Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/04/14 12:36 #157528

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1834
Miłka, komplementy same cisną się pod palce. Cudne te twoje zdjęcia. Galerię obejrzałam, cudności tam masz. Nie wiem czy się nie skuszę na jakiś wydruk, ale to jak już będę się urządzać w nowym domu. U nas dziś już cieplej, przymrozki na szczęście ominęły tym razem ogród i deszcz popadał, teraz tylko czekać słońca i wszystko buchnie.
Pozdrawiam
Dorota
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2019/04/14 20:34 #157574

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25879
takasobie napisał:
To co? Czy mam Ci Wiesiu jakieś dalie uszykować? Zastanów się. Jeszcze jest chwilunia, bo dopiero po świętach będę sadzić.

Przegląd dalii zrobiłam ale się nie wygrzebałam w odpowiednim czasie więc wyślę Ci zaraz po świętach (wszystkie zamówione :) ) a mnie się przypomniała jedna taka na którą miałam oko w Twoim ogrodzie więc pewnie się uśmiechnę :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/04/14 20:42 #157578

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22682
Miłeczko ooooo moi ulubieńcy cudnie uchwyceni :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/04/15 08:57 #157670

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48270
Danusiu! Więcej ich nie mam! 2smiech No jeszcze takiego gruzińskiego mam, ale go nie lubię strasznie! 2smiech

Wiesiu! A ja dostałam z poczty sms, ze przyjdzie paczka. Myślałam, ze to od Ciebie think: Bardzo się cieszę,z e dopiero po świętach. Może już będę bardziej ogarnięta. Ja mam 20 gości na wielkanocnym śniadaniu. Musze nieco posprzątać obejście i takie tam. Rozdarta jestem, nie wiem co robić. Głupio te święta w tym roku wypadły...

Dorota! ciesze się, że Ci się zdjęcia podobają. Oferta będzie oczywiście aktualna. Można zamówić w różnych opcjach i wymiarach. Jak będzie potrzeba - zapraszam!
Ja też czekam na ocieplenie, bo wczoraj i przedwczoraj pracowałam trochę w ogrodzie, ale zmarzłam strasznie. Słońce było, deszcz był, ale ciepła jeszcze nie.

Rozpoczęły się przygotowania do świąt. Przyjrzałam się w domu i ogrodzie różnym detalom i stwierdziłam, ze miesiąc bym to wszystko sprzątała i szykowała, a tu tydzień tylko został. tak więc tylko w domu spychacz zrobiłam, a w ogrodzie naprawialiśmy z Maćkiem bruk za domem. Nawet ładnie nam to wyszło. Mech, mróz i karcher zdegradowały spoiny. Maciej sypał, ja rozgarniałam beton w proszku. Mam nadzieję, że ładnie zwiąże i będzie ok. Mam gdzieś zdjęcia, potem może pokażę.
Już mnie ręce świerzbią, żeby sadzić kanny, bo ta rabatę chciałabym korą już posypać. Ale dziś rano znów było"0" :mur

Na dziś:

Zawilce o poranku

łan ułudki

Moje miejsce do pracy w domu
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edulkot, chester633, nelu-pelu, Zawszewiosna, a.nia

Ogród takisobie 2019/04/15 09:45 #157675

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18033
Miłko 20 osób na śniadanku zdziwko to pewno nie wiesz gdzie łapki wsadzić... ale bez stresu... jeszcze parę dni zostało i dasz radę. Jednocześnie siebie pocieszam :P bo też nic ruszone mam , bardzo podoba mi twój sposób na spychacz polewkamax i chyba zastosuję...
Epimedium śliczne... może się kiedyś takich ładnych doczekam :)
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/04/15 11:25 #157681

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
No to się cieszę że się nie wygrzebałam z wysyłką wcześniej :) , dorzucę Ci epimedium a może jakiegoś ciemiernika jako rekompensatę :)
A ja mam taki sam zegar :lol: ale nie chodzi, muszę wreszcie poszukać dobrego zegarmistrza krecigl
Tymczasem życzę Ci sprawnego ogarnięcia nadmiaru obowiązków oraz Radosnych Świąt!

A po świętach nieśmiało uśmiechnę się o tą dalię :zielony

Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2019/04/15 11:30 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/04/15 13:07 #157689

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! Dobry wybór! Skromna choć niebagatelna stara odmiana Poppet! Mam ją, jak tylko pamiętam! Pochodzi jeszcze chyba z działki moich rodziców. think: W zeszłym roku zakwitła fajnie bardzo późnym latem..

Aniu! Śniadanie wielkanocne to pestka! Grzejesz kiełbaskę, gotujesz jajka, sałatkę przywozi mama, galarciki też, kroję pomidorki, wędliny, robię sos tatarski i gotowe. Chleby i ciasta piekę w sobotę. Nie ma dużo roboty. Tyle, że stół trzeba przygotować. No i trochę posprzątać i ustroić. :owady

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, chester633, nowababka, Elżbieta, a.nia

Ogród takisobie 2019/04/15 19:26 #157711

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko ja jak co roku będę mieć teściów od soboty do wtorku rotfl dom mam już ogarnięty a za ciasteczka może się wezmę w czwartek potem ciasta i reszta już na bieżąco :) Listki kloników śliczne :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/04/15 20:53 #157738

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Miłko takie śniadanko z liczną parą rączek do pomocy to pestka, dacie radę zwyc Najważniejsze żeby ogród jako tako ogarnąć, wszak ma być pogodnie i ciepło :slonko
My u młodszej córki w śmigus od obiadu do kolacji, już córy zrobiły rozpiskę co, kto, a ile to łatwo policzyć, 18 łącznie z dziećmi, z tym że każde wnuczątko nie je czegoś innego więc trzeba się jakoś sprężyć cook

Fotki jak zwykle poza jakimkolwiek poziomem dla laika wink-3 :bravo :bravo :bravo
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/04/16 09:36 #157782

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko!
Na pewno mi pomogą, zresztą roboty nie ma aż tak wiele, ale i tak się stresuję. Moja kuzynka zwykła mawiać, że najważniejsze, żeby wina nie zabrakło!!! wink-3
Moje wnuki cioteczne też jakieś alergiczne, ale jedzą ogórka i jajka przepiórcze - to wystarczy! :P

Danusiu! Dziekuję! :buziak
Do mnie mama tym razem nie przyjeżdża. Ma już swoje lata i przyzwyczajenia i woli spać we własnym domu. Jakoś jej to wybaczyłam. wink-3 No i wzięłam wolne od czwartku więc będę miała czas, żeby posprzątać i udekorować dom. W piątek część porobię jedzonka, co będzie można, reszta w sobotę od rana.

Od kiedy zlikwidowali google+ straciłam niestety kontakt z wieloma ludźmi. Na bloga to już chyba nikt nie zagląda 2smiech A obiecałam, że od czasu do czasu się pochwalę, więc podaję adresy do wiosennych wpisów:
Wiosna
Krokusy
PN Ujście Warty - luty
Miłego oglądania, choć większość zdjęć już była tu na Forum.

Przygotowania do świąt w pełni, szkoda, że tak zimno, bo przez to nawet pracować w ogrodzie mi się nie chce :(

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, Zawszewiosna, a.nia

Ogród takisobie 2019/04/16 19:45 #157807

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko ja powolutku wszystko ogarnę w razie czego córcię mam do pomocy bo najwięcej roboty będę mieć w poniedziałek bo wtedy mamy u nas gości :) Sezon widzę już na całego rozpoczęty bo hamaki wiszą rotfl mój M zamówił sobie nowy bo stwierdził że skoro cała huśtawka będzie nowa to i hamak też wink-3
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/04/16 20:55 #157830

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
A nie prawda, na blog czasami zaglądam choć już nie byłam ze dwa tygodnie, ostatnio czytałam o wózkach clap
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/04/16 22:46 #157856

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Hamak tak ale litości, zbyt zimno jeszcze, nawet ze słońcem, wiatr od wschodu lodowaty. A czy Mistrzunio przeyjeżdża tej wiosny?czytam o gościach, u mnie laba, M, syn i ja, córka u teściowej.
Nie ma szału ze sprzataniem a zdałoby się :oops: :oops: :oops: , dwa tygodnie w ogrodzie-dom w rozsypce :bezsil a chłopy moje nie wybredne, wepcham kawał mięsa do piekarnika i już, sama nie będę tego jeść, o kurcze muszę sobie coś upitrasić, tymczasem szaleję w ogrodzie, tyle naprzesadzałam, że gdzie ja dalie wepcham think:

Ogród takisobie 2019/04/17 09:10 #157877

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewa! Hamaki powiesiłam 2 tygodnie temu, jak było jeszcze cieplej. A że było sucho (no może jeden dzień padało), to nikt nie wpadł na pomysł, żeby je zwinąć i tak sobie wiszą i czekają na ciepełko.
Co do mistrzunia, to nie wiem, może Swietka będzie miała jakieś wieści. Nie mam Fb więc nie znam planów. :nie_wiem
W sumie marzę o kameralnych świętach, ale po świętach zawsze jestem szczęśliwa, ze spędziłam je z moją zwariowana rodzinką. think: Tylko jeszcze dziś myjemy okna, bo naprawdę mam zachlapane karcherem po odnawianiu bruku.

Majeczko! Nie wiesz jak ja się cieszę, że tam zaglądasz! :buziak ten blog, to taki mój lekki protest wobec szaleństw na portalach społecznościowych. ja tak sobie w kąciku dłubię i mam cichą nadzieję, że ktoś to zobaczy i przeczyta. vishenka

Danusiu! Moje hamaki też wymagają renowacji. Tzn ten jaśniejszy trzeba wyprać i zeszyć, ale całkiem nieźle się ma. Ten fioletowy był w zeszłym sezonie porządnie prany i miał wymieniane linki. Super, że córcia pomoże, ja mam synów, ale też potrafią więc też mam fajnie.

Jutro i pojutrze wzięłam wolne. Trochę jeszcze obejście muszę przygotować i zebrać siły na niedzielę. Koniecznie muszę sobie zrobić plan działań, bo na razie jestem w rozsypce. :mur

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2019/04/17 09:11 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, Efkaraj, edulkot, inag1, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/04/18 15:07 #158073

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Plan działań nadal nie zrobiony, ale dziś spędzam dzień w ogrodzie i postanowiłam nie myśleć o świętach. Tzn myślę, ale sprzątam w ogrodzie.Posiałam też ogórki i fasolę tyczną. I w doniczkach resztę nasturcji i takie tam inne kwiatki, zioła i warzywa, których nasionka znalazłam. No i zrobiłam remanent nasion. Rozsypałam korę, przygotowałam snopki z wikliny do dekoracji (to te, które wszyscy focą latem, a one specjalnie w kąt wciśnięte, żeby nikt ich nie oglądał, bo po świętach nieuprzątnięte).
Popieliłam trochę, pokręciłam się, poprzycinałam jeszcze trochę chaszczy i tak mija mi dzień w ogródku.Oczywiście pofociłam, ale zdjęcia muszę zrzucić i pobrobić. Może wieczorem.

Tymczasem dziś podam wcześniejsze.

Ostatnio zmieniany: 2019/04/18 15:09 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, edulkot, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, a.nia

Ogród takisobie 2019/04/18 15:34 #158080

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72983
Ja miałam dynie i cukinie siać krecigl ale tylko na miałam się chyba skończy. Najwyżej, kupię gotowe rozsady, choć mam sporo nasionek fajnych odmian dyń i zalezało mi właśnie na nich. Zastanawiałam się nad wysianiem kilku ogórków i teraz, gdy Ty o tym piszesz, to aż mnie skręca by wstać.

Nie skumałam, o co chodzi z tymi snopkami wikliny? :nie_wiem

Ogród takisobie 2019/04/18 16:39 #158083

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
One (te snopki) są stawiane przeze mnie na wszelakie święta przed drzwiami domu i strojone w zależności od okoliczności. Po świętach stawiam je za dom,ale często nie mam czasu, żeby pościągać ozdóbki, tak więc stoją w kącie z wciśniętym bukszpanem lub szyszkami. A potem różni dziwni ludzie właśnie fotografują ten zakątek wstydu jako ogrodową atrakcję. Patrz TU !
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2019/04/22 14:55 #158310

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Mam nadzieję, że wszyscy miło spędzacie czas świąteczny. Pogoda dopisuje, choć, czytałam, niektórym doskwiera lumbago tudzież inne dolegliwości. Na na szczęście oprócz zmęczenia, nie mam żadnych dolegliwości. Posprzątałam po gościach i mam wreszcie chwilę wytchnienia. Niedzielne śniadanie w gronie rodziny udało się, było smacznie, miło i pięknie.

A tulipany opanowały ogród. Jest pięknie!
Apeldorny:

Toronto

Jakiś z serii "Crown"

Synaeda Orange

think:

Tulipa tarda
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia

Ogród takisobie 2019/04/22 20:34 #158349

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Wszystko wygląda smakowicie :mniam i jak pięknie przybrana rzeżucha :woohoo:
Wiesia

Ogród takisobie 2019/04/23 11:09 #158388

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu!! Rolę rzeżuchy grały w tym roku kiełki lucerny. To był spontan, bo rzeżuchy nie posiałam na czas, ale lucernę kiełczę od lat wiosna na witaminki. I akurat miałam nieskazitelnie pełna kiełkownicę. Owinęłam w koroneczkę i wyszło całkiem fajnie :-)

Od dziś zamierzam sadzić dalie, ale nie wiem, czy po pracy będę miała siły. Chociaż z 10 sztuk posadzę, to zawsze będzie do przodu!

Tymczasem w ogrodzie:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, a.nia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.224 s.