Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wśród sosen, buków, kotów...

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/06/23 21:20 #72641

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23099
Dootko ale śliczne masz te fuksje :bravo a widoczki śliczne :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): dorkow0

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/06/25 10:50 #72883

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 988
Ina, też mi deszczu mało. Mam w planach taką wielką beczkę na deszczówkę kupić, tylko ciągle coś ważniejszego wypada.
Trawy zwłaszcza miskanty i rozplenice bardzo mi przypadły do gustu już kilka lat temu i co jakiś czas ich przybywa.
Fuksje są piękne, dla mnie absolutny hit wśród tarasowych roślin :slonko

Danusiu, dziękuję :przytulam
Fuksje lubię i hoduję od początku mojego zamiłowania do roślin. Jeszcze ogrodu nie miałam, a one już były. Szkoda mi tylko takiego bardzo starego krzewu fuksji, miał chyba z 15 lat i jednej zimy opuchlaki mi go zjadły krecigl

I jeszcze jedna grupa roślin, które skradły mi serce :kocham

Berberys th. Tiny Gold

Berberys th. Bagatelle

Berberys th. Aurea

Berberys th. Maria

Za różą Berberys th. Admiration

Aurea i Maria

Berberys th. Green Carpet

Tu też Berberysy thunberga, już w szpalerze

I jeszcze z trawami
Ostatnio zmieniany: 2017/06/25 17:17 przez dorkow0.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, Semper, beatrix+, zanetatacz

--=reklama=--

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/06/25 12:58 #72901

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2719
Oj jak ładnie wyglądają te berberysy w szpalerze, to są jakieś konkretne odmiany? Piękna jest róża Rhapsody in Blue, ciągle się nią zachwycam w innych ogrodach, a sama jej nie mam, może dlatego, że te wymyślniejsze róże u mnie giną po pewnym czasie. Trawy masz Dorotko ładnie rozrośnięte.
A wracając do mojego ogrodu, to może masz rację, że powinnam nieco przychylniejszym okiem spojrzeć na ten mój zielony świat - tylko ciężko się tak przestawić nagle :slonko
Widzisz, mam problem z pamięcią i często nie wiem czy pisałam u kogoś czy nie, a rzadko korzystam z opcji - moje wątki - za to wizualnie wiem, że łaziłam, dumałam i podziwiałam u kogoś :diabelek
Ostatnio zmieniany: 2017/06/25 12:59 przez ewulab.

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/06/25 14:55 #72932

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23565
Berberysy -też lubię tylko te kolce....a wczoraj idąc do pracy miałam olśnienie bo tą samą drogą chodzę 30lat polewkamax - no dobra Ci ludzie mieszkają z 8 lat odkryłam szpaler zrobiony z bordowych berberysów i hortensji bukietowej na przemian -powiem Ci bosko to wyglądało to bordo i białe kwiaty,aż przystanęłam i kombinowałam ,gdzie by u siebie tak zrobić ,ale kurcze działka mała a ten szpaler miał z 25m.długości.........
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2017/06/25 14:56 przez zanetatacz.

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/06/25 17:39 #72959

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewo, berberysy w szpalerze to i siewki i odmianowe. Wszystkie Thunberga. Lubię ten gatunek berberysa. Rosną tam i Maria i Green Carpet i Atropurpurea Nana i wspomniane siewki, zielony i bordowy.
Co do Rhapsody do ja spec nie jestem. Przesadzałam ją ze trzy razy, a cztery sezony u mnie rośnie :silly: Dopiero ta miejscówka jej spasowała. Ogólnie za różami nie przepadałam, zawsze za dużo pracy przy nich jest, ale coś się zaczyna zmieniać w tej kategorii. Róż zaczyna przybywać.. 2smiech
Cieszę się, że zaglądasz :przytulam
A takie kłopoty z pamięcią miewam i ja. Ale ogród wizualnie pamiętam, tylko czyj to już nie pamiętam.. :bezsil
Ogród masz piękny, spójrz na niego moimi oczami i zobaczysz duże i wspaniale kwitnące krzewy. Drzewa, które dają klimat. I hosty, które rosną u Ciebie pięknie i wiele innych rarytasów, które u innych są ale okazami są u Ciebie :kocham

Żaneto, ten pomysł żeby berberysy z hortensjami rosły kiełkuje u mnie już dwa lata. I chyba go zrealizuję w tym roku, jesienią, bo mi się ukorzeniły Hortensje Annabelle i może wyjdzie. One chyba najbardziej bezproblemowe są a i duże i berberysy ich nie zagłuszą. No taki mam plan, a co z niego wyjdzie to się okaże.
Obecnie posadziłam tam dalie, żeby coś kwitło do jesieni.
Ale może i bukietowe by się prezentowały u mnie. Tylko musiałabym znowu czekać, bo sadzonek nie mam, a patyki dopiero na jesieni będą.. Muszę pomyśleć..
A widok tych hortensji i berberysów musi być cudowny flower
Tak, kolce berberysów to zmora od lat, ale nie przeszkadza mi to w ich sadzeniu. Są dla mnie wyjątkowe wink-3
Ostatnio zmieniany: 2017/06/25 17:42 przez dorkow0.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/06/26 14:20 #73076

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Dorotko berberyski lubię i ja .One pierwsze zawitały do mojego ogrodu razem z iglakami .Ale niestety czas pokazał ,jaka ze mnie fujarka i jak źle je wsadziłam Rosły tu gdzie nie powinny ,a one kolczaste ,jak piorun.Skutek był taki ,że z większych zostawiłam tylko Marię .Teraz dokupuję karłowe ,jako że i miejsce u mnie karłowe .Ale te maluchy są cudne i wciąż są jakieś nowe .Piękny jest Coral ,polecam :kibic

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/06/26 16:00 #73084

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Dorciu widzę, że upodobania mamy podobne. Berberysów mam kilkanaście sztuk i choć wiosną kiedy je przycinam (a czasami muszę ciąć też latem bo nie przejdę dalej) klnę na czym świat stoi! Bo całę ręce poharatane, choć przecież goła do ogrodu nie chodzę, to i tak za nic się ich nie pozbędę. Chyba nie mam w okolicy takiego krzewu do którego tak chętnie jak do kwitnącego berberysu przylatywały by pszczoły i trzmiele. W porze kwitnienia aż wszystko buczy wokoło, ale tak miło i przyjemnie. Lubię wtedy siedzieć i słuchać natury.
Trawy też uwielbiam, kilka odmian muszę jeszcze dokupić. W moich okolicznych szkółkach mam tylko doniczki pt. trawa ozdobna. W czasie wakacji muszę się wybrać na jakiś sensowniejszy szkółking. Wolałabym nie kupować z netu. Jak widziałam sadzonki chakonechloe które dostała koleżanka, to prawie obie płakałyśmy, takie liche, w końcu zdechły.
Piszesz, że byliny rosna to tu to tam. Znam to ze swojego podwórka :lol: I wiesz, poza tą nową kwietną rabatką jakoś wcale mi to nie przeszkadza, że w większości są drzewa i krzewy, a byliny tylko wypełniają puste miejsca.
Bardzo mi jest bliski ten Twój ogród! :kocham

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/06/26 21:40 #73130

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotka o tej miłości to akurat wiem i sama troche ich juz u siebie nazbierałam :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/04 19:25 #74594

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23565
Dorotko co słychać? -też marzniesz? do kitu to lato jak na razie... :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/11 14:14 #75660

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witajcie i wybaczcie mój brak gościnności. vishenka
Dziewczyny kochane, dziękuję, że zaglądacie, choć gospodyni marna i nawet szklanki wody z cytryna i miętą nie podaje..

Ewuniu-Nowinko, lubię mikre berberysy, bo sadzam je na skalniakowej rabacie i dobrze im się tam wiedzie. Poszukam tego Coral, bo mam Admiration, ale on się wykłada i nie rośnie taki znowu malutki.
A Marię mam w trzech miejscach i komponuje się ze wszystkim. Ja lubię żółte w ogrodzie, bo u mnie kolor robią krzewy i więcej jest zielonych, to takie złamanie robi dobrze na oko :kocham

Lukrecjo, cieszy mnie, że lubimy podobne rośliny. Berberysy, to jedna z moich pierwszych miłości i trwa do dziś.
Co do traw ozdobnych, to ja wszystkie mam z neta, ale z jednej szkółki, w której kupuję już kilka lat i jestem zadowolona. To trawki.pl (mam nadzieję, ze nie uznane to będzie za reklamę), ale p. Smal ma piękne sadzonki, zawsze się przyjmują, a jak coś z nimi, bo np. za małe lub niedawno sadzone, to informuje i nie wysyła, chyba, że na Twoją prośbę. Poszukaj u niego, bo ceny ma kapitalne, jak za takie rośliny, jak wysyła.
Właśnie się wybieram róże poprzesadzać, bo coś im stara miejscówka nie pasuje, a pogoda dobra. I może jeszcze jakieś drobiazgi poprzesadzam, bo po deszczu jest.. :slonko :kocham

Danusiu, no z dziesięć róż mi się uzbierało :grabie

Żanetko, nijak u mnie ostatnio, ale widać tak musi być od czasu do czasu. U mnie co prawda, częściej, ale jakoś sobie trzeba radzić. Życie za krótkie na lamenty..
Pogodę mam dobrą, nawet jak te zimna były, to nie było tak źle. Teraz pada często, więc ogród podlany. Można sadzić, przesadzać. I cieszy się człowiek.. :kocham

Ogrodowe wszystko, taki mały przegląd co gdzie kiedy...

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, Gosia1704, zanetatacz

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/12 21:55 #75942

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotka :hejka widoczki cudne ,trawy niesamowite ale fotka fuksji :bravo
Danusia

WIZYTÓWKA

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/12 22:36 #75954

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, dziękuję :buziak A fotkę fuksji to mi się udało zrobić, one dla mnie trudne do obfocenia są krecigl

Moje ulubienice. Fotki nie oddają ich urody. Dla mnie to jedne z piękniejszych kwiatów doniczkowych.. :slonko

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, Gosia1704, zanetatacz

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/13 09:08 #75988

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotko masz niesamowitą kolekcje tych ślicznotek co jedna to piękniejsza :bravo
Danusia

WIZYTÓWKA

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/13 09:36 #76002

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Fajnie Dorotko, że jesteś :) Ach twoje trawy :kocham a fuksje prześliczne. Wyobraź sobie, że kupiłam 3 berberysy wink-3 , stoją jeszcze w doniczkach, ale jeden już mi usycha. I tak sobie myślę, że nie popatrzyłam co kupuję 2smiech i na pewno kiedyś gdy je miałam i nie zdążyłam się nimi nacieszyć było tak samo. Ten jeden ma czarne pędy, góra w miarę. Za to o czerwono-zielonych listkach jest ok. Zaraz w szkółce o Tobie pomyślałam i Twoim berberysowym świecie :buziak
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/13 09:49 #76008

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26032
I ja pochwalę fuksje bo urokliwe wielce :slonko . Jakiś czas temu też zgromadziłam nieco ale skutecznie mnie zniechęcił mączlik :angry: , a Ty nie masz z nim problemów?
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/13 11:20 #76034

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, mam chyba za 40 odmian. Choć nie wszystkie rosną, jak powinny. Muszę się temu przyjrzeć dokładniej, bo żal by mi było je stracić. Tym bardziej, że planowałam zrobić z co niektórych formy pienne :kocham

Aniu, miło mi niezmiernie, że gdzieś Ci tam został mój berberysowy świat.. :kocham Co do tych ,marniejszych berberysów, to nie zachodź w głowę. Posadź czym prędzej do gruntu i podlej. Nawet, jak byś miała za miesiąc je przesadzać, to dadzą radę, a w gruncie łatwiej Ci będzie wilgoć utrzymać. One świeżo ze szkółek, to wydelikacone są. Te z uschniętymi, czy czarnymi końcami, przytnij koniecznie. Nie bój się, nie zaszkodzisz im absolutnie.
Trawy zachwycają, i to bardzo. Tak chodzę po ogrodzie i czekam aż urosną te posadzone jesienią. To dopiero będzie widok. Już się nie mogę doczekać. I jeszcze róże posadziłam na tej rabacie. Ciekawa jestem jak to się połączy wszystko. Szukam jeszcze jakichś niskich, niebieskich kłosowców, tych wysokich też zresztą. Bo mam różowe, ale nie pasują mi tam. No, to plany mam, a co z nich wyjdzie to się okaże.. :slonko

Wiesiu, fuksje uwielbiam i choć trudne są w pielęgnacji, to nie decyduję się ich zmieniać. Choć kto wie, co będzie?? :diabelek
A z mączlikiem walczę co roku, kilka razy pryskam. Jego chyba bronią atomową nie idzie zlikwidować. Ale ograniczam ile mogę i fuksje rosną. Lubi je też przędziorek, ale teraz zimno często jest, to jeszcze go nie widzę. Na grzyba też podlewam, profilaktycznie.
U mnie najgorzej było zimą. Nie dopilnowałam i larwy opuchlaka w doniczkach z fuksjami, zjadły większość korzeni. Trzy, cztery tylko dały radę przezimować. W tym roku będę skuteczniejsza i częściej podleję wrotyczem w zimie :)

Część fuksji przed wejściem do domu.

Najstarsza fuksja, bez nazwy, prowadzona na pniu.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, VERA, Gosia1704, zanetatacz

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/13 16:44 #76069

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotko jeszcze raz powtórzę -cudeńka :bravo :bravo
Danusia

WIZYTÓWKA

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/13 17:11 #76074

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, są piękne, to fakt. Sama nie mogę się na nie napatrzeć.. I jeszcze zakwitły takie.. :kocham

Ostatnio zmieniany: 2017/07/13 17:12 przez dorkow0.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, Gosia1704

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/13 17:13 #76076

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jak baletnice w cudnych sukienkach :) :)
Danusia

WIZYTÓWKA

Wśród sosen, buków, kotów... 2017/07/17 12:46 #76655

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Znowu chłodno, wieje wiatr. Słonko gdzieś tam prześwituje. Takie chłodne to lato. I chyba mogłoby takie być. Bez tego prażącego słońca. Wczoraj wreszcie ruszyłam się z domu i spędziłam dobrze dzień. Choć to tylko spacer i to niedaleko od domu i tak jestem zadowolona. Tak sobie postanowiłam, że częściej trzeba takie wyjścia uskuteczniać :)

A takie widoki mam kilkaset metrów od domu.. Zapraszam na spacer.. Naturalne ogrody, naturalne oczka wodne. Przyroda potrafi pokazać nam, że warto brać z niej przykład. Jak dla mnie to i u nas można zobaczyć prerię, nawet niedaleko od domu.. :slonko

Danusiu, dziękuję serdecznie za odwiedziny :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zielonajagoda, VERA, Gosia1704, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.234 s.