Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród już nie weekendowy

Ogród już nie weekendowy 2023/03/26 23:01 #289998

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4025
W ubiegłym sezonie też nie miałam kiedy go użyć i ogród jakoś dał radę, chociaż mączniaka trochę miałam...
Jakoś mniej się zaczynam przejmować tym, że czegoś nie zrobię, albo, że pogoda mi plany pomiesza.
Chyba zauważam, że są rzeczy ważne i...mniej ważne, i takie na które nie mam wpływu, więc odpuszczam całkowicie wink-3

Teraz właśnie walczę z przeziębieniem, które dostałam w prezencie od Połówka. Jego wyleczyłam, a sama siedzę teraz w domu, więc pogoda może sobie brykać, jak chce.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, takasobie, VERA, nowababka, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/03/27 20:16 #290065

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5267
Opryskami przestałam się przejmować już dawno, od kilku lat - poza lepinoxem na bukszpany - niczym kupowanym nie pryskam. I ogród żyje, a co nie przetrzymało to raczej przez suszę i mrozy, albo przez ogrodniczkę wink-3 . Zdrówka :buziak .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2023/03/27 21:03 przez Elsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

--=reklama=--

Ogród już nie weekendowy 2023/03/29 22:45 #290247

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9982
A ja muszę zrobić oprysk na ćmę bukszpanową.
Szkoda mi wyrzucać tych wielkich krzaczków.
A pogoda nie pozwala. Jak nie pada to wieje.

Ogród już nie weekendowy 2023/03/30 08:59 #290268

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48210
Myślę, że teraz przez ogólnie występująca suszę, w ostatnich sezonach chorób grzybowych jakoś mniej, np zarazy ziemniaczanej na pomidorkach w sumie nie było.
Maleńki bukszpan ma dwie gałązki, zetnę je na święta i ćma nie będzie miała co jeść :P

Ogród już nie weekendowy 2023/03/30 23:26 #290313

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłka, dobry pomysł clap ja się właśnie zastanawiam czym przystroję koszyczek, bo moje bukszpany już zostały w całości skonsumowane 037 w sumie jaja wielkanocne w gałązkach bluszczu (bo to tylko mam zimozielone) będą wyglądać innowacyjnie i ekscentrycznie 2smiech

Gosiu, czy to znaczy , że ćma już grasuje ?

Elu, widziałam Twoje dokonania parapetowe... szacun recourse u mnie wyrasta 8 papryczek z nasion wydłubanych z papryki marketowej i 10 selerów, które udają, że ich nie ma. Reszta zasiewów pójdzie bezpośrednio do gruntu :oops:
No może jeszcze ogórki i pomidory mają szansę na wcześniejsze dopieszczanie w domu zwyc

Wczoraj z uwagi na ładną, słoneczną pogodę dokończyłam porządki z trawami (pościnałam i zrobiłam z nich sieczkę) oraz podlałam borówki kwaskiem. W kwietniu dostaną pierwszą dawkę nawozu, a przy zakwaszonej ziemi nie będą miały problemów z pobraniem składników nawozu.
Ostatnio zmieniany: 2023/03/30 23:27 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/03/31 19:54 #290370

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33622
Ewuniu, czytałam w wątku Tomka Twój wpis o paproci. Nie martw się nic. Ona była u mnie w domu i oglądałam ja dokładnie (bo to tak, którą sobie na początku zostawiłam) Ma mocne kłącze i na pewno wypuści pastorały. Wysadź ją do ogrodu, już jej nic nie zaszkodzi, bo jak sama piszesz, jeszcze śpi. Dzień już coraz dłuższy, niech ma świeże powietrze. Ja swoją wysadziłam do pod lasem razem z doniczką. I niepotrzebnie w niej dłubałam... to jeszcze młode roślinki i te pastorałki są delikatne i kruche bardzo.

Ogród już nie weekendowy 2023/03/31 20:30 #290377

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5267
Ewa, widziałaś tylko część moich zasiewów parapetowych 2smiech .
A bo teraz są modne domy bez parapetów wink-3 , to nie ma gdzie trzymać roślin.
Ja do koszyka wielkanocnego wkładam pędy barwinka, przynajmniej nie czuć ich kotami.
Bluszcz też dobry.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, zanetatacz

Ogród już nie weekendowy 2023/04/01 09:33 #290408

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Efciu, na pewno będzie z nią dobrze. Wiesz jak to jest, jak coś masz coś pierwszy raz... dmucham, chucham, a potem śmieję się, że taka "kwoka" byłam 2smiech
I zrobię jak radzisz, wstawię z doniczką, bo miejsce dla niej jeszcze nie gotowe... koncepcja ciągle się zmienia, tym bardziej, że zamówiłam jeszcze inne paproty, ale one maja przyjść dopiero po 20 IV.

Ela, barwinek mówisz... super pomysł, gdzieś tam pod płotem go widziałam...jak walczy o przetrwanie 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Ogród już nie weekendowy 2023/04/02 20:05 #290527

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzisiaj rano kropił deszczyk, ale najgorzej nie było. Za to po południu zaczęło z nieba lecieć to białe cuś... dość już mam tej pogody.
Wody w studni pełno, więc może już przestać padać.
Robotę mam...w ogrodzie...terminową, bo po 20.IV zaczną spływać zamówienia poczynione zimową porą, pod niewątpliwym wpływem ZZ-tów polewkamax

Kolorów pragnę....takich konkretnych :tup

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/04/02 21:46 #290538

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Ja trochę jednak pryskam, a w tym roku jeszcze miedzianem nie dało się.

Co do ćmy bukszpanowej to zauważyłam, że u mnie najbardziej atakuje pod koniec lata. W ubiegłym roku rozwiesiłam pułapki feromonowe już pod koniec kwietnia i tylko zmarnowałam dyspensery, nic się nie załapało i tak się tym cieszyłam, że przegapiłam jej pojawienie się w sierpniu. W maju i czerwcu pryskam lilie i liliowce, bukszpany też zawsze przelecę( Mospilan itp.), może dlatego ćma trzyma się z daleka.

Ogród już nie weekendowy 2023/04/02 22:21 #290541

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25391
Ewo wcale się nie dziwię że masz dość tej pogody.
U nas wczoraj cały dzień padało, przez chwilę lunęło jak z cebra do tego było wietrznie i zimno jak diabli. Jak tu się cieszyć z takiej wiosny :nie_wiem .

Ogród już nie weekendowy 2023/04/03 22:15 #290645

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Verciu, no właśnie, niby ocieplenie klimatu, a w tym roku jakoś ciepła pogoda nie może się zdecydować na przyjście i pozostanie.
Dzisiaj było fajne słonko, ale zimno, więc pracowałam w domu.

Krzysiu, ta pogoda uniemożliwia jakiekolwiek opryski, więc w tym roku pewnie poprzestanę na opryskach z drożdży, a Mospilan może się przyda jak przyjdzie zmasowany atak na róże... :zielony

Jutro zrobię jakieś świąteczne dekoracje.
Nawet mi się nie chce zaglądać w mój planer zasiewowy... nasiona leżą w pudełku i czekają na zmiłowanie 0flaga

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, zanetatacz, DorotaZ, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/04/05 13:28 #290709

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Podziwiam Cię za plany dekoracji świątecznych. Ja pewnie jak zwykle wyciągnę jakieś zające z kartona. A na stół dam pośpiesznie sklecona bukieciki w niedzielę rano.
Te białe narcyzy piękne. Ja też takie sądziłam, ale na pewno nie zakwitną do świąt... think:

Ogród już nie weekendowy 2023/04/06 18:28 #290801

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłka... bo co robić w taką paskudną pogodę... :burza pada i zimnica, że nosa na dwór nie da się wystawić.
Chałupa "z wierzchu" ogarnięta, umyte okna właśnie zalewa deszcz wink-3 2smiech, nawet po zieleninę z ogrodu nie chciało mi się wyjść, więc stroiki...sztuczne, ale wieloletnie, za to w corocznych aranżacjach (coś się wypnie, coś się przypnie) 2smiech

Ostatnio zmieniany: 2023/04/07 23:16 przez th. Powód: Usunięcie zdublowanego pliku
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/04/06 18:39 #290805

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewuniu, ozdoby sliczne :kocham

Ogród już nie weekendowy 2023/04/07 22:14 #290891

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25834
Śliczności Tworzysz Ewo :kocham , ja w tym roku jakoś odpuściłam zdobnictwo :oops: , tym chętniej podziwiam więc u innych :zielony . Pogoda u mnie paskudna i jakiś niechciej mnie ogarnął :unsure:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród już nie weekendowy 2023/04/14 22:34 #291372

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
O jakie fajne te w tych szkiełkach!

Ogród już nie weekendowy 2023/04/15 00:26 #291384

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gdzieś tam, chyba w lutym, wysępiłam od pewnej przemiłej Forumki (dzięki GosiuM :buziak trawki - miskanta Memory i Rosi .
Gosia zgodziła się zaspokoić moje chciejstwo i wysłać trawki wiosną.
Wiosna jakoś nie chciała przyjść, bo jak nie lało to śniegiem sypało... więc Gosia zadzwoniła i powiedziała, że po świętach śle paczkę.
Po świętach... to po świętach. Dziewczyna jest super słowna. Dzień po świętach paczka w drodze, a ja... w popłochu. Bo miejsce nie przyszykowane. Pomyślałam, że najwyżej do doniczki włożę... tylko, że przypomniało mi się, że ZZ to małych sadzonek nie przysyłają... wiem, bo już zostałam obdarowana kiedyś przez Forumki. wink-3

I dlatego Jędrek w trybie przyspieszonym dostał zadanie przygotowania mi rabaty pod moje trawki 2smiech

Dzisiaj trawki zostały posadzone. Dzięki jeszcze raz Gosiu i za trawki i za rozmowę :kocham

Nie wiem czy pamiętacie o moim eksperymencie z sianiem marchewki w grudniu..
Byłam pewna, że nic z tego nie będzie, bo taka marchew nie powinna wzejść przed zimą, a w grudniu czy już nawet w styczniu była kilka naprawdę ciepłych dni a potem mrozy... a tymczasem marcheweczka wzeszła...
W tym samym kubiku wsadziłam też w marcu marchew w normalnym czasie sadzenia. Różnica jest. Marchew zimowa ma już pierwsze listki "koperkowe", a ta wiosenna dopiero pierwsze listki płaskie.
Pewnie marchew zimowa będzie trochę wcześniej, ale nie wiem czy niepewność związana z ryzykiem pogodowym warta jest takiej uprawy.

A to moja radość... moja paprota po przejściach... żyje clap

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Efkaraj, Krzysia, VERA, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród już nie weekendowy 2023/04/15 07:40 #291399

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dobrze mieć takiego Jędrka zwyc :bravo
Trawki będą szumieć przy tarasie. A powiem Ci Ewuniu, że ja mam wsadzonego niedaleko od rabaty miskanta olbrzymiego, i jak coś robię na rabacie, to często mam odczucie, że za mną ktoś stoi... przez to szumienie. Ale on ma szerokie liście, to i hałasu robi więcej :lol:
Ostatnio zmieniany: 2023/04/15 07:40 przez Efkaraj.

Ogród już nie weekendowy 2023/04/15 11:54 #291414

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja lubię to szumienie traw :kocham Chciałam trochę się zasłonić, bo mam ciekawskiego sąsiada, który jest często zainteresowany co my tam robimy, jak korzystamy z tej pergoli :nie_wolno wink-3 chciałam tam wsadzić po dwa miskanty memory i rosi, stąd takie spore odstępy, ale chyba poczekam i zobaczę ile miejsca będą potrzebowały te dwa.

Dzisiaj pada, ale wczoraj była fajna pogoda i sporo popracowałam. Rozsypałam też trochę obornika, tam gdzie porządkowałam rabaty. Dzisiaj mam darmowe podlewanie. Trawnik czeka na wertykulację, ale to chyba po niedzieli. Po tych opadach trawa się ruszyła, mam nadzieję, że jeszcze zdążę i nie będę musiała najpierw jej przycinać think:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Efkaraj, Krzysia, VERA, Semper, nowababka, nelu-pelu, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.189 s.