Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/05/30 20:05 #202687

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Witaj Danutko :przytulam W moim ogrodzie jest tak sucho ,a ziemia taka piaszczysta ,że ostatnio i zielsko łatwiej wypielić .Ale fakt jest faktem ,że pielić trzeba systematycznie ,bo jak trochę odpuścisz ,to nie wiadomo kiedy masz las zielska think: Dzięki za przemiłe odwiedziny :owady

Żanetko ,ja po ostatnich przemeblowaniach stwierdzam ,że już żadnego rodka nie kupię :nie_wiem .Aby wsadzić klonika ,musiałam zrobić mu miejsce i przesadziłam bukietowkę . Teraz już nie wyobrażam sobie kolejnej roszady think:

Verciu ,dziwnym trafem mówię to samo ,co Ty ,ale u Ciebie w ogrodzie polewkamax

Danuśka weź Ty się koniecznie za te swoje modele .co one sobie myślą 2smiech

Anuś ,japonki pięknie odbijają .Więc szykuj się ,że na przyszły sezon będzie miała ta twoja kapryśnica kwiatów krocie .Ja jedna taka pannę też obcięłam wiosną ,bo tuja na nią wlazła i zarosła do tego stopnia ,że sterczało jej tylko kilka patyków .Więc najpierw podstrzygłam tuję a następnie to ,co zostało z japonki .Też już zaczyna wypuszczać ,tylko muszę podlewania pilnować :zielony
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, VERA, zanetatacz, Danuta, Danusia, a.nia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/05/30 20:54 #202712

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Ewo, u Gosi przeczytałam, że w tym roku w ogrodniczych nie byłaś, wcale się nie dziwię, masz lepszy asortyment niż niejeden ogrodniczy i jaki kolorowy vishenka .
Ja dziś pojechałam po okazyjne tuje (za płotem chcę je posadzić) i przytachałam upragniony czerwony rh, co prawda chciałam Erato, a kupiłam Taragonę, ale czerwień śliczna. Teraz koncepcja rodkowej rabaty wymaga kilku przesadzeń :glupek.
Ostatnio zmieniany: 2020/05/30 20:56 przez Krzysia.

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/05/30 21:16 #202721

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2773
Nowinko - bajecznie u Ciebie, pewnie kilka azalii pachnie, musi wieczorem być przyjemnie spacerować. Winnaś mej nowej zachcianki, na widok Picobello serce szybciej zabiło... jeszcze nie wiem gdzie posadzę, ale mam dużo czasu, bo nigdzie online nie widzę polewkamax
Powiedz co do kaliny, robisz wcześniej opryski p/mszycom, czy nie masz z tym problemu? Pięknie się pysznią te białe kule.
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/05/31 12:05 #202846

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Krzysiu ,ja czerwonych mam trzy .Torrero ,Matador i jeden anonim kupiony bez nazwy z litości ,bo był mizerotką .Najlepszy jest Torrero .Ten jest nie do zdarcia . zwyc a z tymi przesadzeniami ,to najlepiej ,jak najwcześniej ,bo potem jest gorzej .Korzenie ,jak parasolka think: wiem coś o tym . :na_ucho

Brydziasiu ,najbardziej pachnące u mnie to są dwie panny .Mianowicie azalia Norma i azalka Chanel .Pachną niesamowicie ,chociaż wszystkie one wydzielają przyjemna woń .Rano i wieczorem zapach jest nie z tej ziemi .Picobello koniecznie poszukaj ,bo on jest pelłn zalet ,a jego uroda naprawdę robi wrażenie .Kalin nie pryskam ,jakoś mszyce je ostatnio omijają .Za to róże .....masakra .W dodatku często coś kropi i nie bardzo jest jak psiuknąć ,ale róże mam w mszycowych kołnierzach krecigl

na pociechę :P

Ostatnio zmieniany: 2020/05/31 12:09 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Kalmia, takasobie, Krzysia, edulkot, VERA, jolifleur, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/05/31 12:35 #202850

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23442
Ewciu - hu_rra clap hu_rra ,śliczności a na 6 fotce to jak się rodek nazywa -bo podobny do mojego nn
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/05/31 13:12 #202867

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko na szóstym ,to jest azalka Glowing Embers :na_ucho
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/01 20:16 #203037

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu -widzisz liczyć nie umiem na piątym polewkamax
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/01 20:35 #203041

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22639
Ewciu :bravo :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/01 22:19 #203096

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48247
Dzięki za rodkową ucztę!
I u mnie pełno mszyc, ale ptaki się uwijają (mam kilka gniazd w ogrodzie) i nie mogą truć... :( Z róż zbieram rekoma, choć to srednio przyjemnie ;-)

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/02 12:01 #203161

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Co tu dużo pisać, jest przepięknie. :bravo :bravo :bravo To mówisz , że w tym roku żadnego rodka nie kupisz ? wink-3
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/02 12:21 #203163

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5717
Ewuś, no ja nie mogę ... wchodzę i powracam, i powracam, i przewijam, i przewijam Twoje zdjęcia i napatrzeć się nie mogę! Niesamowite kolory, niesamowite odmiany! Twój ogród to normalnie ogród botaniczny! Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo sił z tą naszą suszą ... Ostatnio u nas podlało na 5 cm. więc tylko chwasty dostały picie ... :(

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/02 20:13 #203204

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko na piątej fotce jest Caroline Albrock .Rodek wielkiej urody i zdrowotności .Jeśli go nie masz ,to polecam :przytulam

Danuśka dzięki :buziak

Miłko ,ja też zbieram mszyce rękoma .Mam gorzej niż Ty ,bo mam je na różach ,a one kolczaste .Ptaków mam krocie i widzę ,że sikorki bardzo się tymi mszycami interesują .Też bym nie chciała pryskać ,może się uda ,jak co roku .Rodki już niektóre przekwitają ,ale nowe wciąż rozwijają pączki . :na_ucho

Ineczko ,no nie kupię ,bo już zwyczajnie nie wcisnę .One niesamowicie się rozrastają .Do tego stopnia ,że przez okno w kuchni już niczego nie zobaczę ,oprócz różanecznika .Co roku obiecuję sobie ,ze go sporo skrócę po kwitnieniu ,ale jakoś nie mogę się przełamać .A sadziłam takie maleństwo krecigl

Swietko ,to pomyśl ,co ja mam w ogrodzie ! jeszcze przed spaniem ,w piżamie idę na ostatni obchód i szkoda mi do domu wracać 2smiech czasem mąż wychodzi mnie szukać .Co do suszy ,to u mnie jak zwykle .Już mnie to wkurza nie na żarty ,jak oglądam te mapy pogodowe ,te burze i deszcze ,a to wszystko mnie omija .Całe szczęście ,że nie jest gorąco ,bo nawet ,jak trochę pokropi ,to te bidne rośliny trochę wilgoci zatrzymają na dłużej .Musimy sobie jakoś z tymi warunkami radzić .Nie ma rady :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, inag1, Elżbieta, zanetatacz, Danusia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/04 18:41 #203534

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, takasobie, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, jolifleur, Danusia, Gosia1 ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/04 21:08 #203556

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25407
Ewuniś, nie uwierzysz, ale ja właśnie likwiduję moją kolekcję irysów polewkamax Zawsze myślałam, że irysy będą ostatnimi, których się pozbędę...………………..
Jednak życie pisze swój scenariusz na co już nie mamy wpływu. Jest mi już po prostu za ciężko obrabiać ogród, a z irysami szczególnie dużo roboty. Musiałabym zmienić już im miejscówkę, raz że nie mam takowej, dwa to przesadzanie. Stanowczo za ciężka harówa przy tej ilości, a do kolejnego zawału wcale mi się nie śpieszy :diabelek Zostawiłam kilkanaście sztuk do wkomponowania w ogrodzie i to mi zupełnie wystarczy :silly:
U ciebie jak zawsze, czyli cudownie - pozdrawiam :buziak :przytulam

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/05 09:55 #203631

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu -irysy cudowne hu_rra a ja upraszam o zdjęcia
Kissów ,wiesz ,że przegapiłam je u Kalisiaka ,czekałam na promocję codziennie zaglądałam a jak zrobili to pojechałam na jarmark ,potem sadziłam co kupiłam a wieczorem nie było już wyboru,ale i tak co nie co do koszyka wpadło polewkamax .Ewciu -co do podlewania ,to może Cię pocieszy ,że w tym roku lato nie będzie takie szalone u mnie nawet w lipcu w granicach 25-28 stopni a podlewam i ja ...i woda mi się skończyła :mur
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/05 15:16 #203655

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
No proszę, kolejna kolekcja u Ewy. :) Do uprawy irysów w swoim ogrodzie podchodzę chłodno i niewiele ich mam ale na kwiaty uwielbiam patrzeć. Mają tak cudowne barwy, że aż nie chce się wierzyć, że przyroda potrafi tak malować. :bravo
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/05 15:40 #203657

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Oj Ewuniu widzę że Twojemu ogrodowi susza służy polewkamax więc zabraniam Ci narzekać na brak deszczu :buziak
Cudne kwasolubny ja to się takich w życiu nie doczekam,bo jak narzekałam ze w minioną zimę śnieg gałęzie połamał to w tym roku śniegu i zimy nie było a majowe mrozy zmroziły pąki jak zwykle rododendronom i azalką a jednemu okazowi aby pąków nie stracić wbiłam 4 paliki na ponad dwa metry i założyłam na niego 3 kołdry 2smiech ale uratowałam i to się liczy :jupi

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/05 18:45 #203687

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1537
Ewa cudne widoki nam serwujesz, rodki i azalie mnie nie lubią więc już się z nich wyleczyłam, ale Twoje iryski są śliczne i trudno wybrać który ładniejszy, szkoda że nie piszesz nazw bo kilka z chęcią bym jeszcze u siebie wcisnęła. Pajęczyna super clap dla męża.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/05 20:02 #203705

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33633
Ewuniu, kolekcja irysów zachwycająca. Ja mam tylko kilka, jakoś nie jestem zachwycona ich liśćmi po kwitnieniu... ale same kwiaty mają prześliczne :)
Ja od dłuższego czasu nie mogę wieczorem iść do ogrodu, bo leje deszcz... Ślimaków mam zatrzęsienie, wszystko zjadają, niedługo zeżreją drzewa w lesie :angry:

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2020/06/07 16:52 #203884

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Verciu ,trochę mi szkoda Twoich irysów ,bo masz piękne odmiany .ale tak to już jest w tych naszych ogrodach .Zmieniają się koncepcje ,rośliny trochę nudzą i chciałoby się zmian .Mnie irysy jeszcze nie przeszły ,ale gdzie mi tam do Twoich .tyle ,ze ja mam je po całym ogrodzie powsadzane ,a nie na jednej rabacie .Co chwila się na jakiegoś natykam .no i mieszczą się pomiędzy różami wink-3

Żanetko ,ja tam za upałami wcale nie tęsknię .Ale wkurzają mnie te ciągłe chmury z których tylko kropi .Ale z drugiej strony ,jak tak czytam o tych nawałnicach i podtopieniach ,to już chyba wolę to co mam krecigl Na Śląsku podobno przeszła trąba powietrzna .Masakra ,ludzie zostali bez dachu nad głową :placz

Ineczko ,a ja uwielbiam nie tylko irysy ,ale nawet ich zapach .Niektóre wręcz obłędnie pachną .Kilkanaście mam już zamówionych .Będzie sadzenie pod koniec lata :jupi

Dagmarko ,ja to już na nic nie narzekam ,słowo daję .Na ludzi spadają takie nieszczęścia ,że aż mi wstyd narzekać .Ale fakt jest faktem ,ze wiosna była mroźna .też latałam z nakryciami .ale wiele nie straciłam .O śniegu na Mazowszu to już można tylko powspominać :na_ucho

Iwonko ,kwasoluby to lubią specyficzne warunki ,wiele osób ma z nimi problem ,ale u Ciebie jest tak pięknie w ogrodzie ,że nie masz co płakać ..Z podpisywaniem to jest tak ,że giną mi znaczniki ,albo gdzieś grzęzną w piachu ,albo ptaki kradną .A jak już się jakiś ostanie ,to napisy pościerane :nie_wiem

Ewciu ,ja to obcinam liście irysowe ,jak tylko zaczynają brzydnąc .Te odrośnięte są już przeważnie ładne .Zresztą ja je sadze między innymi roślinami ,to tak bardzo się nie czym przejmować .O ślimorach to już mi się nawet nie chce mówić ,co to za jakieś dziadostwo ,to głowa mała :mur
Za tę wiadomość podziękował(a): Danusia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.232 s.