Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/02/06 09:24 #188911

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6031
Widzę, ze szalałaś i dalii nakupowałaś.
Ja na szczęście , a może na nieszczęście do najbliższego Oszołoma mam prawie 100 km.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/02/06 13:39 #188931

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48294
Jureczku! I Ty to nazywasz szaleństwem? Te marne kilka sztuk! Szaleństwem jest kupować 30 sztuk, jak się już ma wszystko posadzone i zero miejsca! 2smiech
Ja do Oszołoma jeżdżę 3-4 razy do roku, choć mam naprawdę bardzo blisko. Nie lubię takich wielkich sklepów. Ale tam jest wiele rzeczy, które lubię i wtedy robię sobie zapasy.

Dagusiu! Faktycznie przypominają od góry krokusy, ale to zwarta bryła, a nie pojedyncze cebulki. To pewnie kalle, bo poszukałam w necie i z fotki się zgadza! Ty jesteś bardziej zdana na zakupy wysyłkowe, ale tu mogłam obejrzec i wybrać najlepsze karpy.

Majeczko! To na szczęście irysy reticulata, a nie hosty. Chociaż już widziałam kiełki lancifolia. W sesjach ślubnych ważne jest, żeby było pięknie i naturalnie. Te zdjęcia, które pokazałam są z mojego reportażu tzw "making of", czyli ja robię reportaż, jak fotograf robi reportaż i para dostaje moje "robocze" gratis. czasami wychodzą fajne sytuacje i wiele par tak lubi. Dodatkowo robię pannie młodej bukiet, jeśli to możliwe, to z dalii. zazwyczaj plener jest po ślubie i po podróży poślubnej więc tego prawdziwego już nie ma.

Danusiu!
:buziak Czytałam o Twoim śniegu! Tylko się cieszyć!!! hu_rra

Wiesiu! Bratki i fiołki są fajne domalowania. Już próbowałam, pewnie niebawem wezmę je na warsztat. Ale za bardzo mnie wkurzają płatki, ciężko je malować i cieniować tak, żeby były naturalne. Potem robię po swojemu i już takk fajnie nie wychodzi.

Ewka! Taki Irys nie istnieje, wierz mi! 2smiech Przede wszystkim ma 4 dolne i 4 górne płatki, a powinien mieć trzy! rotfl Kolory z kosmosu i w ogóle... A w ogrodzie nadal tylko ranniki i cyklameny. Czyli nic więcej się nie wyrywa wink-3

Ciesze się Nelu, że Ci się spodobały nasze stokrotki. Tą kępkę wiecznie focimy, bo to jedyna w ogrodzie. W dodatki samosiejka. Przy koszeniu ją omijamy.
Malować będę ! Już się uzależniłam! B)

Pogoda zmienna. Na tarasie altany coraz większy bajzel. Nie ma aury, by wziąć się za porządki, a tam drewno tniemy, skrzynki różne wynosimy itd. Powoli muszę wziąć się za siewy, np roszponki i szpinaku w szklarni.

Na dziś:

Buraczki i rukola w warzywniku:

Makro-jęzor (ma 5 mm)

Róże wyglądają tak (to od Wiesi i Majeczki)

A wilczomlecz od Wiesi tak:
Ostatnio zmieniany: 2020/02/06 13:41 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Krzysia, edulkot, VERA, Pani Bestia, chester633, Dagusia, sierika, nowababka ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/02/06 22:44 #189019

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Jest irys clap
Cudowny
Możesz więcej namalować. Chętnie przygarnę :)
Ciągle zapominam zajrzeć do swoich dalii
Mam nadzieje, że nie zgniły tak jak w tamtym roku

Ogród takisobie 2020/02/07 23:01 #189116

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14056
Oj, chyba czas wyleźć do ogrodu z aparatem :) Może i u mnie coś widać. Ależ fantastycznie oddałaś irysa. Lubiłam kiedyś rysować ołówkiem i irysowe kwiaty to był mój ulubiony motyw.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2020/02/09 14:19 #189309

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7086
Miłeczko, tak mi przyszło do głowy, czy przypadkiem te tajemnicze cebule z Watykanu, to nie tuberoza. question

Ogród takisobie 2020/02/09 14:40 #189313

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Już wiem na pewno, że to kalle! Znalazłam stare zdjęcia moich kalli sprzed lat. Tuberozę kiedyś miałam. Cebule bardziej podobne do tygrysówki.

Zuza! O już powoli czas! Ale ja średnio mam wenę. Coś ta zima w tym roku nie dopisała i straciłam zapał. Coś tam porobiłam , ale nie urywa d....y :unsure: A Irys to mutant więc traktuję go daleko ćwiczebnie i z przymrużeniem.

Gosia! Kurde! Ty to potrafisz namówić! Może się sprężę i namaluję coś sensownego. Trzymam kciuki za Twoje dalie. Chcę, żeby nasze forum nie tylko hostami i paprociami stało! wink-3 Dalie są równie ważne i doskonałe na kolekcje.

Wczoraj gościliśmy przyjaciół. Pokazałam im akwarelki i dwie kolejne zmieniły miejsce zamieszkania (poprzedni dzwoniec i poniższa pleszka). Tym razem wystawiłam puszkę "na pędzle i papier". Nadal nie umiem swoich prac sprzedawać. Tak nawiasem mówiąc jeszcze nie za bardzo sie na sprzedaż nadają. B)

Dziś weszłam wreszcie do czatowni. Kilka zdjęć zrobiłam. Nawet się udały hu_rra

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Krzysia, edulkot, Olusia, VERA, Pani Bestia, Semper, Dagusia, sierika ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/02/10 20:55 #189495

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I jeszcze!

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, edulkot, Olusia, VERA, Pani Bestia, chester633, Semper, Dagusia, nowababka ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/02/13 13:12 #189772

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Na kolejny weekend też szykuję się do czatowni. To chyba ostatnie chwile. Ptaki zajęte są już godami, poćwierkują, podśpiewują, czasami nawet walczą. Zabawne jest zachowanie samców sikor. Siadają przy karmniku i się drą, żeby panna ich widziała, ze znalazł jedzenie! Kosy już śpiewają na całego. Tak więc pora najwyższa wyczyścić budki, bo niestety zapomniałam to zrobić w styczniu. W takich warunkach pewnie sporo pasożytów w nich przezimowało. Miałam zamiar kupić nowe budki, bo te są już w opłakanym stanie, ale nie zrobiłam tego do teraz więc pewnie nie zrobię w tym roku.
Czekanie na czyże chyba nie ma sensu. Zawsze przylatywały w lutym w drodze na północ. Prawdopodobnie w ogóle w tym sezonie nigdzie nie poleciały wink-3
Zdjęć jednak chciałabym trochę pamiątkowych porobić.
Jeszcze mam kilkanaście dni, żeby pomalować ptaszków, bo potem zacznie się praca w ogródku i naprawdę nie będzie na to czasu. Musze się Wam pochwalić, że pokazałam w pracy kilka moich malunków, a niektóre z nich zmieniły właściciela. Tak więc skarbonka na papier i pędzle się powoli zapełnia.
Kupiłam sobie też drewniane kasetki, do których zamierzam pakować farbki i pędzle, jak będę wyjeżdżać, ale wymagają modernizacji wnętrza.

W sobotę targi Gardenia dla publiczności. Niby się wybieram, ale mam alternatywę i nie wiem, co wybrać. A parę rzeczy muszę kupić, ale czy koniecznie na Gardenii? Może lepiej później, tak za miesiąc rozejrzę się za roślinami, które mnie interesują. A może kupię to samo w markecie po taniości wink-3

Tymczasem kilka migawek z ogrodu:

Wszędzie wychodzą cebulowe, już strach wyjść na rabatę, żeby nie podeptać, a muszę pograbić suche resztki po zeszłym sezonie

Paprocie moje wrażliwe na mróz zimowały w doniczce na tarasie altany.

Wczesniej wspominałam, ze kupiłam oplątwy. Nie wiem, czy wyciągnąć je z tych słoików?

Nawet mam jednego rojnika 2smiech

I to, co uwielbiam - naparstnice szykują się na sezon!
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Gabriel, piku, halszka, Krzysia, edulkot, VERA, inag1, Semper, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/02/14 09:33 #189845

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No proszę jaki postęp -jeden rojnik :bravo hu_rra

Ogród takisobie 2020/02/14 09:50 #189849

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25419
Jak długo masz te oplątwy w słojach ? Własnie pisałam o nich u mnie :)
Wiosna i u mnie szaleje, znaczniki częściowo poginęły i co rusz depczę jakieś wyłażące roślinki.
Chyba z porządkami poczekam aż wszystko zielone wyrośnie, co by szkody nie narobić think:

Ogród takisobie 2020/02/14 14:23 #189857

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7086
Nie dziwię się, że malunki z ptakami zmieniły właściciela i fajnie. :jupi
Jakie roślinki masz jeszcze w planach zakupowych ?
Moje cebulowe też już na wierzchu, a naparstnice też zielone i zdobią swoimi wielkimi rozetami liści.

Ogród takisobie 2020/02/15 20:04 #189933

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Ja też się cieszę, bo chodzi również o satysfakcje, że komuś się podobają moje obrazki, ale również o to, że malują w sumie sporo i gdzieś to muszę upychać! 2smiech W zeszłym roku też sporo narozdawałam, chociaż naprawdę były o wiele gorsze od obecnych. No może po prostu trochę inne wink-3 No wiesz... 'wczesna Jabłońska" :kawa

Vera!
Powyżej Ani pisałam o wcześniejszych malunkach i od razu przypomniałam sobie o rudzikach, które pojechały do Ciebie. Ciesze się do tej pory, że je przygarnęłaś, bo pewnie był teraz je gdzieś w kat w rzuciła, albo do pieca 2smiech
Dziś trochę porządkowałam, ale bardzo ostrożnie. Chyba się udało bez strat!

Nie śmiej się Jureczku!Zamierzam się poprawić w tym roku, zobaczysz! Tylko szukam wśród bliźnich kogoś, kto ma ich nadmiar, bo chcę posadzić co najmniej 10 odmian i mam pomysł jak to zrobić. Kiedyś miałam skalniak, ale zarastał więc zaorałam.

Dziś miałam być na Gardenii. Nie dotarłam jednak. Nie miałam siły na te tłumy. Coraz gorzej ze mną. Ale żeby sobie to wynagrodzić, pojechałam do Jukki i kupiłam sobie wszystko, co potrzebowałam i spotkałam się z Kluseczką.
Potem zachęcona piękną pogodą i zakupami, wskoczyłam do ogródka poporządkowac trochę taras altany i suchelce oraz posiać pierwsze warzywa: koperek, szpinak i roszponkę. Bardzo dobrze się poczułam na umyśle 037

Kupiłam sobie ciemiernika:

I krokusiki z ogrodu:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, halszka, Krzysia, edulkot, Semper, Dagusia, nowababka, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/02/15 21:00 #189953

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Kwitnące krokuski zdziwko wiosna na całego ! specjaliści od pogody mówią ,,że do końca lutego już zimy nie będzie ,więc ja myślę ,że już chyba wcale nie będzie .Nie wiem czy poodkrywać te opatulone rośliny ,czy zostawić ? całkiem już ta pogoda szaleje think:

Ogród takisobie 2020/02/16 10:35 #189992

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
Cieplutko u Ciebie Miłko i wiosna się śpieszy flower , u mnie krokusy jeszcze nie wystawiły szczypiorków, a może coś je zjadło think:
Ciemiernik cudny Ci się udał :kocham
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/02/16 11:15 #189995

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6931
Ha, ja też wczoraj byłam w Jucce! Pojechałam spontanicznie, bo chciałam kupić na prezent iryski wczesnowiosenne - i kupiłam dla siebie oczywiście też dwie odmiany oraz inny drobiazg wiosenny, w tym wymarzoną szachownicę kostkowatą w dwóch kolorach. Teraz żałuje, że nie kupiłam irysa Katharine Hodgkin, bo czytam, że najlepiej się w ogrodach trzyma ze wszystkich. Może wybiorę się tam ponownie któregoś dnia.
Nowe Twoje ptaszory cały czas podziwiam (również te uwieczniane na fotkach). Akwarelowa pleszka rewelacyjna :kocham ! Dla rudzika i towarzystwa cały czas szukam godnej oprawy...
Moje krokusy na podobnym etapie, ale nawet te kilka kwiatków już robi różnicę w ogródku flower .
Pozdrawiam
Halina

Ogród takisobie 2020/02/16 12:18 #189997

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jeżeli chodzi o rojniki to Moje rojnkowisko jeszcze istnieje.
W zeszłym roku podczas Zlotu dzieliłem się z koleżeństwem semperkami.
Gdybyś więc uległa urokowi okolicznych skałek i chciałaś je obejrzeć zapraszam z łopatką.

Ogród takisobie 2020/02/16 16:25 #190014

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22723
Miłeczko ja wczoraj zmobilizowałam M żeby wyczyścił budkę miał jeszcze zrobić jedną ale okazało sie że pociął palety i na razie nie ma materiału.
Cebulowe zaczynają się i u mnie pokazywać jak śnieg topnieje i coś czuję że chyba będę na szczudłach chodzić żeby posprzątać rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/02/17 17:50 #190101

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Jakoś damy radę, delikatnie i konsekwentnie. ja wczoraj sponiewierałam wychodzące irysy, bo miałam nad nimi sporo liści z bzu. No cóż - musiałam! Odrosną! wink-3
U mnie budki już też wyczyszczone. Niestety w jednej był stracony lęg. Pewnie matka zginęła, albo się ugotowały w tym upale.

Jurek! Ojej! kiedy ja dotrę do Ciebie! Dziękuję Ci bardzo, ale rozejrzę się lokalnie. no chyba, że rzeczywiście ruszę się i gdzieś się spotkamy! gwizdac

Halinko!
A ja zapomniałam, że można irysy sobie kupić różne odmiany :mur Patrzałam na nie beznamiętnie, choć w zeszłym roku się napalałam 2smiech Jak będziesz jechała jeszcze raz do Jukki - daj znać!
Każdy krokus cieszy mnie strasznie, dostaję amoku jak dzieciak. Od soboty jeszcze kilka rozkwitło hu_rra
Ptaszki cały czas maluję, sama wreszcie muszę sobie też coś powiesić. W ikei widziałam ramki z pas-partu, które by pasowały.

Wiesiu! Jest ciepło z wyjątkiem kilku mroźnych poranków. Ale w sumie nie za ciepło, bo tylko kilka stopni na stałe w plusie. Mi te nowo posadzone też jeszcze nie wyszły. Ciemiernika długo szukałam bo nie chciałam kupować tych wielkich i bardzo drogich. Wybrałam optymalna wersje po przystępnej cenie. hu_rra

Nowinko! Ja nie mam dylematu żadnego, bo ... niczego nie okryłam. Już chyba w sumie trzeci sezon gwizdac Ale jak już okryłaś, to jeszcze chwilkę zostaw, tak z tydzień,dwa. Kto wie, co będzie... :nie_wiem

W niedzielę też chciałam pogrzebać w ogrodzie, ale po 20 min. zaczęło padać. Zdążyłam pograbić w irysach oraz przyciąć hortensje. Myślę, ze to najlepszy sposób codziennie coś tam podłubać, już nie mam siły, żeby wszystko robić na raz. Potem kręgosłup mi wysiada. Nauczyłam się już przy daliach, ze wszystkiego na raz nie idzie zrobić.

Jeszcze kilka wiosennych kwiatków:

I najświeższe malunki z lekka koślawe:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Krzysia, edulkot, zuzanna2418, chester633, Semper, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/02/17 18:01 #190103

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
Krokusy złapały mnie za serce :kocham , a u mnie ich nadal nie widać :( . Ptaszęta jak zwykle piękne :slonko tylko mam pytanie dlaczego swoje obrazki podpisujesz 420 ? think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/02/17 18:03 #190104

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
To nie 420, a LJ 20, czyli Ludmiła Jabłońska wykonała w 20 roku. tak, żeby poczuć się jak artystka! :czarownica
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.