podoba, ale będzie fajne!
Wiosna u mnie też się gramoli i gramoli i wygramolić się może. Ledwo cokolwiek widać, choć w powietrzu czuję ją już wyraźnie, no i te świergolące ptaszory :mniam

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/14 14:11 #53225

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Ty się ciesz, że mamy tak jak mamy z pogodą.
Zobacz co mają Amerykanie
Trzeba po prostu ubrać się cieplej i brać do roboty
I co słychać w temacie rozankowym?
U mnie wszystkie bodziszki wyszły
Mam kilka miniaturek, myślałam, ze będą się lepiej rozrastać, ale nie, zatrzymały się w miejscu i jak są mikre w wzwyż tak i w szerz.
I jak wizyta u neurologa?
No pewnie, że jadę z Izą.
Jak mogłabym przegapić okazję spotkania się :buziak

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/17 06:44 #53803

• Kasionek
  • Kasionek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 45
Monisiu jakże zasmuciła mnie wieść o chorobie Pana Psiurka.Ucałuj go mocno. :kocham
Ściskam Was cieplutko. :buziak

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/17 07:13 #53806

• Yooaśka
  • Yooaśka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 259
śliczne psiurki :)
niestety kleszcze już są...

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/18 08:43 #53999

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
Podłamaliście mnie tą informacją o kleszczach, myślałam że choć z miesiąc jeszcze będzie spokoju...
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/18 18:36 #54145

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16786
Monia... no gdzie Ty? Tydzień minął od wizyty, jaki wynik konsultacji? Jak się czuje Cygusiątko i Marvisiątko też? Ruszyło coś u Ciebie w ogródku? Rozanki się pokazały? U mnie baaardzo powoli... jakieś malęńkie główki krokusie, ale naturalnie rozwinąć się jeszcze okazji nie miały... jakieś młode listki miodunek, orlików a z bodziszków wspaniały daje znać, że żyje... hiacynty nadal w noskach... tulipanowe i czosnkowe listki też są, ciekawe czy pozostaną li tylko liściami czy kwiecia z drugoroczniaków się doczekam gwizdac

I jeszcze mi się w kompie popsuło wczoraj to całe dotykowe ustrojstwo... podłączyłam myszę i nerwa łapię... raz, że odwykłam a dwa, że koło południa mysza była sprawna, ale potem lapek poszedł w ręce dzieci i... sprawna być przestała... taa...
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Lukrecja

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/18 19:34 #54163

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Też czekam na jakies wieści. Wszystko dobrze? Jak sierściuszki, a zwłaszcza ten jeden... Ogród poczeka, a zdrowie naszych pociech najważniejsze, napisz choć cokolwiek. :przytulam

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/18 19:36 #54164

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moniśka..ale mnie wyczułaś :P
Byłam dziś z Sąsiadką w naszym najdroższym ogrodniczym..i nie- nie o to chodzi, że najdroższy naszym sercom :silly: ..ale jak to dobrze, że się wybrałyśmy.
Mam Metallicę hu_rra hu_rra

To jeszcze do dokupienia maluszek fioletowy (Ramapo może), maluszek biały (azalka Schneeperle) i jakiś jeszcze duży fiolet..ale mam z tym 3cim kłopot spory, bo nie wiem, co wziąc, co by mi sie podbało a czego bym nie miała think:
W sumie to cudowne jednak uczucie..kupić wszystkie fioletowe rodki, o jakich marzyłam hu_rra
Mam jeszcze jeden kłopot- muszę Mężowi obwieścić, że znowu trawnik pod rabate zabieram 2smiech

Zerknęłam też na kulki cosowe, bo dostawa była świeża- no szok, ile one kosztują.. Moja wyprawa do Poznania była jednak dobrym interesem gwizdac

Wiosna budzi się koszmarnie wolno- już teraz ma ok 3 tyg opóźnienia w porównaniu z ubiegłym rokiem. Noce bardzo zimne, Promanalem nie da się pryskać, bo za zimno nocami..
Prawie nic się nie budzi, bo nie ma warunków.

Sprzed kilku dni..

zastanawiałam się, dlaczego częśc tulipanów ma uszkodzone końcówki liści- myślę..ślimaki? ptaki skubią? Nieeeee, Marvisia przez okno przyłapałam na ogryzaniu..jak go przez okno pogoniłam..a zerknęłam ponownie za kilka minu- to tulipany zostawił, za to krokusy powyciągał za szczypiorki tak, że cebule na wierzchu leżały Mój pomocnik polewkamax

W domu też stara się nie nudzić a wyszukuje alpinistyczne zajęcia.. Wskoczył na półkę, obwąchał szybę, pospacerował chwilę..

Cygusiątko na konsultacji był. Neurolog diagnozę całkowicie potwierdził. Powiedział, że ma pełno Cavalierów chorych, ale Kinga widzi drugiego w swojej kilkunastoletniej pracy zawodowej..
No mówię- tylko w totka grać!
Cygusiek czuje się dobrze- psoci, bawić się chce. z Marvisiem się ciągle awanturuje. Czasem nawet wskakuje sam na kanape, czego od września już nie robił.
Doktor mówi, że w formie pies jest dobrej, leczenie ma prawidłowe. Odnośnie leków mamy jeszcze duże pole do manewru, więc raczej powinno byc dobrze..

Co do wiosny- może jutro zerknę. Dziś padało, jutro też ma być nieciekawie, więc pewno krokusy będa zamknięte- szkoda, bo wyszły też kolejne i nawet nie moge sobie na nie popatrzec. Ogromna większośc jednak dopiero w szczypiorkach maluśkich.

Budzą się powojniki Little Artist

Rozanki jeszcze spią- pokazałą się jedna.

Kicha z kompem :mur

Lucynko, u Ciebie może jeszcze z kleszczami spokój, bo zimniej jednak..? U nas już są niestety, psiaki zabezpieczone!

Joasiu- potwierdzam, pierwszy znaleziony.

Kasieńko- jak się trzymasz..? Ściskam serdecznie i raz jeszcze gorąco tulę!!

Gosiu- rozumiem doskonale, że lepiej jak się wiosna powoli rozkręca, niż żeby teraz buchnęło, a za chwilę wymarzło.. To jednak przesada trochę, że za chwile koniec marca, a krokusy pojedyńcze wychodzą dopiero krecigl
W tym roku będzie pewno miesiąc obsuwu w porównaniu z ubiegłym rokiem. Przykre to- sezon zacznie się w połowie kwietnia, a pewno już we wrześniu się mocno ochłodzi i tyle będzie radości z ciepła..

Ciągle pada, słońca prawie nie widuję od listopada- depresja murowana.

Do zobaczenia- cieszę się na spotkanie z Toba i Izą :przytulam

Lukrecjo- dziś rano było cudnie. Słońce i świergot ptaków mnie obudziły- wspaniale..i w południe jak się rozpadało tak siąpi do teraz, a słońce ma wrócić w środę... Szkoda, że weekendy takie dołujące :nie_wiem

Dziś dowiadywałam się w sprawie pompki do ciurkadełka, mam już upatrzoną, Mężowi przypominam, że robota Go w maju czeka..i się doczekac nie moge, co to wyjdzie z moich pomysłów zwyc
Jak zdrówko? :przytulam

Iza- cieszę się ogromnie na mysl o naszym spotkaniu!! Mam nadzieje, że na Wasz przyjazd rodki już zakwitną, bo wtedy jest uroczo i kolorowo.. Mam dwie chwile, gdy mi sie u siebie podoba- szaleństwo azalkowo-rodkowe..i czas od końca lipca, gdy zaczynają bukietówki, wrzosy i trawy :kocham

Na tarasie dzikówki nie damy.. po pierwsze- za drogo i za dużo roboty.. po drugie- wciąz chcemy taras drewniany, a obecny plan na żwir to rozwiązanie tymczasowe, żeby jako tako uporządkować przestrzeń wizualnie..a w razie czego żwir bdzie zostawiony jako podłoże pod taras na legarach.. Ułożenie piaskowca w tej roli byłoby zbyt dużą rozrzutnością :P

Żwir chciałabym ubić zagęszczarką, ale to się jeszcze zobaczy. Najlepiej by było, jakby sąsiedzi robili kostkę, to ekipę bym z zagęszczarką na godzinę "pożyczyła".. Kilka domów się buduje w okolicy naszej, może wiosną ktoś kostkę będzie robił to zagadam i poprosze o zagęszczenie?
U Rodziców zagęszczony tak jest kawałek pdojazdu i może nie jest to super wygodne, ale i na obcasachtamtędy chadzałam. Jedynie szpilki odpadają :silly:

Nowinko- żałuję,że dla ludzi nie ma nakraplaczy na kark..albo jakieś eleganckie obroże powinni sprzedawać :diabelek

Ewciu- to już nawet nie chodzi o jakieś mega wiosenne przebudzenie..ale słońca i trochę kwitnących krokusów by się przydało...
U mnie wciąż ponuro i deszczowo- no ilez można?!

Martuśka- u mnie wyraźnie obudziła sie jedna Rozanka, reszta na razie cicho siedzi. Dzwoniłam wczoraj do ZP- podpytywałąm m.in o Rozanki- u nich na razie też śpią, więc się nie martwie. CO by nie powiedzieć- u nas nocami zaledwie 1*, więc wszystko w tym roku osowiałe, jak i ja...

Paweł- nie załamuj mnie. Czy sądzisz, że kleszcza od opuchalka nie odróżniam krecigl
to nie pierwszy kleszcz w domu znaleziony..a i opuchlaki się czasem trafiały.. Lepsze w domu na ścianie, niż odpowiednio- na psach..i na rododendronach :lol:

Zerkam w prognozy pogody i jak w ciągu dnia czasem ma być nawet 12*, to nocami 2* w porywach do 5*, wybuchu wiosny nie będzie.. Pewno się do Wielkanocy gramolić będzie leniwie..a ja będę usychać z tęsknoty za słońcem!
bardzo potrzebuję już sezonu, roslin, kwiatów, słońca, ciepła- dla podniesienia się na duchu. teraz to taki marazm jest :nie_wiem
jhak Twoje zdrowie? :przytulam
Lukrecja napisał:
Też czekam na jakies wieści. napisz choć cokolwiek. :przytulam
Mówisz..masz polewkamax
Ostatnio zmieniany: 2017/03/18 19:39 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, chester633, zanetatacz, Lukrecja

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/18 20:04 #54173

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Chwała Panu! Alleluja! :woohoo: Takie wieści to lubię! A moje zdrowie... chodzę dalej podziębiona, od miesiąca w zasadzie stan constans. No ale jak ma być inaczej skoro co chwilę podwiewa mi po rajtuzach, bo zamiast siedzieć w ciepłym domku mnie aż rwie do ogrodu. Samo się nie zrobi, żadne krasnoludki nie wpadną... no, chyba że te z ogródka sąsiadki, ale one jakieś takie za bardzo nieruchawe 2smiech

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/18 20:49 #54192

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16786
Zareagowałam podobnie jak Lukrecja... kamień z serca, że Twe milczenie to tylko pochodna marazmu pogodowego a nie kłopotów zdrowotnych Twoich czy Projektantów... uff! :)

Ale Ty masz wiosnę już! Kwitnące krokusy to przeca ona! A ja się właśnie zastanawiam, czy przy takich temperaturach i generalnym braku słońca raz że ogólnie a dwa w moim ogródku szczególnie, to te krokusy aby zdołają się mi rozwinąć... think: czy tylko tak sobie postoją i się pożegnają gwizdac

Masz 'Metalisię'! :woohoo: No ja Cię... clap gratuluję !!! Nie ma to, jak spełniać swoje marzenia... od razu humor się poprawia! :zdrowko Tylko na zdjęcie czekam albo i z trzy, bo metryczka gotowa... no chyba że awaria ją zeżarła, bo już nie pamiętam, kiedy pisałam przed czy w trakcie zaginionego tygodnia... zaraz sprawdzę... przy okazji pokaż raz jeszcze proszę gardeniowe nabytki, bo też zostały zeżarte... a tak miło było nań spoglądać... :) aranżowałaś już im miejscówki? A co jeszcze w Twoim najdroższym ogrodniczym 2smiech z rodków oferowali? Nie zaskoczyli Cię, jak rozumiem, żadnym nowym fioletem? Może na tych nowych targach w kwietniu coś wypatrzysz? Ja w poniedziałek czy wtorek, o ile padać nie będzie, wybiorę się do Acrocony, to Ci zaraportuję, co tam mają i ofkoz co w sprawie grujecznika słychać.
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2017/03/18 21:14 przez th.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2017/03/18 21:07 #54197

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16362
Witaj Moniś! :witaj
Jak dobrze, że się odzywasz i wieści o Cygusiu w sumie pozytywne.

Proszę proszę, potentatem rodkowym się stajesz! No będzie cudnie w maju jak
wszystkie zakwitną hu_rra
I wiosna mimo że narzekasz całkiem już u Ciebie widoczna.
Czekamy zatem na więcej słońca i nowe fotki :spacerek
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.199 s.