Wiesiu! Uwielbiam rudbekie w moim ogrodzie. Wszelakie odmiany. Nie wszystkie się u mnie zadomowiły, część wyemigrowała. Niestety w tym roku te piękne drobne kwitnące późnym latem nie wyszły. Nie wyszły też te wysokie, które dostałam od koleżanek w zeszłym roku. A ta szorstka od wielu lat jest niezawodna. I zarąbiście fotogeniczna!
Aniu! tak, to podstawa, żeby było wygodnie i wszystko pod ręką.
"Mięciutkość" na moich zdjęciach to manipulacja rzeczywistością poprzez obiektyw. Lubię takie obrazy i cały czas się uczę, zeby je osiągać. Jeszcze dojdę do tego, co chcę osiągnąć
Żanetko! W chłodnej wodzie na basenie skutecznie obniżyłam sobie temperaturę. Już powoli czułam, ze mózg mi się przegrzewa. Na pobliskich termach w basenie rekreacyjnym był dziki tłum w tym połowa biegającego drobiazgu. Na basenie sportowym pustki
Komary i u nas rżną, ale w domu wsadziłam w kontakt takie urządzonko i w domu nie mam, a na ogrodzie niewiele przebywam. Ograniczam się tylko do włączenia rozpylacza.
Danusiu! Dziekuję!
Na szczęście dziś upał zelżał i można zacząć normalne lato, a nie Saharę!
Dziś pokażę kilka fotek z wyjazdu. Zrobię to jakby od tyłu, bo teraz, gdy muszę się przyzwyczaić do nowego komputera i trochę po omacku pracuję, właśnie folder z nad Biebrzy otworzył się pierwszy.
Kto był nad Biebrzą, zna to miejsce, a kto nie był - polecam. Ale tylko dla miłośników przyrody, obserwacji i cierpliwych. Długa Luka to miejsce, gdzie rośnie mnóstwo ciekawych roślin o każdej porze roku i miejsce, gdzie można spotkać niezwykłe zwierzęta - ciekawe motyle, owady, łosia, kobuzy, kszyki, kuliki, błotniaki, potrzosy, rokitniczki i wodniczki. Tam tez można spotkać żurawie, kukułkę (i ta ptasią, i ta roślinną)
Thelypteris palustris Zachylnik błotny - tak Tomasz zidentyfikował
Najsłynniejsza brzoza w Polsce
Rusałka kilkanaście minut była mna bardzo zainteresowana...
Kukułka
To muszę zidentyfikować
Wylatany modraszek