Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/25 22:27 #154940

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17339
a.nia napisał:
Sztobry to fachowo poucinane patyki? :P
Dokładnie tak :lol: .

Noce zimne, wiec mam nadzieję, że tunel ochroni rośliny przed przymrozkami.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2019/03/25 22:29 przez edyta.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): a.nia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/25 22:29 #154941

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16390
Pomyślałam dokładnie jak Ania :lol:
Potrzeba matką wynalazku.. wiadomo nie od dziś.
Masz prześliczne krokusy :)
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/26 08:36 #154968

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48282
Oj Vercia nasza tak nas podjudza, że hej! Jak patrze na jej łany, to kupuję oczyma duszy 20 kg cebulek! To czysta manipulacja!!!! 2smiech 2smiech 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/26 10:38 #154993

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Edytko, roboty odwaliłaś masę. Na kolory nie narzekaj, masz dużo więcej niż ja :lol: Rabatami też się bardzo nie przejmuj, bo masz gęste nasadzenia, więc nawet jak jakieś liście zostaną, to w sezonie będą zakryte i się rozłożą :)
Ostatnio zmieniany: 2019/03/26 10:42 przez Efkaraj.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/26 19:29 #155071

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22685
Edytko ślicznie zakwitły krokusy u mnie przez tę zimnicę wszystkie zamknięte na ciemierniki też czekam kiedy zakwitną :tup Klon cudnie kwitnie mam nadzije że to co widać to nic groźnego.Powim Ci że jak się wszystko ukorzeni to trochę tego będzie rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/27 07:24 #155142

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Edytko :buziak , twój klon ,,załapał'' jakieś choróbsko na 100% - pytanie jakie .....albo to jest choroba grzybowa lub szkodnik ,,drążyciel-dręczyciel'' który zadomowił się pod korą.... ja bym zdjął delikatnie nożykiem sadowniczym-może być sierpak gwizdac kawałek kory i zobaczył co się dzieje......jeżeli się mylę to ranę zasmarujesz maścią ogrodniczą i nic mu nie będzie - temu klonu :diabelek .
Moje typy to trociniarka czerwica lub werticilioza z grzybem V. dahliae, V. longisporum , V. albo-atrum ...... :placz

a może się mylę i wszystko jest ok. think:

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/27 07:52 #155143

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Na trociniarkę nie wygląda, wiem bo sama tę diablicę mam.
Ale żeby się dowiedzieć co w srodku trzeba odkryć kawałek.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/27 10:58 #155164

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pawełku, to chyba nie jest trociniarka. Sprawdziłam opis w necie i nie wygląda think: . Podejrzewam, że to jakiś grzyb. Pytanie tylko, czy da się coś z tym zrobić think: ? Wiem, że najlepiej byłoby wyciąć i spalić, ale to główny pień i właściwie będzie wtedy ścięte całe drzewo. Czy da się leczyć tego klona jakoś nieinwazyjnie?

Maju, tak na 99% to jakiś grzyb. Tylko czy klon ma szansę przeżyć. Pierwsze symptomy chorobowe były już w zeszłym roku, a pomimo tego rósł bezproblemowo. Poniżej zeszłoroczne zdjęcia. Widać na nich już wrzecionowate zgubienia, ale drzewo zachowuje się, jakby nigdy nic.edyta napisał:
A tutaj jesienne. Ani śladu zamierania pędów, czy usychania liści. Co prawda, choroba się rozwinęła i nie wiem, czy nadal klon zachowa tak dobrą kondycję :( .edyta napisał:
Danusiu, zimnica do dopiero była wczoraj. Takie widoki z okna miałam dzisiaj rano:

Efciu, liści nie z rabat nie zbieram zbyt dokładnie. Zgarniam tylko częściowo. Resztę zostawiam, niech użyźniają ziemię :P . W ramach dodania wiosennego akcentu (i poprawy humoru gwizdac ). Kupiłam sobie wczoraj wierzbę iwa 'Kilmarnock':

oraz clematis Constance:

a dzisiaj jeszcze wpadłam na lokalny ryneczek i nabyłam 4 karłowe kosówki kopane z gruntu. Pięknie rozkrzewione, za jedyne 16 zł/sztuka. Grzechem byłoby nie wziąć rotfl :

Jak tak dalej pójdzie, to nie wiem czy mój ogród pomieści moje perypetie zawodowe :diabelek . Wyobraź sobie, że byłam umówiona w pewnym miejscu, że zaczynam współpracę z nimi od kwietnia. Trzykrotnie rozmawiałam z kierowniczką i za każdym razem mówiła, że mogę przyjść do nich choćby następnego dnia, po czym na 2 tygodnie przed omówionym terminem pani przestała odbierać ode mnie telefon zdziwko . Cały tydzień próbowałam się skontaktować, ale reagowała na żadne próby nawiązania kontaktu z mojej strony. Wiem, że wczoraj była na miejscu, w pracy i przekazano jej moją prośbę o kontakt. Nie zadzwoniła gwizdac . Normalnie przedszkole krecigl .
No cóż, szukam dalej 2pisze .

Miłko, a ja oczami duszy widzę jak Vercia sadzi te 20 kg gwizdac . O przepraszam, mój kręgosłup mówi, że oczami ciała :diabelek .

Nelu, to prawda. Patrząc na dzisiejszą pogodę cieszę się, że zdążyłam zabezpieczyć roślinki przed powrotem zimy ;).
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2019/03/27 11:03 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, chester633, Elżbieta, zanetatacz, a.nia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/27 12:16 #155174

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Wierzbę Klimanrock miałam w ubiegłym roku, ale mi ją do cna gąsienice zjadały. Co się pojawił listeczek, to go wcięły. Wkurzyłam się, wykopałam i wsadziłam badyla w lesie. Niech sobie tam rośnie. Niby biedak, ale już do niego serca nie mam ;)

Pani kierowniczka jakaś dziecinna. Nawet jeśli jej się plany obsady personalnej zmieniły, to przecież można to powiedzieć jasno i uczciwie. Ludzie dziwni są krecigl
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/27 19:11 #155206

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22685
Edytko u mnie co prawda aż tyle śniegu rano nie było za to -5 ,zakupy widzę coraz większe ja jeszcze czekam na cebulki z Lilipolu i na przeceny na Floribundzie rotfl
Szefowa bardzo dziwna nie lubię takich niesłownych ludzi .
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/27 19:52 #155217

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
to chyba nie jest trociniarka. Sprawdziłam opis w necie i nie wygląda
Od jakiegoś czasu szykujemy się z Pollusią do założenia jej wątku, ale tak jakoś schodzi. Może kiedyś jak nabiorę sił zabiorę się za tę pięknisię :silly:
Fajne zakupy :bravo

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/28 07:19 #155298

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maju, mobilizuję do założenia wątku 2pisze . Zastanawiam się, czy nie mam przypadkiem jakiegoś takiego paskudztwa na katalpie think: .

Danusiu i Efciu, szczęśliwie ta pani nie została moją szefową :P . Mam poczucie, że naprawdę mam ogromną tolerancję na ludzkie przywary, ale takie sytuacje nie przestają mnie zadziwiać. Właściwie, to doświadczenia życiowe mówią mi, że dziwić się przecież nie powinnam, ale po prostu nie chcę uznać takich zachowań za normę. I tu mi sie przypomina sytuacja z życia, kiedy psycholog, dyrektor poradni psychologiczno - pedagogicznej stwierdziła: "rodzice nie są od wychowywania, to świat powinien wychowywać dzieci".
Kiedy wczoraj biegałam z moją wierzbą po ogrodzie, to stwierdziłam, że nie bardzo mi gdziekolwiek pasuje gwizdac . Ostatecznie coś tam dla niej znalazłam, ale nie jestem przekonana, czy to był najlepszy zakup rotfl .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/28 09:08 #155318

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
ja tak bedę musiałam pobiegać po ogrodzie z rodkiem 2smiech też nigdzie mi nie pasuje think:
Wierzba urocza. Mnie zawsze wzruszają te zwisające kotki wiosną.

I u nas wczoraj było minus 2st. A dziś rano prawie dziesięć. Nie wiadomo jak się ubrać. Na szczęście nie wytargałam kaktusów i oleandrów :)
Ostatnio zmieniany: 2019/03/28 09:08 przez takasobie.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/28 09:33 #155328

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
takasobie napisał:
ja tak bedę musiałam pobiegać po ogrodzie z rodkiem 2smiech też nigdzie mi nie pasuje think:
Miłko, ja wiem, gdzie będzie pasował - w moim ogrodzie :woohoo: .
Pozdrawiam,
Edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/28 09:46 #155330

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12989
Czytając o Twoim bieganiu z wierzbą po ogrodzie przypomniała mi się nasza wierzba - dwa razy przesadzana 2smiech Nigdzie nam nie pasowała, w końcu gdzieś pod płotem zmarniała :zielony I nie płaczę po niej, mimo, że to była płacząca 037 Zapotrzebowanie na kotki wiosenne zaspokaja jakaś siewka, która mimo przycinania i łamania się gałęzi ciągle jak Feniks z popiołów wink-3
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2019/03/28 09:47 przez nowababka.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/28 11:00 #155339

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
edyta napisał:
Maju, mobilizuję do założenia wątku 2pisze . Zastanawiam się, czy nie mam przypadkiem jakiegoś takiego paskudztwa na katalpie think: .
.
Edytko ku pamięci zostawię Ci jej portrecik :silly:

a takich dziurek szukaj na pniu

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/28 12:16 #155344

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14056
O, no sieczkarnia, przecież! To jest myśl! Przy tylu trawach w wiejskim musimy usprawnić system utylizacji badyli i to rozwiązanie wydaje się być idealne :)
Ze sztobrów mam kilka roślin, teraz próbujemy rozmnożyć w ten sposób bylicę boże drzewko, ale bez foliaka ;) Bez stałego nadzoru w wiejskim idziemy w ukorzenianie przez odkłady, bo bezpieczniej.
Powodzenia na gruncie pracowym!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/03/28 22:23 #155424

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marysiu, moja wierzba w końcu została posadzona. W fazie tych żółtych kotków jest urocza. Kosztowała jedyna 19,99, więc jeśli nie posiedzi długo, to i tak, wielkiej straty nie będzie ;).

Maju, obrzydlistwo :dry: .

Zuzanno , dziękuję. Szczęśliwie nie jestem bezrobotna, ale dojrzałam do zmian ;).

Chwaliłam się już w wątku zakupowym, ale jeszcze tutaj pokażę Wam moją poczuszkę z Sadzawki.
Kupiłam 2 x epimedium Lilafee, Nymphaea „Texas Dawn” oraz nerecznicę czerwonozawijkową bo była Nr 1 w zeszłym roku w moim ogrodzie (w tym zresztą te nadal jest ;)):

Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, inag1, zuzanna2418, chester633, beatrix+, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/04/02 22:30 #155998

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Ja też zamówiłam w sadzawce, ale nadal czekam.
Jeszcze raz spróbuję z trójlistami
Mnie tez przydałyby się witki do mojego warzywnika. Może ktoś znajomy ma w pobliżu wierzby

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/04/03 10:13 #156040

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja miałam wątek o trociniarce otworzyć :mur Przypomniałyście mi!!! Może dziś uda mi się to zrobić wieczorem. Wtedy poproszę Was o wpisy z doświadczeń!
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.