Miłko balony są faktycznie malownicze i jakoś nie można się im oprzeć. Za każdym razem gdy przelatują to człowiek gapi się jak zahipnotyzowany ...
Z ostróżkami u mnie to ciężka sprawa. Bardzo mi się podobają i namiętnie je kupuję. Niestety zazwyczaj rosną rachityczne i szybko wypadają. Cóż taki urok małozasobnej i piaszczystej ziemi.
Ta pełna w tym roku wygląda wyjątkowo obficie, choć podejrzewam że na glinie byłaby dwa razy wyższa.
Marto tak jak pisałem Miłce moje ostróżki nie rosną zbyt wysokie i zazwyczaj nie są oblepione kwiatami. Dzięki temu nie ma problemu z tym by stały
Może trochę przesadzam bo akurat w tym roku dzięki deszczom ta pełna prezentuje się atrakcyjnie. To jest ostróżka z serii Highlander, chyba "
Moonlight" i jest wyjątkowo żywotna, mam ja juz w trzech miejscach;
kupowałem też inne z tej serii ale przetrwała tylko ona. Faktycznie po opadach trzymała się prosto, dopiero wczoraj część z nich powyłamywała wichura. Te które nie utrzymały pionu w ogrodzie stoją sobie teraz w wazonie
Danusiu dzięki, staram się jak mogę by na zdjęciach nie było widać chwastów ... dobre kadrowanie to podstawa
Majko u nas też tak było przez ostatnie 10 lat, w chwili obecnej do zniknięcia wody po opadach potrzeba jednak ... strażaków
Wczoraj znowu były dwa wozy i wypompowywały jeziorka z trawników sąsiadów.
A woda u nas nadal stoi
Naszych pędraków w kompoście nie rozróżniam, wyglądają dla mnie dość podobnie choć faktycznie różnią się rozmiarami. Myślałem jednak, że wynika to wyłącznie z tego że niektóre były większymi łakomczuchami
Jesienią poczynię dokładniejsze obserwacje.
Derenie są jednak nie do przecenienia. Sezon ich kwitnienia jest wyjątkowo długi. Od momentu gdy spektakl zaczęły derenie kwieciste upłynęły już ponad 2 miesiące.
Aktualnie w ogrodzie najpiękniej wygląda
dereń kousa 'Schmetterling', tzn. tydzień temu wyglądał najładniej, a teraz pomału już się obsypuje. Jednak nadal cały jest ukwiecony i prezentuje się bardzo urokliwie.
Rośnie zaraz przy ogrodzeniu i tym samym budzi powszechne zainteresowanie spacerowiczów. Podsadki kwiatowe są oczywiście mniejsze niż u 'Venus' ale w masie naprawdę robią wrażenie.
Nie są to, nad czym ubolewam, rośliny często sadzone w ogrodach i można potem usłyszeć komentarze przechodzących osób "jaki piękny jaśmin"...
Z czystym sumieniem mogę polecić tą odmianę, szczególnie że na jesieni będzie obsypana czerwonymi owocami.
Dziś nawet mam się wybrać do sąsiadów by im doradzić gdzie można by go posadzić, bo podobno już nie maja miejsca na drzewko, ale ...
... fotka dzisiejsza