Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/08 22:08 #152642

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
No widzisz, irysy u Ciebie pięknie się trzymają clap u mnie co kupię to po dwóch zimach całkowicie zanikają :(
Pocięte trawy od razu jako ściółka, po co robić sobie dodatkową robotę wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/08 22:40 #152655

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25416
Edytko, jak głębokie masz oczko ??? U mnie żaby i rybki dobrze zimują w oczku, a nie mam żadnej pompy. Rybki w słoneczne dni wypływają już na mieliznę gdzie woda ogrzewa się szybciej. Żab jeszcze nie widać, za wcześnie na nie....................... :)

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/09 15:37 #152728

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17340
Vero, oczko mam płytkie 50 cm głębokości. Rybki zostały wyłowione i wpuszczone do dużego stawu, żeby nie ryzykować ich życia. Żab nie zapraszałam - same przyszły :dry: .

Maju, a nie będzie tych ściętych traw rozwiewał wiatr? Iryski jakoś sobie radzą. Muszę jesienią dokupić więcej :lol: .

Danusiu, wychodzę z założenia, ze skoro klony i derenie używa się na bonsai, to chyba radzą sobie z cięciem ;).

Aniu, Katharine Hodkin została u mnie tylko jedna. Ciemniejsze jakoś lepiej sobie radzą :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Za tę wiadomość podziękował(a): Danusia, a.nia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/09 18:02 #152748

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48282
Już tyle irysów u Ciebie??? :woohoo: U mnie tylko kilka Kasieniek wylazło, a mam mnóstwo fioletowych. Mam nadzieję, ze za kilka cieplejszych dni się pokażą.
Miałaś co ciąć. Dobrze poszło! zwyc

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/09 20:17 #152806

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
edyta napisał:
Maju, a nie będzie tych ściętych traw rozwiewał wiatr?

.
Te trawy będziesz ciąć sieczkarnią taką do słomy czy rębakiem do patyków question bo jak zmieszane ze zrębkami to powinno wszystko leżeć. Ja mam mieszankę zrębków z igłami sosnowymi i wcale nie latają wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/11 20:57 #153156

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Edyta ja swoje trawy zmieliłem w rozdrabniaczu spalinowym bo elektryczny protestował.Cały urobek wysypałem do ogrodu ,pod żywotniki od strony ogrodzenia - po ostatnich wichurach wszystko jest na swoim miejscu.... teacher
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/17 20:29 #153897

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wczoraj mąż przytargał wspomnianą wcześniej sieczkarnię. Zdjęcia będą, jak zostanie złożona i uruchomiona ;).

Pawle, skoro u Ciebie nie wywiał zmielonej trawy, to liczę na to, że i u mnie pozostanie na miejscu :P .

Maju, nabyliśmy taką starą sieczkarnię do słomy. Kosztowała nas 50 zeta i mam nadzieję, że będzie dzielnie służyć rotfl .

Miłko, irysy nadal kwitną. Ponieważ ostatniej jesieni nic nie sadziłam, jak coś zakwitnie, to znaczy, że odpowiada mu mój ogród. Na dzień dzisiejszy umocniłam się więc w przekonaniu, że mam sadzić krokusy i irysy cebulowe. Długo kwitnie jedyna moja kępka przebiśniegów. Liczę jeszcze na hiacynty, ale one za chwilę.

W ogrodzie bałagan, resztki ściętych traw walają się wszędzie. Pogoda uniemożliwiła cięcie hortensji i innych. Pomiędzy opadami przesadziłam jedynie kilka roślin. Dziś wzięłam się dopiero za przycinanie i porządki. Na zdjęciach wciąż widać bałagan :P .

Paprocie, które aktualnie najlepiej wyglądają:
języcznik Crispa

oraz moja faworyta - Dryopteris erythrosora

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, chester633, katja, Elżbieta, zanetatacz, wojtek, a.nia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/17 20:39 #153899

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Edytko, nie zazdroszczę Ci tego cięcia. Chociaż widok kwitnących traw jest przecudowny
Ja mam raczej mniejsze trawki, łatwiej je ogarnąć
Zazdroszczę kupna tylu drzewek
Po ostatniej bytności w Twoim wątku chodziałam po ogrodzie i zastanawiałam się, gdzie bym mogła wcisnąć jakieś. I na razie nie znalazłam miejsca
Może źle patrzę?
Może powinnaś przyjechać i mi pomóc? gwizdac

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/17 20:55 #153905

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22687
Edytko ja niby większą część rabat mam sprzątniętą ale część też jeszcze czeka na pogodą a tu na razie jak nie wiatry co chcą urwać głowę to deszcz.
Iryski śliczne u mnie dopiero zaczynają :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/17 21:43 #153919

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18037
Edytko bałaganu widać tylko trochę, jak to mam wiosnę :) za to bardzo dużo koloru i zielonych kiełków. Wiosna na całego zawitała.
Ciekawa jestem bardzo tej sieczkarni... :) taką starą z wielkim kołem macie?
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/17 22:16 #153927

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
a.nia napisał:
Ciekawa jestem bardzo tej sieczkarni... :) taką starą z wielkim kołem macie?
Dokładnie taką Aniu zwyc . Wiosna zbliża się wielkimi krokami i wszędzie widać nabrzmiewające pączki:

Danusiu, irysy kwitną już blisko 2 tygodnie. Może Ty masz inne, późniejsze think: ?

Gosiu, ja nawet lubię ciąć trawy :silly: . Zmiany widać natychmiast. Dłużej schodzi mi się z cięciem hortensji. Ja dzisiaj chodziłam po ogrodzie w poszukiwaniu miejsca na klony. Zamówiłam 'Aconitifolium' i planuję dołożyć do niego jeszcze ze dwa ;). Chyba zmniejszę ilość kęp rozplenicy think: .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/17 22:20 #153929

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Sieczkarnia to dobry pomysł, kiedyś myślałam o takiej bo jakos nie ufam rozdrabniaczom think: byc może spalinowe podołają miskantom, czekam na opinię Kondzia o swojej.
Nie masz bałaganu tylko proces czyszczenia rabat a, że o tej porze są pustawe to każde źdźbło rzuca się w oczy, no usprawiedliwiłam tym wpisem większość 2smiech

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/18 09:15 #153968

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Edytko! Ale pięknie kwitną Twoje krokusy i irysy! Pokazuj, pokazuj, bo ja nienasycona jestem, zwłaszcza, ze nadal nie pokazały się irysy. I pewnie się nie pokażą, bo cebule nie przyrosły podczas bardzo suchego lata!
Przy paprociach aż westchnęłam. Wczoraj rozgarnęłam u siebie spod igieł, naprawdę byłam wzruszona, że to wszystko przetrzymały.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/18 09:29 #153973

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Podpatrzyłam sobie w necie...Edytko te stare sieczkarnie dekoracyjne są same w sobie, nawet pracować nie muszą.. polewkamax
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/18 11:11 #153983

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Ja nie widzę żadnego bałaganu, tylko olbrzymiaste kępy cebulowych . Iryski masz prześliczne. U mnie nima , pewnie je coś zeżarło. :angry:
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/25 21:40 #154927

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewo - Sieriko, proces czyszczenia rabat nadal w toku ;). Nie ma jednak tragedii, do końca tygodnia powinnam się uporać.

Miłko - nie jestem pewna czy moje paprocie wszystkie przeżyły. Ale ja swoich nie osłoniłam :oops: . W każdym razie dokupiłam jeszcze jedną nerecznicę czerwonozawijkową. Lubie rośliny, które dobrze się sprawują :lol: .

Aniu, sieczkarnia nie została jeszcze uruchomiona, bo trzeba dorobić korbę. Ostatnio pracowała przy użyciu silnika, a my takowego nie posiadamy :P .

Ino, u mnie żyłkowane dają radę, ale żonkili coraz mniej gwizdac .

Wszyscy pokazują swoje wiosny, a u mnie dość skromnie. Trochę irysków, trochę krokusów i tyle.

Zapomniałam o ciemierniku. Miałam ich kilka, ale tylko jeden kwitnie. Niektóre chorowały w zeszłym roku z powodu grzyba, niektóre po postu znikają :dry: . Ten kwitnie:

No, jeszcze kwitnie klon czerwony Red Rocket:

Martwią mnie jednak guzy, które pojawiły się na konarach. Chętnie bym je wycięła, ale niestety są na pędzie głównym :dry: . Przeglądałam zdjęcia z zeszłego roku i wypatrzyłam, że to zgrubienie już było, ale trochę mniejsze. Jak myślicie, co to jest? Czy coś da się z tym zrobić?

Z ciekawostek , to pokażę jeszcze, jak startują już kupione w zeszłym roku do przedogródka róże zdziwko :

Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, chester633, nowababka, Elżbieta, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/25 22:02 #154933

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Klon kwitnie zjawiskowo! I nie narzekaj! Pokazywane zdjęcia to w większości manipulacja! 2smiech też mam trochę krokusków i takich tam, ale na zdjęciach sztuczny tłum robiłam :fotka

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/25 22:19 #154936

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Trochę krokusów... ale za to jakie śliczne zdziwko
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/25 22:20 #154937

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko, tak sobie będę powtarzać oglądając zdjęcia np. Very gwizdac - manipulacja;).

A teraz pokażę Wam moją wielka improwizację 2smiech . Wczoraj posadzonkowałyśmy z córcia sztobry hortensji (może w końcu ktoś zarazi się tą ogrodniczą pasją :kocham ). Rozpędziłyśmy się jednak i wyszło za dużo, żeby dało radę przykryć to inspektem. Poprosiłam M, żeby kupił dzisiaj w drodze z pracy, folię tunelową. Zastanawiałam się jednak, jak ją rozmieścić nad sadzonkami think: . Z pomocą przyszedł mi zagajnik leszczynowy. Giętkie gałęzie okazały się doskonałym materiałem. I tak powstał nasz (mój i córci) tunel sadzonkowy :lol: . Ponieważ zaczęło padać, szybko rozciągnęłyśmy folię i tylko przyrzuciłyśmy brzegi kostkami betonowymi :P .

Folia okazała się całkiem spora, więc zostało miejsce w tunelu na wysianie sałaty :P .
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2019/03/25 22:21 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, chester633, nowababka, Elżbieta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/25 22:25 #154939

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pomysłowi Dobromir polewkamax Improwizacja czy nie... najważniejsze , że działa. Sztobry to fachowo poucinane patyki? :P
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.209 s.