Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/08/29 09:10 #174935

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48285
Upał niemiłosierny. Może dlatego na forum mało ludzi, mało wpisów, a u mnie wieje pustką! Taki ogórkowy sezon!
Zakupów nie robię, prace wszelakie wstrzymane, pod coraz większym znakiem zapytania daliowe spotkanie.
Niemniej zapraszam wszystkich chętnych zawsze. Teraz dalie codziennie otwierają nowe kwiaty i za kilka dni naprawdę będzie co oglądać!

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, inag1, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/08/29 13:26 #174956

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Miłko, przeczytałam wszystko od przygotowań do wystawy... brawa wielkie dla Ciebie i Kluski :bravo :bravo :bravo
Ludzie pewnie w przyszłym roku będą czekać na podobna imprezę, bo temat roślin jest ponadczasowy :)
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/08/29 16:22 #174963

• kluska
  • kluska Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 227
Dzięki Efka vishenka w imieniu swoim i organizatorki :)
Miłeczko!!! jak będziesz się wybierać do Juki to zapraszam! Ja mam jeszcze 2 tygodnie urlopu i chętnie tam z Tobą wpadnę, bo codziennie pojawia się coś na wyprz! No i kasa płynie, ale miałam gości i trochę się nakręciłam na zagospodarowanie pasa przed płotem, więc jeżdżę, bo zrobiłam sobie plan, ale ciągle duzo miejsca do obsadzenia. Tym razem, nie będzie to wiejska rabata, bo to za trudne w utrzymaniu porządku, tylko taka bardziej uporządkowana. dzisiaj też polecę sprawdzić czy nie ma tojeści ciemnopurpurowej, I dlatego do Ciebie mega prośba o nasionka Twojej werbeny!!!! U mnie też kwitnie coraz więcej dalii, ale aparat leży w kącie w plecaku :glupek . No nie mam weny jakoś.

Ogród takisobie 2019/08/29 17:51 #174966

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kluseczko! Oczywiście, że zbiorę nasiona werbeny, a Ty pamiętaj o ślazie. Muszę oczywiście przyjechać do Ciebie. W przyszłym tygodniu znajdę jakieś popołudnie na wyprawę do Jukki. Ja będę poszukiwać rozchodników i innych na suche miejsce (jak coś masz - poproszę). Przy okazji zrobimy zdjęcia Twoich dalii i coś musisz wreszcie wstawić tu na forum. teacher

Ewka! Dzięki wielkie! Za ciepłe słowa i w ogóle za zainteresowanie! :buziak Na pewno coś jeszcze wspólnie z Kluską zrobimy! Ale to odległy czas. Trzeba by znaleźć nowe pomysły, może zaprosić innych uczestników, przeprowadzić konkurs i takie tam! Ale przetarłyśmy szlaki, a to najważniejsze. Jeszcze tym żyję i oglądam zdjęcia. Zdjęcia z wystawy przeznaczyłam na sprzedaż jako cegiełki na utrzymanie forum, nawet część już jest rozdysponowana. :)

Dziś nadal upał, ale ja po pracy musiałam wbić kolejnych kilka kołków i ratować dalie po burzy z przedwczoraj. Jedna tak się położyła, że nie zauważyłam, że zakwitła.
niestety teraz jest taki czas, ze jestem monotematyczna i rzadko co innego niż dalie wpada mi w obiektyw, zatem wybaczcie! :fotka

Lake Carey

Honka Roze

Pooh

Jive

Sarah Raven
Ostatnio zmieniany: 2019/08/29 18:11 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zanetatacz, nelu-pelu, Franusiowa, Zawszewiosna, a.nia

Ogród takisobie 2019/08/29 19:50 #174968

• kluska
  • kluska Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 227
Rozchodników mnóstwo odmian mam! Niestety większość w cieniu wylega i klops krecigl I jeszcze za poprzednia wizytą w juce przytargałam kolejne liście.
ślazu jest pełno siewek i ten jeden dla Ciebie w doniczce już spory, Też mam problem z suchym cieniem pod orzechem nic tam nie rośnie więc chyba postawię na żurawki bo mam dużo i może hosty jakieś wetknę, ale kwitnącego to chyba nic mi się nie udaje oprócz cebulowych. Niestety w Juce ani tojeści ani żeleźniaka nie dostałam, ale ciemno granatową szałwię, drakwie i przetacznika.Była przepiękna odmiana dziełżana Siesta, ale się nie zdecydowałam. Może zostanie do wyprz. Albo do następnej wizyty :D. Jakby co to wtorek mam raczej zajęty.

Ogród takisobie 2019/08/29 21:19 #174975

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22699
Miłeczko u mnie też gorąc i nie pamiętam jeszcze takiego roku żebym tyle podlewała w tym roku wszystkie deszcze mnie na razie omijają mimo że w pobliżu wszędzie pada wczoraj nawet padało w mojej miejscowości na drugim końcu a u nas ani kropelka.
Dalie masz przepiękne więc możesz zanudzać ile chcesz oglądam wszystkie :buziak aaaa i zapomniała się pochwalić że u jednej z dwóch kupionych wiosną wypatrzyłam pączki :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/08/30 14:44 #175028

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! U nas też deszcze idą pasami. W jednej dzielnicy Poznania pada, w innej susza! Tak gna chmury burzowe w różnych kierunkach. Pewnie będę musiała w weekend podlewać . Na niedzielę zapowiadają burzę, ale nie wiadomo w której dzielnicy. Pąków dalii gratuluję, koniecznie się potem pochwal kwiatami!

Kluseczko! Ja miałam chyba Sjeste, ale nie przyjęła się. Nie mam teraz żadnego czerwonego dzielżanu. Koniecznie musimy pogrzebać w wyprzedaży. Rozchodniki pewnie kupie, bo rojniki tak niespecjalnie ogarniam.

Nadal upał. na weekend planuję tylko dyndanie w hamaku bądź ogławianie dalii. Resztę sobie odpuszczę i będę się rokoszować latem kręcąc się w cienkiej sukience! 2smiech

Na dziś:
Polka

Princessin Irene v. Preussen

Fascynation

?

Zaczyna Edge of Gold! hu_rra

Gamelan
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, edulkot, nowababka, zanetatacz, Zawszewiosna, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/08/30 20:18 #175055

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22699
No tak ja ze sie kręcę po ogródku cały tydzień to w sukience muszę iść jutro do roboty wink-3 Miłeczko :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/09/02 09:49 #175257

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Szkoda, że w niedzielę! :(

Weekend upalny, prognozy były fajne, bo miało całą noc u mnie padać z niedzieli na poniedziałek, W ogóle miała być burza i profilaktycznie pościągałam wszystko ruchome ze stoliczków i parapetów. Niestety, pokropiło tylko 15 minut i koniec. Gdybym wiedziała, podlewałabym wczoraj.
Z przechadzania się w sukience nici. Było tak gorąco, że nie dało rady. Siedziałam w domu i odpoczywałam. Rano krótki nordic walking ale o 9.00 już było za gorąco. Ale wieczorem przeszedł front i ochłodziło się. Teraz można porobić co nieco w ogrodzie. Czekam na deszcz, bo muszę posadzić to, co kupiłam i dostałam od Kluski, ale chyba będę musiała sama sobie zrobić ten deszcz. think:

Na dziś:

Moje zakupy kaktusowe w Kauflandzie. W tyle przesadzone wielkie echinopsisy

Sandia Shomei

Edge of Gold

Willie Willie

Wyn's Mouve Mist

Holly
Ostatnio zmieniany: 2019/09/03 07:46 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, nowababka, Franusiowa, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/09/03 08:08 #175364

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Deszcz zrobiłam. Tak długo podlewałam, aż wysuszyłam całą studnię i się hydrofor zapowietrzył wink-3 Teraz, kiedy temperatura spadła o kilkanaście stopni już tak wszystko nie wyschnie szybko.
Wczoraj próbowałam zrobić inwentaryzacje posadzonych dalii i odhaczyć te, które już kwitną. Wychodzi nieźle, ale przejrzałam moje zdjęcia sprzed 2-3 sezonów i zatęskniłam za kilkoma odmianami z przeszłości. Az mi się łezka zakręciła! Harry Meggos, Anna Donatz, Tahoma Moonshot, Diva, Cherish, Jowey Linda, Citron du Cap - straciłam je, a w ich miejsce pojawiły się inne. Zal mi i chyba będę poszukiwać tych odmian, bo jestem sentymentalna.
Czas rozejrzeć się też za tulipanami. Sadzić i tak będę dopiero w październiku lub nawet, jeśli pogoda pozwoli, w listopadzie, ale teraz już warto zakupić cebule. Jestem zawiedziona oferta Biedronki. Ale może coś pojawi się później. Pamiętam, że bywały drugie rzuty i wtedy było więcej odmian.
Dziś zamierzam wstąpić do "karfura", oni zawsze maja cebulki krokusów na wagę w dobrej cenie.

Na dziś:

Moje kaktusy. Pochwaliłam się nimi w kaktusiarni, ale nie każdy tam zagląda. Zachęcona pierwszymi kwitnieniami postanowiłam o nie zadbać. Poprzesadzałam do ładnych terakotowych doniczek.
Nazw ich nie znam. Orszulka jest ekspertem, ale ja wiem mniej więcej, ze to co kwitnie to mammilarie, a te wielkie to echinopsisy

I kolejne moje dalie (szkoda, ze teraz nie ma wystawy, miałabym co pokazać)

Silver Wedding

Totally Tangerine

Kidd's Climax

Kageboushi (mam dzięki Mireczce :buziak - do tej dalii wróciłam po latach)

Pooh
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, nowababka, Danusia, Zawszewiosna, kasik 69, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/09/04 08:27 #175456

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Widzę, że sporo z Was tu zagląda i zostawia ślad! Dzięki za odwiedziny :buziak
Faktycznie nie trzeba pisać, bo dalie mówią same za siebie.
Męczący jest tegoroczny sezon, nasz zapał przytłumiła susza, upały i wszelkie inne plagi.
Najważniejsze, że w sklepach pojawiają już się cebulki i inne rośliny do sadzenia jesienią.
Zawsze to napawa optymizmem! Ale w karfurze w końcu nie byłam, dziś się wybieram.

Za to byłam wczoraj uczestniczką 2 wydarzeń o których pisali w mediach: był alarm pożarowy w moim biurowcu (przyjechały 4 zastępy straży), strażacy fajni, ognia niestety nie było... :nie
A wracając z pracy natrafiłam na uszkodzone rogatki kolejowe i musiałam przejechać pół miasta, by ominąć to miejsce. Potem wokół utworzyły się potężne korki, ale ja zdążyłam przed.

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, nowababka, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/09/04 08:51 #175457

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25891
O to dziś zrobiłaś mi daliową ucztę :woohoo: , nigdy nie przypuszczałam że zakocham się w pomponikach B) . Kiedyś uważałam że to takie nienaturalne kwiaty i nie pasują do mojego ogrodu :unsure: . Poppet zakwitła mi na czerwono ale nie potrafię ocenić co to za jedna bo widzę że czerwonych masz więcej :lol: . A pomarańczowa NN jest prześliczna i świetnie trzyma pion :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2019/09/04 09:12 przez piku.

Ogród takisobie 2019/09/04 09:03 #175458

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
A mnie wpadła w oko ostatnia, libię zestawienia barw narodowych.
Przeżyć nie zazdroszczę, choć to są urozmaicenia lepiej ich nie mieć. Fałszywy alarm czy awaria systemu urozmaiciła życie biurowe?
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/09/04 13:49 #175474

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18038
Właśnie... przeważnie podziwiam i potem z wrażenia nic nie napiszę :) Ale dzisiaj muszę bo sie uduszę :P Ta pierwsza, różowa cudna... piękna jest...co to za jaka? :woohoo:
Melduje uprzejmie, że dwie prezentowe dalie pozbierały się po obżarstwie ślimaków i mają pełno pączków... tylko nie wiem które sie ostały :mur
A jeszcze przy okazji... dotarły do Ciebie nasionka sasanek? think:
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/09/04 14:21 #175478

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! To Wine Eyed Jill. W ogóle bardzo lubię te z serii Jill (zgrabne kuleczki), ale Double Jill mi kiepsko wyszła i chyba nie zakwitnie.
Cieszę się, że dalie się pozbierały i czekam niecierpliwie na relacje z kwitnienia. Nie dostałaś do nich znaczników? think:
Sasanki dostałam, dziękuję (sorry, wydawało mi się, że Ci zameldowałam :oops: ). Posiałam, ale w tej gorączce jeszcze nie wykiełkowało, codziennie zaglądam.

Majeczko! System zasygnalizował zadymienie, ale to tylko awaria była. Zawsze jakieś emocje! 2smiech
A dalia to Fashion Monger!

Wiesiu! Sprawę dalii już wyjaśniłam, Poppet dostaniesz wiosną, przypomnij mi, ale swoją drogą zapiszę. A tą pomarańczową chyba straciłam w końcu, bo jej nie mogę znaleźć. Może poproszę Cie o nią potem. wink-3 Ja tam uwielbiam pompony od zawsze!

W końcu byłam w sklepie i kupiłam łącznie 60 cebulek: 40 krokusów i 20 tulipanów ale nn, zobaczymy, co wyjdzie. Oraz nowego storczyka miltonię. Na razie podlałam i postawiłam na parapecie w biurze, zobaczymy!

Gitty Up

Gary Scott

Polka

Fringed Star
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, jugo, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, Zawszewiosna, a.nia

Ogród takisobie 2019/09/04 15:13 #175479

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14056
A u mnie będzie kwitnąc taka, co rośnie z ułamanych pędów wybiegniętych w piwnicy i wetkniętych bez przekonania do ziemi! Cud ogrodniczy!
Willie Willie jak słodka!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2019/09/04 20:45 #175508

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Na pomarańczową będę chuchać i dmuchać i podzielę wiosną :) . Już kupujesz cebulki zdziwko a ja jeszcze żyję latem B) , czas się obudzić :lol:
Wiesia

Ogród takisobie 2019/09/05 08:37 #175582

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! Lato jest tak długo póki kwitną dalie! A cebulki kupuję, bo się pokazały, a ja potem przegapię :mur Nawet Macieja zaangażowałam, bo wczoraj w lidlu mi nakupował. Coś tam marudził, że drogo, ale mu uświadomiłam, ze opakowania duże i cebulki ładne. Te na wagę były też wypasione. Pamiętam, ze wiosną z tych cebulek wyrastały spore kępki, nawet po 2-3 kwiaty!

Zuza! Ja mam taka dalię (Firepot), na która ktoś chyba usiadł podczas imprezy syna. Była wyłamana cała tuż przy karpie. Teraz jest z tego duży krzak i właśnie zaczęła kwitnąć. Czyli chyba są niezłomne! Ale wybiórczo, bo niektóre pomimo dobrego startu coś się ociągają. think: Willie Willie fajny jest! Taki braciszek Fragile! Jak będzie co dzielić - chętnie Ci dam na wiosnę.

Następne dalie zaczynają. Zaczyna sie robić ulubiony przeze mnie łan kwiecia.

Enmmaus lub Sassafrass - są bardzo podobne. Jak rosły obok siebie - wiedziałam, która jest która, ale teraz nie mam pojęcia.

Firepot

Fascynation

Cafe au Lait

Spassmacher

Fringed Star

Rundale
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, nowababka, Franusiowa, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/09/05 08:50 #175583

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Muszę się więc po cebulki wypuścić i ja :zielony . Co prawda tulipanów już nie kupuję bo nie będę dokarmiać gryzoni ale chętnie dosadziłabym przebiśniegów, śnieżyc i narcyzów :)
Wiesia

Ogród takisobie 2019/09/05 09:06 #175587

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12989
Fajnie powiedziane - "Lato jest tak długo póki kwitną dalie! :woohoo:
U mnie jedną kępę dalii posadziły psy 2smiech Tak się śmieję, bo moje psy upodobały sobie tuż przy wejściu na taras kawałek trawnika i ciągle tam ryły. co przysypałam, te znowu kopały. A kiedy znalazłam na schodach zapomniany karton z karpami dalii 'York & Lancaster' mąż mówi - sadź w tą dziurę. Ja na to, ale jak to - tak na środku trawnika? :silly: 2smiech I takie właśnie jest u mnie projektowanie nasadzeń polewkamax
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.208 s.