Gosiu dzięki za komplementy ... do ogrody zawsze chętnie zapraszamy
Ta pajęcznica jest u nas bezproblemowa na dosyć suchym stanowisku. Nigdy jednak do głowy nie przyszło mi porównanie z gaurą ... a rzeczywiście całkiem podobne.
Ale ta pierwsza wydaje się bardziej elegancka. Niestety nie kwitnie tak długo jak gaura ... i aby dochować się sporej kępy potrzeba sporo czasu.
Krwiściąg 'Lilac Squirrel' u nas rośnie na słońcu, więc nie wiem jak sobie radzi w cieniu. Jest piękny ale koniecznie musi rosnąć przy jakiejś solidnej tyczce.
Ostatnio w Wojsławicach widziałem poletko kilkunastu roślin tej odmiany, ale bez podpór wyszko leżało plackiem, nawet zdjęcia nie zrobiłem, zero efektu.
Dereń wymaga corocznego korygowania pokroju, bo ma tendencję do takiego krzaczastego wzrostu. Ja przycinam go o różnych porach roku i świetnie to znosi.
Ze trzy tygodnie temu znowu mocną go podcinałem ... może coś widać na dzisiejszej fotce
Danusiu floksa to nawet już nie pamiętam jakiego dostałaś. Czy czerwony , czy może ten na ostatnich fotkach? Ale jak się podoba to bardzo mi miło i polecam się na przyszłość.
Może niedługo krokosmia 'Hellfire' się rozrośnie i dostaniesz do kompletu
Z liliami to była na wiosnę tragedia, przemroziło je jak nigdy. Niektóre ściąłem prawie do zera ... inne straszą jak ta poniżej, chociaż ta nawet zakwitła
Na szczęście okazało się że 3 odmiany nie były tak wyrywne, wystartowały nieco później i ocalały. Ogród zawsze zaskakuje
'Flashpoint'
'Dolce & Gabbana'
'Faconnable'
A rośliny które powinny mieć problemy z zimowaniem ostatnio radzą sobie coraz to lepiej. Od kliku lat niewykopywany, rozrósł się w małe poletko, eukomis ... chyba to
Eucomis Autumnalis
... a i mieczyki nie mają żadnego problemu z zimowaniem
W paru miejscach jeżówkom pozwoliłem się swobodnie rozsiewać.
'Pink Eye Flame'