Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 02:06 #26538

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Co do baccatek- ja też liczę na to, że kiedyś będą kulki- oczyma wyobraźni je widzę :silly:

Jakby się mnie ktoś pytał, czy krzew czy drzewko..głosuję za drzewkiem! Miejsce każde cenne na rabacie- krzaczek juz się rozkłada na boki i zajmuje teren..a pod drzewkiem można jeszcze coś zadarniającego upchnąć gwizdac
Ładna ta hortusia :woohoo:

Nie dziwię się, że odpuściłaś zakupy.. Ja też do ogrodniczego już nie jeżdżę- tzn bujnę się w poszukiwaniu cebul jakiś, ale nie kupuję już roślin.
Muszę zapanować nad poczekalnią- w ostatnich tygodniach rozładowałam tłok, mam jednak jeszcze kilka roślin do posadzenia, klonik z Ryk do zadołowania..i raczej siły powinnam rzucić w stronę zakupu kilku worków kory, żeby ładnie korzonki obsypać przed zimą.. np nowym klonikom czy hibiskusowi.
Noooo, chyba, że w mega promocji trafią się kulki- to wtedy inna będzie rozmowa polewkamax
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 06:51 #26542

• Shirall
  • Shirall Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1629
No mamę udało im się postawić bo troszkę schudła ponieważ, niestety przez sterydy troszkę przytyła mimo, że miała dietę....ale już teraz wygląda lepiej i mimo że ją boli jeszcze bo w końcu ma intensywną rehabilitację to się lepiej czuje :przytulam
Niby co pół roku tam będzie jeździć bo zakwalifikowała się do jakiegoś programu leczenia biologicznego i z tego się cieszymy :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

--=reklama=--

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 07:31 #26544

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3817
No ceny tych kulek faktycznie nie ten teges. W moim ulubionym sklepie mają kulki (trochę mniejsze niż piłka do kosza ) za bodajże 45 zeta. A mi się wydawało, że drogo.... :P Czekam... może dotrwają do listopadowej wyprzedaży wink-3 .
Moniś, jak możecie zostawiać Chłopaków samych :P ! Zwłaszcza biednego chorego krecigl ! Umarną z tęsknoty :placz ....

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 17:39 #26623

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8349
Matko, jakie to niecierpliwe ;)
No więc dziś byłam i już wszystko wiem. Wiadomości nie są najlepsze, choć po zdjęciach i cenach Moniki przestają się wydawać takim kosmosem ;)

Najpierw znalazłam pole i obfociłam ;)

Potem spytałam jakąś babinkę na rowerze czyje to cisy, powiedziała, że Kurowskich, a ja właśnie od nich wyjechałam rotfl . Wróciłam z pytaniem o ceny i okazało się, że drogo :unsure: , 200 zł sztuka, taka ilość jak dla Ciebie 10% rabatu, czyli 180 zł :dry: . Z całą pewnością są jednak większe niż te, które Monika pokazała, ale to też może nie zaleta, bo Twoje tujki malutkie, a te cisy pewnie ze 40cm średnicy miały średnio think:
Z tego wszystkiego zapomniałam spytać o odmianę :blink: , ale i tak wątpię, czy zachwyci Cię ta oferta :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz, chester633

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 20:26 #26643

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Shiralciu- to wspaniała wiadomość, że Mama zakwalifikowała się do programu i regularnie będzie leczona!! Oby teraz było już tylko lepiej :przytulam

Asiu, że COOOOO? W takiej cenie masz kulki cisowe w regularnej sprzedażyw sklepie ogrodniczym zdziwko Ależ Wy jesteście rozpuszczeni na tym zachodzie krecigl :silly:
Boszzzz, gdybym tylko miała bliżej :mlotek

Ty mnie nie dobijaj- ja już tęsknię za chłopakami :placz

Martuś- ogromnie Ci dziękuję za tą fatygę, jaką sobie na głowę wrzuciłaś..i ogromnie żal, że na darmo!
Powiem tak- Kurowscy rozłożyli mnie na łopaki zdziwko zdziwko

Jakby to powiedzieć, żeby wybrnąć..no biję się z myślami, ale chyba sie nie zdecyduję..jakieś kanciaste te kulki 2smiech Kulka za 200pln :mur

Baaaardzo Ci dziękuję, że pojechałaś- mam nadzieję, że nie specjalnie się tam wybrałaś, tylko przy okazji (!!) i strasznie mi szkoda, że to taki kosmos cenowy krecigl

Na poprawę humor- jesienne kolorki z dziś..

Idę opłakać Lubelskie kulki..i Poznańskie też :unsure:
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, chester633, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 20:52 #26651

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Moniś to ja się dołączam i popłaczę z Tobą :placz Zwariowali z takimi cenami, ale masz rację, że to kanciaki 2smiech Ja tam nic owalnego i ładnego w nich nie widzę 2smiech . Ten kto je kupi, to ma słabą wyobraźnię i będzie zaskoczony jak mu z kulki zrobi się w przyszłości kwadrat :silly:
Jesienne szaty u Ciebie piękne a u mnie nic a nic się nie przebarwia tylko ten pochwalony klonik zrzucił expresowo liście i nawet nie pokazał mi swoich barw wrześniowych. Czyli u mnie nadal lato :woohoo:
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 20:56 #26653

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Opłakiwać ;) , daj spokój, wina sobie nalej lepiej 2smiech
Nie pojechałam specjalnie oglądać cisy ;) , byłam po trawy do projektowanego ogrodu, przy okazji przejechałam przez Końskowolę, to jak mogłam nie zapytać ;) . Kulki nieco kanciaste, bo pewnie formowane z grubsza, zawsze można dopieścić :silly: . Poza tym sama widziałaś jakie to pole, nieźle się tam muszą namachać nawet spalinowymi nożycami rotfl

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 21:03 #26655

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16365
Moniś, :witaj
widzę, że teraz kulki zaprzątają Ci głowę a ja jeszcze o japońskim kąciku chciałam...
Pamiętam co mnie zainspirowało do myśleniu o takowym - Dorotka Dodad pokazała taki swój kącik
z kawałkiem płotku, więc :lol: kiedy wiosną tego roku stanął u nas płotek w miejsce starych (brzydkich -
przestrzegam wszystkich posiadaczy) tuj - od razu przypomniałam sobie ten cudny widoczek.
Pamiętam swoją radość z zakupu maleństwa Shirasawy Aureum graniczącej z obłędem jakimś krecigl
Do rzeczy... jestem w ciągłej rozterce, mam stały niedosyt, czuję, że chciałam aby to inaczej
wyglądało... Też tak masz?
Mój mąż się ze mnie śmieje, jak on nic nie rozumie :mur :mur
Ale się rozgadałam, wybacz.
Ładną jesień pokazujesz :kocham
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 21:19 #26658

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33633
Ceny kulek zaporowe...swoja droga, kto kupi tyle kul cisowych po 200zł jedna think: I czemu one takie białe na dole?
Co do psiaków i wyjazdu, nie martw się nic. Zobaczysz najwspanialszy efekt rozstania jak wrócicie :) Tego się nie da opisać, to trzeba przeżyć :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 21:38 #26667

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
ANiu..prawda, że kanciaki 2smiech Beznadziejne- całe szczęście, że ich nie chcę :silly:

Drzewko może liście zrzuciło w obronie przed suszą- u mnie też jeden klon od dawna ma liście ususzone, ale pąki przygotowane już i ewidentnie żywe. Uważam, że tak się bronił przed śmiercią- podlewam oczywiście, ale szybko urósł i pewno nie nadąża z pompowaniem wody w górę.
Kiedyś tak berberys mi się w sierpniu zbuntował- wszystkie liście zrzucił i wyglądał na martwego. Trwała budowa, więc nie miałam do tego głowy, żeby się przejmować- ku mojemu ogromnemu zdziwieniu, za rok obudził się wiosną jakby nigdy nic.
Bądzmy dobrej myśli w sprawie Twojego klona :buziak

Martuś, nie ma tak mocnego wina :silly:

A serio mówiąc- mam jeszcze coś w zanadrzu..ale to dopiero w trakcie formowania, więc kulki będa widzieć jedynie życzliwi mi forumowicze :silly:

Wiesz oczywiście, że ja kpiny sobie robię, dyskredytując te cisy od Kurowskich :P

Ogród kolejny projektujesz :woohoo: Powinnaś wzorem p Danusi M prowadzić relację z tworzenia ogrodu, a wszyscy by kibicowali :lol:
Dla kogoś fajnie się robi zakupy- dla samej frajdy kupowania..czy przykro- bo rośliny nie idą do Twojego ogrodu oczy cieszyć gwizdac ?

Neluś, pamiętam ten Twój klonik..jakże on mi się podbał :kocham
Ja tak samo reaguję na te moje mikrusy..no- może nie takie mikrusy- jeden sięga mi do pasa, a drugi prawie pod pachę :woohoo: Cieszę się z nich przeogromnie!!!

Czy ja też tak mam..hmmm. Bardzo często kręcę się przy jakiejś rabacie i szukam dziury w całym, Mąż się śmieje i też nie rozumie- próuje przemówić mi do rozsądku, że i tak mam najwięcej roślin na całym osiedlu..i że jest ładnie- więc po co przesadzam nie dając spokoju albo po co kupuję jak już wszystko mam.
A ja- niestety, jak coś mi nie pasuje i działa mi na nerwy- nie mogę odpuścić- zmiana musi być teacher
Chwilowo zakątek japoński mi się podoba- może coś z kamieniami pokombinuję, wymieniając jedne na drugie- roslinnie jednak jestem zadowolona.
Pewno niedługo będę rozpaczać, że hakone pożerają mi rabatę, ale będę się o to martwić, jak to się stanie :silly:

Co się Tobie w Twoim kąciku nie podoba? Może jest dobrze, a się czepiasz zwyczajnie (nie to, żebym znała ten stan..) 2smiech a może wystarczy jakiś drobiazg dołożyć, żebyś spojrzała łaskawszym okiem think: Mi czasem wystarcza dołożenie jakiegoś drobnego akcentu, albo niewielka roszada...i od razu ulga!
Dawaj fotkę, bo tęsknię za Twoim klonikiem- podrósł przez sezon zapewne.. Jak przebarwienia- są już jakieś?

Nie przepraszaj za rozgadanie się- ja się bardzo cieszę, że tu ze mną się gada :buziak

EDIT
Ewciu, mi sie wydaje, że te kulki białawe, bo pochlapane może błotem/ziemią po deszczu. Pierwsza moja myśl, że są zakurzone think:

Podejrzewam, że są tacy, co ich na takie kulki stać..i to na niejedną wink-3
Kiedyś u p TOmka widziałam wielkie drzewa w balotach, szykowane do sadzenia koparką- wspominał, że są i tacy klienci, co to las chcą sobie walnąć na choryzoncie.. :blink:

Wybuch radości zapewne będzie ogromny! Widze, co sie dzieje, jak z pracy wracam- skokom, całowaniu i zabawom nie ma końca. Psiaki zamiast biec na ogródek w celach toaletowych, skupiają się na witaniu. Wdrapują mi się na kolana, przytulają, piszczą- z radości wyskakują z ciałek :kocham

Miałam kiedyś psiaka, który się na mnie obraził i jak wróciłam po 4 dniach- nie chciał sie przywitać :silly: Tu się spodziewam, że będzie szaleństwo- widze, jakie jest po 5 godzinach, a co dopiero po 4 dniach ;)
Bidulki będa tylko tęsknić mocno przez te kilka dni..a ja za nimi :unsure:
Ostatnio zmieniany: 2016/09/29 21:48 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 21:47 #26671

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ten ogród, do którego trawy dziś były kupowane, to był projektowany już półtora roku temu, tylko realizacja się ślimaczy, bo wielki teren ;) . Poza tym byłam tylko współautorem projektu, chociaż akurat trawy w nim, to całkowicie mój pomysł ;)
Te kule cisowe były naprawdę poważne, grube i gęste, aż się zaczęłam zastanawiać nad zakupem jakichś małych cisiątek i formowania ich w celu dalszej odsprzedaży po kosmicznych cenach 2smiech

A wracając do dzisiejszych zakupów, sobie też przywiozłam trzy nowe trawy polewkamax , gdzie ja to posadzę :grabie

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 21:51 #26672

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Kanciaki z kosmosu polewkamax to i ceny kosmiczne... wejdę w słowo od Ciebie do Marty - żeby pokazać tak "A do "Z" projektowanie i wykonawstwo ogrodu - o jak fajnie się ogląda takie zdjęcia recourse A ja może bym sobie coś podpatrzyła i wdrożyła u siebie 037 Marto- co Ty na to?
edit: byłaś pierwsza Marto z postem- już wszystko wiem - ale na fotki i tak namawiam :P
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Ostatnio zmieniany: 2016/09/29 21:53 przez dobra nuta.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 21:54 #26673

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
markita napisał:
aż się zaczęłam zastanawiać nad zakupem jakichś małych cisiątek i formowania ich w celu dalszej odsprzedaży po kosmicznych cenach 2smiech
Sama widzisz, jaka to przebitka po kilku latach! Kiedyś czytałam o jakims plantatorze, który za grosze 20 lat temu kupował cisy, a teraz sprzedaje z gruntu potężne egzemplarze w cenie po kilka tyś. Ja chyba już powinnam zacząć staranniej podlewać te moje 3 siewki z hicksii polewkamax

Ja za to, po cięciu bukszpanu, uziemiłam kilka gałązek i chyba część się ukorzeniła. Podhoduję trochę- chociaż nie bardzo wiem, w jakim celu krecigl Może kiedyś komuś frajdę nimi zrobię?

Jakie trawy kupiłaś :woohoo: ?
Jak to-gdzie posadzisz?! Miejsca masz mnóóóóstwo :lol:

EDIT

Aniu- jakoś sie trzeba pocieszać w sprawie kulek ;) Cena kosmos o tyle, że kupowane z pola- z gruntu, więc powinny być odczuwalnie tańsze :nie_wiem . Ja w moim ogrodniczym widziałam kulkę o średnicy ponad 50cm i w cenie 300pln, więc jestem zahartowana..tym bardziej, że to ten sam sklep, w którym można kupić rodka za 7.5tyś :silly:
A przepraszam- za 5.5, bo 2tyś to kaucja za donicę :P
Ostatnio zmieniany: 2016/09/29 22:02 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): dobra nuta, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 22:17 #26676

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nie za bardzo mam co pokazywać :oops: , tamtego projektu nawet nie mam w domu, zresztą był jeszcze rysowany ręcznie :oops: , od tego roku robię dopiero projekty w programie graficznym. Wykonawstwa sama nie robiłam żadnego, moja rola to pomoc w zakupach i ustawianie doniczek :silly: . Ale zimą będę robiła kolejne trzy projekty, może w końcu coś da się pokazać :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): dobra nuta

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 22:26 #26679

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Aż 3 projekty- to świetnie!! Bardzo się ciesze, że tak się fajowo wszystko rozkręca :przytulam

Ciekawe, ile czasu trzeba będzie poczekać, aż rozkręcisz imperium na miarę pani D.. gwizdac
To bardzo fajne, że tak się może Twoja droga zawodowa potoczyć :przytulam Pamiętam projektantkę z forum Muratora- chciałam u niej projekt na odległość zamówić- termin oczekiwania wtedy, to było kilka miesięcy!
Udzielała się w wątku, gdzie udzielała pojedyńczych porad co do rabat, ale też sporo osób, które kończyły budowę, zgłaszały się do niej- w końcu po budowaniu z Muratorem miały też i ogród pod ręką.
Może powinnac pomysleć o takiej aktywności- ja wiem, kolejne forum to mordowanie zegara krecigl ale jaka reklama!!

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 22:33 #26682

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moim zdaniem rozkręca się wolno ;) , za wolno, żeby oficjalnie firmę otworzyć i mieć za co płacić ZUS. Ale coś się dzieje, jakieś mgliste plany są na kolejne dwa projekty, może kiedyś ruszy ;) . Na rozkręcanie imperium raczej za stara jestem rotfl
Zaciekawiłaś mnie Muratorem ;) , aż sobie tam zajrzę gwizdac
Za tę wiadomość podziękował(a): dobra nuta

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/29 22:49 #26684

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Projektantka, o której wspominam, ma nick Elfir.

To w "moich czasach" na FM była młoda dziewczyna, która sama miała kawałek ogrodu, chyba jakieś wykształcenie kierunkowe..
Myślę, że pomysł jak najbardziej wart rozważenia- kto najczęściej myśli o uporządkowaniu ogrodu..ci, którzy skończyli budowę :silly:
Może nie każdy od razu może się porwać na realizacje rodem z firmy G***um, z gęstymi nasadzeniami, cisami, bukszpanami i ścianami wodnymi.. Jest jednak wiele osób, które szukają chociażby pomysłu, projektu, wg którego mogą spokojnie działać w swoim tempie.
Myślę, że może jakiś wątek porad..i od razu oferta kompleksowych projektów- to może wypalić. Przecież FM to największe chyba forum budowlane, do jakiego dużego grona potencjalnych zainteresowanych można trafić!

Ja Ci serdecznie kibicuję- spełniasz w swojej osobie moje marzenia :przytulam

EDIT...
ja dowiadywałam się z firmie mieszczącej sie po sąsiedzku i cenę chcieli kosmiczną. Prawie się zdecydowałam na Elfir- była o połowę tańsza..a wiadomo- po budowie nie śmierdziałam groszem. Niestety z daleka, więc kłopotem była wizja lokalna.
Zatrzymaliśmy się na SSZ i chciałam projekt, żeby sobie powoli dłubać.
W innym wątku na FM trafiłam na polecaną tam projektantkę z moich okolic- ta pracującą w szkółce roślin, która już nie istnieje. Była konkurencyjna cenowo- jako mieszkająca w okolicy bez problemu przyjechała ocenić teren, a że dopiero startowała, to cenowo rozsądniejsza..i terminy miała niezłe.
Nie była jednak kompletnie zielona- w swoich realizacjach mogła się np pochwalić ogrodem japońskim i ogrodem projektowanym na dachu.

Projekt był robiony chyba 8 lat temu.. Zmieniłam oczywiście ogromną większość po swojemu :silly: ale na obronę projektantki muszę dodać, że te kilka lat temu nie było np tylu odmian bukietówek, jeżówek..a o trawach ozdobnych usłyszałam od Niej i to Jej ogromna zasługa, że się tak w nie zapatrzyłam!
Miała też ze mną trudne zadanie, bo się zarzekałam, że nic formować nie będę :silly:
Ostatnio zmieniany: 2016/09/29 22:57 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): markita, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/30 07:16 #26721

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3817
No to pochwal się jaką masz tę cisową alternatywę :P ...
Czy jesteśmy rozpieszczeni, nie sądzę. Zobacz jak daleko mamy do lubelskich szkółek :P . W sklepie, o którym mówię, a właściwie hurtowni ogrodniczej, zdarzają się okazje i to chyba właśnie taka jest. Sama kupiłam dwa cisowe stożki wysokości (z donicą) jakieś 170 cm za...49 zł. Czekają od 2 m-cy na pomysł i posadzenie polewkamax . No ale nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Kupiłabym 3, ale do samochodu by mi nie weszły 2smiech .
Zaproponowałabym Ci zakup tych kulek, tylko jest ich niewiele. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba nie więcej niż 10 sztuk. Ty potrzebujesz więcej, prawda? Jeśli jednak byłabyś zainteresowana - mogę sprawdzić co i jak.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/30 08:32 #26736

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuś nigdy nie jest się za "starym" na realizację samego siebie. Pomalutku,kroczek po kroczku i wio zawsze jest się do przodu. Co do forum Muratora - w sprawach budowlanych z niego korzystam i z wszystkich innych porad, bo tam to jest faktycznie skarbnica ludzkiej wiedzy. Jako gość, nie użytkownik i wystarcza. Na początku drogi zawodowej w jakimś kierunku potrzebny jest taki "pazur" menagera, nie koniecznie cudowny i fantastyczny projekt i jego realizacja. Tzw. siła przebicia. A później to już leci samo.
Monisiu a ja jak bedę w mojej szkółce to zerknę na ceny takich kulek cisowych, bo u mnie jest naprawdę tanio. A nigdy w tym kierunku nie patrzyłam i aż z czystej ciekawości muszę ceny obczaić. Wiesz, że i ja nigdy cisów nie kupiłam tak jak Ty myśląc, że one rosna i rosną i nie zdążę nawet przed śmiercią zobaczyć jak urosną 2smiech Sprowadzasz mnie na ziemię - a mogłabym takie cisy w miejsce przesadzonych i już martwych tui je kupić. Dałaś mi do myślenia z nimi :przytulam Są przecież piękne!
pozdrawiam - ania
mój wątek

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/30 10:03 #26761

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Asiu, dobijasz mnie dalej :silly:
Stożek tak wysoki, za taką cenę :woohoo:
Ja widziałam stożek wysokości ok 50-70cm..za 90pln krecigl a kulki małe- w tym samym sklepie, za 100pln.
Ja CIę doskonale rozumiem- kiedyś dla nich miejsce wymyślisz..ale już je masz i jesteś dzięki temu spokojna :lol:

Co do kulek, możesz sie im przyjrzeć oczywiście :buziak , bo to najlepsza cena, z jaką się spotkałam!
Najlepsza cena, jaką ja trafiłam, to 48pln za niecałkowicie uformowane- ale na ile przypominają kulki to jeszcze nie wiem, bo mam dostać fotkę dopiero :nie_wiem , więc Ty masz taniej..już gotowy produkt.
Ja i tak kupowałabym 10 sztuk, nie więcej- co i tak łatwe nie będzie.. Obawiam się jednak, że koszt przesyłki tylu roslin z hurtowni nieco by mnie dobił i pewno nic z tego nie wyjdzie :unsure:
Dziękuję CI jednak, że tak się w temat zaangażowałaś :przytulam

Aniu, odnośnie cisów, to różne odmiany różnie rosną.
Ja kupuję głownie Hicksii- wyczytałam kiedyś, że najbardziej odporne na mróz, a że u mnie wygwizdów.. Mam też Wojtka, Davida i zwykłe Baccaty.

Hicksii rosną chyba najszybciej- popatrz na fotki porównawcze..

To zdjęcie tuż po posadzeniu- późna jesień 2014r

a to tegoroczne

tu widać, jak duże są roczne przyrosty. :woohoo: Nie tnę tego cisa, bo sam ładnie rośnie. W tym roku wyrastają długie pędy, już wstępnie się rozgałęziające, a za rok ładnie się zagęszczą- widać, jak niższe piętra się same zagęszczają.
Kupiłam już dobrze wyprowadzonego, z wieloma pędami, więc radzi sobie fajnie bez cięcia.

a to WOjtek i jego przyrosty. Byłam mocno zaskoczona, bo maja prawie 20cm. Nawet sprawdzałam na zdjęciach ubiegłorocznych, jak wyglądał, bo trudno było mi uwierzyć, że tak rośnie- wg opisu to cis wolnorosnący..

Zaznaczyć muszę, że te urocze czerwone koraliki są trujące, więc uważać trzeba w przypadku dzieci! Nie wszystkie odmiany je produkują- np WOjtek ani Dawid nie.. np Hilli są bez koralików, o ile pamiętam..i Fastigiata chyba też think:

Ten Hicksii spod furtki to najlepszy okaz, jaki kupiłam..ale też najdroższy ;) To był jednak cis kupowany z powodu pewnej okazji..i cała rabata to rabata "z okazji", więc zaszalałam :silly:
Teraz, na żywopłot kupiłam też Hicksii, ale skromniejsze. Tradycyjnie łakomiłam sie na wysokość ;) Wiem już, że pędy boczne ładnie przyrastają, więc spokojnie poczekam na zagęszczenie, a wysokość już mam..i to za bardzo dobrą cenę- właśnie dzięki temu, że wysokie a chude.
Kupowałam odmiany 90-110cm z kilkoma gałązkami, dość rzadkie- ale zależało mi na wysokości, nawet ażurowej..
Kupując jeden okaz mogłam mieć fantazję- na żywopłot potrzebowałam 18sztuk, więc trzeba było mocno spuścić z tonu.. :lol: I tak byłam zdziwiona, że Mąż bez dyskusji się zgodził- chyba też widzi, że cisy piękne są.. więc nie dość, że mój Główny Księgowy kasę popuścił, to jeszcze do sklepu pojechał, pomagać w wybieraniu..
Boszzzz, jak On mi czasem pozwala kaprysić- to Jego najlepsza cecha :silly:
Za to ja pobłażliwie traktuję Jego różne kaprysy , np te związane ze spotkaniami z kumplami- nie raz woziłam P na basen w niedzielę o 8 rano, gdy miał awarię samochodu, a co tydzień umawia się tam z mężem mojej koleżanki..albo jechałam o północy do centrum, odebrać go ze spotkania z kumplem z pracy, odwożąc jeszcze kumpla pod sam dom ;)
Uzupełniamy się więc i ułatwiamy realizacje kaprysów 2smiech

Planujesz sobie cisy kupić :woohoo: Serdecznie kibicuję!! :przytulam

Kilkanaście lat temu Rodzice kupili cisy kolumnowe- obserwowałam, jak one wolno rosną i uznałam, że "cisy tak mają"- dopiero jak zaczęłam się bardziej ogrodem interesować, drążyć temat, odkryłam, że są różne odmiany..a kilka lat temu na pierwszym forum, na jakim byłam, jedna z Forumowiczek przekonała mnie, że cisy wcale tak wolno nie rosną, jak mi sie wydaje.. Zaczęłam drążyć temat, przyjrzałam sie okazom w sklepie, oceniłam roczne przyrosty..i wpadłam jak śliwka w kompot :silly:
Ostatnio zmieniany: 2016/09/30 10:19 przez Monika-Sz. Powód: uzupełnienie postu
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.201 s.