Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Domek pod Dębami w różanym ogrodzie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/10 21:12 #170324

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25637
Danusiu bo u Ciebie wszystko jest później niż u mnie dlatego ciągle masz lato 2smiech

Louise Clements

Krzysiu no przecież podwiązanie kilkunastu krzaczków pomidorów to jak najbardziej terapia bo bardzo lubię ten zapach urywanych wilków wink-3
Zawilce raczej zaczynają kwitnąć od sierpnia, to są wszak kwiatki jesieni wink-3
Co do rozwaru to moje zrobiły mi psikusa i w nóżkach białego wysiał się niebieski który mam z własnego siewu, one są takie wysokie, niestety. Nigdy ich nie uszczykiwałam, możesz zrobić eksperyment i zobaczysz co z tego wyjdzie.
Co do róż:
Dziwię się że zdecydowałaś się na Edenkę, nie boisz się że każdego roku będzie startować od ziemi :unsure:
Pisząc o liściach normalnych nie miałam tu na myśli wielkości listeczków tylko ilość tych listeczków. Większość róż ma tych listeczków 5, niektóre 7. Przed pączkami z reguły jest tych listeczków mniej, albo brakuje jednego albo dwóch.
Tu pod pączkiem wyraźnie widać że ostatni liść ma tych listeczków tylko 3 i po przekwitnięciu trzeba obciąć poniżej niego a nad liściem 5 listkowym.

Gentle Hermione to angielka a one nie lubią mocnego cięcia, ale jak dla niej 2 metry to zdecydowanie za dużo. Zdecydowanie skrócić i to jakieś 2/3 tego co ma, powinna się rozkrzewić dołem.
Edenka nawet nie cięta radzi sobie doskonale, moja już wypuściła nowe pędy i nawet zakwitła 2smiech

choć ciągle jeszcze trzyma pierwsze kwiatki

Edenka raczej słabo powtarza więc cięcie nie wzmoże jej powtórki, ale jakoś chyba wypadałoby ją ciachnąć, na pewno obciąć wiechy owoców, skrócić główny pęd o 1/3. Nic więcej nie umiem wymyślić think:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie, Krzysia, Ness, zanetatacz, Danusia, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/10 21:16 #170326

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25200
O dziękuję -w końcu zrozumiałam jak ciąć róże,ja czasami tnę niżej
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

--=reklama=--

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/10 21:32 #170330

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko wysokość cięcia zależy od odmiany, od zamiarów ogrodnika, od miejsca jakie może zająć dana róża. Też sporo róż tnę nisko jak zbytnio się rozbisurmaniły 2smiech
Jest kilka zasad:
- róże mające tendencję do rośnięcia wysoko nie powinno się ciąć mocno bo i tak najpierw odrobią swoją wysokość, dopiero potem zajmą się tworzeniem pączków;
- angielki nie lubią mocnego cięcia;
- czasami warto trochę opóźnić cięcie po kwitnieniu bo sporo róż sama pokazuje gdzie ciąć czyli wypuszcza nowe przyrosty z głównego pędu, nie mam zdjęcia ale obiecuję zrobić;

Claire Renaissance nie cięta po pierwszym kwitnieniu, wypuściła długaśny pęd, zaczyna kwitnąć a wiatry zdecydowanie wolą jej to utrudnić
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Krzysia, Ness, zanetatacz, Danusia, wojtek, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/10 21:45 #170334

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8208
Majeczko :buziak dziękuję, w końcu zrozumiałam.... chyba :diabelek .

Przekwitające kwiaty usuwam na bieżąco, ile ich w końcu mam wink-3 , z kawałkiem pędu. Edenka miała prawie wszystkie złamane pod ciężarem kwiatów, przycinałam poniżej złamania. A że ją kupiłam think: , wszyscy zachwalali, zachwycałam się u Margo, nikt nie odradzał, to mam wink-3 . Na razie nie było problemu z zimowaniem, jedynie pierwszy rok po posadzeniu była marna, teraz powoli rośnie i kwitnie.

Hermionę przytnę, choć z bólem serca, taka wyrośnięta wink-3 .

Rozwar pewnie ten, o którym piszesz, bo miał być biały, a kwitnie na jasnoniebiesko, za to dużo pąków ma. Jeśli dosadzę z tyłu jakiś niski miskant to zostanie jak jest, albo spróbuję wiosną przesadzić, teraz już uszczykiwać nie będę.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/10 22:20 #170339

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Krzysiu cieszę się że pomogłam wink-3
Z tymi rozwarami to też mam taką kołomyję, moje od lat z siewu są ciemniejsze, a późniejsze samosiewy są jaśniejsze, czasami nawet mają jakieś białawe smugi, ale wszystkie są takie wysokie, żadne nie wyszły niskie jakie są białe. Spróbuje zebrać nasionka z białych i samej wysiać, może wyjdą niskie think:

Ja mam takie zaległości z cięciem że niektóre fragmenty mnie przerażają :ohmy: np taki
róże: Mary Rose, Eglantyne, Pashmina splątane ze sobą i liliami

Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, inag1, Ness, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/12 20:34 #170499

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5609
Ta ostatnia fotka ,to esencja całego Twojego ogrodu .Pokazuje wszystkie najpiękniejsze kwiaty ,bez których ciężko sobie wyobrazić ogród pasjonatki :mniam Mnie bynajmniej nie przeraża żadna plątanina kwiatów ,im więcej ,tym lepiej zwyc

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/12 20:56 #170503

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
A wiesz ile tam zagłuszonych róż i bylin :mur jak zaglądałam do środka to zauważyłam że róża Persian Mysteryn całkiem padła :placz a wszystkiemu winna Mary Rose która ma pędy aż dwumetrowe zalegające na wszystkim :mur
Pomimo ścisku i suszy ledwie żywa róża Rudolf Joseph Geschwind zachciała zakwitnąć 2smiech

Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Krzysia, Ness, zanetatacz, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/13 22:31 #170638

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zaczęłam karczować pobojowisko ogródkowe, wycinanie bylin, wyrywanie jednorocznych, przycinanie róż, przycinanie lilii, przez chwilę miałam wrażenie że robię porządki jesienne krecigl
Popadało dzisiaj aż dwa razy, od razu roślinki wyglądają żywiej :deszcz
Zakwitły dary od Wojtka clap tylko nie pamiętam ich imion think:

A lilie obcinam bo właściwie większość tak wygląda

czy to wina upałów question bo przecież wcale nie padało :unsure:
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, takasobie, Krzysia, chester633, Ness, zanetatacz, Danusia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/13 22:36 #170640

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 14169
A u nas nic nie popadało :placz Dobrze, że chociaż u Ciebie i innych forumków podlane :przytulam
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/13 22:40 #170642

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Marysiu może jeszcze dojdzie :przytulam chmury stoją koło Krakowa i Rzeszowa ale to z Kielecczyzny może zahaczy o Sandomierz czego Ci życzę :przytulam

Black Eye
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, chester633, Ness, nowababka, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/14 21:18 #170773

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24610
Majeczko u mnie też wreszcie trochę popadało z czego bardzo się cieszę hu_rra
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/14 21:22 #170774

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25200
Majeczko -u mnie dwie lilie i też jasne tak wyglądały ,więc wycięłam ,bo myślałam ,że to może jakiś szkodnik trochę bardziej spłaszczone miałam pąki think:
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2019/07/14 22:33 przez zanetatacz.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/14 22:24 #170788

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu i dzisiaj popadało i pogrzmiało, nic tylko się cieszyć :deszcz i szykować się do całotygodniowej ogrodowej pracy :grabie

Żanetko te pąki chcą się otwierać ale końcówki posklejane no i nie dają rady. Dzisiaj widziałam że niektóre co rosną w lekkim cieniu zaczęły normalnie rozkwitać, czyli ewidentnie przypieczone na tym upale B)

Calgary Stampede

Moonlit Masquerad

Ocean Rain

Marocco

Outrageous

Broadway Gal
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie, Krzysia, Ness, zanetatacz, Danusia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/14 22:28 #170789

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26680
Nieładnie przypiekło Ci lilie :( ale liliowce przepiękne, nic sobie z suszy nie robią :woohoo:. Deszczu i u mnie było trochę ale przydało by się dużo więcej :unsure:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2019/07/14 22:28 przez piku.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/14 22:32 #170791

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 21217
Majeczko karczujesz znaczy zdrowa już... hu_rra
dobrze, że popadało u Ciebie... ogród trochę odżyje po tych pustynnych upałach. Płakać się chce patrząc na spalone kwiaty i liście. U mnie to samo niestety. Prosa zaczynają się kłosić jakby jesień się zbliżała, a to dopiero lipiec przecież... Zwariowana ta pogoda...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2019/07/14 22:37 przez a.nia.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/14 22:33 #170792

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu tego bym nie powiedziała, ostatni liliowiec Broadway Gal choć kwiatki ma ładne to wielkością nie powalają 2smiech

Liliowce rosną w sporym półcieniu więc często odpoczywały od spiekoty, ale wody im brakowało.

Aniu nie do końca zdrowa ale robota nie może czekać, przez ogródek już nie dało się przejść bez uszczerbku w odzieniu 2smiech Traw nawet nie oglądałam to nie wiem, ale chryzantemy zaczynają choć mocno przyschnięte.
pysznogłówki lekko przywiędnięte choć sporo czasu są w cieniu

Śnieżka
Ostatnio zmieniany: 2019/07/14 22:38 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie, Krzysia, chester633, zanetatacz, Danusia, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/14 22:38 #170794

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Wielkość kwiatów na zdjęciach trudno ocenić ale urody nie można mu odebrać flower
Wiesia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/14 22:40 #170796

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nawet w porównaniu z moją dłonią 2smiech
Śnieżka

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/14 22:42 #170797

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
No nie, miałam na myśli wcześniejsze zdjęcia B)
Wiesia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/15 09:19 #170822

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52988
Dwa dni nie siedziałam na forum a tu cudowne odrodzenie!!! 2smiech No cieszę się strasznie, ze pokazałaś ogród, róże i liliowce i krzątasz się już po ogrodzie! Ja też powoli małe prace wykonuję i coraz lepiej mi idzie. Nie było u nas wichury, ale popadało.
Wilczomlecza mojego muszę spacyfikować, bo nie pasuje mi za bardzo taka kolubryna. think:
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.175 s.