Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2018/04/05 22:21 #111134

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9986
Danusiu, u mnie przylaszczki kwitną już na całego. Martwię się natomiast o tulipany
Chyba większość z nich to będą same liście., Nie wiem, czy kupowac kolejne, jeśli one mają być jednoroczne

Siberko
, to mnie pocieszyłaś :dry:
Wiem, że tam potrzeba wody, ale ja jestem uparta i na pewno coś posadzę. Przecież mam rozprowadzenie wody. Moja wykładowczyni by się przewróciła, gdyby to przeczytała, ale co tam
W moim ogrodzie ja sadzę rotfl
ja po prostu musze spróbować
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2018/04/07 08:49 #111290

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6029
Dziewczyny pisały o zasilaniu rodków igliwie.
Czy takie modrzewiowe też sie nada?
Gosiu nadrobiłem zaległości.
Warto było :bravo

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2018/04/07 17:07 #111312

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14048
Hihi, u Ciebie też ogródek orurowany! Latem zarasta ale o tej porze musze sie nagimnastykować, zeby nie złapać w kadr żadnego węża, ale z marnym skutkiem. Ale to pożyteczne urządzenie.
Masz piekny różnorodny, kolorowy ogród. Cudna ta Gishlaine. U mnie dopiero dwulatka w ogrodzie wiejskim.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogródek Gosi 2018/04/07 20:41 #111350

• Fabiola
  • Fabiola Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1948
Ja obiecuje sobie co roku , że więcej nie kupie tulipanów, na obietnicach się kończy :patel

W tym roku trzeba zainwestować w hiacynty , krokusy i czosnki oczywiście - moja dozgonna miłość :kocham
Pozdrawiam Fabiola.

Ogródek Gosi 2018/04/07 20:58 #111358

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Gosiu, już widzę wiosnę u Ciebie vishenka .

Jeszcze tak à propos 'bałaganiarskiego' ogrodu, jesienią odwiedziła mnie znajoma z mężem, byli pierwszy raz i byli bardzo zdziwieni, że tak można sadzić rośliny. Nie rządki, obwódki, rabaty nieregularne, różne rośliny obok siebie, bez widocznej gołej ziemi, choć u mnie tak gęsto jak u Ciebie to dopiero ma być i ziemia prześwituje. U nich w ogródkach działkowych wszyscy mają podobnie, od bramki do altanki ścieżka przez środek, na prawo, albo lewo wink-3 trawnik, z jednej strony warzywniak itp.

Też mi się podobają nowoczesne nasadzenia, minimalistyczne, podobnie jak kuchnie laboratoryjne, ale pod warunkiem, że nie u mnie 2smiech.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka

Ogródek Gosi 2018/04/08 20:25 #111486

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jurku, dziękuję bardzo :buziak
Wg mnie igliwie to igliwie. Modrzew też rośnie na kwaśniej glebie, więc igliwie jest kwaśne.
Głupie rozumowanie może, ale najprostsze.

Zuziu, ja tam aż tak bardzo nie unikam rurek. Tak wygląda nasz ogród.
Gizelka bardzo szybko rośnie. Zobaczysz już w tym roku. Dla mnie jest idealną różą. Nic jej się jej nie ima.

Fabi, jeśli moje obawy sie sprawdzą, będę miała pojedyncze tulipany. Jestem załamana. Tak lubię kiedy kwitną.
Krokusy, hiacynty i czosnki tez muszą być, ale one kwitną kiedy indziej. Zastanawiam się, co ja robię nie tak, że tulipany tak szybko się wyradzają. U innych całe łany co roku, a ja kilku nie umiem utrzymać

Krzysiu, no właśnie, podobają mi się takie ułożone ogrody, ale nie u mnie rotfl
Ale takie ogrody będe robiła dla innych, bo sa łatwiejsze w utrzymaniu.
Dzisiaj miałam wykłady na temat kompozycji. To mimo wszystko też nie jest łatwe.
Ciekawe, czy znajomi zmienią coś u siebie po zobaczeniu Twojego ogrodu

Ze względu na wyjazd żadnych zdjęc nie mam. Zdołałam się jednak przejść po wieczornym ogrodzie i coraz więcej wyłazi z ziemi.
Obawiam się jednak, że kilka roślin straciłam. przede wszystkim ostróżki. Nie wszystkie, ale jednak
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, nowababka, zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2018/04/08 20:59 #111511

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Jesuuuu...no właśnie!
Ostróżki nie wyszły...... U mnie w ogóle nie chcą rosnąć... buuuuuuuu...

Ogródek Gosi 2018/04/08 23:01 #111553

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Beti, na początku też u mnie nie chciały rosnąc.
Uparłam się, próbowałam kilka razy i mam kilka
Jednak chyba jedynie te najpospolitsze się utrzymują u mnie
Rarytasy gina po zimie
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogródek Gosi 2018/04/09 11:06 #111578

• April
  • April Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 49
Cześć Goś, fajne te twoje wspominki ale już by chciało się oglądać zdjęcia bieżące takie barwne, prawda? Ale póki co niewiele kwitnie. U mnie tylko ciemierniki, krokusy i przylaszczki.
Ciekawe jak w tym roku sprawią się rododendrony, bo mimo mokrego lata ja też zauważyłam że niektóre egzemplarze nie zawiązały kwiatów. A jeden rodek zupełnie mi usechł think:
Wczoraj było pierwsze ich podlewanie i zasilanie. Nie było łatwo bo padł mi hydrofor przy własnym ujęciu i lałam wodę z wodociągu więc oszczędnie :bezsil
Posprzątałaś już wszystko? Ja mam jeszcze ze dwa dni roboty...

Życzę pięknej pogody

ps Daj znać kiedy pasuje ci jechać do Przemka na zakupy. Iza pisała że początek maja. Ale pewnie będziemy musiały się dopasować do twoich zajęć. :witaj
April

Ogródek Gosi 2018/04/09 19:34 #111600

• staweg1
  • staweg1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1679
Widać węże, czy nie widać, mało ważne. Czasem nie ma wyjścia. Ja w swoim piaszczystym ogrodzie założyłem wrzosowisko i wymarzyłem sobie choćby kilka rododendronów. Posadziłem, a jakże. Po pierwszym upalnym lecie 90 % uschło. Następne też popadały. Wiele roślin nie wytrzymuje nie tylko suszy, ale wysokiej temperatury gleby. Nagrzewa się jak patelnia. Pewnie też (przynajmniej na części) położę nawadnianie, bo tam nie mieszkam, więc i nie podlewam. Przed nagrzewaniem trochę chroni panosząca się wszędzie macierzanka piaskowa, ale przed suszą nie.
Podobno dobry efekt dają tzw. pocące się węże. Leżą w ziemi, a zatem są niewidoczne. Czy może ktoś z Was ma takie cudo w ogrodzie?

Ogródek Gosi 2018/04/09 21:42 #111627

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jolu, właśnie na początku maja po majówce mi pasuje. Tylko, że chodzi o piątek, czy będzie Ci pasowało?
No właśnie ja nie rozumiem tych rodków. Tak wszędzie piszą, że potrzebują mokro, żeby dobrze rosnąć, ale jak było mokro to się zbiesiły
U mnie zdecydowanie lepiej sobie radziły w te upalne lata.

Stachu, a gdzie posadziłeś rodki? Mam nadzieję, że na słońcu? Wtedy faktycznie potrzebują dużo wody. Jeśli w ciemiu wtedy ziemia nie nagrzewa się tak. W dodatku zimą bardziej im szkodzi słońce. One tracą dużo wody wtedy przez liście i wymarzają.
Jak napisałam Joli, u mnie rodku też rosną w słabej piaskowej ziemi. I dużo lepiej znosiły upalne lata niż to deszczowe.
Może napisz coś więcej o nich u siebie, gdzie rosły, czy do zimy dobrze wyglądały?
Moje węże są kroplujące. Nie znam sie na tych pocących

Zdjęcia jakieś mam, ale robiłam w biegu. Na dokłądkę nie mam siły na zgrywanie. Nareszcie spędziłam cały dzień w ogrodzie. Ale za to padłam.
Mam z grubsza ogarnięte rabaty, zwertykulowany i wygrabiony trawnik. Zrobiłam też dosiewkę
Za tydzień go nawiozę.
Natomiast w najbliższym czasie czeka mnie nawożenie rabat, przenoszenie kompostownika, ale to się wiąże z warzywnikiem, bo część kompostu pójdzie do skrzyń. Czyli najpier muszę wyłożyć je czymś, żeby ziemia nie uciekała.
No i zostanie jeszcze cięcie róż.
Jeszcze jakieś 2,3 dni i powinnam się wyrobić
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2018/04/10 15:17 #111698

• rattus
  • rattus Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 581
Witaj Gosiu, masz wspaniały ogród, przyznam się że od dawna poszukuję w nim inspiracji. Masz w nim wszytko to co lubię najbardziej, kamienne ścieżki wijące się wśród zieleni i mieszające się i przenikające rośliny, obsypane masą kwiecia. Przepiękna ta twoja Gizelka na pergoli. Powiedz czy ona obwicie powtarza kwitnienie? Chciałam posadzić jakiegoś pnącego różanego pewniaka przy ogrodzeniu i chyba się na nią zdecyduję.
pozdrawiam Małgorzata

Zielony Imperatyw

Ogródek Gosi 2018/04/10 20:21 #111732

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Gosiu, choćbym nie wiem ile się naoglądała wiosennych maleństw wystających z ziemi, to nic nie przebije Twoich zdjęć z pełni lata :kocham :kocham :kocham
A co do ostróżek, też mam co roku jedną, odmianowe u mnie nie rosną dłużej niż jeden sezon :)

Ogródek Gosi 2018/04/10 22:00 #111757

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Małgosiu, miło mi, że tak postrzegasz mój ogród
Jeśli chodzi o Gizelkę to mogę z czystym sumieniem polecić tę różę
Jest nie do zdarcia. U mnie rośnie w nie najlepszych warunkach, bo pod okapem, czyli dostęp do wody ma ograniczony. Co prawda niedaleko ma rynnę, ale nie bezpośrednio. W dodatku w dużej mierze ocienia ją żywopłot, a mimo to kwitnie co roku rewelacyjnie
Co do drugiego kwitnienia nie mogę być miarodajna, bo u mnie zazwyczaj róże mają słabe drugie kwitnienie.
Może to specyfika mojej ziemi? Może przez to, że jest przepuszczalna powinnam inaczej nawozić niż jest podane w podręcznikach?
Ostatni raz nawożę w czerwcu i chyba to nie wystarcza moim różom
Powinnam jeszcze to zrobić w lipcu. Przynajmnie tak zrobię w tym roku i zobaczymy jak będzie
W każdym bądź razie ona drugi raz kwitnie, ale nie tak obficie

Ewciu, :buziak
U mnie też te odmianowe giną, więc wysiałam te zwykłe. Co prawda żal mi tej wrzosowej, ale dobre będą też i granatowe i niebieskie.

Co prawda nie tak obfite kwitnienie, ale zawsze cieszą te pierwsze kwiatki
Przynajmniej ja czekam na nie z utęsknieniem

Zdjęcia nie najlepszej jakości, ale naprawdę szkoda mi było czasu

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Krzysia, Olusia, inag1, Semper, annawu, zanetatacz, nelu-pelu, rattus

Ogródek Gosi 2018/04/11 20:35 #111886

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22624
Gosiu na wiosnę każdy kwiatuszek cieszy niesamowicie :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Ostatnio zmieniany: 2018/04/11 20:35 przez Danusia.

Ogródek Gosi 2018/04/12 08:57 #111946

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48243
Najważniejsze, ze jest fotorelacja. :buziak
Pracy ogrom, jak zawsze o tej porze roku! Ale zobaczysz! Ani się obrócisz, będziesz obrobiona!

Ogródek Gosi 2018/04/12 20:04 #112004

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Z ostróżkami dałam sobie spokój, nawet te najzwyklejsze nie chcą u mnie rosnąć. A na kwitnące tulipany mam taki sposób, że jesienią sadzę bardzo dużo nowych cebul, wtedy jest szansa na wiosenne kwitnienie. Te starsze cebule też przeważnie na wiosnę mają tylko liście. Podobno dobrym sposobem na coroczne kwitnienie jest wykopywanie cebul po kwitnieniu ale na to jestem za leniwa. :oops:
Jestem ciekawa co wymyślisz pod świerkiem . Mam taką samą pustynię pod nim i chętnie poczytam co wymyśliłaś . :)
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Ogródek Gosi 2018/04/13 21:00 #112181

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25839
Nie doczytałam czy pod świrkiem planujesz rabatkę cz tylko chcesz by cokolwiek tam rosło? U mnie pod świerkiem rośnie bodziszek korzeniasty i zupełnie nieźle sobie radzi :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogródek Gosi 2018/04/15 20:52 #112455

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witam niedzielnie.
Mimo, że byłam w ten weekend w domu nie miałam czasu na forum. Nawet nie miałam czasu na zdjęcia
Każdą wolną chwilę spędziłam działając w ogrodzie. Większość prac mam zrobionych. Zostały skrzynie i kompostownik
Pewnie w tygodniu bedzie pierwsze koszenie. Trawa rośnie niesamowicie szybko
Po wczorajszej burzy rosła w oczach. Większość roślin już jest na wierzchu. Czekam jednak z innymi, bo czasem dopiero w maju ruszają. Tak mam z chryzantemami.
Bardzo martwię sie o moje miniaturowe sosenki
Prawie wszystkie mają brązowe igły.

Danusiu, każdy cieszy, a teraz coraz więcej się rozwija. Wszystko ruszyło w szalonym tempie.

Miłko, gdybym miałam wszystkie weekendy wolne to byłoby inaczej.
No i nie tylko ogród jest do obrobienia. Najgorsze że w tygodniu wracam bardzo późno z pracy. Nic nie nadrobię w tym czasie.

Ino, a ja cały czas walczę o ostróżki. Szczególnie, że kilka radzi sobie całkiem nieźle. Posiałam własnie i czekam na efekt.
Wiem, że można co roku dosadzać tulipany, tylko posadzenie kilkuset tulipanów co roku to troche drogo wychodzi.
To nie świerk tylko jodła, ale myslę, że warunki takie same.
W każdym bądź razie będę próbowała coś posadzić. Jka zwykle idę pod prąd i sadzę na siłę, może coś urośnie

Wiesiu, mam bodziszka korzeniastego. Musze spróbować :)

Nowych zdjęc nie ma

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Krzysia, Iwona1311, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2018/04/15 20:56 #112457

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48243
Oj wiem Gosiu! Czasami też tak mam, że nie ma kiedy ogarnąć ogrodu, na forum tez czasu mało, a chciałoby sie więcej! Ale grunt to się nie zamatrwiać! Ogród nas pociesza kwiatami i zielonością, która i tak się pojawi czy posprzątamy w ogrodzie, czy nie! :buziak
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.201 s.