Bardzo się cieszę że skalniak się podoba i wielkie dzięki za pochwały
Prawda jest taka, że powstał, a w zasadzie powstały (bo jest ich w sumie 2 i pół
) trochę z przymusu. Trzeba było zagospodarować ziemię z budowy i żwir pierwotnie planowany do wykorzystania przy oczyszczalni.
Uformowaliśmy więc z tego materiału kilka górek, które wyglądały jednak mało ciekawie. Konieczne stało się ich uatrakcyjnienie. Były trochę zbyt małe by obsadzić je dużymi roślinami, a równocześnie wystarczająco
potężne by fajnie eksponować drobnicę. Pojawił się więc pomysł z kamieniami, które umocnią skarpy i pozwolą stworzyć stanowiska dla roślin.
Skalniaki nie miały szczegółowych planów, tworzyły się w miarę dokładania kolejnych kamieni, chyba nie specjalnie przy tym przestrzegałem zasad ich tworzenia. Pewnie dlatego ten skalniak jest inny niż wszystkie...
No i nie wiem czy ponownie porwałbym się na stworzenie czegoś takiego bo w sumie poszło na niego kilka ciężarówek materiału skalnego. Trzeba było potem każdy kamień ręcznie poprzetaczać na na swoje miejsce,
a w sumie nie były to kilogramy tylko raczej tony....
Kiedyś nie bardzo pasował mi biały kolor w ogrodzie. Jednak od jakiegoś czasu się to zmienia i mam coraz więcej roślin kwitnących na biało. Szczególnie sporo jest ich wiosną.
Dereń kwiecisty - Rainbow
Jabłoń - Mazam
Obiela - Snow White
Granatowe niebo o poranku przyniosło właśnie trochę deszczu. Jakiż to cudowny dźwięk i wymarzona majówka dla ogrodnika
Fothergilla - Beaver Creek
Kalina angielska -
Viburnum carlcephalum
Jabłoń - Pom Zai
Świdośliwa - Prince William
Ubiorek - Snowflake
Psiząb - White Beauty
Pomarańcza trójlistkowa
Trillium ovatum - trójlist jajowaty
Sasanka gruzińska