Majko mi też wcześniej wypadły dwa derenie. Nie przeżył 'Stellar Pink" i siewka kwiecistego. Jednak zimy wówczas były ostrzejsze a i ogród młodszy (bardziej narażony na silne wiatry).
Te które się zaaklimatyzowały rosną już bardzo dobrze więc nawet zapomniałem że mogą być takie wrażliwe. W każdym bądź razie 'Schmetterling' powoli zaczyna wybarwiać u mnie "kwiaty"
więc sama ocenisz czy Ci się on podoba czy też będziesz polować na innego.
Gosiu derenie rosną całkiem szybko jak już się zadomowią. Ja swoje nawet już od kilku lat przycinam bo inaczej zajmowałyby jeszcze więcej miejsca. Zanim się więc obejrzysz to twój też będzie ładny.
Glaucidium u mnie w ogóle nie daje rozłogów i się nie rozłazi. Rośnie wybitnie kępiasto ale ta kępa z roku na rok jest większa, w tym roku ma już chyba z 80 cm średnicy.
Aniu na twojej glebie on pewnie urośnie znacznie szybciej niż u mnie. Zresztą widziałaś w zeszłym roku jak 'Satomi' obłędnie wyglądał u Tomka.
Dla Ciebie jeszcze mój ulubiony irys
Undercurrent
Olu, Vero do ogrodu zapraszamy. Ustalcie termin i wpadajcie
Uwielbiam poranne wypady do ogrodu, ale najpierw kawa i widok z kuchni przez jedno okno
... przez drugie okno
... a potem na taras i rundka po ogrodzie
Rabat trawiasta w końcu zaczęła wyglądać
Warzywnik daje dużo trawiastej paszy; sałaty i rukoli mamy do woli.
Nowa ścieżka w szybkim tempie obrosła zielskiem wszelakim
... a tu ścieżka wydeptana, ale kamieni już brakło
Wieczorem przybyły ciemne chmury, jednak deszczu wiele nie przyniosły. Zrobiło się posępnie, ale moja "gwiazda" świeciła w ogrodzie do samego zmierzchu.