Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród już nie weekendowy

Ogród już nie weekendowy 2023/04/15 22:33 #291474

• GosiaM
  • GosiaM Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Małgoś
  • Otrzymane podziękowania: 4336
Ewo. Całą przyjemność po mojej stronie. :)
W dalszym ciągu uważam,że powinnaś wybrać się na jakiś zjazd. Taka pozytywną duszyczka by się przydała a i odnalazła wśród wszystkich. :)
Ja również dziękuję za rozmowę. Możemy ją powtórzyć. :P rotfl
zielonozakreceni.pl/forum/ogrody-zielono-zakreconych/9755-wszystko-od-nowa?start=%1$d
"Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia"

"Zakładaj własne ogrody i ozdabiaj swoją duszę zamiast czekać aż ktoś inny przyniesie ci kwiaty"
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2023/04/16 22:00 #291561

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4025
Pewnie, że możemy :lol:

Rozbujałam się w porządkach, więc korzystając z tego rozpędu muszę koniecznie zrealizować rabatę na hosty i paproty, które przyjdą po 20.IV.
Mało casu, kruca bomba... 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, takasobie, Semper, zanetatacz, GosiaM

--=reklama=--

Ogród już nie weekendowy 2023/04/18 22:21 #291752

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzisiaj wpadłam do B. Oparłam się rododendronom (chociaż ledwie, ledwie 2smiech
Za to wyszłam z dwoma jabłonkami - i już dodatkowa robota mnie znalazła, bo trzeba było przygotować im miejsce, czyli powalczyć z darnią na polu.

Wczoraj powiększyłam dół pod jabłonią, bo postanowiłam tam przenieść nie jedną hortensję, a dwie. I już obie sobie siedzą na miejscu.
Zastanawiam się, czy nie podsadzić ich hostami...ale tam jest sporo słońca, no i czy hostom będzie dobrze pod jabłonką ? think:

Pogoda jakaś niezdecydowana, ciągle straszy deszczem. Podzieliłam moje 2 trzcinniki i mam teraz 4.
I przygotowałam miejsce na dalie... to moje kolejne podejście. Może w końcu nie będą jednoroczne 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, takasobie, Krzysia, zanetatacz

Ogród już nie weekendowy 2023/04/19 09:39 #291781

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48204
No to masz zadanie! 2smiech Ja chętnie bym jeszcze 2 rodki kupiła, ale u mnie w biedrze znikły.
Dalie już wytaszczyłam. Czy miałam Ci jakieś odłożyć? Bo ja nie pamiętam :oops:

Ogród już nie weekendowy 2023/04/19 20:22 #291853

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzięki Kochana, ale ja dalie do tej pory po sezonie raczej mordowałam, więc starałam się nie sępić ich od Forumek, bo do takich wysępionych roślinek mam stosunek bardzo emocjonalny wink-3 Ciężko by mi było gdyby u mnie nie przeżyły. Dlatego sobie parę szt zakupiłam. Jak znowu zamorduję, to trudno , przynajmniej wstydu nie będzie. Zwalę na niesprzyjające okoliczności pogodowe :mlotek

Rany, niech te deszcze już sobie pójdą, mam masę roboty wink-3

Ostatnio zmieniany: 2023/04/19 20:32 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, nowababka, zanetatacz, GosiaM ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród już nie weekendowy 2023/04/19 21:09 #291863

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5267
Ewa, dalię to i ja niejedną straciłam, czasem źle się przechowują.
Niby można je traktować jak jednoroczne, jak pelargonie, ale nie zawsze uda się potem ulubioną odmianę dostać.
I nie panikuj z przygotowaniem miejsca, bo się przepracujesz wink-3 , przecież paproty i hosty będą chyba w doniczkach (?), poczekają.
Czy nie miałabyś lepszej ściany zielonej, gdybyś te miskanty od Gosi podzieliła i posadziła gęściej? A może mi się tylko wydaje, że ta rabata jest taka długa?
A co do szumu traw, to przypominam sobie taki bardzo niepojący szum wydawany przez kukurydzę, jak z jakiegoś horroru - poszłam wieczorem po coś z warzywnika i uciekłam szybko do domu, miałam ciary na plecach, nigdy więcej słodkiej kukurydzy nie posadziłam 2smiech .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, zanetatacz, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/04/20 21:58 #291980

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Memory przeciachałam na pół, ale Rosi zostawiłam. Cała rabata ma 3 metry długości, ale na samym początku posadziłam jeszcze różę, którą musiałam zabrać spod hortensji, bo miała tam za ciemno, a tu będzie w ciągłym słońcu.
Jak się okaże, że przesłona z traw za mała, to z przodu mogę jeszcze coś dosadzić..

Dzisiaj było piękne :slonko więc wzięliśmy się za podniesioną rabatę pod hosty i paprocie...i skończyło się niestety kontuzją, nie moją, ale Połówka. Jak się nie myśli o bhp (czyli zakłada kaloszki zamiast butów ze wzmocnionymi noskami) to się będzie miało złażący paznokieć na paluchu.. Szkoda mi go, bo jutro jedziemy do córki i wnuk będzie niepocieszony, że nie pogra z dziadkiem w nogę..

Porobiłam też sadzonki z jednej rozrośniętej hosty , tiarelii i trzech różnych żurawek, jak się ukorzenią będą wypełniaczami na nowej rabacie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, Efkaraj, Krzysia, VERA, zanetatacz, GosiaM, Shalina, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/04/23 22:59 #292235

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72950
Połówek zdzielił się szpadlem w stopę? Jeśli tak, to współczuję, bo wiem, jak to boli - hosta była zbyt twarda, a szpadel za szybki. rotfl
Pogoda znów przestaje nas rozpieszczać, choć 20-21C, to już trochę za dużo.... Zimno może być, ale nocne przymrozki, to już mogłyby sobie odpóścić.

Ogród już nie weekendowy 2023/04/24 22:27 #292369

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nie wiem czy to szczęście w tym nieszczęściu, że to nie był szpadel, bo nim to by sobie tego palucha obciął ( parę w rękach to ten mój chłop ma niezłą)... ciął pilarką betonowy krawężnik i ten obcięty kawał betonu wylądował na nóżce... :oops: :grabie l
Ale póki co, chodzi i coś nie coś nawet robi . Ale do felernej rabatki na razie się nie zbliża wink-3 chyba ma traumę :diabelek

Dzisiaj skosiłam trawnik i w końcu wygląda wszystko porządniej.
W sobotę byłam u córki, która stwierdziła, że róże to jednak nie jej bajka, więc mogę je sobie zabrać. Ok, szkoda, żeby się zmarnowały…tylko, że wykopać też je musiałam sama, no bo Połówek kontuzjowany. :mur Fajna robota była… 6 róż, kilkuletnich, kopanych z mokrej ziemi gliniastej… czułam się jak chłop małorolny po orce. 2smiech
A po powrocie do domu, trzeba je było posadzić. Dół miałam wykopany tylko na dwie… no i ziemię też musiałam pomieszać.
Pół niedzieli leżałam martwym bykiem, po tej robótce. :heart
Na razie na róże patrzę z obrzydzeniem. Może mi przejdzie jak zakwitną. flower

A tymczasem napawam oczy tulipankami i inną zieleniną.

Szkoda, że pogoda ma się popsuć. Ciekawe czy magnolia Susan da radę przy tych zapowiadanych przymrozkach.

Ostatnio zmieniany: 2023/04/24 22:29 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, Semper, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród już nie weekendowy 2023/05/04 20:48 #293419

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja to mam ostatnio szczęście do sprzedawców zieleniny wszelakiej :mur
Odebrałam dzisiaj paczkę od Jacka Piechniczka z Farmy Kwiatowej "w Dolinie Syrynki" :placz :placz :placz
Ja się na daliach nie znam... ale z 11 zamówionych kiełki miały 3
Między innymi ta poniżej , zresztą jedyna takiej wielkości, w dodatku nie podpisana...czyli nie wiadomo co.

...reszta wygląda tak

Czy one mają tak wyglądać? Wsadziłam je do doniczek z marną nadzieją, że coś przeżyje
To chyba będzie moja jedyna i ostatnia przygoda z daliami.
Zastanawiam się czy niska cena jest jednoznaczna z taką jakością sadzonek czy bulw... think: I jeszcze powinnam podziękować za 5 cm gratisa, ale chyba nie podziękuję, patrząc na całokształt tej przesyłki.
I mam nauczkę, żeby nie zamawiać nic w sezonie zimowym. Tylko wtedy, kiedy rośliny już żyją :glupek Za gapowe się płaci, więc mam, co chciałam.
Już się boję co przyjdzie z zimowych zamówień z Sadzawki i Funkia.pl
Bezsensownie wydane pieniądze.
Ostatnio zmieniany: 2023/05/04 20:53 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Krzysia, VERA, zanetatacz, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/05/04 20:57 #293422

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16353
Ewa no brak słów..!!
Jak tak można!
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród już nie weekendowy 2023/05/04 21:05 #293424

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25391
Jak to dobrze, że się nie kocham w daliach....
Co do Sadzawki, to rośliny powinny być ok. Kupuję u nich od dawna, wprawdzie ostatnio z odbiorem własnym, ale z wysyłki też byłam zadowolona.

Ogród już nie weekendowy 2023/05/04 21:18 #293427

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Mnie się dalie podobają, a że od tego roku garaż ocieplony to warunki na przezimowanie się znalazły i postanowiłam spróbować (bo u mnie dalie były dotychczas roślinami jednorocznymi) . Ale już się wyleczyłam polewkamax

Verciu, trochę mnie pocieszyłaś. :buziak

Nelu, też się zastanawiałam, jak można klientowi wysłać takie coś...suche, zgnite, chore...słaba reklama firmy. Ja u nich na pewno nic już nie kupię
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, zanetatacz, nelu-pelu, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/05/05 08:50 #293454

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33622
Nie jestem kolekcjonerką dalii Ewuniu, ale kilkadziesiąt w ogrodzie miałam... ale nigdy nie udało mi się kupić czegoś takiego... Nawet, te, które kupowałam w sklepach wielkopowierzchniowych, a więc raczej masówka, wyglądały o niebo lepiej.
Nadają się do reklamacji.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, zanetatacz

Ogród już nie weekendowy 2023/05/05 22:13 #293510

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ufff, to mnie trochę uspokoiłyście, bo na początku trochę się zezłościłam i napisałam reklamację... chociaż zazwyczaj daję sobie czas na odparowanie emocji 2smiech i dopiero reaguję. I jak ją wysłałam (reklamację) to pomyślałam, że może za szybko, bo faktycznie one mogą tak wyglądać...i głupio mi się zrobiło. Z drugiej strony jednak, jeśli coś mi nie pasuje to jednak staram się o tym powiedzieć. No zobaczymy. Nie mam problemu z przeproszeniem, jeśli się mylę, więc poczekam co z tych doniczek wyjdzie...lub nie wink-3

A w ogrodzie coraz więcej kolorków, lubię ten czas, kiedy ogród ożywa po zimie.

A to patent na za nisko wsadzonyjarząb... męczył się biedak z przysypanym pniem, to mu pomogłam. Może nie najpiękniej to wygląda, ale za to z recyklingiem. gwizdac Nawet nieźle się ta opona zamaskowała polewkamax

Ostatnio zmieniany: 2023/05/05 22:17 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Semper, nowababka, zanetatacz, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/05/06 17:25 #293621

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9982
Ewo, a może zajrzyj na nasze stare forum.
Tam Florian zimą zawsze sprzedaje piekne karpy dalii.
Nie zniechęcaj się.

Ogród już nie weekendowy 2023/05/06 22:11 #293701

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzięki za info Gosiu, może się zainteresuję... za jakiś czas :)

Ogród już nie weekendowy 2023/05/09 20:22 #294053

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Po ostatnich niefortunnych zakupach daliowych, dzisiaj przyszły paczki z sadzawki i Funkia.pl hu_rra
Zapakowane eligancko , nie uszkodzony żaden listeczek. Aż miło się rozpakowywało te paczki.

Do ogródka zaprosiłam

hosty...

Fringe Benefit
Hush Puupie
Snake Eyes
Phantom
Striptease (bo moja zdziczała)
Lady Isobel Barnett
Blue Mouse Ears
Radiant Edger
Frist Frost
Tick Tock
Sweet Home Chicago

i paproty: ,

paprotnik dwuościsty
paprotnik japoński
paprotnik bozonarodzeniowy
narecznice czerwonozawijkowe - gatunek, Compact, Brillance, Prolifica
narecznice mocne Crispa, Grandiceps

i na dokładkę...parnik wink-3

Paproty są imponujące. Teraz tylko trzeba będzie całe to towarzystwo posadzić 2smiech

I takiego tulipka znalazłam na rabatce, ukrył się łobuziak.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, VERA, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, ewakatarzyna

Ogród już nie weekendowy 2023/05/09 20:28 #294056

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33622
Ewuniu, ale Ci się zapaprociło :woohoo:
Paprocie z Sadzawki to jednak inny standard niż z Irlandii 2smiech

Ogród już nie weekendowy 2023/05/09 21:04 #294072

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5267
Ewo, dwa razy kupowałam u Jacka, czyli Floriana (Gosiu, Florian to Jacek) i karpy były zdrowe, nie takie, jak na Twoich zdjęciach. Moje tegoroczne, otrzymane w marcu i posadzone w donicach, już puszczają pędy w szklarni. Miłka mogłaby powiedzieć, czy coś z nich będzie. Jeśli jest zdrowa bulwa z piętką to powinna wypuścić pędy. Ale ze zdjęć to trudno ocenić.
Wykopywałam ostatnio kilkuletnią różę, która postanowiła się mnożyć bez opamiętania i wiem, jaka to przeprawa - użyłam łopaty, siekiery, dużego sekatora i piły wink-3 . I tak jestem poraniona.
Doszłam do etapu, że potrafię się cieszyć dwa razy z jednej rośliny; gdy ją zdobędę i ...... jak ją wywalam :silly: .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, Ave, nowababka, zanetatacz, ewakatarzyna
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.203 s.