Nelu, Marzeno,Ewo, Elu Basiu, Moniko dziękuję Wam dziewczyny za tak ciepłe słowa
...bardzo poprawiłyście mi nastrój
Rabata faktycznie przypomina tę z Wojsławic... trochę to zabieg świadomy, bo skoro tam się podobała, to dlaczego nie zrobić coś podobnego u siebie tym bardziej, że mur podobny
W Wojsławicach był ten plus, że mieliśmy sporo atrakcyjnego kamienia,( łupka szarogłazowego) do dyspozycji, który u nas jest dość drogi i dostępny albo w dużych bryłach, albo drobnych kawałkach. Natomiast był duży stres coby nie dać ciała
bo i czasu było niewiele i rośliny częściowo kończyły sezon wegetacyjny.
Tu czas miałem nieograniczony, a łupek zastąpiłem tańszym piaskowcem
Rabata powstała w konkretnym celu. Potrzebne było mi dodatkowe miejsce do wyeksponowania kolekcji paprotników, które zamierzałem zgłosić do kolekcji narodowej.
Ale żeby nie było monotonnie dosadziłem inne gatunki paproci i niewielkie byliny tolerujące częściowe zacienienie.
Basiu, hakonechloa miała na celu dodanie koloru i lekkości całej rabacie. To są słabiej przyrastające odmiany między innymi 'Beni Kaze', ale nie ta masowo produkowana z in vitro, zupełnie nie powtarzająca cech
Ewentualny nadmiar będę oczywiście usuwał
Moniko, dziękuje za fotki ze spotkania
...nie widziałem ich wcześniej. Chyba nie będę w stanie sprostać Twoim wymaganiom, a tak przy okazji Czarek nie ma z Tobą łatwego życia
.
W tej chwili część roślin jest już niewidoczna, ale kilka fotek dodam
Tu od lewej
Polystichum setiferum 'Revolvens',
Polystichum otophorum, 'Plumosum densum', wyżej 'Green Lace' i siewka podobna do
P. tsus simense
Poniżej między innymi języcznik 'Crispa' i 'Angustifolia',
Polystichum xiphophyllum , Polystichum braunii x andersonii,Cyrtomium tukusicola i prawdopodobnie
Polystichum munitum 'Crispum'
Polystichum neolobatum, Polystichum rigens', polystichum setiferum 'Cristato pinullum' i 'nantes spirale'
Piękny w tym roku
Polystichum setiferum' 'Foliosum'
Pod murem jeszcze
Dryopteris namegatae', polystichum setiferum 'Proliferum'
Rosną jeszcze dwie azalie. Wiosną poproszę koleżankę Monikę o rozpoznanie i dereń 'Venus'. Z tego co pamietam są jeszcze jakieś odmiany
Trillium,hepatica, meconopsis...ale jak wiesz takie rabaty co roku ulegają zmianom