Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rustykalny ogród Siberii ;-)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 00:36 #21782

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Chodzi o to, że daliom dajesz patyki i sznurki, a różom kute podpory? 2smiech

Ja bym tu dalii nie winiła ;-)

Czy może chodzi o termin kwitnienia?

U mnie pierwsza dalia zakwitła w kwietniu flower reszta w czerwcu zwyc

Nie muszą powtarzać kwitnienia, bo kwitną bez przerwy do mrozów :diabelek
A róże raz lub z długimi przerwami 037
Ostatnio zmieniany: 2016/08/24 00:37 przez Siberia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 08:26 #21806

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Żadna roślina po deszczu pięknie nie wygląda .Wyższość róż nad daliami nie wchodzi w grę ,bo obie wyglądają wtedy ,jak zmokłe kury .Ale dalie w ogrodzie muszą być .Mówię to ja ,wielka miłośniczka róż .Jesień bez dalii ,to jak palec bez pierścionka :zdrowko Cudne są dalie .Masz Siberko niektóre takie ,jak i ja .Czyli gust mamy podobny . :slonko

--=reklama=--

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 08:42 #21808

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Ale fajnie u Ciebie Siberko :diabelek To ja wybieram kosmosy :diabelek 2smiech 037
A tak bardziej poważnie to róża jest jak mercedes wśród aut i owczarek niemiecki wśród psów :P 2smiech
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 09:15 #21815

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
Jak podpędzasz, to zakwitną w kwietniu :diabelek , tylko wcześniej musisz wsadzić w doniczkę i pilnować, bo przymrozków się boi :diabelek
Ja prawie nie mam róż kwitnących raz ;) , a ponieważ mam ich w ogóle dużo, nie widzę żadnych przerw w kwitnieniu, ciągle są nowe kwiaty rotfl
A poza tym, jak już Ania zauważyła, mądrzejsi i bardziej doświadczeni od nas już dawno zawyrokowali, że róża jest królową kwiatów :silly: i basta 037
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 09:21 #21821

• mirdem
  • mirdem Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5841
W temacie wyższości dali nad różami zdecydowanie dale 037 037 .................. kwiaty przepiękne , praktycznie bez chorób , ja nie podpędzam , kwitna od czerwca , zkończa sezon z mrozami .............. a róże przycinanie , kopczykowanie , mszyce , rdzy i inne plagi egipskie , nie dziękuję ;) ;)

....................chociaż o ile pamiętam Siberia kilka róż popełniła , są nawet na to dowody na zdjęciach ze zlotu polewkamax polewkamax polewkamax
Pozdrawiam wiosennie przez cały rok - Mirka - :P
Ostatnio zmieniany: 2016/08/24 09:43 przez mirdem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 09:42 #21832

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dalie mogą być damami dworu u królowej :diabelek I aż damami polewkamax
I nie ma nudy : niskie, wysokie, pnące, wąskie, szerokie - bajka :heart
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 10:05 #21839

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Nooo, dysputa zajadła... Mam róże, nie mam dalii. Bo te drugie trzeba wykopywać, przechowywać, wciąż kopanie w twardej glinie. Róże obrabiam w rękawiczkach skórkowych, bo kłują i drapią. Każda z nich ma swoje minusy.
Podyskutujcie jeszcze trochę, bo mi się zaczyna azymut zmieniać :lol:

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 10:47 #21851

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Efko, hościarze najczęściej są daliarzami teacher Nawet Pollicja Hostowa ma już chyba dwie 2smiech

Dobra Nutko, ciekawe, że obie, niezależnie, napisałyśmy dziś o kosmosach :woohoo:

Mercedesów nie używam, nie złożyło się, więc niestety się nie wypowiem rotfl natomiast o psach rasowych, produkcji psów, itd. staram się mówić jak najrzadziej, bo to nerwowy dla mnie temat. Obserwuję ich losy w schronisku.
Preferuję kundle :kocham

Mireczko, róże mam od zawsze, dlatego wiem co mówię 2smiech Kwiaty, owszem, kuszą :diabelek ale cała reszta :silly: :blink: :dry: :unsure:

Może one i królowe 037 ale takie w dawnym stylu: niedomyte i zarażone 2smiech

Wolę hoże, meksykańskie "dziewczyny" zwyc

Markito, a owszem, podpędzam :-) Dalie dają mi taką możliwość praktycznie nieograniczonego wydłużania sezonu. Zdarza nam się sadzić je do donic nawet w styczniu, prawda, Gabrielu? :buziak
Z różami chyba tak się nie da? ;)

Nowinko, teraz to już muszę wygrzebać swój pierścionek z kieszonki w torebce :diabelek Srebrny z zielonym bursztynem :buziak
Dalie masz cudne :woohoo: Od pana Lipienia?
Zrobisz im portrety czy były i przegapiłam? think:

Niestety, muszę spadać do ogrodu, a tak fajnie się na forum buszowało :diabelek
Pogoda marna, rodzina nad morzem, a ja do chwastów i mopa, bo od piątku doroczny zjazd paczki ze studiów. Naście osób (nigdy do końca nie wiadomo kto, z kim i czym do jedzenia i picia przyjedzie) polewkamax

Zostawiam moją piękną... Dark coś tam... :diabelek

i ciotkę jakąś tam... :lol:

Biorę tradycyjny papierowy notes do ogrodu i piszę co jeszcze pamiętam teacher póki pamiętam :silly:

Bywajcie zdrowe i zdrowi :witaj

PS. Dobrze, że przeczytałam post po wysłaniu, bo zapomniałabym o notesie!!!!!!!!!!!! :omg A tak od razu po niego idę!!!!!!!!! 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2016/08/24 10:50 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edulkot, VERA, dobra nuta, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 11:22 #21855

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
Siberko, podczytuję Twój wątek... chyba się jeszcze nie wpisywałam, tutaj? vishenka
Napisałaś:
Gdybym mogła robić w moim ogrodzie co chcę polewkamax zrobiłabym na trawniku konstrukcję na kształt ażurowej altany. Jej ściany stanowiłyby liście winorośli.
i mi się przypomniało teacher kilka... hmmm, może nawet kilkanaście lat temu widziałam taki winogronowy daszek, nad wjazdem do garażu w Chorwacji, zwisały soczyste, słodkie grona... I wokół rój os :diabelek
Jesienią nie posiedziałabyś w takiej altance gwizdac
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2016/08/24 11:24 przez nowababka.

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 11:24 #21856

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Siberio, też się o psiskach jak najmniej wypowiadam a już o rozmnażaniu i hodowli to wolę zamilknąć na wieki. Myślę, że wiesz jakie są u mnie psy i co przeszły a kundelki najbardziej kocham ze wszystkich :heart o ile mogę moją miłość do piesków podzielić. *** To takie tylko porównanie nie mające nic wspólnego ze mną osobiście, które gdzieś i kiedyś przeczytałam odnośnie rankingu kwiatów i psów.*** Na 5 moich psin, jeden kupiony, ta owczarka długowłosa - jej papier ma dla mnie zerowe znaczenie, liczy się fakt, że jej właściciele stworzyli ją do produkcji następnych stworzeń. Mieli hodowlę i ją do tego przeznaczyli. My ją po prostu wykupiliśmy i uniknęła losu jaki miała mieć ( miała 7 m-cy jak ją wzięliśmy ). Nie chcę nikogo urazić, ale myślę , że miłość i hodowla to dwie inne pary butów i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej :) Nierealne!
pozdrawiam - ania
mój wątek

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/24 15:07 #21876

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
nowababka napisał:
Siberko, podczytuję Twój wątek... chyba się jeszcze nie wpisywałam, tutaj? vishenka
Napisałaś:
Gdybym mogła robić w moim ogrodzie co chcę polewkamax zrobiłabym na trawniku konstrukcję na kształt ażurowej altany. Jej ściany stanowiłyby liście winorośli.
i mi się przypomniało teacher kilka... hmmm, może nawet kilkanaście lat temu widziałam taki winogronowy daszek, nad wjazdem do garażu w Chorwacji, zwisały soczyste, słodkie grona... I wokół rój os :diabelek
Jesienią nie posiedziałabyś w takiej altance gwizdac
A, tutaj się nie zgodzę. Mam winogronową ścianę na tarasie. Nigdy os nie było, nawet szerszeni, choć ogólnie okolica szerszeniolubna :)))
A taki parking winoroślowy pamiętam z Włoch :)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/26 08:55 #22151

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48232
Nieźle się ubawiłam czytając Waszą dysputę o wyższości! 2smiech Ja też chętnie bronię królowych późnego lata i hymny głoszę na ich cześć! Ale również uwielbiam róże za ... czerwcowe umilenie oczekiwania na dalie i złagodzenie tęsknoty za nimi! :kocham

Siberko! Mam nadzieję, że mój Emmaus dobrze się ma! A jak sadzoneczka Rebeki?

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/26 11:02 #22160

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
W dużym rozbawieniem czytam Waszą Wymianę zdań o wyższości róż nad daliami.. lub odwrotnie..i tak sobie myślę, że spomiędzy tych dwóch....wybieram rodki i hortensje :woohoo:

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/26 11:19 #22164

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Witaj Iwonko :buziak ....przebrnąłem przez twój piękny daliowo-hostowo ogród.... B) wink-3 dyskusja dot.róż i dalii jak najbardziej na miejscu....chyba o to chodzi by każdy miał możliwość zabrania glosu w dyskusji.... :na_ucho , to i ja swoje 5groszy dodam...miałem dalie w nadbużańskim ogrodzie......dużo ich było..... krecigl .....i te jesienne wykopki, plus taczkowanie karp w tę iz powrotem do piwnicy sąsiada....o nie.....a róże jak pisała Marta ,,prawie'' bezobsługowe...... 037 2smiech :oops: :diabelek think:

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/27 22:09 #22329

• dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Otrzymane podziękowania: 1446
Co to za hosta na ostatnim zdjęciu ?
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/31 15:30 #22814

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Ja też miałam kilka dalii, ale niestety nie mam gdzie przechowywać,
W zimnym garażu wymarzały, a gorącej piwnicy wysuszały
Ale wiosną skusiłam się na jedną, białą z niewielkimi kwiatkami, bo chyba te wolę niż te wielkie
Zobaczymy czy wiosną będę się nią cieszyła
A róże wiadomo ... :kocham

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/08/31 20:13 #22831

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Każdy kwiat ma swoje 5 minut w życiu ogrodowym i powinniśmy sadzić wszystkie kwiaty, no ale wiadomo jednym serce mocniej bije do dalii :heart innym do róż :heart Róż mam od groma, a dalie kiedyś nawet wysiewałam i przechowywałam starannie w piwniczce, ale to było kiedyś, teraz mam niedobitki i chyba na coś nowego nie mam ochoty 037 będę je podziwiała u innych 2smiech
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/09/02 07:56 #23073

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Oj Sibi to ja się jeszcze wpisze,dalie to najpiękniejsze kwiaty ogrodu,a każdy robi to co lubi uwielbiam wykopywać karpy,chodzić koło nich wiązać palikować,czy dalie po deszczu wyglądają jak zmokłe kury ;) myślę że zależy to od gatunku nawet stwierdzę że z kroplami deszczu wyglądają bosko.

A to dowód recourse
Za tę wiadomość podziękował(a): affa, VERA

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/09/14 21:26 #24631

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
I, jak to w życiu często bywa, wszyscy mają rację clap

Dorciu7, nie wiem, o którą hostę pytasz :( Zacytuj fotkę lub podaj numer strony :-)

Witajcie po dłuższej przerwie :buziak

Lekko znudzona już swoim podwórkiem, zmobilizowana przez aktyw ZZ wink-3 odwiedziłam w miniony weekend ogrody Romy zdziwko i Andrzejka zdziwko którzy mieszkają bardzo blisko siebie, choć po dwóch brzegach Wisły... :woohoo:
Wiecie, że dla ogrodnika to nie lada gratka :kocham Tym bardziej, kiedy spotka się w tych ogrodach spora grupka zielono zakręconych ludków 2smiech

Zdjęcia z wyjazdu są w wątkach:
zielonozakreceni.pl/index.php/forum/spotania-zielono-zakreconych/2558-zaproszenie-do-spotkania-na-jaskowej-polanie-9-11-ix-2016r?start=20#24106
zielonozakreceni.pl/index.php/forum/nasze-ogrody/10-witam-na-jaskowej-polanie?start=180#24614

Po powrocie... do swego ogrodu pojechałam z rozładowanym aparatem :silly: więc fotek aktualnych jak na lekarstwo... ale zasadniczo jest bez zmian rotfl
Zaczynam wyrywać gigantyczne pomidory samosiejki, bo zarosły hosty i rododendrony 2smiech Częściowo usuwam też trawę włośnicę, bo na niej stołówka, a pod nią, na hostach, ptasia toaleta krecigl Na szczęście hostom to jakby nie szkodzi :woohoo: Zrobiłam im sztuczny deszcz i może za kilka dni... poprawię kąpiel przed sesją fotograficzną :grabie

Ostatnio zmieniany: 2016/09/14 21:33 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, takasobie, Krzysia, affa, VERA, inag1, zanetatacz, Danuta

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/09/14 21:31 #24634

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
Jak to jest, że Twoje maruny są tak różne? Masz kilka odmian? Bo moje od Ciebie wszystkie są takie jak na pierwszym zdjęciu ze złotą hostą. Są oczywiście piękne i bardzo je lubię, ale chciałabym też taką jak na trzeciej fotce ;)
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.182 s.