Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Markity

Ogród Markity 2016/08/20 20:41 #21120

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17472
Vanilka całkiem ładnie trzyma pion, szczególnie w porównaniu z Miśkiem Polarnym 2smiech . A wiesz, widziałam dzisiaj u Szmita nowość hortensję Fraise Melba :woohoo: . Według słów sprzedawców ma być bardzo podobna do Vanilla Fraise, ale o sztywniejszych pędach. z różnic widocznych gołym okiem kwiatostany w 1-szej fazie nie były czysto - białe, ale lekko zielonkawe, ewentualnie kremowe :lol: .
Uprzedzę pytanie - nie kupiłam :P .
Za to Bobo kupiłam, pasuje mi, że niski, bo ma iść na obwódkę ;) .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Markity 2016/08/20 20:57 #21125

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 99
Po obejrzeniu fotek stwierdzam, że moje hortensje nigdy takie nie będą :ohmy: . No może na mojej emeryturze polewkamax . Lata świetlne upłyną zanim doczekam się takich krzaczorów krecigl . Ciekawa jestem czy to moja glina tak je spowalnia, czy może mój "obojętny" stosunek do nich :diabelek .

Marta musisz się przemęczyć do końca wakacji z tymi upałami :P ... bo ja w tym roku jeszcze nie widziałam prawdziwego lata i w końcu chciałabym je zobaczyć :mlotek . Dziś obie z Sąsiadką wygrzewałyśmy się na słoneczku jak dwie jaszczurki :lol: . I fajnie było i cieplutko :slonko i wcale nie za gorąco :nie_wolno :P .

Białego sadźca już mam :woohoo: ... dostałam od Moni hu_rra hu_rra . Wyobraź sobie, że pojechała specjalnie po niego do ZP :oops: , a mnie tak zatkało z radości, że nawet jej nie podziękowałam :mur :mur .

Te wakacje mieliśmy tak remontowo zaplanowane, więc w sumie to mam co chciałam :silly: . Jeszcze w tym roku remont u Szymona i będę mogła zacząć sprzątać na święta polewkamax . Kiedy odpocznę? think: Nie wiem :( . Załamuje mnie zbliżający się koniec wakacji :( .

--=reklama=--

Ogród Markity 2016/08/21 08:50 #21179

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Marto, poczułam się z Twoimi hortensjami jak w sklepie gdy oglądam je przez neta :woohoo: Mam apetyt na Kyushiu, Levana i White Lady. I wiem, że one duże, ogromniaste czyli to co mnie pociąga 2smiech Ależ mnie zaintrygowałaś jakie masz jeszcze :mniam koniecznie pokaż. Wchodziłam do Floribundy i gorączki można dostać, ale wysyłka w październiku a ja chciałam na już i mam to co mam - czyli nauczkę i bata na niecierpliwość 037 Wczoraj posadziłam jedynie 7 rózyc, nie dla mnie była ta pogoda a że robiłam to pod wieczór, to z kolei komarów cała banda mnie przegoniła.
A z nowości różanych wzięłaś coś koleżanko?
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Ogród Markity 2016/08/21 10:30 #21192

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13053
Piękne te Twoje hortensje :woohoo: Moje, te sadzone na projektowanej przez Ciebie rabacie, malutkie ;) ale mam wątpliwości czy to są właśnie one :unsure:
Popatrz na fotki, proszę :P Jedna to 'Magical Candle' a druga niby Lime light, ale jak porównałam z Twoją to zupełnie jej nie przypomina :(
Załączniki:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród Markity 2016/08/21 13:37 #21235

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8363
Ewcia bardzo dziękuję za propozycję :przytulam , ale na razie się wstrzymuję z większymi bylinami ;) , brak miejsca :nie_wiem
Irys mnie też zaskoczył ;) , wiem, że są takie, które powtarzają, ale ten ewidentnie nie zaskoczył wiosną :silly:

Edyta a czemu takiej ładnej nowości nie kupiłaś :ohmy: ? Inne masz po kilka sztuk u siebie, a takiej ślicznotki nie wzięłaś ;) . Mogłaś ją wkomponować na nową rabatę razem z Bobaskami :lol:

Dorcia przypominam Ci, że hodujesz hortensje dużo krócej ode mnie ;) , całkiem niedawno jeszcze ich nie znosiłaś rotfl . Nie mogą więc dorównywać moim najstarszym 4-5 latkom ;) . Ale jeszcze rok-dwa i ja będę gryźć paznokcie z zazdrości 2smiech
Dobry początek w postaci sadźca już masz na nową rabatę (fajnie mieć taka sąsiadkę :P ), ciekawa jestem co jeszcze tam posadzisz :silly:
O końcu wakacji nawet mi nie mów krecigl . W najbliższym czasie mam w planie z Niną pojechać busem do Lublina, tam miejskim do szkoły i z powrotem ;) , niech się uczy dziewczyna rotfl
O upałach też mi nie mów :diabelek , dzisiejszy ukrop wykończył mnie w pół godzinki :angry: . Ale coś zmierza :woohoo: i wygląda groźnie :woohoo: antistorm.eu/

Aniu pokazałam te hortensje, które już wyglądają "docelowo" ;) , mam jeszcze kilka późniejszych albo po prostu młodszych ;) , ale pokażę chociaż kwiatostany.
Pośpiech złym doradcą jest ;) , myślałam, że się już o tym przekonałaś :diabelek , radzę wstrzymać się z różami jednak do jesieni, bo poważne szkółki już nie sprzedają tylko przyjmują zamówienia jesienne.
Ja domówiłam Let's Celebrate (którą Ci Ewa doradzała ;) i ja się załapałam 2smiech ), Eyes for You i Astrid Grafin von Hardenberg, którą już kiedyś straciłam i chcę mieć znowu ;)

Marysiu ta z pierwszej fotki faktycznie wygląda na Magical Candle think: , choć osobiście nie mam tej odmiany, ale na Twoim zdjęciu bardzo podobna. Za to na drugim raczej Pinky Winky niż Limelight ;)
Ciekawa jestem jak cała rabata wygląda po roku, może wstawiłabyś jakieś fotki u mnie?

Ciąg dalszy moich hortensji :P

Le Vasterival

Early sensation

Bombshell, który regeneruje się z jednego patyczka :dry:

i późniejsze hortensje, które dopiero się rozkręcają :P

Big Ben

Tender Rose

Dentelle de Gorron

ale nie samymi hortensjami ;) , więc może jeszcze

Nishidake Geteborg

i premiera u mnie, wylazły cyklamenki i nawet kwitną clap

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, edulkot, dobra nuta, nowababka, Baba z psami

Ogród Markity 2016/08/21 14:17 #21244

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23944
Hortensje masz rzeczywiście wielkie i piękne zdziwko
Zawsze jak oglądam Twoje zdjęcia z taką ilością różnorodności to się zastanawiam gdzie Ty to wszystko mieścisz i jeszcze tyle trawnika masz :woohoo:
A jakie to nowości we Floribundzie cię zauroczyły i gdzie je wciśniesz :unsure: może trawnika kawał znowu zniknie polewkamax
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród Markity 2016/08/21 14:24 #21248

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
Maju takich dużych hortensji to mam zaledwie kilka ;) , reszta powiedzmy średnich rozmiarów :silly:
Gdzie ja to mieszczę :silly: ? Myślę, że mój ogród jest dość spory, skoro ciągle w nim tyle trawy :lol: , myślałam nawet rano o zrobieniu zdjęć z pięterka, ale poczekam na większe zachmurzenie ;)
Pisałam Ani co zamówiłam z róż ;) , raptem trzy sztuki, Let' Celebrate, Eyes for You i Astrid Grafin von Hardenberg. To niewiele, gdzieś wcisnę bez zrywania trawy polewkamax
Gorzej, że oferta ma się jeszcze powiększyć gwizdac , ale co się będe martwić na zapas 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2016/08/21 14:26 przez markita.

Ogród Markity 2016/08/21 14:29 #21250

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Chwilę stałam przy hortensji i się wahałam gwizdac . Na nową rabatę nie wejdzie, bo oprócz Bobasków powędrują tam jeszcze 2 Sundae Fraise. Nie miałam na nią koncepcji, więc zostawiłam sobie na liście rezerwowej. Przecież trzeba coś mieć na przyszłość :diabelek .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta

Ogród Markity 2016/08/21 15:12 #21258

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13053
Martuś, dzięki :buziak Moje kupowanie hortensji jest co najmniej komiczne :lol: Jedna pomyłka okazała się Annabelką, potem przy okazji kupowania dereni kupiłam kalinę (pomyłka z nazwą, ale nie żałuję ;) ) i właśnie Limelight, którą kupiłam jako maleńki patyczek. Ponieważ potem nie mogłam jej znaleźć, M. skosił :angry: kupiłam drugą. Po jakimś czasie ta pierwsza odbiła... i myślałam, że mam dwie, tyle, że ta druga to Pinky Winky :silly: 2smiech 2smiech
Rabata projektowana przez Ciebie jest nadal w fazie eksperymentu i przesadzania. Część roślin musi się rozrosnąć dlatego rabata służy jako rozsadnik np. dla rozchodników :oops: wysiewają się też jednoroczne. W tym roku zostawiłam siewki dziwaczków... Na zdjęciu niżej widać, że dziwaczek większy od Pinky Winky 2smiech
Część roślin się nie przyjęła - jeden iglak zmarniał :( Jeszcze dużo do zrobienia na niej think:
Przesyłam zdjęcia, mimo, że się nie nadają do pokazywania :oops: a na ostatnim znowu do identyfikacji - czy ta to Limelight?
Załączniki:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród Markity 2016/08/21 21:34 #21385

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Dentelle bardzo ładna, mam też z maleńkiego patyczka i jeszcze poczekam na efekty.....cyklameny wyszły? ogrodniczka porządna, będziesz miała cyklamenową łączkę, jak zakwitną będzie slicznie..... :kocham u mnie zaczęło padać, mam nadzieję na porządny deszcz przed zapowiadanymi upałami hu_rra
Nakupiłaś znów róż.... 2smiech ofertę szykują już ciekawą i jeszcze niejedna wpadnie w oko.... :diabelek

Ogród Markity 2016/08/21 21:52 #21394

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Cooooooo? Dorcia nie lubiła hortensji zdziwko No szok i niedowierzanie!

Czy Ty wiesz, że u Dorci upatrzyłam sobie różę :woohoo: Nie mam na nią kompletnie koncepcji, ale jak tylko wpadnę na pomysł, gdzie mogłabym jedną jedyną wtrynić- to będzie TA :woohoo:

Ogród Markity 2016/08/21 22:05 #21399

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pani -Sz, zaintrygowała mnie Pani z tą różą :blink: . A któż to jest TA?
Pozdrawiam,
Edyta

Ogród Markity 2016/08/22 08:04 #21440

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 99
To ja od razu wytłumaczę, że nadal nie lubię hortensji polewkamax , a rosną u mnie tylko dlatego, że podobają się Sebastianowi :P .

Edytko, Monika zakochała się fioletowej piękności wink-3 (Minerva).
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Ogród Markity 2016/08/22 08:07 #21441

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
A, jak w fioletowej to wszystko jasne polewkamax .
Pozdrawiam,
Edyta

Ogród Markity 2016/08/22 08:28 #21444

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
Trochę się dziś nasiedziałam u Ciebie od rana :) Tyle się dzieje. Hortensje ja zwykle urocze, moje w tym roku jeszcze bardzo mizerne ( 2 rok), ale jedna z nich, siedząca w warzywniku bez przesadzania całkiem ładnie zakwitła.

Gdy czytałam zachwyty nad floksami przypomniała mi się pewna ciekawostka. Otóż kupiłam sobie kiedyś floksa ( nie pamiętam tylko czy wiosną, czy jesienią, chyba raczej wiosną) - i nic... Taka byłam rozczarowana, że żaden kiełek się nie pokazał. W następnym roku, ku mojemu wielkiemu zdumieniu, wyszedł z ziemi i pięknie zakwitł.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Markity 2016/08/22 09:18 #21446

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2560
Marta, cyklameny zimowały? Jakoś specjalnie je zimowałaś?
To nie wydają się duże rośliny, może u mnie by się zmieściły? 2smiech .
Astrid Grafin von Hardenberg to śliczna róża. W tym roku napadł ją u mnie przędziorek, a na liściach (na obrzeżach) pojawiły się takie jak gdyby brązowe grudki. Zrobię zdjęcia, to może coś poradzisz.
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

Ogród Markity 2016/08/22 11:02 #21461

• agnesik12
  • agnesik12 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 319
Marto szczenka mi opadła do samej ziemii.... zdziwko zdziwko zdziwko zdziwko Ależ Ty masz kolekcję hortensji... doliczając do tego kolekcję floksów, róż, traw, i innych bylin to zaczynam się zastanawiać kiedy Ty to wszystko ogarniasz??? I jak to wytrzymują Twoje plecy?? think: think: think:

Ale tak najbardziej to zazdroszczę Ci takiego terenu i tak pięknych nasadzeń! Monty Don przy Tobie to może się schować!!! czdziura czdziura czdziura

Czy floksy jeszcze u Ciebie kwitną?

Pozdrawiam poniedziałkowo :witaj :witaj :witaj
Pozdrawiam,
Agnieszka

Ogród Markity 2016/08/22 15:07 #21506

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Dorcia napisała :Edytko, Monika zakochała się fioletowej piękności wink-3 (Minerva).[/quote]
Uprzejmie donoszę, że w sobotę posadziłam dwie Minerwy :P Moniko - do dzieła, ona jest prześliczna :heart
Martuś, nie uwierzysz, ale szukając w necie oczywiście róż weszłam do Twojego starego wątku na "O" i się zaczytałam. Jak od początku tworzyłaś i później jak to pięknie wszystko Ci wyszlo :bravo :bravo :bravo
I o lobelii sianej do doniczek, która jako obwódka wyglądała u Ciebie zjawiskowo! ( ja tak ze smagliczką robię)
I taka refleksja mnie naszła, że brakuje mi tutaj na ZZ powstających ogrodów lub chociaż zdjęć jak to u każdego było...bo chyba jestem jedyną osobą, która jest na tym etapie tworzenia tutaj i tego masowego wsparcia jakie było wtedy tam u Ciebie i u Was, gdzie w kilka byłyście na tym świeżym etapie zielonej twórczości... Też miałaś taki zmasowany atak swojej pracy na rabaty jak ja teraz zdziwko i te róże od początku jak i ja :kocham O Dorcię w jej wątku zahaczyłam i również :bravo , bo pracowite z Was kobiety i o innych.
Dzięki takiemu czytaniu motywację mam jeszcze większą do działania i szczególnie Tobie Marto za to wsparcie w moich działaniach dziękuję. Może i ja kiedyś nowej osobie oddam to samo co dostaję tutaj :buziak ...
I jeszcze raz donoszę, że zamówienie w Floribundzie złożyłam - u mnie napiszę wieczorem co też za cudaki wzięłam No, Eyes for You oczywiście, że jest :heart
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein
Ostatnio zmieniany: 2016/08/22 15:08 przez dobra nuta.
Za tę wiadomość podziękował(a): markita

Ogród Markity 2016/08/22 19:26 #21527

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3239
Monika-Sz napisał:
Czy Ty wiesz, że u Dorci upatrzyłam sobie różę :woohoo: Nie mam na nią kompletnie koncepcji, ale jak tylko wpadnę na pomysł, gdzie mogłabym jedną jedyną wtrynić- to będzie TA :woohoo:

Wiedziałem że nastąpi ten moment wink-3 to była tylko kwestia czasu, a że Moniś to twardy a nie mietki zawodnik to musiałem troszkę poczekać........coś zimą Monika przebąkiwała o jakiś kaktusach czy cuś....... 2smiech

Marta witaj :buziak ale dałaś po oczach hortensjami, jesteś mistrzem w projektowaniu........po Zlotowej wizycie absolutnie tych hortensji nie widziałem...... zdziwko .......czym je karmisz że na takiej pustyni mają takie rozmiary...... think: mam nadzieję że spotkamy się w Rykach

Przepraszam ale musiałem odpisać Monice......... :diabelek

Ogród Markity 2016/08/22 19:27 #21528

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
Edyta obym nie była złym prorokiem, ale coś mi się wydaje, że jeszcze będziesz żałować, że nie wzięłaś tej hortensji ;)

Marysiu dzięki za fotki :buziak , choć trudno dostrzec zamysł, bo wszędzie dziwaczki 2smiech . A hibiskus to też eksperyment ;) ? Spory jest :silly: . Jaki iglaczek nie przetrwał think: ?
Na fotce do identyfikacji teoretycznie może być Limelight ;) , przydałyby się jeszcze kwiaty w fazie przebarwiania i cały krzaczek, pokrój, kolor pędów.

Ewa cyklameny sadzone wiosną, więc może radość przedwczesna ;) . W każdym razie posadzone zanikły, a teraz zaczynają wyłazić, a nawet kwitnąć :woohoo: , pozostaje mieć nadzieję, że teraz przezimują :silly: . Popadało i u mnie w nocy, dziś też cały dzień miało padać, a nie spadła ani kropla gwizdac , standard krecigl . Mam nadzieję, że jednak jakieś zabezpieczenie przed upałami jest :dry:
Teraz będę się bała zaglądać do Floribundy rotfl , jeszcze na te trzy nie znalazłam miejsca, a co będzie, jak jeszcze mi wpadnie w oko jakaś gwizdac

Moniś żebyś ją widziała, jak trzy lata temu u Romy fukała na hortensje rotfl , a u Romy naprawdę można się zakochać w tych krzewach, piękne, dorodne, obficie kwitnące :kocham . Aż musiał Sebastian wkroczyć do akcji ;)
Moja Minerva jeszcze nie kwitła u mnie :unsure: , ma pączki, może wreszcie zobaczę, co to za cudo, że aż chcesz ją jedyną ;) . A podobno w czasie innej wizyty u Dorci podobała Ci się Guernsey :silly: ?

Dorcia poczekaj, poczekaj ;) , hortki się rozrosną i nie będziesz dłużej mogła zostać obojętna ;) . Końcówka lata należy do nich bezwzględnie :woohoo:
Moja Minerva nadal nie kwitnie krecigl , więc mogłabyś pokazać swoją, skoro taka powalająca :lol: , wiedziałabym w końcu na co czekam rotfl

Agusia e tam się dzieje ;) , ja mam wrażenie, że nic się nie dzieje rotfl
Twój floks znikł i zmartwychwstał ;) , a ja mam takiego, co już drugi rok nie kwitnie :ohmy: . Nazywa się Katherine i jest z Zielonych Progów, urósł wielki i szeroki... tylko kwiatków brak :angry: , dziwadło, jeszcze w życiu czegoś takiego nie widziałam :unsure:

Gosia cyklameny sadzone wiosną, więc jeszcze nie zimowały ;) . A co jest "specjalne zimowanie"? Duże z całą pewnością nie są, więc śmiało sadź rotfl
Astrid Grafin raz już miałam, ale padła mi w tracie sezonu :blink: . A ostatnio u koleżanki ją zobaczyłam i znowu zapragnęłam ;)
Przędziorek to największa masakra z plag różanych krecigl , u mnie zwykle atakował historyczne, bo mają delikatniejsze listki, kupowałam specjalną chemię dla szkółkarzy, żeby dziadostwo wytępić krecigl . Mało jest systemicznych środków na to robactwo, a te co są i tak mało skuteczne, trzy lata wracały cholery :mlotek . W tym roku jakoś nie widzę (tfu, tfu), a może róże już za duże i nie ogarniam wszystkiego ;) . Jeśli masz coś na liściach, to po prostu oberwij je i spal. Szczęśliwie róże co roku mają nowe liście, a i w trakcie sezonu szybko produkują nowe, więc absolutnie nie oszczędzam im golenia ;) , nawet z plamistością walczę głównie poprzez usuwanie chorych liści.

Aniu nawet nie wiesz jak mi brakuje tutaj mojej własnej historii :( i historii kilku innych osób, w tym Dorci, z którą razem zaczynałyśmy :( . Owszem, można wstawić kilka starych fotek, zrobić porównania było-jest, ale to nie to samo, co wątki dokumentujące nasze codzienne zmagania przez 4 lata...
Nasze obecne forum jest młode i mam nadzieję, że z czasem dołączy więcej osób, które będą na podobnym do Twojego etapie i będziemy śledzić Wasze zmagania z materią ogrodową :lol:
Tymczasem skupiam się na Tobie polewkamax .
Fajnie, że zamówiłaś róże we Floribundzie :P , to nasza ulubiona szkółka (widziałaś dyplom od Oazy na ich stronie ;) ), będzie Pani zadowolona :silly:

Paweł :woohoo: , ależ miło Cię widzieć :przytulam
Hortensje są jedną z niewielu grup roślin u mnie, które dostają dedykowane nawozy ;) , oprócz tego tryliony konewek niezależnie od normalnego podlewania :diabelek , no i tak to :silly:

Dzisiejszy dzień upłynął pod znakiem łupów :woohoo:

W ogrodzie nic nie zrobione, bo od rana pętam się po lesie 2smiech , stwierdziłam, że skoro popadało, a noc była wyjątkowo ciepła, to grzyby na bank będą. I były hu_rra , w dodatku jakie zdziwko , wierzcie mi, przez 7 lat chodzenia po okolicy nie znalazłam tyle prawdziwków :omg , mało tego, ja w całym życiu nie znalazłam tyle polewkamax . Do tej pory zawsze tylko maślaki, kozaki, czasem trafiły się czerwone i było święto. Od czasu do czasu podgrzybki, ale skąpo. Sa podgrzybki złotawe, ale tych nie zbieram. A dziś takie bogactwo :ohmy: , widziałam prawdziwki jak talerze zdziwko , zjedzone oczywiście, ale gdybym wiedziała wcześniej :silly: . Uczciłam zbiory risottem z borowikami :mniam
Na szybko wyskoczyłam po jedzenie dla kotów do sklepu i zahaczyłam o OBI ;) i chyba jutro muszę tam wrócić, bo widziałam jeden regał jeszcze zafoliowany, a w nim dużo nowych czosnków :woohoo: . Oczywiście są też tulipany, narcyzy i wszystko inne, ale dziś żadne nie wpadły mi w oko ;)

Nie do wiary, że do tego cały czas boli mnie głowa krecigl , to przez pogodę, która oczywiście mnie cieszy, bo chłodno i mokro, ale jako meteopata czuję się fatalnie krecigl

przyziemny widoczek ;)

Zrobiłam wczoraj zdjęcia z "pięterka", ale jakoś mam mieszane uczucia :dry:
Ostatnio zmieniany: 2016/08/22 19:34 przez markita.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Gosia1704, chester633, dobra nuta, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.210 s.