Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/08/20 15:15 #174094

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48285
I wreszcie się obrobiłam z resztą zdjęć:

Pokazane z bliska bukiety Magdy i autorka kompozycji:

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Pani Bestia, Semper, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, Juleczka, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/08/20 15:17 #174095

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I dalie w szczegółach:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Pani Bestia, Semper, Dagusia, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/08/20 15:18 #174096

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I kolejne (i zarazem ostatnie, bo najwyższy czas przestać nudzić i wrócić do rzeczywistości).

Ostatnio zmieniany: 2019/08/20 15:18 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, ewa f, edulkot, Pani Bestia, Ness, Semper, Dagusia, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/08/21 07:47 #174147

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Jak dalie mogą nudzić tak pięknie pokazane think:
Miłko u Ciebie chyba ruszą wreszcie dalie z kopyta bo popadało.
Mnie ominął ten deszcz aż trudno w to uwierzyć think: i idą znów upały.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/08/21 09:08 #174152

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25891
Miłko, cieszę się że już knujesz kolejną wystawę bo to świetna reklama dla dalii i pewnie coraz więcej ich będzie w ogrodach zwłaszcza że wybór jest przeogromny :woohoo: i każdy może znaleźć coś dla siebie zarówno co do barwy jak i kształtu czy wysokości rośliny flower
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/08/21 11:00 #174162

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14056
Och, świetna ta wystawa! Bardzo lubię tak wyeksponowane kwiaty. Tyle barw i kształtów. A Foxy lady (?) w baniuszcze szklanej to mistrzostwo!
Gratulacje!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2019/08/22 09:45 #174270

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dzięki Zuza! Dalie musiały być z osobna, bez przybrania i innych takich tam, żeby można było je podziwiać z osobna. Nawet stwierdziłam, że była wystarczająca ilość, bo na ta przestrzeń własnie tyle pasowało. Pewnie jeszcze zmieściłoby się z 15-20 sztuk, ale na początek było ok.
Foxy lady to wdzięczna dalia. Sama w sobie jest piękna, ale zjawiskowo wygląda w kompozycjach i w ogóle jest fotogeniczna!

Wiesiu! Naprawdę ludzie byli zachwyceni i wszyscy chcieli mieć dalie w ogrodzie, ale pytali (bo coś tam słyszeli), czy trzeba wykopać. Radziłam traktowanie dalii jako jednorocznych, albo przechowywanie w lodówce kilku sztuk. dałam tez pomysł kopcowania, ale co ludzie zrobią z tymi informacjami - nie mam pojęcia! :nie_wiem

Dagusiu! Masz rację! Ja mogę oglądać dalie bez końca! jeszcze długo będę wspominać ta wystawę. Było to dla mnie sprawdzenie swoich możliwości ogrodniczych i organizacyjnych. Udało nam się, ale to pewnie dlatego, ze się dobrze zgrałyśmy.
Popadało u mnie, a ja przed deszczami dałam daliom nawozu ostatniego. jestem ciekawa, jak na niego zareagują, ale mam nadzieję, że pozytywnie.
Ja też czekam na ocieplenie, a dziś ma być 25stC, czyli fajnie!

Kolejne dalie kwitną. Pojawiły się nowe odmiany i strasznie żałuję, że nie zakwitły z tydzień wcześniej, żebym mogła je pokazać na wystawie. W sobotę mam garden party i muszę doprowadzić ogród do stanu używalności.
Na dojrzewających słonecznikach pojawiły się stadka sikor i szczygłów. Niestety nie dorwałam ich jeszcze z aparatem.

Ostatnio zmieniany: 2019/08/22 09:45 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Pani Bestia, Semper, Dagusia, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, Fiona ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/08/22 10:17 #174275

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18038
Miłeczko w czasie urlopu jednym okiem zerkałam :) a dzisiaj nadrobiłam zaległości.
Cieszę się bardzo, że wystawa Wam się udała bo ogrom pracy, czasu i serca włożyłyście w jej przygotowanie. Fotorelacje pokazuje, że było pięknie, a na żywo pewno wszytko wyglądało jeszcze lepiej.
Wchodząc do Ciebie co raz bardziej zachwycam się daliami tylko, że one chyba mnie nie za bardzo lubią... może w przyszłym roku będzie lepiej think:

Jeszcze tak mi przyszło do głowy... a jakbyś zrobiła ankietę na najładniejszą dalię np. think: z nagroda do rozlosowania wśród wypełniających ( np dalie w donicach) :P )... pewno każdy kartkę by wrzucił, a ty wiedziałabyś, mniej więcej ile ludzi przyszło.
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/08/22 10:37 #174277

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Aniu! Był pomysł konkursu na najładniejszą dalię, ale wymagałoby to zaangażowania jeszcze co najmniej jednej osoby. do rozdawania kuponów, pilnowania urny, zachęcania, liczenia głosów i ogłoszenia wyników. Było naprawdę tyle pracy, że musiałby ktoś nam pomóc. Może, jeśli powtórzymy imprezę, zorganizujemy coś w tym stylu w przyszłym roku. Myślałam raczej o nagrodzie książkowej plus talon na karpy do odebrania wiosną. No i szukam sponsora na kilka spraw, bo tym razem postanowiłam zrobić wszystko własnymi środkami. Koszty to tylko wydrukowanie zdjęć i zakup specjalnych przylepców do ich powieszenia. Aaa! I za szklaneczki zapłaciłam 1,5 zł za sztukę (kufle do piwa z Kaufflanda)! I mogłabym policzyć transport, ale co tam! :P
I masz rację! Zabrakło statystyk, a kupony rozdane by w jakimś stopniu pozwalały policzyć gawiedź.
Jeśli dojdzie do powtórki, chciałam zaprosić innych ludzi do udziału w wystawie, ale na razie chętnych nie było :nie_wiem

Bezdaliowo

Ostatnio zmieniany: 2019/08/22 10:38 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Pani Bestia, inag1, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/08/23 08:56 #174380

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jutro mam imprezę w ogrodzie więc wczoraj Maciej skosił, a ja się krzątałam, trochę sprzątałam, zamiatałam przestawiałam. Nawet coś tam wysadziłam z donic do gruntu.
Naprawiłam stary stolik barowy, którego kilka miesięcy temu wrzuciłam na stos chrustu do spalenia. Kluska to zobaczyła i zasugerowała, ze może go trzeba naprawić, a nie spalić. Więc posklejałam, pomalowałam impregnatem i postawiłam na nim moje kaktusy. Zdjęcia nie zrobiłam sensownego więc pokażę jutro.
Już wiem, ze muszę zmienić całkowicie rabatę pod bzem. Może jutro się za to wezmę od rana. Tam NIC nie rośnie, wszystko schnie i pomimo wymiany ziemi i podewania jest obrazem nędzy i rozpaczy. Co posadzić na takiej Saharze? I to w dodatku w półcieniu? Wiem już napewno, że przeflancuje tam rozchodniki, bo też rosną w złym miejscu. Ale co u mnie rośnie w dobrym? think: 2smiech

Na dziś:

Fringed Star

Spassmacher

think:

Silver Wedding

Kidd's Climax

Silver Wedding

Baywatch
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Pani Bestia, Semper, Dagusia, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/08/23 09:08 #174383

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25891
takasobie napisał:
Już wiem, ze muszę zmienić całkowicie rabatę pod bzem. Może jutro się za to wezmę od rana. Tam NIC nie rośnie, wszystko schnie i pomimo wymiany ziemi i podewania jest obrazem nędzy i rozpaczy. Co posadzić na takiej Saharze? I to w dodatku w półcieniu? Wiem już napewno, że przeflancuje tam rozchodniki, bo też rosną w złym miejscu.

Rozchodniki w półcieniu to chyba nie jest dobry pomysł, może posadź tam konwalie a najlepiej bodziszka korzeniastego u mnie pod świerkiem jako jedyna roślina sobie nieźle radzi :zielony
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka

Ogród takisobie 2019/08/23 13:49 #174403

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Tyle, ze bodziszek zadarnia (mam go właśnie w pobliżu przy wędzarni), a ja tam mam w ziemi całe mnóstwo krokusów i innych cebulowych drobnych.
Ten półcień to nie cały dzień jest. Kilka godzin jest tam słońce.
Musze poszperać, jaka bylinę tam jeszcze mogę podsadzić :kawa

Ostatnio zmieniany: 2019/08/23 13:50 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Dagusia

Ogród takisobie 2019/08/23 20:12 #174429

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22699
Miłeczko ja pod świerkiem posadziłam w zeszłym roku hosty i miodunki i powiem Ci że radzą sobie świetnie mimo że tam ciągle sucho ,oczywiście co jakis czas na tych upałach podlewałam bo mam tam też azalie japońskie i hortensje :)
Dalie cudne a te dwie pierwsze bomba :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/08/26 11:13 #174651

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Miodunki faktycznie radzą sobie nieźle na suchym terenie, ale u mnie niestety w tym miejscu poddały się.
Hortensje i azalie też nie przetrwają. Zostaje tylko roślinność stepowa! 2smiech Nową rabatę z rozchodnikami i takimi tam będę kombinować tak za miesiąc, ale musi być to po deszczach, żeby mi przesadzane rośliny nie poległy.
Niestety popsuły mi się węże rozciągliwe. Mąż obiecał naprawić, ale jak pójdzie - zobaczymy. Znów szarpię się z gumowymi, a te wiadomo, zginają się i są ciężkie.
A podlewać trzeba, bo przyszła kolejna fala upałów!
Dalie faktycznie ładne, coraz ich więcej. Nie wiem tylko, czy wypali daliowe spotkanie, bo terminów u mnie brak. Jeśli jednak ktoś we wrześniu będzie miał ochotę, albo będzie w pobliżu - niech da znać! Zapraszam serdecznie! Możliwe, że 6 lub 13 września (jak będzie pogoda - to są piątki) wezmę wolne i wtedy będzie można się spotkać.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/08/26 14:31 #174656

• Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane podziękowania: 139
Miłko, a turzyce? Powinny dać radę w tych warunkach, no i jest w czym wybierać. Raczej nie przeszkadzałyby cebulowym a z rozchodnikami mogą fajnie wyglądać. think:
"Na początku był Smok..."

Renia

Ogród takisobie 2019/08/26 15:00 #174657

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
A wiesz Reniu, że też pomyslałam, ale one mają już swoje miejsce tak 3 metry dalej, ale mogę faktycznie tam pozbierać siewki z ogrodu turzycy palmowej. think: Dzięki! :buziak

Ostatnio zmieniany: 2019/08/26 15:00 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, inag1, zanetatacz, Zawszewiosna, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/08/26 16:48 #174659

• Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane podziękowania: 139
Tylko, czy palmowa będzie miała ładny pokrój na suchym stanowisku - ona lubi mieć wilgotne nóżki... think: Ja myślałam o tych drobniejszych i kolorowych - c.comans, howardii, buchananii, calothides. C.oschimensis i morrowii też powinny się sprawdzić - na suchym będą wolniej przyrastać. B)
"Na początku był Smok..."

Renia

Ogród takisobie 2019/08/26 20:22 #174678

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22699
Miłeczko wszystkie fotki jak zwykle u Ciebie piękne ale te z furczakiem cudo :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/08/27 12:36 #174745

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Dziękuję! :buziak Fruczak latał, ale jak wiesz, cięzko złapać gościa. Dodatkowo już słońce zachodziło i zrobiło się ciemnawo więc nie mogłam nastawić krótszych czasów, żeby zamrozić mu skrzydła w locie. Ale może jak werbeny się rozszaleją to jeszcze będę miała okazje go focić.

Reniu! Dzięki! :buziak sprawdzę jak wyglądają i pojadę gdzieś do Jukki, może coś będzie w sprzedaży think:

Sukces! Węże naprawione! Zgodnie z obietnicą. Warto jednak chować je do pomieszczenia, bo guma pod materiałem na słońcu parcieje. :(

Na dziś:

Wilfried Bergerhoff

Dad's Favorite

Bishop of Dover

nn

Hapet Duplo ?

Wine Eyed Jill
Ostatnio zmieniany: 2019/08/27 12:37 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Pani Bestia, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/08/28 08:16 #174812

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wczoraj po pracy przeszłam się po ogrodzie i zauważyłam, ze kolejne dalie kwitną. Codziennie coś wypuszcza kwiat. Teraz idzie to lawinowo. Nie robiłam wczoraj zdjęć, bo po spacerku w ogrodzie pobiegłam robić obiad, a potem była burza. Tak cudownie mi wszystko podlało! hu_rra Niestety są tez lekkie straty. Kwiaty nieco poszargane i przewrócił się największy słonecznik.
Bardzo dobrze, bo podlewanie z węża niewiele dawało, a umęczona już tym byłam (jak wszyscy).
Najlepszy numer, ze pomimo podlewania uschła mi jedyna dynia. No może nawet nie uschła, ale się ugotowała w tym ukropie.

Na dziś:
Topmix white

Hapet Duplo

Inca

Mardi Gras

B-Man
Ostatnio zmieniany: 2019/08/28 08:20 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, inag1, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, Zawszewiosna, a.nia, Maggie
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.213 s.