Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2018/04/15 22:33 #112508

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10014
Miłeczko, staram się jak mogę nie przejmować
Jednak ogród jest dla mnie bardzo ważny i chciałbym mieć wszystko zrobione o czasie
Ale uczę się cierpliwości i już nie będe marudziła
Zresztą tak naprawdę to jestem zadowolona ile udało mi się zrobić mimo braku czasu
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogródek Gosi 2018/04/16 08:49 #112545

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48270
No jasne! Ogród daje taką satysfakcję! Jakbym nagle nie mogła w nim podłubać - wpadłabym chyba w depresję!
Sama wiesz, ze pracując, czasu jest mniej, ale za to człowiek jest zmuszony się spiąć i lepiej zorganizować! Tak trzymać!

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2018/04/16 13:37 #112600

• katja
  • katja Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 93
Gosiu, a jak ostnice cieniutkie/mocne tzn. tenuissima, przezimowały?
:witaj
Kasia

Ogródek Gosi 2018/04/16 21:51 #112738

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko, no własnie mam tak samo. Muszę popracować w ogrodzie, bo inaczej bym zwariowała.
Ostatnio rozmawiałam z koleżanką, z którą nie rozmawiałam od miesiąca. Stwierdziła, że chyba mi się humor poprawił, bo zupełnie inaczej gadam
No pewnie, że się poprawił. Zaczął sie ogród clap
Tylko drażni mnie, że mam naniego tak mało czasu. Kiedyś mogłam spokojnie po pracy i w weekendy popracować. Wszystko działo się wolniej, nie padałam na twarz. Teraz robię wszystko szybko i mam wrażenie, że po łebkach.Nie ma czasu na cieszenie się ogrodem.

Kasiu, niektóre ostnice padły, ale niektóre mają się nieźle. Najważniejsze, że na bank będą nowe siewki. Zresztą na razie nie wyrokuję co tam się zadziało, czekam, może jeszcze i w tym wyglądających na martwe tli się życie?
Próbowałam wyrwać jedną taką i jak wyciągnęłam z ziemi, to okazało się, że część źdźbeł była zielona. A w kępie nic nie było widać.
A jak u Ciebie?
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogródek Gosi 2018/04/16 22:13 #112751

• katja
  • katja Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 93
Część chyba żyje, takie, które rosną w lichej ziemi, w mniej reprezentacyjnym miejscu ;) ... Jeszcze mam nadzieję, że przynajmniej w kilku z pozostałych tli się życie... A w ogóle, to ulubione trawy kotów działkowych :diabelek , część już skosiły, ganiając się pomiędzy nimi :kot
Kasia

Ogródek Gosi 2018/04/16 22:27 #112755

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Czyli, że trzeba sadzić ją w piasku najlepiej.
Może to i racja, bo piasek przepuszcza wodę, a w zeszłym roku było wilgotno.
U mnie przychodzące koty zrobiły sobie posłanie w dzwonku poszarskiego.
Od kiedy nie ma Flesza mam chyba 4 cudze koty

Ogródek Gosi 2018/04/17 16:14 #112856

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Do mnie też, od kiedy nie ma Nera, przychodzą dwa koty na wyżerkę. Tylko, że u mnie stołówka kocia jest w kuchni. wink-3 Natura nie lubi próżni. Teraz mam jednego kota stacjonarnego i dwa dochodzące. ;) Nawet nie wiem, czy one mają jakiś inny dom, bo podobno koty potrafią mieć kilka miejscówek. No cóż, niech jedzą na zdrowie. :kot
Jak wymyślisz czym obsadzić jodłę, to się pochwal, bo ja nie mam żadnego pomysłu na miejsce pod świerkiem.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Ogródek Gosi 2018/04/19 22:00 #113298

• aleb-azi
  • aleb-azi Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 70
Nie ma Flesza :nie_wiem . Zaglądam czasem... nie wiedziałem. Ech...
Ale wiośni się uroczo- trzymam kciuki za pozostałe do zrobienia prace wiosenne. Cieplutkie i słoneczne pozdrowienia Goś :przytulam

Ogródek Gosi 2018/04/22 15:27 #113604

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Porządeczek masz w ogrodzie marudo ,a narzekasz i narzekasz .To co ja mam bidna powiedzieć ,jestem dopiero w połowie .Ale kwitnące rośliny i śpiewające ptaki jakoś napawają mnie optymizmem .Nie ma co się martwić ,do jesieni na pewno się wyrobimy hu_rra

Ogródek Gosi 2018/04/22 22:41 #113754

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ino, może i masz rację z tą próżnią, ale jednak to nie to samo, co mieć psa lub kota w domu. Niestety coraz bardziej się przekonuję, że jestem uczulona. Wczoraj nocowałam u koleżanki, która ma psa. Zapchany nos dał znać o sobie.
Chociaż nie wykluczam, że może jednak kiedyś jakiś pies się pojawi.
Na razie nie mam nawet czasu pomyśleć o jodle. Coraz bardziej się zastanawiam, czy nie posadzić po prostu runianki, albo kopytnika. Dziewczyny mnie wystraszyły tą suszą., Może jednak trzeba spojrzeć na to bardziej ekologicznie i nie pchać wymagających roslin?

Izuś, no niestety nie ma Flesza. :(
Powoli zaczynam się z tym godzić, ale nadal łapię się na tym, że myślę co by w danej sytuacji zrobił gdyby był.
Najważniejsze prace wykonane. Całe szczęście ogród jest na tyle stary, że radzi sobie sam. :buziak

Ewuś, kolejna osoba nazywa mnie marudą. Może coś w tym jest. Musze nad tym popracować. :oops:
W każdym bądź razie nie jest tak źle jak pisałam. Większośc prac wykonana. Teraz nie mam czasu przede wszystkim na skrzyniowy warzywnik, ale mam już czym wyłożyć skrzynie to powinno pójśc juz szybciej. Mam cały przyszły weekend wolny (mam nadzieję), więc trochę nadrobię
Szkoda, że nie mogę wykorzystać urlopu w trakcie majówki.

Jak już pisałam dziewczynom, większosć prac zrobiona. Teraz muszę znaleźć czas na warzywnik, no i na odchwaszczenie rabat.
W piątek wstąpiłam do sklepu ogrodniczego i oczywiście kupiłam co? Azalię wielkokwiatową.
Nie pokazywałam Wam jeszcze moich azalii japońskich, no może niektóre

Posadziłam azalię wielkokwiatową w tym kaciku. Stworzył się całkiem spory zakątek kwasolubów, bo rośną tam również rodki.

Poza tym wiosna clap

Ścieżka powoli zarasta
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Krzysia, inag1, Semper, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu

Ogródek Gosi 2018/04/24 21:50 #114071

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22682
Gosiu ja już mam ogródek ogarnięty teraz tylko kosmetyka ,plewienie i podziwianie rotfl a że na razie kwitną najmniejsze to z nosem przy ziemi prawie 2smiech śliczne azalki ja też się skusiłam na 4 mam nadzieję że im u mnie spasuje :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2018/04/24 21:59 #114077

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Próbujesz dalej z kwasolubami, uparta jesteś, bardzo ładne zakupy oby rosły zdrowo. Wiosna cieszy bardzo.

Ogródek Gosi 2018/04/25 11:27 #114149

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Wiesz Gosia, podziwiam Cię za ten upór! Mnie wymroziło sporo wrzosów, chyba się nie pomylę jak napiszę że połowa ... a posadziłam ich około 300. Teraz kombinuję jak i czym je tu zastąpić. Trochę jestem zła, bo nazamawiałam roślin, wszystkie przesyłki już przyszły, ale zamówienia pochrzanione, a niektóre rośliny wymęczona jakby przez wyżymaczkę przeszły. Nic to, posadziłam to co przyszło (ostatnie będę sadzić w weekend, bo przyszły wczoraj) a w te puste miejsca chyba będę dzielić te moje, z większych kępek. Bo na te nowe sadzonki to chyba przyjdzie mi czekać nawet kolejne sezony.
Z tym brakiem czasu to jakieś nieporozumienie jest, choćbym się spinała i nieziemsko dobrze organizowała, to wciąż mam tyły.

Ogródek Gosi 2018/04/25 22:12 #114313

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, ja nawet za bardzo nie mam czasu na podziwianie. Owszem przejdę się po ogródku, ale to jest bieg, żeby zrobić jak najwięcej.
Mam praktycznie tylko weekendy, a i te nie wszystkie. Po południu zdołałam tylko podlać posadzone rośliny.
Całe szczęście, że czasem deszcz mnie w tym wyręcza.

Ewa, uparta jestem i wiem, że postępuję wbrew logice, ale co ja zrobię że muszę je mieć? gwizdac
Na serio, to jest moja ostatnia próba. Naprawdę. Jeśli wypadną w ich miejsce będę sadziła co innego.
Zawsze mnie zastanoawiało, dlaczego moje pierwsze rodki tak dobrze sobie radzą, a wszystkie pozostałe padają. I chyba znalazłam odpowiedź. To wina podłoża w którym są sprzedawane. Ten torf do niczego się nie nadaje. Nowe rosliny staram się jak najbardziej oczyścić z torfu i rozluźnić korzenie. Zauważyłąm, że po tym zabiegu wszystkie rodki ładnie się przyjęły i przezimowały.

Lukrecjo, no niestety wrzosy w tym roku i u mnie ucierpiały. Ale chyba je wymienię. Ja mam mniejszą stratę bo to raptem kilka sztuk, Ty masz co opłakiwac. Też bym tak płakała gdyby mi ponad 100 wrzosów padło. Może zastąp je wrzoścami? Ich nic chyba nie rusza.
Z kim bym nie rozmawiała mówi, że czas ucieka mu przez palce. Nie nadąża za niczym. Zastanawiam się jak to było kiedyś, kiedy miałam małe dziecko, pracę , dom, ogród i ogarniałam wszystko?
Tylko nie mów mi, że to starość, bo mam koleżanki dużo młodsze ode mnie tez już ledwo zipią
To chyba kwestia systemu, który został wprowadzony. Kontrola goni kontrolę, wszędzie multum papierów, tabelek, analiz. Tylko ludzi nie zatrudniają do tego wszystkiego tylko nam każą to robić. JUż marzę o emeryturze, poważnie mam dosyć pracy w kieracie.
Kiedyś przychodziło się do pracy z przyjemnością, teraz codziennie rano liczę dni ile jeszcze do weekendu

Mam wolny weekend więc liczę na pogodę i na to, że choć troszeczkę nadrobię zaległości. Niestety mam je i w ogrodzie i w domu. Tylko co wybrać? gwizdac
Na razie deszczyk podlewa za mnie nowo posadzone rośliny
Jutro mają przyjść róże. clap

Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, Krzysia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Ogródek Gosi 2018/04/26 07:15 #114343

• April
  • April Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 49
Hej Goś :witaj
Fajne te twoje azalie :kocham Marzy mi się biała Kermesina ale u mnie nie ma takich :nie Jakiś rarytas najwyraźniej, tylko różowe widziałam. Szkoda
April

Ogródek Gosi 2018/04/26 07:31 #114345

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8355
Z wrzoścami też nie jest za różowo :dry: , mi już w tamtym roku podmarzły, a dziś u klienta będę wykopywać ze 30 sztuk krecigl

Ogródek Gosi 2018/04/26 08:19 #114351

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7186
Zakolorowiło się,zazielenilo... teraz to już coraz wiecej roślin wyłazi do slonka i każda niezmiernie cieszy. Tylko ta susza... Wczoraj popadało kapke u nas, ale co to za podlanie...
Małgosiu- nie martw się nawałem prac- obrobisz się na pewno- bo my kobiety jesteśmy silne i wszystkiemu damy radę. wink-3 :buziak
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Różanie-i nie tylko-u Juleczki
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2018/04/26 09:02 #114356

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48270
Ta biała azalia fajna! I te tulipany Purissima! :slonko
A te zdjęcie klonika!

Ogródek Gosi 2018/04/26 20:15 #114465

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Małgosiu, masz racje, teraz wszędzie się pędzi, bo coraz więcej biurokracji, a oprócz niej jeszcze właściwą robotę trzeba zrobić. Mas dylemat, czym w weekend majowy się zająć. Jak będzie pogoda, zajmij się ogrodem. Po ogrodowaniu padnieszzmęczona i nawet nie zauważysz, że w domu coś do roboty zostało :lol: A deszczowych weekendów przed nami pewnie jeszcze sporo, wtedy będzie czas na dom :)
Piękne azalki kupiłaś. Ja będę miała nowe rodki, już mi się śnią ich korzenie w torfowym filcu. Do tego wciąż się boje, że jak będę je z niego czyścić, to za bardzo je pouszkadzam i tez padną. Dadzą rady w donicach z nową ziemią jakiś czas?

Ogródek Gosi 2018/04/26 21:17 #114501

• Fabiola
  • Fabiola Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1948
Margo2 napisał:

]

Gosiu , a co się stało tej sośnie?
Pozdrawiam Fabiola.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.227 s.