Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Miejska i wiejska dżungla

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/19 19:39 #162855

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48247
Jesteś wielka! Moje mieczyki jeszcze luzem leżą. Może uda mi się je posadzić w tym tygodniu. Ale ja i tak posadzę w dwóch donicach na kwiat cięty. Nie znoszę, jak mieczyki przewracają się na rabatach.
Zdjęcia - miód!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/19 20:50 #162873

• Maggie
  • Maggie Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 677
Zuziu, z Buranem dalej nic nie wiadomo :nie_wiem Jutro, jak tylko rano zrobi kupciuchę, mamy pobrać "próbkę" i nasz wet wyśle ją na badania do Wrocławia.

Dobrze, że wspomniałaś o mieczykach, bo cały czas o nich zapominam krecigl
Pozdrawiam
Czereśniowa 17

--=reklama=--

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/19 22:33 #162939

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9989
Mieczyki przetrwały zimę w gruncie? :woohoo:
Zachwycam się piecem. Wygląda rewelacyjnie, wcale się nie dziwię, że o nim marzyłaś
Przecież taki pasuje do domku
Przecudne kwasoluby. Moje jeszcze maleństwa. Ale nareszcie kwitną

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/20 18:54 #163056

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14048
Miłko ja zwykle sadzę pół na pół, choć w tym roku wszystkie poszły na rabaty. Nie mogę znaleźć donic :D
No też nie lubię tego przewracania, ale posadziłam między różami, to może nie będzie tragedii.
Maggie też OMC ( O Mało Co) a bym zapomniała!
Trzymam kciuki za Burana! :buziak
Margosiu jak tak dalej pójdzie to może i dalie będą mogły przetrwać :D
Cieszę się z tego pieca jak dziecko. I nabieram nadziei, ze wokół niego zrobimy przyzwoitą kuchnię :D
Kwasoluby cieszą oko i nos!

Po obejrzeniu ubiegłorocznego sezonu Gardener's World widzę, że jest silny trend odejścia od stosowania torfu. jak rozumiem z uwagi na pozyskiwanie go z naturalnych torfowisk, które w Wlk. Brytanii zostały prawie kompletnie zniszczone, a których nie da się odtworzyć. Monty zawsze mówi o dodawaniu "peat-free compost" czyli kompostu wolnego od torfu. W celu zakwaszenia podłoża stosuje natomiast materiał mi kompletnie nieznany, a mianowicie przekompostowane paprocie gatunku Pteridium aquilinum (Orlica?) , co w oryginale brzmi "bracken compost".
U nas jednak torf króluje, głownie sprowadzany z torfowisk w Estonii czy Łotwie.

DD dziś

I kilka iryskowych słodkości

Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, Lukrecja, wojtek, a.nia, Maggie

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/20 22:03 #163115

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22639
Zuzia ale cudny ten ciemny rodek :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/21 08:31 #163171

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48247
E! Ja posadziłam mieczyki w takich czarnych po choinkach! 2smiech Wczoraj dopiero to zrobiłam, bo mi się zal zrobiło. Ale tylko trzy donice wyszły po kilka roślin. Zobaczymy!
Całe życie kombinowałam, co zrobić, żeby nie przewracały się. jedna pani , która ma tysiące mieczyków na polu, doradziła mi, żeby ... przydeptywać!!! Ona te tysiące przydeptuje!!! :mur
Torfowego podłoża nie lubię, ale w każdym worze z podłożem jest. Tylko w jednym miejscu kupowałam nietorfowe, ale później okazało się,z e jest [prawdopodobnie na bazie ziemi liściowej i było bardzo ubogie. No tak, ale kwaśny torf pod rodki jest niezbędny gwizdac

Piękne zdjęcia i kwiaty na nich. czy nie uważasz, ze irysy są nad wyraz fotogeniczne? Moje jeszcze nie kwitną, ale zaraz się zacznie.
Ostatnio zmieniany: 2019/05/21 08:32 przez takasobie.

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/21 14:14 #163236

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18021
Dramatic Dark jest po prostu nieziemski zdziwko Niesamowity ten kolor... A do irysów na szczęście nie pałam miłością... i oby tak zostało :P
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2019/05/21 14:15 przez a.nia.

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/21 21:06 #163315

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25847
Może i dramatyczny jak jego imię ale piękny nad wyraz ten ciemny rodek :kocham
A moje mieczyki jeszcze nie posadzone :dry:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2019/05/21 21:07 przez piku.

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/22 12:45 #163479

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Ciemny rododendron niesamowity. :bravo A mieczyków nie sadzę, bo raz że nie lubię szablastych liści a po drugie, to ich przewracanie jest lekko wkurzające ;) Za to urody kwiatom trudno odmówić. Dobrym wyjściem jest, jak to robi Miłka, sadzenie do donic ale na to jestem za leniwa. :oops: wink-3
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 18:16 #163823

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu podziwiam go i dokumentuję codziennie!
Miłko a Ty myślisz, że ja to w jakich, z porcelany? :lol: Tyle że te szkółkarskie czarne Wojtek mi wyprowadził, bo są dobre do gruzu, piachu i tym podobnych rzeczy.
Ja posadziłam irysy pomiędzy innymi roślinami i liczę, że będą z nich naturalne podpory.
No właśnie, u nas torf jest w powszechnym użyciu, W Anglii, jak się dowiedziałam orlica wylazła im z terenów leśnych (które swego czasu solidnie przetrzebili) i stała się rośliną inwazyjną. Zatem kompostowanie jej i uzyskiwanie kwaśnego substratu ma podwójną korzyść.
Irysy są mega fotogeniczne i dałam upust mojej fascynacji wczoraj w jednym z ogródków klienta W. Co wkrótce pokażę.
Aniu prawda, że ten ciemny kolor uwodzi? Niby nic takiego, ale jest magiczny. U mnie ta miłość przyszła z wiekiem :D
Wiesiu witaj w fanklubie DD :D Mieczyki posadziłam, skoro je już znalazłam, bo mogłoby być, jak u mojej koleżanki forumowej MaGorzatki, która przyklejając moskitierę do okna przeczytała w opisie, że po zamocowaniu taśmy z rzepem należy odczekać trzy godziny zanim się zaczepi siatkę. No i odczekała... równo rok, a przypomniała sobie o tym klejąc kolejną moskitierę i dziwiąc się, że coś takiego tu już robiła... :lol:
Ineczko no tak, mieczyki lubią się wykrzywiać i przeginać. Nie mam ich dużo i potraktuje je jako kolorowy akcent miedzy bylinami, które już kwitły lub dopiero zamierzają.

W ogrodzie zdołałam między opadami (na które nie narzekam, choć ogromnie współczuję tym, którzy walczą z podtopieniami) ogarnąć te spłachetki trawy, które po wyczesaniu mchu wyglądały jak zjedzone przez mole. Skosiłam całość, zrobiłam dosiewki i udeptałam.
Posadziłam irysy, które właśnie dotarły z allegro.

No i kilka zdjęć, gdy jeszcze było słonecznie

No i bohater pierwszego planu

A zaraz przejdę do wizyty w ogrodzie założonym przez W.
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, Danusia, a.nia, Maggie

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 18:33 #163826

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
W październiku jakoś pokazywałam kilka fotek z tego ogrodu, który teraz ma 5 lat.
Tym razem zatem odsłona w pełni wiosny.
Feler jest taki, że właściciele kompletnie się nim nie zajmują i jak firma nie przyjedzie i nie wypieli, nie skosi tego mikroskopijnego trawnika no to jest tak, jak na załączonym obrazku.
Dobrze, że rośliny świetnie sobie radzą, rosną znacznie większe niż np. te same gatunki i odmiany u mnie i jeszcze się rozsiewają.

c.d.n.
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, Elżbieta, a.nia, Maggie

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 18:37 #163828

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wstawiam po 5 zdjęć, bo tylko na tyle mi pozwala...

c.d.n.
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, nowababka, Elżbieta, Danusia, a.nia, Maggie

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 18:41 #163832

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
I trochę bliższych kadrów

c.d.n.
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, nowababka, Elżbieta, Zawszewiosna, a.nia, Maggie

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 18:47 #163833

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tu jeszcze nasadzenie na dachu wiatki śmietnikowej, słabo widoczne, bo musiałabym robić z drabiny

A to róża zwana przez nas wściekłą różyczką, ponieważ jest niebywale kolczasta i rozłażąca się rozłogami. Wykopaliśmy ją z przydrożnej kępy u nas na wsi pod lasem kilka lat temu. W. mnoży ją na potęgę i obsadza nią miejsca, gdzie np. klient nie chce, żeby mu ktoś właził :D
Nie wiemy co to za róża, ale kwitnie obficie i pięknie. Pachnie jak róża na dżem.Podobno owoców nie zawiązuje.

Na zakończenie zdjęcie z cyklu"Twórca i Tworzywo oraz Zębas" :)

Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, nowababka, nelu-pelu, a.nia, Maggie

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 18:54 #163836

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zuziu rodek wygląda przepięknie a fotka klematisa cudna :bravo
Ogród klientów pięknie zarośnięty chyba trzeba nie dbać o rośliny to wtedy będzie busz rotfl Fotki irysków przepiękne a ten z zielono żółtymi listkami cudny zdziwko
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 18:59 #163837

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu też, chorobcia, dochodzę czasem do takiego wniosku. Choc ja również cierpię na brak systematyczności w pielęgnacji ogrodu i tym sposobem powstaje u mnie GONSZCZ :D
Irys z zielonożółtymi liśćmi to kosaciec żółty, ale te granatowe kwiaty tak się na nim ułożyły, że udają jakby były jego :D

Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2019/05/23 19:00 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, Elżbieta, Lukrecja, Maggie

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 19:11 #163843

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
aaaaaa no widzisz a ja już sie napaliłam jak szczerbaty na suchary że będę takiego szukać rotfl tak mi się wydawało że liście ma jak mój w oczku ale ten kwiatek mnie zmylił całkowicie :) :)
Danusia

WIZYTÓWKA

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 19:29 #163851

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Spacer po ogrodzie klienta superowy, pięknie wszystko się zagęściło, zarosło i współgra idealnie, brawo dla Twórcy :bravo :bravo :bravo a dla Zębasa drapanko :spacerek
D&D rzeczywiście cudny :woohoo: ciekawe jak się zachowają kwiaty przy słońcu - wyblakną czy się przypalą question
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 20:07 #163867

• Maggie
  • Maggie Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 677
Świetny jest ten ogród... :bravo A róża to chyba jakaś odmiana rosy rugosy think:
Zuzia, czy mi się zdaje czy ty zmieniłaś obiektyw question Od kilku wpisów mam wrażenie jakby zdjęcia były trochę inne (oczywiście na plus).

A u naszego sierściucha bez zmian. Miał jeszcze robione badania na lambliozę i trzustkę ale wyników jeszcze nie ma :dry:
Pozdrawiam
Czereśniowa 17

Miejska i wiejska dżungla 2019/05/23 20:30 #163873

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maju pogoda była trudna, bo na zmianę ciemne chmury i ostre słońce, niskie bo było około 19.00
W. sam był zdziwiony, że wszystko tak intensywnie porosło. Przekażę i jednemu i drugiemu :D Dziękuję!
DD jest w cienistym dość miejscu, poza tym u nas chmury póki co, więc może kwiaty dłużej zachowają świeżość.
Maggie kurczę, co za uparte choróbsko się czepiło. Nie podżera niczego toksycznego z roślin na przykład? Dawaj znać, jak idzie diagnostyka.
Róża wygląda jak jakaś rugosa, to fakt, ale odmiana mi kompletnie nieznana.
Na tę sesję wzięłam dwa obiektywy: szerokokątny 24-70 mm i enerdowski manualny Pentacon, do którego muszę mieć nastrój, bo nie zawsze umiem z nim współpracować. Tym razem jakoś poszło, bo i światło później było nieagresywne za chmur. Nim robię fotki takie portretowe, z małą głębią ostrości. Po obejrzeniu zdjęć widzę, co schrzaniłam przy kadrowaniu :D

A tu taki suwaczek z kropli wody na rodgersji. Dzięki niemu spóźniłam się do pracy, bo wypatrzyłam go dziś przy porannej kawie w ogrodzie, no i zanim wzięłam sprzęt, statyw, ustawiłam...
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2019/05/23 20:33 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Jo37, piku, takasobie, edulkot, Dagusia, nowababka, Elżbieta, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.233 s.