Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/09/11 10:28 #328137

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17294
Nelu, powiem Ci, że nawet się oparłam B) . Tak delikatnie, ale jednak rotfl .

Żanetko, dziękuje za miłe słowa :buziak . Szkoda, że nie dołączysz do nas na zlot :( . Może kiedyś w końcu się zdecydujesz?

Gosiu i Danusiu, my się spotkamy niebawem, więc pogadamy na miejscu rotfl .

Miłko, u mnie o tyle prościej, że my nie opalamy drewnem. Te klocki nabyła moja mama, więc poprosiliśmy ją o wymianę i zawieźliśmy jej większą ilość drewna ze ściętych wówczas starych jabłonek i śliw :) .

Zdjęć ogrodu dzisiaj wstawiać nie będę. Powiem tylko, że ktoś wysłuchał w końcu moich próśb i podlał wczoraj solidnie ogród :deszcz . Zaraz idę kopać dla Was liliowce :tup .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/09/11 12:51 #328144

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48210
U nas idzie drewno do kominka i do ogniska. Grzejemy gazem, ale ogień w domu daje taką niesamowitą atmosferę zimą. Całe życie marzyliśmy o kominku. W końcu jest. Drewno kupiliśmy kolejne, ale pieńki były za małe w średnicy, żeby coś na ławkę uszczknąć.
Dalie chętnie Ci jakieś przyślę wiosną, jak tylko będą pomponowe do podziału. Tylko proszę , przypomnij mi, bo ja zapiszę, ale mogę zapomnieć, gdzie zapisałam. think:

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/09/17 09:02 #328517

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4998
Edyta, zafascynował mnie ten płożący hibiskus. Googlam od wczoraj ale mój internet najwyraźniej go nie zna, jako bylinowego wyrzuca tylko te moscheutos think: . Mogłabyś dopytać koleżanki, co on za jeden? Albo przeskanować jakąś aplikacją typu obiektyw google?

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/05 22:01 #329632

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9982
No rozumiem, że tyrasz, ale jakieś zdjęcia z ogrodu mogłabyś od czasu do czasu wrzucić

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/05 23:11 #329641

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28909
edyta napisał:
Nelu, powiem Ci, że nawet się oparłam B) . Tak delikatnie, ale jednak rotfl .

Ale rozwiń temat. Czy wydawałaś przy tym jakieś dźwięki, czy bielizna pozostała w dobrym stanie itp. to jest jednak dość istotne :lol:

Gosiu, myślisz, ze przy oczku tak tyra...może z tym wężem za duża fantazja nas poniosła ? think:

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/06 13:01 #329669

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomaszu , w kwestii oczka, to jak wspomniała Gosia, robi się B) . Dzisiaj pada deszcz, więc zdjęcia zrobię jak się nieco przetrze. Wyszłam tylko z telefonem cyknąć kilka ujęć dziury :P .

Tak więc, po kolei :) . Najpierw zainspirowana pomysłami gości :buziak wytyczyłam linię:

We wtorek przyjechała koparka (przy okazji przetransportowała przywiezionie w poniedziałek kamienie):

I wykopała dziurę:

Prace toczą ustawicznie, głównie przy użyciu szpadla obsługiwanego przeze mnie gwizdac .
Został wyznaczony poziom (różnica między wschodnim, a zachodnim krańcem wynosi blisko 40 cm):

Ale to już wyrównałam, jak widać na zdjęciach. Od strony sadu stworzyłam długi nasyp, który ma okalać placyk przy oczku, pod gruszami:

Zastanawiam się jeszcze czy górkę od strony siatki połączyć z oczkiem, ale wtedy musiałabym pokryć cały stok membraną i obłożyć kamieniami think: . W tej chwili jest lekko oddzielona i można pomiędzy oczkiem a górką zostawić lekkie wgłębienie na spływającą z górki wodę think: . Skłaniam się jednak do połączenia tych części. Co o tym myślicie?
A może ktoś ma jeszcze inne refleksje patrząc na zdjęcia?

Z przodu (od strony domu), pomiędzy widocznymi kamieniami ma być rabata bylinowa. Gdyby ktoś pytam, po co mi ta mierzeja na środku, to mają tam wylądować kamienie zanurzone w wodzie.

Janko, muszę dopytać o tą bylinkę DorotęZ, bo od niej dostałam sadzonki.

Miłko, my też grzejemy gazem. Ponieważ także marzył mi sie zawsze kominek, powstał od razu w trakcie budowy domu. W praktyce, przez kilkanaście lat mieszkania w domu użyty był mniej niż 10 razy. Ostatecznie, 2 lata temu, w trakcie remontu salonu usunęliśmy go, odzyskując upragnioną przestrzeń wink-3 .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2024/10/06 13:40 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Siberia, Tomek Mr, th, Kalmia, piku, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, wojtek ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/06 13:31 #329671

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
edyta napisał:
Zastanawiam się jeszcze czy górkę od strony siatki połączyć z oczkiem, ale wtedy musiałabym pokryć cały stok membraną i obłożyć kamieniami think: . W tej chwili jest lekko oddzielona i można pomiędzy oczkiem a górką zostawić lekkie wgłębienie na spływającą z górki wodę think: . Skłaniam się jednak do połączenia tych części. Co o tym myślicie?
A może ktoś ma jeszcze inne refleksje patrząc na zdjęcia?

Edyto...rzadko to robię, ale muszę Cię pochwalić :przytulam . Naprawdę mi się podoba. Nie wiem tylko dlaczego musiałabyś pokryć cały stok membraną? Osobiście poszeżyłbym/zaokrąglił tą węższą część od ogrodu, co by nie wyszła z jednej strony kiszka. Ale być może zdjęcia trochę przekłamują. Nawet niekoniecznie głęboko, ale pod jakąś strefę bagienną ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/06 13:49 #329673

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5268
Zdjęcia jednak chyba przekłamują, bo oczko wyznaczone wężem było duuże, a to wykopane wydaje się znacznie mniejsze, ale to pewnie też z tego powodu, że powstały górki i to zmieniło perspektywę.
Masz jakąś wizję i po prostu ją realizuj, bo jak obserwuję, zawsze Ci to wychodzi :) .
Dobrze Tomek podpowiada, u Iwonki widziałam bagienko i bardzo ładnie ono wygląda.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2024/10/06 13:50 przez Elsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/06 13:57 #329674

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomku, nie do końca wiem, o której części mówisz think: .
Może łatwiej będzie, jak wstawię zdjęcia bardziej z góry:

Polazłam raz jeszcze, żeby zmierzyć i zrobiłam dodatkowe zdjęcia:
Elu, jak stanęłam przy wykopie to oczko wydało mi się jeszcze większe niż to, co było narysowane. Zdjęcia faktycznie nie oddają skali. Dla Ciebie wymiary :P :
z jednej strony:

I z drugiej:
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2024/10/06 14:23 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Siberia, th, Kalmia, piku, chester633, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, wojtek ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/06 14:29 #329676

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
Chyba nie ma co ruszać, bo różnica faktycznie niewielka ;)

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/06 18:03 #329705

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16354
Ale rozpaliłaś moją ciekawość Edyto..!

Znając Twoje tempo działania - pewnie już na wiosnę zobaczymy wodę w oczku i co tam dookoła wyrosło :lol:
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/06 18:15 #329706

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5268
Nelu, znając Edytę, wodę zobaczymy jeszcze jesienią :P .
Edytko, rzeczywiście - wymiary pokazują, że to będzie spore oczko.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/06 18:47 #329708

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25835
Miałam pytać o mieliznę ale już wiem :woohoo: . Ogólnie wygląda poważnie a tempo działań faktycznie sugeruje że wkrótce zobaczymy rybki :woohoo: . A za Tomkiem powtarzam że strefa bagienna będzie mile widziana zwłaszcza jak u Iwonki widziałam rosnące w bagienku cudności :kocham
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/06 20:29 #329726

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ale ja nie mam pojęcia jak założyć strefę bagienną :silly:. Może w przyszłym roku pomyślę rotfl. Dobrze mnie znasz Elu :diabelek. Przecież nie można ani dziury, ani górek zostawić w tym stanie na zimę, bo wszystko zacznie się zapadać, a górki zarosną chwastami rotfl.
Najgorzej, że M właśnie odnawia elewację, a ja potrzebuję, żeby mi wybetonował fundament pod kamienie think:. Boję się, że może przyhamować to moje zapędy :unsure:.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, Elsi, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/07 19:46 #329784

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22618
Edytka i to na mnie mówiłaś że nie umiem na tyłku usiadzieć a to po naszym wyjeżdzie od razu wszystko zrobine jesteś niesamowicie zdolna i pracowita dziewczynka wink-3 wink-3 :bravo :bravo
To że będzie cudnie to wiem bo masz dar projektowania :buziak :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/07 21:06 #329799

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48210
Fajnie, jak prace dają od razu widok przyszłego oczka. Maszracje, żeby nie odkładać i zakończyć kolejny etap. Tylko, że trzeba się zaprzeć. Ale masz tyle energii, że na pewno dacie radę! Powodzenia!

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/08 08:03 #329833

• Isia
  • Isia Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 543
Edytko jakie to cudowne, widziałam trawnik i drzewa, biegałam z kablem układając kształt i dobierając miejsce a teraz widzę jak to wszystko się zmienia hu_rra bardzo się cieszę i podziwiam. Będzie cudnie clap domyślam się, że chcecie zrobić jak najwięcej póki pogoda ale żebyście nie padli gdzieś po drodze. Trzymajcie się flower
W Isiowym Ogrodzie - Pozdrawiam ciepło Isia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/11 22:39 #330125

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23439
Kolejny fajny projekt u Ciebie Edytko hu_rra clap ,ale i kawał roboty....tylko młodość jest w stanie to ogarnąć :bravo :bravo :bravo ...też nie wątpiłam ,że woda jeszcze w tym sezonie będzie polewkamax
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/12 18:44 #330152

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
zanetatacz napisał:
....tylko młodość jest w stanie to ogarnąć :bravo :bravo :bravo ...

Przy okazji Żaneto i ja podziękuję bo niedawno również skończylem spore oczko :buziak :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2024/10/13 15:54 #330231

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomek Mr napisał:
Przy okazji Żaneto i ja podziękuję bo niedawno również skończylem spore oczko :buziak :lol:

Jak mówią - wiek to tylko liczba :diabelek .
U mnie Żanetko można uznać, że powstało oczko jubileuszowe - liczba bardzo okrągła rotfl .

Isiu u nas każdy zajmuje się swoją robotą: Mąż z synem odnawiają elewację domu, ja wciąż latam ze szpadlem wokół oczka, a jesienią, jak co roku, zajmują się klony :lol: :

Miłko, ja tak mam, że nie muszę się zapierać, bo męczy mnie niedokończona robota :silly: . Wczoraj M wylał na oczku fundament pod kamienie, więc może niebawem pojawi się membrana :tup .

Danusiu, no cóż, przecież to prawda o nas obu, że na tyłku usiedzieć nie dajemy rady rotfl . A dzisiaj zamówiłam szafę do domu, żeby odblokować miejsce w spiżarce. Mąż tylko skwitował: "cały czas musisz coś kombinować krecigl ".
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2024/10/13 15:56 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Tomek Mr, th, Kalmia, takasobie, chester633, Nowinka, nowababka, zanetatacz, Franusiowa ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.209 s.