Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/04/23 11:17 #158391

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Stół wielkanocny bardzo apetyczny i pięknie przybrany, jak na artystkę przystało. :) Zdjęcia niezmiennie :bravo . Nie wiem czy dzisiaj wyjdziesz do ogrodu bo p... jak w kieleckim i zimno potwornie. Wyszłam na chwilę i szybko uciekałam. Może po południu będzie lepiej.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2019/04/23 11:46 #158393

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18033
Miłko mnie też w oko wpadła zielenina w koronkach :) ślicznie to wymyśliłaś... Tulipany pięknie zdobią ogród... :)
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2019/04/23 11:46 przez a.nia.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/04/23 15:32 #158428

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Oj ja nie miałam czasu z :fotka biegać jak wczoraj obiad dla 13 osób przygotowywałam,ale tez wszystkim smakowało i ciesze się że mam dla kogo to wszystko szykować,córka już drugie święta po za domem bo urlop ma na wesele zarezerwowany.
U nas pierwszy dzień świąteczny był przepiękny,wczoraj już troszkę chłodniej,a dziś przy przekopywaniu warzywniaka święcące :slonko odebrało mi wszystkie siły :mlotek
Tulipany przepiękne,ja tez doczekałam sie w tym roku kwiatów,bo w minionym roku nie uraczyły mnie kwiatami think:
Hamaki super,tylko nie wiem dla czego ja mam huśtawkę szeroką i jak sie na niej wygodnie położę i ktoś mnie delikatnie rozbuja to mi zaraz kreci sie w głowie :mlotek wiec wole na kocyku na trawie poleżeć.
Ostatnio zmieniany: 2019/04/23 15:33 przez Dagusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/04/23 22:14 #158487

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48270
Dagusiu! Przygotowanie obiadu tak, żeby podać na świeżo i ciepło, to już nie przelewki! zwyc
I nie każdy może ze względu na błędnik bujać się w hamaku czy huśtawce. Ja to lubię i mi nie przeszkadza. doskonale wypoczywam, jak lekko kołysze.
Może w oktawę Wielkiej Nocy nie powinnaś może pracować w warzywniku, zwłaszcza, że słonko tak pięknie świeciło!!! ;-)

Aniu! Potrzeba matką wynalazków! 2smiech 10 minut przed przybyciem pierwszych gości to wymyśliłam. Koroneczki mam zawsze na podorędziu, bo wszyscy mi znoszą, bo wiedzą, że wykorzystam i nie zmarnuję.

Inuś! :buziak Miałaś rację. Wiało aż łeb urywało więc tylko podlałam hosty i paprocie z boku domu i uciekłam. Po południu było chyba gorzej. wink-3

Jak już wspomniałam nici z roboty w ogrodzie, bo wiało więc nic Wam nie opowiem, tylko zdjęcia ze Świąt będą.

Ostatnio zmieniany: 2019/04/23 22:15 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzej, th, piku, inag1, Dagusia, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/04/25 09:57 #158667

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wczoraj całe popołudnie zraszałam. jeszcze tego nie było, żebym musiała to robić wiosną. Rozsypałam nawóz dla cebulowych, może zadziała. Kolejne tulipany się rozwijają. W sobotę może zrobię im trochę zdjęć. To nowości w moim ogrodzie i we fazie wstępnej nie są do siebie zbyt podobne, no chyba, że producenci się pomylili. think:
Posiane przed świętami kwiaty i warzywa pięknie skiełkowały, co prawda nie wszystkie, ale stan zadowalający. Ku mojej radości rozsiały się nasturcje. Będzie pięknie!

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, inag1, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/04/25 11:22 #158674

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25879
Zanim otwarło mi się w pełni pierwsze zdjęcie pomyślałam że zima do Ciebie zawitała B)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/04/25 12:11 #158683

• Khamil
  • Khamil Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 238
Pięknie jak zawsze :kocham Uwielbiam hosty wychodzące z ziemi, czasem ładniejsze niż kwiaty polewkamax

Ogród takisobie 2019/04/25 22:30 #158733

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2383
Zaczyna się wspaniały czas w ogrodzie, kwitnące różaneczniki :) U Ciebie piękne tulipany i inne cebulowe :bravo Czy je później wykopujesz?
U mnie tulipany nie zdążyły zakwitnąć a już zasychają, tak sucho.
Co roku zaczynam podlewać coraz wcześniej. Miałem posiać trochę jednorocznych, ale jak zobaczyłem tą suchą ziemię to się odechciało. Może jutro się uda :)
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością

Ogród takisobie 2019/04/28 16:59 #159060

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gabriel! Ja nie wykopuję tulipanów z reguły, ale wiem, ze już jedną kępę będę musiała, bo rośnie w ścisku i może do przyszłego roku się zdegradować. To będzie mój debiut i mam nadzieję, że udany. Tulipany niby nie potrzebują wilgoci i dobrze się czują, jak jest sucho, ale wtedy rzeczywiście szybciej przekwitają.
Moje jednoroczne wysiałam w doniczkach i potem rozsadzę. Mam nadzieję, że w końcu spadnie deszcz i po nim będę sadzić moje cynie i aksamitki.

Khamil! Miałam i m zrobić więcej zdjęć, ale albo nie ma pogody, albo nie mam czasu. A będzie konkurs na najpiękniej rozwijające się hostowe skrzydła. think:

Wiesiu!
Rzeczywiście ta tawuła wygląda jak ośnieżona! Meldują, ze rośliny wysadziłam. Na razie do doniczek. Czekam na deszcz!

Już myślałam, że będę musiała sobie zrobić urlop od forum... think: Nie mam kiedy posiedzieć i popisać. Za dużo roboty :owady A tu jeszcze dalie trzeba sadzić. I podlewać. Wczoraj byłam u przyjaciół na działce ROD. Typowa, piaszczysta, ale miła. Rodzice zmarli i trzeba o nią zadbać. Obiecaliśmy, że trochę ich wesprzemy. Pomyślałam, że poprzesadzam im rodki i azalie i hortensje w kwaśne podłoże, róże poprzycinałam, dalie posadziłam. Obiecałam też, że pomyślę, co tu posadzić na tą piaszczystą patelnię. Tak, żeby nie wymagało stałego doglądania. Zaproponowałam trawy. Co jeszcze mam im polecić?

Zostawiam kilka odgrzewanych zdjęć:

Ostatnio zmieniany: 2019/04/29 12:16 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, nowababka, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/04/29 12:25 #159242

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Konkurs Miss Cebula roztrzygnięty! Myślałam, że będzie więcej głosujących, ale i tak było lepiej niż w zeszłym roku.
Po majówce wyślę nagrody. Trochę pakowania mnie znów czeka, ale to przyjemne, bo kolejne dalie urosną w ogrodach Forumowiczów!

I wreszcie spadł deszcz! :deszcz
Jestem taka szczęśliwa, bo zaczęłam sadzić dalie i kanny i jak zobaczyłam ten popiół, to już płakać mi się chciało :mur

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Dagusia, nowababka, a.nia, slonko333, Maggie

Ogród takisobie 2019/04/29 19:02 #159268

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22682
Miłeczko ja w piątek wsadziłam moje pierwsze dwie dalie ciekawe co z tego wyjdzie :) oczywiście dzięki Twoim fotkom daliowym się skusiłam :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/04/29 20:27 #159287

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Zdjęcia Miłko, jak zawsze, perfekcyjne :bravo
I kolejny ogród z cudowną deszczową wiadomością :)
Już się nie moge doczekać jakie dalie do mnie przyjadą. Jak ja lubię niespodzianki hu_rra

Ogród takisobie 2019/04/30 14:33 #159420

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
I ja się cieszę że u Was popadało,szkoda tylko że na północny wschód to nie poszło,ale stoi tam wyż rosyjski a on zawsze króluje długo,u mnie nadal pada i nadzieja jest taka ze poziom rzek sie podniesie :kawa
Podobno w tym roku truskawki będą drogie,bo wiele plantacji wiosną, nie doczekało się deszczu,niektóre już po mimo deszczu nie odratują się think:
Obawiam się przymrozków od niedzieli bo w moim rejonie ma być -5 jak się wypogodzi, a moja 10 letnia glicynia ma kilka pąków hu_rra tylko jak ja ja okryje jak ma ponad 4 m :mlotek wysokości.
Ja tez miałam popiół w ziemi,wczoraj poszłam pielić rabatę daliową to ziemia była lekko nasączona ale po dzisiejszym intensywnym deszczu woda wszędzie stoi clap nawet kaczki maja jej dość i siedzą w stajence na sianku 2smiech

Ogród takisobie 2019/05/02 14:30 #159767

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dagusiu! Owszem popadało, ale przydałoby się jeszcze raz i to porządnie! Ja swoich kilka krzaczków truskawek podlałam, ale jak co roku plon będzie marny. Co roku sobie obiecuję, ze porządnie się zajmę truskawkami, ale mi coś nie wychodzi. think: A mam fajną babciną odmianę, aż się prosi, żeby ją podtrzymać.
Myślę, ze u nas przymrozków już nie będzie. Tak czuję!

Ewa! Dziękuję! :buziak A niespodzianka ruszy po niedzieli, bo u mnie poczta zamknięta w sobotę, a dziś dopiero paczki szykuję. Ale na pewno zdążą urosnąć. Ja te nie wszystkie dalie mam posadzone. Nawet nie wiem ile, bo zawsze notowałam, ale teraz mi się nie chce i stwierdziłam, że to i tak nie ma znaczenia 2smiech

Danusiu! Dobre posunięcie! Dalie mają tą zaletę, ze do końca sezonu cieszą oczy. Będziesz zadowolona! I nie trzeba mieć wielkiej plantacji, wystarczy kilka sztuk, które każdego roku można inaczej zaaranżować i to jest fajna zabawa!

Coś kiepsko mi idzie to sadzenie dalii. Wzięło mnie jakieś choróbsko i trzyma. Podejrzewam, ze to ma podłoże alergiczne. Prycham i się duszę, czuję jakbym miała grypę. Ale nie do końca test tak jak podczas choroby, bo w domu męczy mnie mniej, a jak tylko wyjdę na zewnątrz - umieram. Toteż dalie sadzę po 8-10 sztuk dziennie i kończę, żeby przeżyć.

Poszykowałam dziś paczki dla laureatów konkursu Miss Cebula. Muszę je jeszcze zapakować do końca i poszykować kwity. Mam nadzieję, że niespodzianki będą pasowały nagrodzonym. Jak będą reklamacje, to w przyszłym sezonie się poprawię ;-)

Byłam wczoraj w Ogrodzie Botanicznym na kiermaszu. Niewiele kupiłam, ale wzięłam trzy paprotki (jedną taką, co u nas nie zimuje, jedną, co prawdopodobnie mam :mur ), kobeę, bo moje sianie nigdy mi się nie udało, kilka kaktusów (zawsze sobie kupuję), bożykwiata i jagodowca. Miałam tez ochotę na trójlisty, ale stwierdziłam, ze nie mam dla nich godnego miejsca. Byłyśmy z siostrą rano, a jak ludzie zaczęli się schodzić - uciekłyśmy. Najlepszym zakupem dla mnie była - sukienka w liście miłorzębu! Idę na wesele w roli starej ciotki więc ją przywdzieję. :czarownica Do Botanika nie wzięłam aparatu. Z premedytacją. Nie miałam sił po zeszłym weekendzie go nosić, a chciałam skupić się na spacerze i zakupach. (wiem, wiem... coś musi się ze mną niedobrego dziać 2smiech )

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Efkaraj, edulkot, inag1, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/05/02 15:42 #159774

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18033
Miłeczko w sukience w listki będziesz wyglądać jak dziewczynka a nie jak stara ciotka :patel
Fajnie słoneczko prześwituje przez płatki tulipanów..., a ślimaków nie lubię, nawet jak ładnie wyglądają rotfl
Aparat czasem musi odpocząć... :diabelek
Ja dzisiaj skorzystałam z pięknej pogody i wolnego i odwiedziłam moje ulubione ogrody japońskie w Pisarzowicach i Janowicach.
Kwasoluy dopiero zaczynają kwitnąć i niestety większąć azali była jeszcze w pąkach... chyba jeszcze raz pojadę rotfl
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2019/05/02 15:43 przez a.nia.

Ogród takisobie 2019/05/03 17:08 #159950

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Ładne masz tulipy Miłeczko .Ja ostatnio mało kupuję cebulowych ,bo mi ciągle coś podjada .Nie chce mi się karmić zwierzaków :nie .Zimno piekielnie ,a wiatr mało głowy nie urwie .Trochę szkoda ,bo maj to taka piękna pora roku :slonko Moje dalie już niektóre wylazły ,a tu cos słychać o przymrozkach :omg i czym to się skończy krecigl

Ogród takisobie 2019/05/03 19:35 #159984

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nowinko! Tulipany to moja wiosenna miłość. Dokupuję i dosadzam co roku. Zawsze sobie obiecuję, ze zrobię z nich jakieś kolorystyczne kompozycje i zawsze sadzę bez ładu i składu. Ale piękne są! Uwielbiam je w każdej fazie. A przekwitające są intrygujące.
Przymrozki faktycznie mają być, ale dla Poznania nie ma takich prognoz. Sadzę dalie raczej na spokojnie. U mnie też chłodno i musiałam jednak w polarze pracować, bo po plecach wiało.

Aniu! Sukienka z surowego lnu i listki drukowane na czarno więc suknia raczej stonowana. Może potem pokażę, jak ktoś mi raczy zrobić zdjęcie! 2smiech
Ja chciałam się wybrać do Kórnika na rodki, ale to jeszcze chwila. Tylko jestem bez samochodu i jak mnie ktoś zawiezie - pojadę.

Dziś dalszy ciąg sadzenia dalii. W sumie posadziłam ich już 80 szt. No może kilka więcej, bo mam jeszcze posadzone w doniczkach takie niepewne. Szklarenka wysprzątana ze szpinaku i roszponki. Będę jutro sadzić pomidorki. Tylko karcherem musimy ścianki obmyć.
Dziś grill na obiad więc nie musiałam stać nad garami.
Ale decyzji podjęłam dziś sporo, aż mi głowa pęka! Gdzie jaką dalię posadzić :mur

Na dziś:

To ostatnie takie piękne zdjęcia hosty Paradise Island :mur Spodobała się miejscowemu sierściuchowi i wykasztanił się na nią centralnie :angry:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Efkaraj, Pani Bestia, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia, Maggie, Khamil

Ogród takisobie 2019/05/05 00:04 #160190

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10014
Jak czytam o Twoich świętach to jakbym o sobie czytała
Tez pełno gości miałam, a zamiast sprzątać w domu, sprzątałam w ogrodzie :lol:
Bardzo dziękuje za propozycje dalii :buziak
Ja swoje posadziłam jakiś czas temu, ale jak na razie wcale nie widzę, żeby wschodziły. Chyba nie mam do nich szczęścia
Zdjęcia jak zwykle zabójcze

Ogród takisobie 2019/05/05 19:20 #160330

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22682
Miłeczko no powiem Ci że za nic w świecie nie mogę sobie Ciebie wyobrazić jako starej ciotki wink-3
Fotki jak zwykle zachwycają :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/05/06 10:28 #160504

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! To, że jestem stara ciotką to już dawno stało się faktem! 2smiech Muszę jeszcze trzymać fason, żeby wstydu nie było! kiecka i kapelusz koniecznie! Nie wiem tylko, co z paznokciami zrobię... think: Chyba ...obetnę! wink-3

Gosiu! Czy Ty dziękujesz, ze chcesz, czy dziękujesz, że nie chcesz ? think: Dalie jeszcze nie wschodzą, no może niektóre, powoli. Zwłaszcza te, co w fazie skrzynkowej nie wytrzymały i popuściły ;-)

Cieszę się bardzo, że zdjęcia Wam się podobają. Bo mi coraz mniej. Chyba mam kryzys twórczy :(
Wczoraj mogłam spędzić kolejny dzień w ogrodzie. Po całodniowym sobotnim deszczu fajnie się sadziło. Nie mogłam znaleźć kilku dalii moich ulubionych więc ... zamówiłam sobie na wyprzedaży w bardzo wątpliwym źródle... 2smiech jestem ciekawa, co z tego wyjdzie think:
Do obsadzenia zostało mi tylko jedno poletko i ok. 40 dalii (plus te zamówione). Jak skończę sadzenie, musze wziąć się za pielenie, bo podagrycznik szaleje, a ja muszę wykorzystać, że ziemia jest wilgotna i da się częściowo chociaż go wytrząchnąć.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, zuzanna2418, Semper, Dagusia, a.nia, Maggie
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.