Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Markity

Ogród Markity 2016/08/08 19:14 #18815

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
U Ciebie tak ,jak i u mnie .Gdy kupię więcej roślin ,to zawsze czekają .Czasem to nawet zima mnie zastaje ,W tym sezonie marnie było z gotówką ,więc i doniczek mniej .Ale oczywiście stoją i czkają na swoją kolejkę.Jutro albo pojutrze przyjadą irysy i znów się zacznie kołowrotek .Ale ,co zrobić gdy now rośliny są świetną terapią na smutki .Mnie humor się poprawia już na samą myśl o nowych kwiatkach :diabelek
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Markity 2016/08/09 07:09 #18939

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3818
zdjęć robię coraz mniej, bo nic mi się nie podoba, wszędzie widzę tylko robotę nie zrobioną krecigl
No proszę Cię :mlotek ! Widoki są porywające, a Ty narzekasz! Ja to co innego 2smiech ... podpisuję się pod tym zdaniem wszystkimi czterema kończynami. Latoś mój ogród bardzo denerwujący i najchętniej zmieniłabym w nim wszystko... krecigl .
Nie mogę się napatrzeć na Twoje floksy. Z nowości bardzo przypadły mi do gustu uralskie opowieści. No i ten z Twojego ogrodu, pokazywany na zdjęciach kilkakrotnie: jasny (prawie biały) z ciemnym oczkiem w środku. No cudo po prostu! Czy on się jakoś zwie?
Bardzo zazdroszczę tych ogrodowych spotkań ...
Ostatnio zmieniany: 2016/08/09 07:10 przez Asia2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

--=reklama=--

Ogród Markity 2016/08/10 19:22 #19350

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8363
Dorcia dziś nadal jestem zmęczona i wkurzona :diabelek , chociaż czym innym krecigl . Kosiłam rano i nie dość, że upierdliwa mżawka przeszkadzała :mlotek , to jeszcze napęd mi się popsuł i musiałam pchać potwora z ciężkim koszem pełnym mokrej trawy :patel . Oczywiście jak skończyłam, mżawka też skończyła :mlotek , jak, tu się nie wściec :angry: . U Was leje, a u mnie jakaś bździawa, która nic nie podlewa tylko robotę psuje :mur
Dużo trawy źle, dużo rabat źle, jak żyć :grabie

Ewa aminki miałam oba ;) , tylko tamten "brzydszy" kwitł wcześniej i już powyrywałam, bo się strasznie kładł. One jednak nadają się do gęstych nasadzeń między wysokimi bylinami, same się pokładają. Ten "ładniejszy" ;) trochę lepiej trzyma pion, główny pęd grubszy, ale też lepiej gdyby rósł podpierany z każdej strony innymi wysokimi roślinkami :silly:
Podpieranie i podwiązywanie już mi się znudziło i wywalam, co nie chce samo stać rotfl

Moniś kiedyś to ja miałam wymagania gwizdac , ale ostatnio co roku coraz mniej restrykcyjne 2smiech
Bezsilność ostatnio dopada mnie często ;) , tak mniej więcej co drugi dzień polewkamax , a jak jest upał, to częściej 2smiech , bo przestoje w pracy dłuższe :mur . Dziś była dobra pogoda do pracy, ale nie, musiała jakaś podła mżawka się pojawić :mlotek , żeby chociaż porządny deszcz, to by człowiek ze spokojnym sumieniem do domu się udał, a tak, kosiłam tę mokrą trawę, bo na samą myśl, że będę musiała to kończyć kiedy indziej, od razu trafiała mnie cholera :angry:
Glowing Dream przy Limkach klepnięte :P

Jolu od tamtej pory znów nic polewkamax , za gorąco było :angry: , a dziś musiałam kosić, no i znowu nie wiem kiedy następne sadzenie :silly:
Floksy, które Ci przywiozłam to Orange Perfection, Atlant, Prospero i Gołuboj Dym. Molinie wysokie to Cordoba i Transparent :P
Rabata floksowa powiększona ;) ?

Maju mówisz, że będzie lepiej ;) ? Chyba w zimie polewkamax
Zazdroszczę Ci, że wyleczyłaś się z alergii na słońce :ohmy: i to samoczynnie :silly: , ja kiedyś nie miałam tego problemu, ostatnie trzy lata tak mnie poniewiera krecigl . Ale dałaś mi nadzieję, że nie będzie to trwało wiecznie :przytulam
O moim ogrodzie można wiele powiedzieć, ale nie to, że jest zadbany :diabelek , byłam w Warszawie u koleżanek ostatnio, wiem co mówię :diabelek . Zadbane ogrody to ma Dorcia i Monika teacher

Agnieszko ja dosyć często wychodzę rano na obchód do ogrodu, a ilość rzeczy do zrobienia natychmiast tak mnie przytłacza, że wracam do domu, robię kawę i siadam na forum 2smiech
Odpoczywam z konieczności podczas upałów, ale wcale mnie nie cieszy ten wypoczynek, bo jest wymuszony krecigl . Naprawdę odpoczęłabym dopiero wtedy, gdybym zrobiła wszystko i sama zdecydowała, że teraz odpoczywam :woohoo:

Haniu upały były do wczoraj, a deszczu do tej pory nie ma :mlotek , mżawka to nie deszcz krecigl
Ale w jednym się z Tobą zgodzę ;) - nie wyobrażam sobie mojego ogrodu inaczej :silly: , to prawda, jestem skazana na ten busz i kolory i na użeranie się z nimi :diabelek
Leżaczek? A co to jest leżaczek 2smiech ?

Ewcia czytałam o Twoich zakupach, bardzo mnie zaintrygowały irysy z Czech :woohoo: , dobrze, że przegapiłam moment zamawiania, bo jeszcze bym się chciała dołączyć polewkamax
Ja staram się przed zimą jednak uziemiać rotfl , choć w tamtym roku parę doniczek mnie przerosło :silly:

Asiu bo Wy nie widzicie tego, co ja ;)
W kwestii jasnego floksa, to powiem Ci, że ja sama nie wiem, czy wiem, jak on się nazywa 2smiech
No bo zobacz sama, na pierwszej fotce jest mój NN, kupiony 5 lat temu, a na drugiej Graf Zeppelin, który Dorcia kupiła mi u Szmitów rok temu think:

Niby to samo, a jednak ;) ... Ten z pierwszej fotki ma około 180 cm, a Graf ledwie metr gwizdac , poza tym Graf już dawno kwitnie, a mój NN dopiero zaczął. No i bądź człowieku mądry :silly:
Jeszcze wtrącę słówko na temat Twojego wątku ;) , większość z nas, w tym ja, nie ma wstępu na O., więc sama rozumiesz, że wołałabym tu oglądać Twój ogród i móc go komplementować oraz krytykować polewkamax
Dołączam do reklamacji Moniki teacher

Nie będę się już powtarzać, co ja to dzisiaj robiłam rotfl , więc może kilka fotek z wczoraj :silly:

ZAczynają miskanty, No 1

Droning Inrid

rozplenice

przebarwiają się hortensje

powtarzają róże

a tygrzyki opanowały ogród :blink:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, edyta, hanya, Krzysia, edulkot, Gosia1704, Ness, Baba z psami

Ogród Markity 2016/08/10 19:32 #19355

• Shirall
  • Shirall Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1629
Martuś, to ja mam propozycję, zrobimy małe machniom, ja podeślę deszcz i delikatne słonko z 18 stopniami a Ty mi ponad 30 i słoneczko :diabelek
bo ja tu oszaleję, siedzę w domu i wariuję bo nic tylko :burza :burza

Ogród Markity 2016/08/10 20:18 #19365

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33673
Martusiu, przeczytałam od początku do końca i mogę powiedzieć tylko jedno: kocham Twój busz :heart :heart :heart.
Bo ja wszelakie busze uwielbiam. Wszędzie gdzie zaczynam coś sadzić, przeszkadzają mi wolne przestrzenie, od razu wsadzam cos jeszcze, a po dwóch-trzech latach, za ciasno :)
Współczuje tego podlewania.
A u mnie zimno i mokro.

Ogród Markity 2016/08/10 20:44 #19373

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23944
Martuś mnie dopadło uczulenie jakoś po 40-ce, a tu trzeba było ćwikłę plewić, siano suszyć, jak jechałam na łąkę to się ze mnie śmiali bo ja się ubierałam a inni rozbierali. Od lekarki usłyszałam że to z powodów hormonalnych coraz więcej kobiet dopada ta przypadłość, pozostaje cierpliwie czekać aż 'burza hormonalna' minie bezpowrotnie.
Mimo tylu utrapień i trudów ogrodowania masz swój niepowtarzalny ogród, piękny i kolorowy, wcale nie musisz się porównywać do tych pedantek :przytulam
Wymienione pedantki przepraszam ale takie macie ogrody 2smiech
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród Markity 2016/08/10 20:58 #19376

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13052
Marta, przyjedź do mnie to zobaczysz zaniedbany ogród krecigl Wprawdzie M-owi udało się trochę skosić w poniedziałek, ale ja cały dzień przesiaduję przy 2pisze i TV, bo pada i leje :burza
Ciekawe wiadomości o tym uczuleniu, siostra M-ma, ma problemy, powiem jej o "burzy hormonów", może ją to pocieszy :)
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród Markity 2016/08/10 21:58 #19401

• Baba z psami
  • Baba z psami Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Poznasz charakter człowieka tego po zachowaniu psa jego
  • Otrzymane podziękowania: 722
Marta te floksy mają też inny kształt płatków jak mi się wydaje...
Ehhhhhh...piękny masz ten busz, piękny..... :heart
Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek (dodałabym jeszcze psy :-))
Joanna
Psia Ferajna od Baby z psami

Ogród Markity 2016/08/10 23:13 #19425

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
Przy takim upale trawa powinna Ci już uschnąć. Jeśli ją podlewasz, by potem kosić i narzekać, to przestań ją podlewać!! :silly: Ja tam przeszczęśliwa jestem jak zdarzy się raz na parę lat, że nie pada przez dłuższy czas i trawa zaczyna schnąć. Wtedy przynajmniej na górce nie muszę kosić, bo w innych miejscach i tak rośnie jak durnowata.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Markity 2016/08/10 23:34 #19427

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17472
I cóż tu powiedzieć, Twoje miskanty zdecydowanie wyrywniejsze. Może dlatego, że mają więcej słońca :P . Bo u mnie ciągle :burza .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród Markity 2016/08/11 08:05 #19456

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7583
Marta bywam u Ciebie prawie codziennie, czytam, podziwiam i się wkurzam :diabelek , że marudzisz na bałagan w ogrodzie :nie_wolno chciałabym mieć taki bałagan. Podkreślam taki, bo bałagan poremontowy to ja mam już od paru lat i nie zapowiada się, że szybko te sterty drewna i blachy zostaną uporządkowane :angry: .

W tym roku u mnie nareszcie podlewa, a nawet jakby trochę już za dużo, tzn. ogród nie narzeka, on przyjmie każdą ilość wody, taka ziemia i położenie, ale ja zaczynam tęsknić za :slonko .

Z alergią to chyba teraz wszyscy mają problem, jeśli nie z własną to u najbliższych, mój pierworodny ma azs, z wiekiem wcale się nie poprawia, a wręcz przeciwnie. Pewnie dlatego, że kiedy był mały to ja pilnowałam aby systematycznie przyjmował leki i osobiście smarowałam mu skórę, a teraz jak to dorosły facet bagatelizuje sprawę i ręce wyglądają potwornie.

Ogród Markity 2016/08/11 08:09 #19457

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 99
Pobawiłam się w "znajdź różnice" na tych dwóch fotkach floksowych. I wiesz co... one są jednak inne :lol: . Oczywiście najłatwiej pewnie porównać na żywo, ale i fotki pewne różnice zdradzają. Mi najbardziej rzuciło się w oczy ulokowanie płatków - Graf Zeppelin ma takie zachodzące na siebie, a w NN płatki są nieco oddalone :lol: . Czy coś wygrałam? Talon na balon chociaż? polewkamax

Przez tą pogodę wpadnę w jesienną depresję w środku lata :mlotek . Dziś rano było u mnie tylko niecałe 12oC ... no ludzie, w połowie sierpnia taka zimnica :mlotek . Poza tym po tych deszczach znów będę ryć w rabatach, bo chwasty to się chyba u mnie z tymi deszczami wysiewają :angry: . W poniedziałek posadziłam wszystko z ostatnich zakupów. Wniosek mam jeden - muszę kupić sobie białego sadźcca :silly: . A tak w ogóle, to Szmit nie ma w ofercie sadźcca, którego u nich kupiłam :blink: ... w ogóle tej nazwy nie mogę nigdzie wyguglać polewkamax .

Ogród Markity 2016/08/11 08:13 #19459

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3818
Dokładnie. Zgadzam się z przedmówczyniami. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy, to różnica w kształcie płatków. Nie zmienia to faktu, że oba floksy są piękne z nieznaczną przewagą NN. No i ten wzrost ;) ... można wąchać bez schylania polewkamax !

12 st? Dorciu, toż Ty upał masz :woohoo: . U mnie 10. krecigl
Ostatnio zmieniany: 2016/08/11 08:15 przez Asia2.

Ogród Markity 2016/08/11 08:28 #19463

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
Martuś :przytulam , szkoda, że nie miałaś czasu na odwiedziny u nas. Na pewno stan ogrodu podniósłby Cię na duchu, chwasty się pięknie wkomponowują w całość 2smiech U Ciebie jest dżungla ogrodowa, a kto widział pedantyczny porządek w dżungli zdziwko
Nawet ja widzę, że floksy się różnią, choć gdyby były fioletowe /o moich pamiętasz :oops: / na pewno zauważyłabym to wcześniej. To znaczy różnią się przy badaniach z wielkiego bliska. Na rabacie plama takich samych kropek :diabelek
A na świecie pięknie! Słońce, zieloniutko, czyściutko, czyste powietrze, chłodno i nie muszę podlewać hu_rra

Żeby tylko Dorcia nie zauważyła, że cieszę się z chłodu, bo mnie :patel

Ogród Markity 2016/08/11 08:50 #19477

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 99
Asiu 10st? serio? :ohmy: - idę wyciągać zimowe ciuchy :mur .
Haniuuuu!! Zauważyłam :patel .... a ja tak przypominałam w ZP o fioletowych floksach dla Ciebie :patel ... ale nie było takich fioletowych fioletowato, tylko imitacje fioletu były :P .
Ostatnio zmieniany: 2016/08/11 08:50 przez dorciaj.

Ogród Markity 2016/08/11 09:06 #19480

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25971
Ostatnio chodzę i podziwiam floksy, a u Ciebie taka różnorodność że bakcyl drąży mnie coraz bardziej :silly: i już nawet kolor różowy przestał mi przeszkadzać ;) . A powinnam zdecydowanie przystopować bo powierzchnia i owszem daje możliwości ale nie daje sił :unsure: . Dobrze że nikt z ogrodników z pięknie wypielęgnowanymi ogrodami nie ogląda mojego na żywo :diabelek , bo pozostaje mi jedynie tłumaczenie że to jest ogród naturalistyczny polewkamax
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród Markity 2016/08/11 10:36 #19499

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 73534
Wiesiu,mam tak samo :slonko wlasnie zdobylam swoje pierwsze floksy. :slonko Nie bylam ich wielbicielka,ale odwiedzajac tutejsze ogrody,dalam sie uwiesc ich zapachowi :kocham
Marto, zmartwilo mnie to,ze wiele z nich,w kilku ogrodach,bylo bialych od maczniaka. Mam sie z gory bac ?

Ogród Markity 2016/08/11 10:44 #19501

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25971
Polu, ja miałam jednego w ogrodzie i jego zapach od zawsze ujmował mnie za serce ale kolor nie bardzo :unsure: . Wybór z roku na rok jest coraz większy a uprawiający ogrodnicy kuszą ;) . Moje jak dotychczas są wolne od mączniaka :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród Markity 2016/08/11 10:47 #19502

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
Poluś, nie bój się, moje rosną w półcieniu i nie chorują :przytulam

Ogród Markity 2016/08/11 16:34 #19575

• agnesik12
  • agnesik12 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 319
U mnie floksy na mączniaka nie chorowały nigdy. Ale w tym roku niektóre podłapały grzyba. Nie wiem czy to ta zima czy lato ale stało się tak pierwszy raz. Do tej pory floksy uważałam za bardzo zdrowe i bezproblemowe. Nigdy im nic nie było.

A jak Marto z pogodą u Ciebie? U nas leje i wieje. I zimno straszliwie. Już nawet miałam dziś wyruszyć na chwasty ale tak zaczęło lać że poszłam spać. 2smiech

Czytam że eksterminujesz różne " przewracańce". I powiem Ci że i jak już do tego dojrzałam. Ta ciągła walka z nimi już mnie znużyła. Nie dość że po większych deszczach czy wiatrach wyglądają niezbyt pięknie to jeszcze niszczą kwiaty dookoła. A przywiązane już tak naturalnie nie wyglądają.

Kiedyś oglądałam Gardenersów i był pokazany ogród z praktycznie samymi bylinami pośród pól. Monty się dziwił jak właściciele to robią że żadne rośliny się nie przewracają. Nic nie było podwiązane ani nawet pochylone. Choć były i bardzo wysokie kwiaty. Gospodarze odpowiedzieli że wiosną z racji położenia pośród pól wieją bardzo silne wiatry. Aż głowę u nich urywa. I dzięki temu rośliny wytwarzają bardzo silny system korzeniowy. Po drugie nie ma drzew i nic nie zacienia, rośliny z każdej strony mają tyle samo słońca.

A odnośnie sztuki odpoczywania w ogrodzie to musimy chyba stworzyć nowy wątek. Bo z tego co widzę to mało kto z nas w ogrodzie odpoczywa tylko ciągle :grabie :podlewam
Pozdrawiam,
Agnieszka
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.231 s.