Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Domek pod Dębami w różanym ogrodzie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/15 19:09 #170870

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
To co pisałaś o cięciu róż, że pokażą w którym miejscu ciąć, to święta prawda. :) Już chyba kiedyś o tym pisałaś, bo kojarzę tę informację właśnie z Tobą. Dzisiaj właśnie w końcu zabrałam się za ścinanie przekwitłych róż i miały takie nowe odrosty.
Lilie u mnie też jakieś dziwne a przede wszystkim bardzo niskie w porównaniu do ubiegłych lat.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Temat został zablokowany.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/15 23:16 #170925

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25637
Wiesiu sama kwiatuszki liliowców są ładne ale całość już nie wygląda dobrze B)

Miłko no muszę się krzątać bo kto jak nie ja to wszystko posprząta :unsure: codziennie coś tak wykarczuję, coś odkryję w buszu i tak jakoś cały dzień tnę i dłubię 2smiech Dzisiaj wycięłam wszystkie wilczomlecze te co pokazywałam, wnerwiało mnie to nieustanne strzelanie nasionami :diabelek niewiele brakowało że musiałabym brać siekierę bo twarde te grube pnie 2smiech

Ino dość często takie wiadomości przekazuję wink-3
Dzisiaj przycinałam kolejne róże więc zrobiłam trochę zdjęć obrazujących właśnie ten temat.

zawiązane owoce i nowiuteńki odrost

a tu już spory pączek

Niektóre lilie całkiem ładne, tylko trochę marne.

OT Pretty Women rosnąca po północnej stronie klatki

OT Cyclone też od północy

A takie wysokie lilie wyrosły wśród róż, dzisiaj cięłam róże, odkryłam lilie a że był wiatr to od razu je połamał :(

Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, Krzysia, inag1, chester633, Ness, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia

--=reklama=--

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 00:30 #170933

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2888
Biedna Majko :( Cieszę się że już lepiej się czujesz. Czytam, że i do Ciebie dotarła ta dziwna pogoda - niby słonko praży, ale wiatr mroźny jakiś taki.
Ładny ten wilczomlecz, swoich jeszcze nie widziałam choć wiem że powschodziły. P zdawał mi relację w czerwcu przez telefon i mówił - jakieś takie choineczki rosną :lol: No to będę miała poletko wilczomleczy. Nie wiem, cieszyć się czy nie?
Zupełnego wyzdrowienia życzę i deszczu solidnego flower
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 08:27 #170939

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52988
Ok! Dałaś hasło! Wyciągam widły i biorę się za wilczomlecze! :angry:

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 09:33 #170953

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 14169
:buziak Dziękuję, za instrukcję przycinania róż - "cały czas się uczę..." wink-3 2smiech
U mnie ten wilczomlecz rośnie wiele lat i nigdy nie miałam go w nadmiarze think: Trzyma się swojego miejsca - czyli wysiewa się wokół na jakiś 4 m kwadratowych i tyle. I zawsze jest stosunkowo mały, muszę zrobić :fotka największego okazu wink-3
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 19:02 #170979

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5609
Nic tak człowieka nie cieszy w ogrodzie jak ....zdrowie :tup którego ci bardzo życzę Majeczku .U mnie też jakieś te liliowcowe kwiaty mniejsze niż zazwyczaj .Wszystko przez tę suszę .Naprawdę można się już tym wszystkim zniechęcić .Lilie masz bardzo ładne ,już czuję ten zapach :kocham

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 20:51 #170998

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8208
Majeczko, ja po raz pierwszy cieszyłam się ilością pąków na liliowcach, ale jakoś dziwnie w tym roku zakwitały, pojedynczo, a że potrafiły przekwitnąć w ciągu paru godzin to ciągle mam tylko zwisające szmatki wink-3, chyba tylko przez jeden dzień rozkwitło ich więcej w jednym miejscu.

Moje lilie też niższe niż dotychczas i kwiaty jakby skromniejsze, ale u mnie w donicach i nie przesadzane od kilku lat, więc myślałam, że dlatego .
Te wysokie są podobne do moich, z jaśniejszą gardzielą może być Friso, a z ciemniejszą, prawie czekoladową możliwe, że Beverly Dream.
Ostatnio zmieniany: 2019/07/16 20:55 przez Krzysia.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 21:06 #171009

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24610
Majeczko szkoda tych lilii bo cudne.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 21:48 #171037

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Wam kochane za wsparcie i życzenia :buziak

Jaguś ja to bym się cieszyła z takiego poletka hu_rra zawsze to lepiej wygląda niż poletko pokrzyw 2smiech raz wprowadzony sam sobie wybierze gdzie najlepiej mu się rośnie, a nadmiar idealnie zasili kompost. Kiedy przyjeżdżacie na wakacje?

Miłko ja swoje tylko wycięłam pozostały pniaki, M. dzisiaj się śmiał że trzeba będzie traktorem wyrywać 2smiech

Marysiu do tej instrukcji powinnam jeszcze dopisać o obcinaniu ostatniego listka pod cięciem, tzn jak chcemy żeby róża szybciej wypuściła nowe przyrosty obcinamy blisko pędu ostatnie listek, ten zabieg obudza różę do nowego życia wink-3
Moje wilczomlecze rosną prawie po całym ogrodzie, nie rozlazły się same tylko z moją pomocą 2smiech

Ewuś suszą się już nie przejmuję, co przeżyło to dobrze, a jak nie to trudno. Liliowce planuję przesadzić na nową północną rabatę, będzie ona mieszana i oczywiście będzie miała położoną kroplówkę. Szkoda mi sił i czasu na ręczne podlewanie. Niektóre lilie pachną niezbyt przyjemnie :heart

Krzysiu swoich liliowców wcale nie podlewam więc się nie dziwię że takie nie za duże mają kwiatki a liście przyschnięte, ale nie omdlewają tylko trwają dzielnie. Co do lilii to trafiłaś w dziesiątkę wink-3

Danusiu one nie całkiem się złamały, lilie mają dość mocne łodygi i trudno je skutecznie złamać. Wsadziłam im długie kije i wszystkie łodygi mocno przywiązałam, tak jakbym bandażowała złamaną kończynę. Dzisiaj też wiało a one dzielnie się trzymają wink-3

OT Beverly Dreams

OT Friso

'odkopałam' też śliczną OT Revelation

i odrodzoną trąbkową Triumphator

a taką dostałam zamiast trąbkowej Casa Rosa, to już drugi raz nie umiem jej zdobyć :mur
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, takasobie, Krzysia, chester633, Ness, nowababka, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 21:52 #171041

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 21217
Majeczko dobrze, że traktor masz i możesz go wykorzystać bo inaczej byś musiała jak w tej bajce o rzepce rotfl lilie jak z bajki... piękne.
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 22:00 #171052

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Cudne Majeczko :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 22:24 #171067

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu traktora tam nie potrzeba, ale że ciężko wyrwać rozrosłego wilczomlecza sama sobie poradzę, dzisiaj już nawet naszykowałam sobie siekierę żeby te pniaczki wyrąbać, znajdują się na 'persowisku' gdzie ścieżki się krzyżują, jeszcze ktoś wywinie na nich koziołka 2smiech

Skoro lilie mają wzięcie to wrócę do 21 czerwca jak zaczęły kwitnąć azjatki.

Val Di Sol - stara jak świat

Cavoli

ciągle nn, słabo przyrasta, po przesadzeniu słabiej kwitła

trąbkowa Regale Album

wśród róż: LA Stratosphere - różowa jeszcze w pąkach, azjatycka Red Life - czerwona zwisająca, LA Dynamix - ciemnoczerwona bardzo wysoka
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie, Krzysia, chester633, Ness, nowababka, Danusia, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/16 22:57 #171074

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Lilie zawsze są cudne, tak jak róże :kocham
W Polsce mam podobne wysokie, czerwone. Niektóre dorastają do 1.5 metra :woohoo: Muszę sobie przywieźć i posadzić tutaj... Hmn, coraz więcej tych moich roślin z Polski rośnie tutaj.... Pewnie z tęsknoty je tu sprowadzam (choć nie tylko). Wakacje będą w tym roku krótkie, bo zaledwie 3 tyg Wylot na początku sierpnia. Nic to, w sam raz na wykopki i nadanie paczki :) W przyszłym roku mam zamiar cieszyć się widokiem swoich roślin w donicach i nie tylko w donicach.
Z poletka pewnie będę zadowolona, bo i tak zamierzam nieco "zapuścić" to swoje podwórko. Skoro ja tam nie mieszkam niech sobie dzikie życie się rozgości.
pozdrawiam
Jaguś

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/17 12:49 #171129

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Czy ja jestem jakimś pochyłym drzewem że wszystkie 'kozy' na mnie skaczą? :((( mam dość wszystkiego, najlepiej jakbym przestała istnieć:(((
Wczoraj wieczorem odkryłam wielki rumień pokleszczowy ale żadnego kleszcza z siebie nie wyciągałam. I to w takim paskudnym miejscu, cały prawy półdupek zajęty. Dzisiaj lekarz potwierdził, mam antybiotyk.
I co dalej?
Mojego lekarza nie ma więc niewiele się dowiedziałam. Czy mam już zrobić jakieś badania, czy czekać?
Niech mnie ktoś przytuli:(((
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/17 13:36 #171135

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 14169
:omg Majeczko, :przytulam :przytulam
Nigdy nie miałam więc nic nie doradzę :( Trzymaj się :przytulam
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/17 14:52 #171137

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52988
Ja robiłam badania na boreliozę w szpitalu ze skierowaniem.
U mnie jednak okazało się, że to nie rumień pokleszczowy a ziarniniak obrączkowaty.
Bez badań trudno powiedzieć.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/17 16:22 #171141

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34497
Majko, przytulam :przytulam

Jesli chcesz zrobić badania, to domagaj się od lekarza skierowania do poradni chorób zakaźnych. Badanie krwi w kierunku boreliozy to koszt około 300zł, na NFZ jest bezpłatne, ale to tylko u specjalisty. Jednak i tak, jeśli badanie wyjdzie ujemne, to wcale nie znaczy, że jesteś zdrowa. Tylko dodatni wynik potwierdza chorobę. Niestety testy z krwi nie są do końca miarodajne.
Po za tym, w czasie trwania antybiotykoterapii nie wykonuje się testów. Pierwsze testy po antybiotykach można wykonac po miesiącu od zakończenia kuracji.

Dziwi mnie natomiast to, że nie byłas ukąszona przez kleszcza... Ale tak wcale, nigdy? Bo rumień nie zawsze pojawia się w miejscu ukąszenia. Może być gdziekolwiek indziej. Dlatego nazywa się wędrujący.

Ja bym ten antybiotyk wzięła, nie czekając na swojego lekarza. Rumień pokleszczowy jest bardzo charakterystyczny i naprawdę trudno go pomylić z inną zmianą chorobową skóry.
Ostatnio zmieniany: 2019/07/17 16:29 przez Efkaraj.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/17 16:39 #171143

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18127
Maju, przytulam mocno :przytulam :przytulam :przytulam .
Życzę zdrowia :buziak .
Więcej pomóc nie potrafię :( .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/17 18:49 #171150

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nosz.... zaraza jakaś :angry: :przytulam i to mocno :buziak :buziak
pozdrawiam
Jaguś

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/07/17 20:52 #171166

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Mjeczko przytulam Cie najmocniej jak umiem :przytulam i weź antybiotyk ja też w zeszłym roku miałam i brałam antybiotyk przez dwa tygodnie.
Danusia

WIZYTÓWKA
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.162 s.