Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2024/11/08 11:39 #331992

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48231
Gosiu! Ja do donic zamówiłam wiosną dalie z serii Gallery. Już je wykopałam i nawet w tych doniczkach ładnie przyrosły, nie wiem tylko jak przezimują. Fajne są jeszcze kołnierzykowe z tych niskich: Alstergruss, Esther, anemonowe: Inca, Purpinka, inne z serii np Mellody. jest trochę tego, a wszystkie ładne! zwyc

Przed domen ciagle zbieram pomidory, a krzak nie zamierza kończyć żywota, nawet jeszcze kwitnie:

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, nowababka, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, Borislava.Kirilova

Ogród takisobie 2024/11/08 18:14 #332019

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
Pozazrościłam kosmosu i pięknych zdjęć i wlaśnie kupiłam nasiona, aby wysiać wiosną. Miałam przez wiele lat, zbieralam nasiona, ale wysiałam w moją " kwietną łąkę, i wyrosły dwa czy trzy przygłuszone innymi roslinami. :(
W tym kosmosie podoba mi się wszystko, że kwitnie później, jest łatwy do usunięcia bo ma płytki system korzeniowy i taki fotogeniczny.... i lubiany przez owady ... i te zwiewne, koperkowe listki :kocham
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2024/11/08 18:17 przez nowababka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2024/11/09 11:13 #332047

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Marysiu, z tymi kosmosami to dziwie jakoś w tym roku. Wyrosły wielkie pagaje, obficie kwitną. A w ubiegłych latach to były takie "normalne" z 1m wysokości a na każdym kilka kwiatów. Już się zastanawiałam, czy to nie jest jakiś gatunek inny think: Ja zazwyczaj robię w marcu rozsadę w doniczce, a potem wsadzam , gdzie chcę. Wysiew swobodny nigdy mi się nie udał.

Ja nadal wykopuję dalie. Codziennie kilkanaście, żeby się nie nadwyrężyć, bo samo wykopanie to nic, ale resztki trzeba uprzątnąć, oznaczyć, poukładać w skrzynkach. jest co robić.
Ja dziś w kuchni więcej, bo Święty Marcin się zbliża i rogale będę piekła. A że goście będą, to i co ino trzeba przygotować.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, Pani Bestia, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Ogród takisobie 2024/11/09 20:43 #332062

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Moje dzisiejsze rogale świętomarcińskie, część zrobiłam z czarnym makiem, bo białego zabrakło, a niektórzy też lubią.

Ostatnio zmieniany: 2024/11/09 20:44 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, piku, Pani Bestia, Ave, nowababka, zanetatacz, Franusiowa, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2024/11/10 20:24 #332088

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Wyglądają smakowicie. Mam nadzieję, że dałaś pół porcji cukru :lol: Raz w życiu jadłam w Poznaniu rogale i tego zasłodzenia nie zapomnę do końca życia polewkamax

Masz rację, wykopanie dalii to betka. Ale to opisywanie!!! W tym roku już je sobie pogrupowałam w skrzynkach kolorami i tak je posadzę wiosną.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Ave

Ogród takisobie 2024/11/10 21:18 #332097

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Ależ apetyczne :mniam :mniam :mniam
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2024/11/11 13:08 #332115

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Och Miłeczko, trafiłam na świętomarcińskie specjały :mniam Zjadałabym takiego rogala, uwielbiam mak i lukier :mniam

Ogród takisobie 2024/11/11 17:35 #332137

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewko, rogale wyszły pyszne, ale nie daję lukru, bo go nie cierpię! :dry: Mam to po babci. Tymi samym gestami co ona zeskrobuję z obrzydzeniem z pączków i innych ciast. 2smiech

Żanetko! Dość ładne mi wychodzą, nawet apetyczne. I robię pod swój smak więc smakują. :mniam

Iwonko, takie z cukierni są dość słodkie, takie mają być, na bogato! Ja nie stosuję lukru więc mam 2-3 łyżeczki na rogala mniej cukru. Ciasto półfrancuskie jest z natury niezbyt słodkie, tyle co bułka mleczna. A nadzienie robiłam gotowe z puszki plus kostka marcepana, plus pół paczki mielonych migdałów, pół paczki płatków migdałowych. Wyszło mniej słodkie niż w kupnych rogalach, porównywalnie do makowca.

Dziś drugi dzień przy rogalach. Były jeszcze domowe pyzy (kluski na parze) na obiad więc realizowałam się kuchennie.
Po śniadaniu jednak nie wytrzymałam i wyszłam z synem wykopywać dalie. On kopał, wynosił pełne skrzynki i taczką gałęzie na kompost. Czyli się tym razem nie namęczyłam, a on ma dobry uczynek odhaczony wink-3
Zostały mi jeszcze dwa poletka, czyli z 2-3 dni roboty. Tzn nie całe, ale przy tej temperaturze można wytrzymać godzinkę, najwyżej dwie. gwizdac

Ostatnio zmieniany: 2024/11/11 17:37 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, halszka, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia, DorotaZ

Ogród takisobie 2024/11/11 18:09 #332147

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17300
Ale śliczne te daliowe bukieciki :kocham . Myślałam, że moim dobrze będzie w donicach, ale kwitły słabiej niż w zeszłym roku w gruncie. Będę musiała wymyślić coś dla nich na przyszły sezon. Muszę stwierdzić, że dalie to bardziej podobają mi się w wazonie niż w ogrodzie :oops: . Dlatego myślę o przygotowaniu dla nich rabaty na kwiat cięty think: .

A o co chodzi z tymi cebulkami w wytłoczkach na jajka?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród takisobie 2024/11/11 18:17 #332149

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Edytko, To genialny pomysł z ta rabatą! Zwłaszcza, że w ym roku same krzaczki dalii były paskudne, mizerne i niektóre jakieś wiotkie i powykręcane. A kwiaty były ok i jak najbardziej nadawały się do bukietów.
Te wytłoczki to mój sposób na szybsze posadzenie cebulek i niewielkie równe odstępy pomiędzy nimi. Nie wiem, co z tego wyjdzie, ale to eksperyment.

Ostatnio zmieniany: 2024/11/11 18:18 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, halszka, Semper, Ave, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2024/11/11 18:19 #332152

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17300
No właśnie Miłko, ja tak nie do końca lubię wygląd daliowych krzewów.
A cebulki to ja jednak wolę w nierównych odstępach :oops: .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród takisobie 2024/11/12 21:53 #332230

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Miłeczko czyli akcja wykopkowa dalej trwa jesteś niesamowita ja kupiłam raz dwie małe karpy jedna nawet zakwitła a ja i tak zapomniałam je wykopać wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2024/11/13 07:31 #332237

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Mam małą przerwę w wykopkach, bo jak jeżdżę do pracy, to po powrocie jest ciemno. Jak pracuję z domu, to jeszcze zdążę coś zrobić po pracy. Na szczęście ma się ocieplić i wszystko zdążę zrobić do końca tygodnia.

Edytko! Kiedy we fazie wzrostu jest dość słońca i deszczu, dalie potrafią stworzyć zgrabny krzak, który sam w sobie jest ładny. Podoba mi się zieleń daliowych liści. Ale od kilku lat wiosny są suche. lato zresztą też i krzaki są dziwnie zbudowane.
Ja też wolę cebulki swobodnie posadzone, ale ja je sadzę pomiędzy daliami i muszę trzymać je w ryzach. Wytłoczki mi w tym nieco pomogły. Zobaczymy jak to wyjdzie wiosną.

Nadal ciemno i zimno. Zdjęć żadnych nie zrobiłam, bo nie bywam o jaśnie w domu. Zresztą i tak nie ma co focić, chyba, że skrzynki z daliami. 2smiech Czekam na przeceny cebul, może takie nastąpią. Nadal są wysokie i obecne promocje/przeceny dla mnie są śmieszne. No i trochę takie oszukane, bo np cena za 5 cebul wynosiła pierwotnie np. 7pln. A teraz widzę nadal 7pln, ale cena przekreślona wynosi 14pln. :mur Jak nie przecenią naprawdę, to nie kupię i tyle.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2024/11/13 22:32 #332291

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4026
Gosia1 pisała, że jej mąż kupił w Obi cebulki krokusów po 14 gr. Ja w Leroyu kupowałam 15 cebulek krokusów po 7 zł. a 4-5 tulipanów po 2,6-3,6 zł za paczkę

U mnie w wątku pokazałam te swoje zakupy.
Ostatnio zmieniany: 2024/11/13 22:33 przez Ave.

Ogród takisobie 2024/11/14 10:15 #332311

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6928
Ja się jednak skusiłam na wyprzedaż w Benexie, a to dlatego, że mieli jeszcze te odmiany, które chciałabym mieć u siebie. Ale faktycznie cenowo marna ta wyprzedaż.
Wczoraj sadziłam tulipany i po niewczasie spojrzawszy na zdjęcia z wiosny okryłam, że wykopałam nie te, których chciałam się pozbyć - pomyłki z zeszłego roku :mur .
Moja jedyna dalia od wczoraj wykopana - ładnie przyrosła, jakbyś chciała wiosną (Hartenaas), to służę, ale nie umiem dzielić :P

Edit: Wielce smakowicie wyglądają te Twoje rogale i nie wątpię, że takie są :mniam . Kupne trochę za słodkie dla mnie, staram się kupować te z mniejszą ilością lukru.
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2024/11/14 11:48 przez halszka.

Ogród takisobie 2024/11/14 10:41 #332314

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5713
Miłko, no pięknie Ci się udały wypieki! Uwielbiam świętomarcińskie rogale! Zawsze kupuję i zjadam dużego rogala z białym makiem bezproblemowo :diabelek
Niestety, spróbować prawdziwego poznańskiego rogala mi się nie udało. Specjalnie pojechaliśmy do cukierni, jak byliśmy w Poznaniu, ale się skończyły :( :( :( No nic, może następnym razem się uda :)
Twoje zdjęcia późnojesiennych kwiatów są bardzo ładne, nostalgiczne ...
:przytulam

Ogród takisobie 2024/11/14 10:52 #332315

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5874
Miłko, podzielam Twoją nienawiść do lukru rotfl .
Chociaż lukier na pączkach z cukierni przy Górczewskiej w Wawie to mistrzostwo świata :mniam .

Ogród takisobie 2024/11/14 11:52 #332319

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5713
O, powinnam to sprawdzić, chociaż muszę uważać ze słodyczami ...

Ogród takisobie 2024/11/14 16:29 #332326

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dorotko! Toleruję lukier jako cieniuteńką chrupiącą skorupkę. Grubsza niż ćwierć milimetra jest dla mnie nieakceptowalna. B) Bywają takie warstewki i wtedy jest ok.

Swietko! Dziękuję! :buziak Szkoda, że się skończyły. Przez kilka dni trwa rogalowi szał. U mnie też szybko znikły.
Dziękuję, cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają. Próbuję coś z tej szarugi wyłuskać.

Halinko! Ja wiecznie się z czymś mylę, przekopuję cebule, bo zapominam, gdzie posadziłam. Normalka! Ja posadziłam te tulipany, które miałam posadzić na ugorze. Chyba już nie kupię przez neta, bo dokupiłam w Biedrze i chciałabym już skończyć sadzenie wszelakie. Skoro blisko mieszkasz, na przyszłość dam Ci znać, że rogale gotowe i przyjedziesz skosztować. :mniam

Ewka! Mało jeżdżę po centrach handlowych, byłam w jednym, ale nie było nic ciekawego. Ale dokupiłam więc chyba jestem już nasycona.

Dziś wykopałam kolejnych 20 dalii, cieszę się, bo został mi jeszcze jeden rzut. Na dniach chowam kaktusy, inne cebulowe.
Dokupiłam dziś kilka paczek cebulowych w Biedrze. Przecena niezła, bo paczki były za 2,99 i 3,99.

Ostatnio zmieniany: 2024/11/14 16:32 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, nowababka, Danusia, DorotaZ

Ogród takisobie 2024/11/14 19:12 #332337

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Miłeczko fajne zakupy do mnie wczoraj tez jeszcze przyszły więc czekam na okienko pogodowe i pędzę dalej sadzić mam nadzieję że wszystko da radę i wiosną będzie pięknie jak u Montego rotfl rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.215 s.