Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/04/06 10:59 #156381

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48270
Aniu! Też miałam takie skojarzenie! 2smiech

Dziś zapowiada się piękny dzień. Już przerzuciłam trochę kompostu, zrobiłam pranie, trochę pomaglowałam, obrobiłam dalszą partię zdjęć do pokazania.
Potem się jeszcze odezwę. Na razie zostawiam zdjęcia z wyjazdu:

Dla miłośników dziwnych ptaków: wink-3

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Pani Bestia, zuzanna2418, chester633, Dagusia, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/04/06 11:29 #156384

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I z ogródka wczorajsze z wieczora:

Szafirowo...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Dagusia, zanetatacz, Danusia, a.nia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/04/08 09:11 #156663

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Weekend pracowity, ale pewnie wszyscy korzystali z pięknej aury. Ja zaliczyłam kopania kompostu ciąg dalszy, sortowanie dalii, szykowanie paczek, dyndanie na hamaku i grilla hu_rra
W niedzielę wylegliśmy całą rodzinką. Dziewczyny synów wypieliły mi warzywnik i posiały warzywka. jak nic nie wzejdzie - będzie na nie! 2smiech W szklarni rośnie szpinak i roszponka - będzie na święta!
Rozkwitły tulipany, pierwiosnki, hiacynty. W ślad za nimu pieknie rozwija się podagrycznik. Nie wiem, czy kiedykolwiek go zwalczę, ale mam plan!

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): andrzej, th, Gabriel, piku, edulkot, zuzanna2418, Dagusia, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/04/08 09:45 #156664

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
Taaak 2smiech Ja u rodziny przyszłego męża zostałam przedstawiona w dniu sadzenia ziemniaków jako koleżanka i zagoniona do roboty.A ciocia stwierdziła - kto sadzi ziemniaki ten zbiera, czyli spodziewała się, że zostanę w rodzinie wink-3
Zdjęcia piękne, jak zwykle. Fotografie ptaków - niezwykłe :)
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2019/04/08 09:45 przez nowababka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2019/04/08 10:49 #156670

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18033
Fotki jak zwykle śliczności.
Dobre... dziewczyny na grilla przyszły a Ty je do roboty zagoniłaś polewkamax no ale w sumie cza zapracować na papu a i po co się maja silne ręce marnować jak można wykorzystać 2smiech
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/04/09 08:57 #156764

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Same pytały, co mogą pomóc, bo się nudzą! :) Bez tego dałabym im jeść! Nawet ciasto bananowe było!

Marysiu! Mnie teściowie nie gonili do roboty na szczęście ;) Ale robili to moi rodzice wiec starczy! krecigl Ciesze się, że zdjęcia Ci się podobają!
Już nie raz tu na Forum pisałam, ze w zasadzie zdjęcia robię dla Was, bo nigdzie indziej oprócz bloga ich nie pokazuję. Wystawę miałam dzięki Forum, kilka fotek sprzedałam też tu na Forum. Ciesze się, ze zdjęcia się podobają i staram się robić jak najlepiej. Nie znalazłabym na całym świecie lepszych odbiorców! vishenka

Wczoraj szykowałam paczki z daliami i kannami. Przy takich ilościach coś znaleźć to sztuka 2smiech Ale udało się i dziś po południu wszystko wyślę. Kolejna partia pewnie pójdzie pod koniec tygodnia.

Uwielbiam ten czas, kiedy zaczynają kwitnąć tulipany. Większość z tych, co mam w ogrodzie lekko pachnie i czuć ten zapach już jak wychodzi się do ogrodu. Oczywiście dosadzam co jesień kilka paczek i każdej wiosny stwierdzam, ze to stanowczo za mało. Ale jest tez coraz mniej miejsc, żeby posadzić je tak, by potem więdnącymi liściorami nie psuły widoku. think:

I moje piękne stokrotki:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Dagusia, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Zawszewiosna, a.nia

Ogród takisobie 2019/04/09 20:06 #156827

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22682
Miłeczko ale masz tych piękności daliowych :) Uwielbiam Twoje fotki tulipanów nawet jakby u mnie w ogródku rosły takie same to u Ciebie wyglądają piękniej :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/04/10 07:56 #156896

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2147
Zdjęcia ptaków bajka. W ogródku ślicznie wiosennie,, nigdy nie zwróciłam uwagi na zapach tulipanów, u mnie czuć wszędobylskie hiacynty.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2019/04/10 20:40 #157031

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25879
Zdjęcia wyjazdowe fantastyczne :kocham , widoku szaraków zazdroszczę bo u mnie nie widziałam ich od lat :dry:
A Twoje daliowe dobra imponujące :woohoo: .
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/04/11 09:51 #157092

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! Od kiedy zaczęłam jeździć za ptakami w teren, widzę zające coraz częściej. Zwłaszcza są aktywne o świcie. Przy okazji jest fajne światło do focenia. Ja nie lubię wcześnie wstawać, przynajmniej nigdy nie lubiłam, ale teraz mi się odmieniło, zwłaszcza, że są takie widoki. fajnie też, że mogę sobie wyjechać z Maciejem i wzajemnie się motywujemy. 037
Te kartony to tylko 1/3 dobrostanu, bo zdobiłam zdjęcie jak zaczęłam sortować 2smiech

Gosiu! Dzięki! ( w imieniu ptaków) :buziak Tulipany pachną oszałamiająco (niestety tylko niektóre odmiany), to taki zapach cytrynowy z ciekawą nutą, trudną do określenia.

Danusiu! :buziak Wszędzie pięknie wyglądają! Ja tylko manipuluję rzeczywistością, zreszta nie raz pisałam! I czekam cierpliwie na Twoje fotki, zawsze wnikliwie oglądam! cieszę się z postępów i czekam na więcej!

Znów przymrozek. tak mi się wydaje, że sławnie wcześniej wkroczyli zimni ogrodnicy. Po fali ciepła - kilka mroźnych dni - to typowe. A miałam dziś szykować kolejna partie dalii do wysyłki. Jeśli popołudnie będzie ciepłe w miarę - wezmę się za to.
Nie wiem, co zrobić z mieczykami. Chyba wsadzę do donic, jak w zeszłym roku, bo w gruncie mnie wkurzają, jak się kładą, a z donic sobie je tnę do wazonu.

Na dziś:
jeffersonie

Brateczki rozsiały się na trawniku

Jagoda kamczacka kwitnie

Klonik z biedry coraz mężniejszy!
Ostatnio zmieniany: 2019/04/11 09:53 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, nowababka, zanetatacz, wojtek, a.nia

Ogród takisobie 2019/04/11 10:07 #157093

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18033
Miłko jeffersonie śliczne są, trafiły już na dłuuugą listę chciejstw :P One liście maja do jesieni czy zanikają wcześniej think:
U nie przymrozek zapowiadali ale na szczęści przeszło bokiem... a najbliższe noce też powyżej zera ma być, więc mam nadzieję,że strat nie będzie.

Wiesz jakiego klonika masz? Ślicznie się zieleni.
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2019/04/11 10:08 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/04/11 19:10 #157144

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22682
Miłeczko ślicznie wyglądają te jeffersonie :bravo co do fotek to nie zawsze mi to staranie wychodzi wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/04/11 19:26 #157152

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Straszą przymrozkami i śniegiem i choć do tej pory jakoś u nas nic takiego nie ma ale zimno bardzo, może to rzeczywiście są zimni ogrodnicy i potem już będzie tylko ciepło think:
Tej jeffersonii nawet nie znałam, ciekawie wygląda :woohoo:
Narobisz się z tymi daliami i wcale Ci nie zazdroszczę, swoich nie ruszam aż nie zrobi się cieplej, no chyba że nie będę miała co robić i wyniosę do 'obórki' żeby trochę wody im kapnąć wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/04/11 19:37 #157156

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23446
a u mnie zmroziło i mrozić będzie dalej :placz :placz :placz a niby w centrum mieszkam.....Twoje fotki jak zawsze zachwycające ,idę poczytać o jeffersoni
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2019/04/11 19:54 #157161

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
Dziewczyny, kwitną morele - zawsze wtedy robi się zimno. Zimni ogrodnicy to jednak w okolicach maja i Zośki wink-3
Zdjęcia stokrotek urocze :woohoo:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2019/04/11 20:15 #157165

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14054
No słów mi brakuje (przymiotników głownie), zdjęcia są obłędne! Szafirki i stokrotki :kocham
Może uda się wyskoczyć nad Wisłę w weekend to coś się pofoci w wiosennej zieleni. Tylko czemu tak ziiiimno?
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2019/04/12 08:35 #157207

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zuza! Zrobienie tych zdjęć wymagało pozycji horyzontalnej! No i trochę gimnastyki, by tło było odpowiednie (co jest niezmiernie ważne). Jak widzisz słońce było przy stokrotkach, ociepliło te zdjęcia, uradośniło. Przy szafirkach nie było, ale to dobrze. Światło jest rozproszone, podkreśliło aksamit płatków. Lubie takie zabawy, ale trzeba mieć do nich święty spokój, by można np z pół godziny poleżeć na trawie i nikt Ci d..y nie zawraca.

Marysiu! Ja wiem, że Ogrodnicy przed Zośką, ale obecne zjawisko pogodowe bardzo przypomina Zimnych. W zeszłym roku też byli wcześniej. Sprawdziło się to, co mówiłam. :kawa No i dziękuję w imieniu stokrotek! :buziak

Marysiu edulkot! Już kiedyś porównywałyśmy! 2smiech Czy róże wymagają więcej roboty, czy dalie! Dopóki mam siły i chęci będę je sadzić, bo je uwielbiam. Zawsze mi ktoś pomoże, a jak nie będę miała już siły zostawię sobie kilka sztuk i chociażby po czworakach posadzę, by latem się nimi cieszyć. wink-3 Jeffersonia to urocze maleństwo, dostałam od koleżanki, bo jej się rozsiały. kwitnie krótko, ale cieszy oczy! A to wystarczy. :slonko

Żanetko! Kilka dni wytrzymamy! A potem już tylko ciepło będzie! Zobaczysz! Jak Marysia napisała. Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają :buziak Zawsze mnie to motywuje.

Danusiu! Pamiętaj! Jak robisz zdjęcia, to musisz na chwileczkę zatrzymać się na zanalizowaniu kadru. I ocenie, czy Ci się podoba. To właśnie jest staranność! Potem dopiero cykasz! :fotka Patrząc na Twoje zdjęcia wiem, że w końcu będziesz zadowolona :buziak

Aniu! Liście zostają cały rok. Są ładne i ciekawe, fajnie na rabacie wyglądają. Nie wiem jaki to klonik. Kiedyś miał jeszcze etykietkę , ale się urwała i wyrzuciłam. Może powinnam wiedzieć co mam, ale w końcu stwierdziłam, że sobie dam spokój. Nie będę kolekcjonować klonów więc nie trzeba. wink-3

U mnie nadal zimno. Cały czas mieszam w daliach. Szykuję kolejne paczki (nie udało mi się tego zrobić wczoraj), na szczęście to już ostatni rzut. Szykuje też nagrody na Miss Cebula i całą resztę do posadzenia. Czekam na deszcz, bo już sahara się zrobiła. Może z soboty na niedziela pokropi, ale trudno mi w to uwierzyć.
Mam jeszcze dwie granice do wyrównania, ale coraz mniej mi się chce. Jak hosty wyjdą i tak mi to zarośnie. think: Jutro wędzimy szyneczki na święta. Czyli miły dzień na ławeczce przy piwku. 2smiech Zawsze tak planuje, ale potem mnie gna do roboty i szaleję w ogródku. B)

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, inag1, nelu-pelu, Danusia, Zawszewiosna, wojtek, a.nia, Maryna44

Ogród takisobie 2019/04/13 21:57 #157488

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wyobraźcie sobie, że dziś na tym zimnisku podlewałam, bo niktóre rośliny zaczęły mi więdnąć. Poszłam do domu uskuteczniać przedświąteczne porządki i ... zaczęło padać. Zawsze tak jest! Zrobiłam kilka fajnych zdjęć, ale piszę z fonu. Pokażę jutro. Miłej Palmowej!
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zanetatacz

Ogród takisobie 2019/04/13 22:04 #157490

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25879
A ja dzisiaj podlewałam obficie gnojówką z wrotycza bo już zauważyłam kilka opuchlaków na moich rodkach :angry:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/04/14 12:07 #157525

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nie wiem... think: Chybabym mordowała chemicznie. Zawsze się strasznie wkurzam, jak coś takiego widzę. Opuchlaki pewnie mam, ale nie wiem co robią i gdzie ich szukać, ale jak znajdę, na pewno zamorduję... :angry:
To co? Czy mam Ci Wiesiu jakieś dalie uszykować? Zastanów się. Jeszcze jest chwilunia, bo dopiero po świętach będę sadzić.

Dziś miałam naprawiać fugi w kostce brukowej, ale nie mam zaprawy więc lecę dalie szykować do wysyłek.
Padało całą noc, tak spokojnie, ale dobrze, ze podlałam z boku domu, bo tam akurat ten lekki deszczyk nie dotarł. tam zawsze jest sucho, bo sosny piją dołem, a osłaniają górą.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, inag1, zuzanna2418, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Zawszewiosna, a.nia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.211 s.