Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Markity

Ogród Markity 2016/08/04 23:47 #18079

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2884
Piękny ten Night Beacon :heart

No widzisz, katuję się niemiłosiernie polewkamax
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Markity 2016/08/05 08:35 #18126

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 99
Cieszę się, że zabrałaś z Mazowsza moc pozytywnych wrażeń :woohoo: oraz sporą ilość roślin :silly: . Strzelam focha, że nie wspomniałaś, że Dorcia zabrała Cię do najdroższego sklepu ogrodniczego w stolicy 2smiech i że nawet tam udało Ci się coś ładnego kupić :P .
Zostawiam fotki floksów, które dla Ciebie kupowałam w ZP ;) - jednak dobrze przeczuwałam, że do Twojego przyjazdu przekwitną

:buziak
Za tę wiadomość podziękował(a): markita

--=reklama=--

Ogród Markity 2016/08/05 10:06 #18148

• agnesik12
  • agnesik12 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 319
Marto ależ Ci zazdroszczę. Ja bardzo proszę o listę wartych odwiedzenia sklepów / nawet tych najdroższych polewkamax / w stolicy... Czasami tam bywam ale nie wiem w gdzie takie sklepy są :nie_wiem :nie_wiem :nie_wiem

Co do szmita to byłam tam raz i rzeczywiście ogród pokazowy robi wrażenie. Byliśmy tam w czasie ogromnych upałów ale dzięki wielkiemu stawowi na środku nie było żle. A te kumkające żaby cudo :kocham :kocham :kocham !!!! No i były całe łany floksów do kupienia!!! Te ogromne doniczki robiły wrażenie. Kupiłam w sumie kilka ale potem żałowałam że nie więcej... :patel :patel Niestety gderający małż że takie to drogie itd..... A teraz już nie sprzedają floksów???

W ZP też byłam ale tam się wchodzi na własną odpowiedzialność polewkamax polewkamax polewkamax ..... aż się kręci w głowie i nie da się powstrzymać... no po prostu się nie da....i wszystko można pomacać podotykać poprzebierać... nie to co przez internet!

A co do sklepu internetowego to ogrodowo.eu Już kilka razy u nich zamawiałam. Sadzonki olbrzymie. Pięknie rozrośnięte. I ceny przystępne. Bardzo ich polecam.

No i czekamy na więcej zdjęć... vishenka vishenka vishenka
Pozdrawiam,
Agnieszka

Ogród Markity 2016/08/05 15:06 #18216

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8363
Jaguś może jesteś masochistką polewkamax

Dorcia dzięki :przytulam , będę wiedziała czego oczekiwać w przyszłym roku :P
Nie posadziłam jeszcze ani pół doniczki krecigl , żar leje się z nieba, a wieczorem jakieś potwory żerują :mlotek , tak mnie coś ugryzło w rękę, że cała spuchła :angry:
Nie tylko o Hortorusie nie wspomniałam ;) , ale pewnie jeszcze o wielu innych rzeczach, nadmiar wrażeń :grabie

Agnieszko o listę warszawskich sklepów to nie do mnie rotfl , mnie po stolicy wożono gwizdac , nawet nie wiem po jakich ulicach 2smiech , wiem tylko, że głównie w dzielnicy Białołęka :silly:
Ale dziewczyn stamtąd jest sporo, mieszkają w różnych częściach Warszawy, więc pewnie chętnie podzielą się spostrzeżeniami ;) . Jakbyś chciała listę sklepów w Lublinie, to służę :lol:
Do polecanego przez Ciebie sklepu zajrzę na pewno ;)
Tymczasem trochę zaległych fotek gwizdac

Ostatnio zmieniany: 2016/08/05 15:07 przez markita.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Amarant, edyta, hanya, Krzysia, edulkot, Gosia1704, Ness, Baba z psami

Ogród Markity 2016/08/05 15:41 #18218

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13052
markita napisał:
[...]żar leje się z nieba, a wieczorem jakieś potwory żerują :mlotek , tak mnie coś ugryzło w rękę, że cała spuchła :angry:
A mnie w nogę dziabnęło, prawie nie mogę chodzić bo w okolicy kostki :angry:
Piękne zdjęcia, jak zwykle :kocham
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród Markity 2016/08/05 21:49 #18304

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17472
Martuś, tego Szmita, to Wam szczerze zazdroszczę gwizdac . Uwielbiam ten ogród, ale jakoś w pokazowych go nie widzę gwizdac . Poszłam, sprawdziłam :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród Markity 2016/08/05 22:31 #18313

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Astry, chryzantemy i marcinki podobają mi się dopiero od września :P , teraz nie lubię :angry: . Za to liliowce i jeżówki to ja bardzo chętnie :kocham zawsze i wszędzie :lol: .

Mam problem z dokopaniem się do nazwy tej mojej jeżówki :mur . Mam tam dwie kępy. Jedną kupowałam wcześniej, a drugą sporo później. Pierwsza to 'Cheyenne Spirit', ale to raczej nie ta, która tak Ci się u mnie podobała :( . Buszowałam nawet na rabacie w poszukiwaniu znacznika, ale nie ma :mur . Jeśli będziesz chciała, to po prostu podzielę tą swoją :buziak .

Ja dziś zupełnie bez sił :bezsil . Jedyne co zrobiłam, to wyczyściłam basen :silly: . Moje zakupy też nadal w doniczkach :mur , ale jutro to już muszę się za to zabrać, choć zupełnie nie mam pomysłu na miejscówki :nie_wiem .

Ogród Markity 2016/08/05 22:33 #18314

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23944
Byłam, poczytałam, pooglądałam i pozazdrościłam vishenka
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród Markity 2016/08/06 17:10 #18503

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Pani kochana zdziwko no aleś Pani zaszalała .Ja jestem ostatnio taki bidny żuk ,że tylko patrzę i ślinę przełykam z zazdrości.Ale ja sobie to wszystko odbiję ,może jeszcze w tym sezonie gwizdac .Ciekawa jestem wszystkich Twoich floksów .Ja już kurcze nie bardzo mam gdzie wciskać (świetne słowo )ale
nie mogę przestać myśleć o nowych 43pomoc Pogoda u mnie dziś barowa ,od pani z targu dostałam cudnego iryska ,ale pani nie wie jak się nazywa i tym sposobem mam kolejnego anonima w ogrodzie .Ale co tam ,skoro taki piękny :slonko

Ogród Markity 2016/08/06 20:09 #18535

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Na pierwszej fotce w głębi Glowing Dream..?
Od dawna rozmyślam, gdzie by go wcisnąć, bo śliczny taki.. a nie za bardzo mam miejsce..i pomyślałam, że może z Limkami go pożenię..tymi, co to będą rosły pod oknem :woohoo:
Czy Ty wiesz, jak ja się nie mogę doczekać realizacji tego pomysłu :buziak

CO słychać u CIebie- podziałałaś trochę..? U nas mróz, więc dla Ciebie pewno dobre warunki do prac ogrodowych :silly:

Dziś z rozrzewnieniem myślałam o Twojej działce i tych rozległych rabatach, jakie możesz robić..o ilości roślin, jakie możesz sadzić :kocham

Ogród Markity 2016/08/06 20:23 #18537

• trzynastka
  • trzynastka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 793
Astry, jesienią mi zapachniało ...
Nowe liliowce niespotykane :) bardzo mi się podobają :)

Ogród Markity 2016/08/06 22:08 #18566

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8363
Marysiu mnie wcześniej też chyba to samo ugryzło w nogę, też w kostkę :diabelek . Ale to było na łące, na spacerze z psem, we własnym ogrodzie nie spodziewałam się takiej zasadzki :angry:
Dopiero dziś opuchlizna schodzi, masakra jakaś krecigl

Edyta masz trochę bliżej ode mnie do Pęchcina :P , w sam raz na jednodniowy wypad :silly: . A mogą być same zdjęcia ogrodu pokazowego? Bo ja nic nie wiem o nich :oops: , a tam widziałam rozbudowane wstępy i opisy :ohmy: . Znaczy w tych wątkach o ogrodach pokazowych ;)

Dorcia Cheyenne Spirit to na pewno nie była ;) , ale gdybym zapragnęła u siebie posadzić pomarańczową jeżówkę, to naprawdę byłby koniec świata 2smiech . Obawiam się też, że u mnie mogłaby inaczej wyglądać i pokładać się na przykład. Byłam ostatnio w odwiedzinach u koleżanki, która po sąsiedzku gospodaruje na glinie - wszystkie jeżówki stoją u niej na baczność krecigl , nawet te o ciężkich, pełnych kwiatach :dry: . Tak więc myślę, że to gleba jest odpowiedzialna za dobry pokrój jeżówek, a ja będę się trzymać sprawdzonych, niskich odmian :diabelek
Posadziłam dziś 9 doniczek, to były te łatwiejsze polewkamax , z pozostałymi będę miała zagwozdkę think:

Maju cieszę się, że w swoim wirze znalazłaś czas, żeby do mnie zajrzeć :przytulam

Ewcia ale ja też nie ma już gdzie sadzić krecigl , wsadziłam dziś kilka doniczek, tych łatwiejszych :diabelek , a cała reszta poczekalni stoi i czeka na zbawienie :diabelek
Z kolei nie chcę już więcej rabat tworzyć, bo nie ogarniam tych, co mam krecigl . Upały nie dają pracować, więc zaległości narastają. Potem trafia się taki dzień jak dziś, kiedy człowiek chciałby nadrobić wszystko, a tu po 8 godzinach kręgosłup mówi dość :angry: . Wkurzające krecigl

Moniś tak, to Glowing Dream ;) , bardzo dobry pomysł połączenia z Limkami :woohoo: , będzie spory kontrast, ale jednocześnie będą nawzajem się podkreślać :P
Oczywiście, że dziś pracowałam :woohoo: , uwielbiam taką pogodę :kocham , niestety dzień za krótki, żeby zaległości nadrobić krecigl
Ja dziś z rozrzewnieniem nie myślałam o swoim ogrodzie :angry: , wręcz przeciwnie, myślałam, że na głowę upadłam robiąc tyle rabat, bo nie wyrabiam z pielęgnacją :mlotek . Wszędzie straszą chwasty, nie zrobione kanty z wrastającą trawą, jakieś przekwitłe byliny do wycięcia, lawendy, chore róże albo floksy do oprysku, maliny do zbierania, no dramat, mówię Ci :mlotek . Wychodzę z aparatem i po powrocie mam 3 fotki, bo wszystko jest brzydkie :unsure:
A zakupów oczywiście zrobiłam za dużo i teraz nie wiem, gdzie posadzić krecigl , żadnej trawy zdzierać nie będę znowu krecigl

Celinko uwielbiam astry i nasiałam ich w tym roku masę :lol: , sporo wypadło przez jakiegoś grzyba, ale ponieważ było dużo, to sporą część ocalała. Dla mnie astry to jeszcze lato ;) , no chyba, że astry marcinki rotfl
Liliowców jeszcze kilka mi się podobało, ale nie chcieli sprzedać polewkamax

Jak już wspomniałam tu i ówdzie ;) , narobiłam się dziś jak osioł krecigl . Rzuciłam się na porządki wszędzie 0flaga , ale po pewnym czasie stwierdziłam, że ani nie zdążę posprzątać wszędzie, a jak będę dalej porządkować, to znów nic nie posadzę krecigl . No to się rzuciłam na doniczki :diabelek . To też nie było proste, bo żeby coś posadzić, trzeba coś innego wykopać :diabelek . Wywaliłam mnóstwo lnu, kosmosów, przekwitające i przewracające się aminki, wymarzniętą budleję, o werbenie nie wspomnę :diabelek . Czasem trzeba było też robić roszady :silly: . W sumie wsadziłam 9 doniczek, a to i tak były te łatwiejsze :diabelek . Udało mi się też przyciąć lawendę. Nie wiem kiedy ciąg dalszy, bo po niedzieli znów upały :mur , poza tym kiedy wszędzie padał deszcz, u mnie oczywiście nic nie spadło i będę zmuszona wrócić do podlewania :mlotek
Jestem zmęczona, zła i zniechęcona :unsure: , zdjęć robię coraz mniej, bo nic mi się nie podoba, wszędzie widzę tylko robotę nie zrobioną krecigl

Dzisiejsze trzy fotki na krzyż czdziura

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, Krzysia, edulkot, inag1, Gosia1704, Ness, nowababka, Baba z psami

Ogród Markity 2016/08/06 22:18 #18575

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Oj Martuś :przytulam nie wkurzaj się :buziak . Twoje dzisiejsze niezadowolenie tłumaczę sobie zmęczeniem. Jak człowiek zmęczony, to i o doła łatwo :dry: . Twój ogród zdecydowanie należy do rodzaju czaso i pracochłonnych. Ale należy również do rodzaju zachwycających :kocham . Takie widoki jak u Ciebie muszą być okupione harówą vishenka . Wyśpij się, odpocznij, a jutro na pewno spojrzysz na wszytko nieco łaskawszym okiem :buziak .

Ja dziś w przeciwieństwie do Ciebie bimbałam gwizdac , za to jak mam pięknie skatalogowane róże polewkamax .

Ogród Markity 2016/08/06 22:26 #18580

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Twoje fotki przeczą Twoim słowom, aminek masz ten ładniejszy, mój gdzieś zaginął a nasion nie zebrałam :mur nie chcesz powiększać hodowli wilorybów..? 2smiech ja też mam już wstręt do nowych rabat bo ilez mozna plewić, przycinac, podlewać i tak w kółko....ciągle cos podpieram, podwiązuję a i tak daleko w polu....jedynie Zusowskie wyliczenia moga nam poprawic humor... polewkamax

Ogród Markity 2016/08/06 22:45 #18589

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Ja rozumiem, że poprzeczkę wysoko sobie stawiasz- każdy ma jakieś oczekiwania co do swoich rabat..ale wg mnie jest pięknie :woohoo: Bujnie, kolorowo.. :przytulam

Nie myślałaś dziś pozytywnie o swoim ogrodzie..dobrze, że ktoś inny o nim pamiętał 2smiech
Domyślam się, że przy ilości pracy, jaką masz, chwilami dopada Cię bezsilność i końca roboty nie widać. Szkoda, że nie lubisz upałów i przez słońce masz przestój w pracy- ja zupełnie odwrotnie, w takie dni jak dziś- ponure, to bym tylko na kanapie leżała. Na serio rozważałam rozpalenie w kominku krecigl

Czekam na poprawę humoru..i szersze plany :woohoo: Super się teraz zdjęcia ogląda, znając chociaż troszkę ogród na żywo :kocham

EDIT..wiem, że Glowing Dream będzie walic po oczach przy Limkach :P ..ale dziś na to wpadłam.. OD dawna rozmyślałam, gdzie mogłabym zrobić z nich łan i mnie olśniło, że przecież nowa rabata mi się kroi hu_rra
Akceptacja jest ;) ?
Ostatnio zmieniany: 2016/08/06 22:47 przez Monika-Sz.

Ogród Markity 2016/08/07 12:24 #18673

• Jola1
  • Jola1 Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 484
Marta udało Ci się jednak coś posadzić u mnie wszystkie doniczki stoją.Miałam sadzić wczoraj ale przed południem nie miałam czasu a po południu padało.W piątek przywlokłam jeszcze pięć jeżówek i jakiś bez ,przyszła paczka z roślinkami i trochę nazbierało się do sadzenia. Jest jeszcze problem-gdzie to posadzić, dzisiaj z M przyglądaliśmy się co zrobić z rabatą floksową, w którą stronę powiększyć, jutro działania.
Bardzo proszę o nazwy floksów i nazwę tej molinii z Daglezji.

Ogród Markity 2016/08/07 13:55 #18675

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23944
Martuś :przytulam głowa do góry, kiedyś będzie lepiej tylko troszkę cierpliwości i odpoczynku Ci potrzeba :przytulam
Wiesz, jak ja byłam w Twoim wieku to też dostałam uczulenie na słońce, chodzenie w długich rękawach, spodniach, kapeluszach i okularach to była mordęga, do tego tony kremów z filtrami, masakra krecigl ale wiesz z tego się wyrasta jak z za-małych ciuchów hu_rra poważnie teacher nawet nie zauważyłam jak przestało mnie zsypywać i mogę bezkarnie przebywać na słońcu :slonko

A ogród i tak masz piękny, bardzo kolorowy i zadbany :bravo :bravo :bravo
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród Markity 2016/08/07 14:09 #18677

• agnesik12
  • agnesik12 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 319
Marto głowa do góry!!!! Mnie też czasami przytłacza ogród. Bo co wyjdę żeby odpocząć to zawsze coś tam zaczynam wyrywać, przesadzać, podlewać, podwiązywać, obcinać itd... i koniec końców to rzadko kiedy odpoczywam w ogrodzie. I potem sama sobie zadaję pytanie po co mi ogród w którym haruję jak wół? A i tak ciągle coś zmieniam bo mi się nie podoba.

Ale po każdym :burza przychodzi :slonko i myślę sobie nie no toż to raj hu_rra hu_rra hu_rra

Także odpędź wszystkie czarne chmury , odpocznij sobie a będzie dobrze. vishenka vishenka vishenka
Pozdrawiam,
Agnieszka

Ogród Markity 2016/08/07 18:42 #18704

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
Martuśka, no i pewnie, że masz całe mnóstwo rabat i pracy przy nich, ale przecież nie wyobrażasz sobie innego Twojego ogrodu: musi być kolorowo, bogato, obficie, pachnąco i po Martusiowemu :kocham cholera Ci minie, żeby tylko porządnie popadało. Upały? Gdzie upały? Czemu straszysz człowieka, oglądałam prognozy i tylko jutro jakieś 27*.
Uszy do góry, książka, leżaczek, coś do picia albo grzeszna zgryzka i już będzie świetnie :przytulam :przytulam

Ogród Markity 2016/08/07 21:31 #18728

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Haniu, dobrze prawisz tylko trzeba jeszcze zmusić się by usiąść, ja nie potrafię.....jak porobię wszystko to idę do domu.... 2smiech
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.