Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/02/27 08:59 #151222

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17340
Miłko, tak jeszcze ciągle liczę na to, że hibernują. Jednak czy się obudzą z zimowego snu, czy będzie o sen wieczny, to chyba przekonam się za pare tygodni :unsure: .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/02/27 20:02 #151275

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Dzięki Twoim zdjęciom Edytko, dowiedziałam się własnie, że żaba wodna i żaba jeziorkowa zimują zahibernowane na dnie niezamarzających zbiorników wodnych :)

Czytam, że znów zawirowania w planach zawodowych... ważne, że wyszłaś z tego bez uszczerbku. Może zmiana środowiska wyjdzie na plus :)
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, zanetatacz

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/02/27 20:09 #151279

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18037
Dobrze, że jest szansa na wskrzeszenie tych żab... już myślałam, że trup ściele się gęsto w Twoim oczku rotfl
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/02/27 20:18 #151287

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Wyjście na prostą zawsze daje same plusy i tego Ci życzę :przytulam
Na żabach nic się nie znam, ale chyba nie wyglądają na trupki.
Edytko masz i tworzysz taki ogród jaki Tobie najbardziej pasuje i tego się trzymaj, a pięknego wielkiego anioła życzę najserdeczniej :buziak
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/02/27 20:40 #151295

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22689
Edytko Twój ogród jest już piękny i to dla Ciebie ma byc najlepszym miejscem na ziemi :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/02/27 21:40 #151310

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziękuję wszystkim za wsparcie :buziak.
Ewo, w kwestii żab, to moje w pewnym momencie znalazły się w lodzie :unsure:. Jednak po dokładnym przyjrzenia się odkryłam, że przy pyszczku miały cienką warstwę lodu, lub wręcz szczelinkę, przez którą mogło przepływać powietrze. Mąż chciał usunąć "trupy", ale stanowczo zabroniłam. Liczę nadal na to, że choć część z nich się obudzi. Przeczytałam w necie wypowiedź przedstawiciela Uniwersytetu chyba Wrocławskiego, że żaby zamrożone w lodzie mogą wiosną "ożyć". Jeśli moje nie przeżyją, będę musiała dokładnie zgłębić temat zabezpieczenia oczka na zimę, żeby nie stał się mogiłą krecigl.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, zanetatacz, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/01 17:04 #151586

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23453
Edytko -i ja zobaczyłam u siebie "taką" żabę-pierwszy raz ,wprawdzie nigdy się nie zastanawiałam gdzie one zimują,mam nadzieję ,że się wybudzą
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/01 19:22 #151627

• Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Wraz z pierwszymi wiosennymi promykami słońca budzę się i ja teacher więc rozpoczynam wędrówkę od zaprzyjaźnionych ogrodów, zaczynając od mojego ulubionego. Edytko, u Ciebie jak zawsze , wszystko poukładane, posprzątane, jak byś ogrodnika miała na etacie :) Też myślę o powiększeniu zasobów różanecznikowych. Jasiu mi nawet przygotował teren pod lasem, ściął dwa wielkie orzechy laskowe, które nigdy nie dały nam orzechów, zawsze wszystkie opadały nim były dobre do konsumpcji.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/01 22:30 #151695

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Romciu, :buziak :buziak :buziak . To przysłodziłaś :przytulam .
Jakoś w tym roku czuje przedziwny głód roślinny :mniam . Nie pamiętam, żebym w ostatnich latach aż tak siedziała w sklepach internetowych :mur . Może to bliskość szkółek tak na mnie wpływa (studiuję w Rykach, więc do Końskowoli mam już jedyne 30 km gwizdac ) a może wczesna wiosna?
Derenie i klony stały się moją obsesją 037 . Tyle cudownych roślin kupiłam w ostatnich latach, że nie mogę doczekać się maja by zobaczyć je w pełnej krasie :tup :tup :tup .

Żanetko, oglądam te moje żaby codziennie i nadal bez zmian. Może to dobrze, bo temperatury na dworze takie sobie. Ale za chwilę będzie ocieplenie :woohoo: . Tak bym chciała już sadzić :grabie .

Moja nędzna wiosna uchwycona comórom:

Te iryski dzisiaj były już otwarte, ale nie zrobiłam zdjecia :oops: .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, VERA, inag1, chester633, nowababka, zanetatacz, a.nia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/03 18:16 #151895

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Edyta witaj :buziak , jak dla mnie żaby z twojego oczka są sztywne i już są za Kumkającym Mostem-skąd wiem .....wiele takich wyłowiłem z swojego oczka gdy nie miałem pompy - moja działa teraz cały czas - jest zanurzona w oczku......i żaby pojawiają się o wiele później ....... :unsure:

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/03 18:33 #151898

• pitertom
  • pitertom Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 27
Witaj Edyto!
Bardzo lubię kamień polny, pomysł na ścieżki z łupanego kamienia świetny! Chyba skopiuję :P
Ładne nasadzenia w ogrodzie clap będę zaglądał
Pozdrawiam Paweł
Rojniki-moja kolekcja
Astry jesienne-Marcinki

Ogród, tak jak jego twórca, powinien mieć swoje sekrety i niespodzianki. Erica James

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/03 18:50 #151911

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
Edytko przepiękny ten pierwszy irysek takiego kolorku nie spotkałam muszę jesienią poszukać w cebulowych wink-3
Dereniu mnie tez się bardzo podobają ale areał nie puszcza rotfl za to kalin jeszcze parę wcisnę bo te można formować :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/03 18:53 #151914

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Edytko, żabom jednak życzę obudzenia się. U mnie wiosny jeszcze nie widać.
Nie dziwię się głodowi roślinnemu, jak sobie pomyślę, to każde moje jakiekolwiek (wielkie czy małe) zawirowanie odreagowywałam zakupami zielonego. Jedni kupują torebki czy buty, a my wiadomo... flower
Wcale się nie dziwię, że niemal opętały Cię klony, wprowadzają specyficzny klimat i spokój. A w kwestii do tego, że Cię ciągnie do japońskich... one bardzo spokojne, uładzone i przewidywalne. A przychodzi taki czas, że święty spokój to coś czego potrzebujemy, czasem rozpaczliwie.
Pewnie zbieg okoliczności, ale pół zimy kombinowałam nad takimi akcentami orientalnymi (bo stricte japońskiego bym nie chciała), jakoś nie grałoby mi to do całości. Ale z uwagi na to, że od zeszłego roku M. się bardzo zaangażował w życie ogrodu, a on od 30 lat żyje pasją filozofii i sztuk walki wschodu, to myślę o takim ukłonie w jego stronę. Więc też oglądam klony polewkamax U siebie mam taki schowany kwadrat 10 x 10 m, od wschodniej strony, za domem, tam gdzie trawiasta, więc myślę jak tu połączyć trawy i akcenty orientu, ale symbolicznie.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/04 09:59 #152000

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48283
Irysy Ci wylazły!!! zdziwko Ja swoich nie mogę znaleźć,. Jeszcze kilka dni musze poczekać chyba! think: O żaby się nie martw, poradza sobie, natura sobie radzi bez nas doskonale! wink-3

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/04 14:31 #152028

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1551
Edyta wcale ta Twoja wiosna nie jest nędzna, u mnie jeszcze iryski nie kwitną jeszcze muszę poczekać, a i u Ciebie z dnia na dzień będzie przybywać wiosennych kwitnień.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/07 20:56 #152481

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Iwonko, wygląda na to, że irysy żyłkowane jakoś sobie u mnie radzą, ale te większe cebulki już niekoniecznie :dry: .

Tak prezentują się aktualnie:

Miłko, jednak Paweł miał rację, żaby już są za Kumkającym Mostem. Będę musiała przemyśleć jak to zrobić, żeby nie wpuścić do wody w przyszłym roku think: .

Nelu - Lukrecjo
, zaczęłam wiosenne prace, m.in posadziłam zakupioną miesiąc temu magnolię Daybreak - jeszcze jedna czeka na uziemienie - Satisfaction. Przesadziłam kupionego w zeszłym roku derenia Venus (to już jego 3-cia miejscówka w moim ogrodzie krecigl ). Wydaje mi się, że to miejsce powinno być w końcu ok. Mam nadzieję, ze dereń to przeżyje i mi wybaczy czdziura . Od pogrzebania w ziemi od razu zrobiło mi się lepiej hu_rra .

Danusiu, jednak kaliny to też całkiem spore krzewy gwizdac . A derenie bywają różne, są też rosnące wąsko ;).

Pitertom, witaj welcome i zapraszam częściej :lol: .

Pawełku, jak pisałam powyżej - niestety miałeś rację. Nie będę montować na zimę pompy dla żab, ale muszę pomyśleć na tym, jak zniechęcić je do ryzykownego zimowania think: .

Sianokosy już za mną. Jeszcze chwile temu trawiasta wyglądała tak:

A aktualnie wygląda tak:

A to mój "urobek":

Zastanawiałam się jak spożytkować ten materiał organiczny, ale chyba faktycznie zakupię sieczkarnię (już namierzyłam na wsi taki sprzęt) think: . Pocięta trawa powinna się szybko przekompostować.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, chester633, Elżbieta, zanetatacz, wojtek, a.nia, pitertom

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/07 21:17 #152490

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Pociętą w sieczkarni mozna sypać na rabaty bezpośrednio think: szybko te trawy ścięłaś, jeszcze poczekam choć dopóki nie znikna porządku w ogrodzie nie bedzie :nie_wiem

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/07 22:21 #152508

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewo, myślisz, żeby bezpośrednio sypać na rabaty think: ? Byłoby to znacznie wygodniejsze, bo na kompostowniku brakuje już miejsca :P .
Pozdrawiam,
Edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/07 22:39 #152513

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18037
Pracowity dzień za Tobą... Irysy pięknie kwitną, miałam Katharine Hodkin ale chyba nornice miały z niej wypasiony obiad 2smiech
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/08 21:12 #152625

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
Edytko no ja wiem że kaliny też duże rosną ale one pójdą za płot od strony potoczka i można je ciąć wink-3 sieczkarnię to siostra jeszcze chyba ma u siebie pamiętam jeszcze jak to robiliśmy ale to było dosyć dawno :)
Danusia

WIZYTÓWKA
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.240 s.