Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rustykalny ogród Siberii ;-)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/04 13:15 #33812

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Dziękuję Ci kooleżanko za wsparcie moralne 037

Ładny jest, ale krótko, prawie jak tulipany :diabelek
Temat został zablokowany.

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/04 15:18 #33838

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48242
Jak mają mokro to do października stoją. Niestety lato było suche i moje we wrześniu już wszystkie leżały.
Ale zobacz, jak wyglądają w maju:

Ostatnio zmieniany: 2016/11/04 15:19 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): danutal, Krzysia

--=reklama=--

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/04 15:40 #33839

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiem, że ładny, mam go (miałam?) w 3 miejscach B)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/04 15:43 #33840

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Siberia napisał:
Ja jestem trochę nieobliczalna, ale dalie bardziej :diabelek Jedna zgniła w gruncie, a druga jest zdrowa po kilku dniach przymrozków spędzonych na pryzmie odpadów...

bo jej ciepło było na pryzmie od dołu zwyc

Siberia napisał:
Ostatnie pamiątkowe zdjęcie hosty 'Frances Williams' z pióropusznikiem... Tzn. mam taką nadzieję 2smiech Hosta została, a paproć... okaże się wink-3

Tez twierdzę, że one są niezniszczalne. Jak Obcy, ósmy pasażer Nostromo 2smiech

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/05 19:35 #34024

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Efko, na takiej małej rabatce, ograniczonej z jednej strony fundamentem, mój pióropusznik nie poszaleje :patel
Dotąd go tylko ograniczałam, ale teraz wyleci, bo posadziłam tam inne paprocie, 2 długoszki wink-3
Oby przeżyły pierwszą zimę...

Pryzma była mała i oślizła, więc za ciepło dalii na niej nie było :lol: To chyba po prostu kolejne uzasadnienia nazwy dalii, zmienna :diabelek

Dziś przesadziłam sosnę, bo rosły sobie od 3 lat 2 w jednym dołku :silly: i jeżynę, bo wegetowała w miejscu tymczasowym.

W dużym kompostowniku zawartość osiadła, wiec wrzuciłam na niego zawartość małego, składaną przez lato.

Wyściółkowałam kompostem młode drzewa, w czasie pielenia okolicy pnia derenia zmęczona prawie usiadłam na rododendronku i wyłamałam mu kilka pączków :grabie

Jezdem zgonana :bezsil

Ostatnio zmieniany: 2016/11/05 19:36 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, inag1, annawu, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/07 08:55 #34315

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Robotna z Ciebie kobieta ,no no .Ja już osiadłam na mieliźnie i patrzę jak liście spadają .Dosyć szybko ,kurcze :patel
Ale jeszcze w tym tygodniu będę wsadzać dwie piwonie .Trochę się martwię ,że śnieg mnie zastanie ,bo coś mówią ,że się zbiera .
Jeśli chodzi o paprocie ,to ja się wcale nie znam .Dla mnie wszystko ,co rośnie w cieniu i ma ząbkowane liście to właśnie jest paprocia :zdrowko Ale bez wątpienia cudne wszystkie .A u mnie znów kropi i jak tu myśleć o jakiejś pracy na powietrzu think:

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/07 09:41 #34319

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nowinko, i dwa epimedia polewkamax

Tamte Twoje zostały u Romci, chyba think:
Już wczoraj spróbowałam wbić małą łopatkę w kępkę żółtego epimediumka, ale roślinka stawiła zdecydowany opór :woohoo: ręka omsknęła mi się po oślizłym, zaglinionym narzędziu i poległam :diabelek

Porzuciłam mokry szary ogród i uciekłam do miasta krecigl

Dziś będę twarda i lepiej uzbrojona :patel

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, danutal, VERA, chester633, Dagusia, annawu, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/08 09:30 #34476

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Informuję za panem z programu ogrodniczego, że sosny przesadzamy tylko wiosną. Wszystkie pozostałe krzaczory jesienią. Może Twoje sosenki nie oglądały tego programu i będą ładnie rosnąć. ;)
Podziwiam z jakim zapałem działasz w ogrodzie, nawet o zmroku. BRAWO TY ! :kocham Ja jestem na etapie mi się nie chce i żadna siła nie wyciągnie mnie do ogrodu. Po 20-tym ma być dużo cieplej , to wtedy będę działać. :)
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/08 17:21 #34530

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • "Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze, niż przeciwko niej"
  • Otrzymane podziękowania: 140
Witaj Siberko! Dlaczego napisałaś, że onoklea wrażliwa jest wszędobylska, tak się rozłazi?
Języcznik był u mnie dość krótko, on chyba woli zasadową glebę? szkoda, bo jest ciekawy.

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/09 14:04 #34682

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Izo, onoklea rozłazi się po ogrodzie podobnie jak pióropusznik, ale chyba wędruje płycej, bo łatwiej wypruwa się jej kłącza.
Języcznik chyba rzeczywiście woli podłoża wapienne, ale dobrze adaptuje się do innych, byle nie suchych i słonecznych, warunków.

Inko, obejrzałam ten sam program dzień czy dwa po przesadzeniu sosenki :silly:
Przypuszczam, ze jej losy są przesądzone, bo nie dość, że pora zła, to jeszcze, jak na złość, cała ziemia osypała się z jej korzeni :blink:
U mnie każda roślina jest przenoszona z dużą bryłą ziemi, bo glina oblepia wykopywane korzenie na amen :lol:
A tam, gdzie rosła grupa młodych sosen, nasypałam kiedyś żwiru i różnych cudów i to wszystko teraz odpadło jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki :silly:
Jedyna nadzieja, że zmobilizuje sosnę do życia przesadzenie w dużo lepsza glebę :lol:
W razie awarii, mam jeszcze kilka drzewek w zapasie B)

U mnie biała zima, więc od ogrodu mam wolne i sumienie czyste :-)

Ostatnio zmieniany: 2016/11/09 14:05 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, danutal, Krzysia, inag1, chester633, Dagusia, annawu, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/09 14:17 #34686

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Siberko, skoro od ogrodu odpoczynek to maszynę do szycia wyciągaj :P Wczoraj naoglądałam się różnistych materiałów i postanowiłam po remonciku coś uszyć. Chodzi mi po głowie pościel, bo łatwa 2smiech
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/10 08:36 #34761

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pościel :woohoo: Ja zgromadziłam materiały na rękawice kuchenne 037

Jaki świat znów piękny! :kocham Cała szarość i błoto przykryte... Nic to, że zimowe opony i łopata do śniegu na wsi :lol:
Za to nie musiałam rano skrobać samochodu, a po południu zafunduję sobie spacerek do domu :diabelek

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/11 23:51 #35083

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Tak, świat wygląda o wiele ładniej w tej białej sukience
Melduję, że dalię zdołałam w zeszłą niedzielę wykopać. na razie jeszcze się suszy, ale na moich piskach to żaden deszcz jej nie zniszczy. Teraz to tylko się modlić, żeby zimę przetrwała

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/12 10:23 #35097

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5027
Moje dalie tez już w piwnicy , ale w otwartych workach. W innym przypadku by wyschły.Jakie zdolne i pracowite dziewczyny ! Maszyny wyciągają !Pełna abstrakcja !Piękny Twój FW.
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/12 10:29 #35099

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
Ja rozumiem, że niektórym może się ta biel podobać, ale żeby już... do zimy jeszcze ponad miesiąc...
Zdecydowanie wolę jak zamieszczasz takie obrazki jak powyżej :)

Sosny w ogóle trudno się przyjmują. My przesadzaliśmy wiosną i przyjęła się zaledwie połowa.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/12 10:58 #35105

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
inag1 napisał:
...Po 20-tym ma być dużo cieplej , to wtedy będę działać. :)
Ino, ale którego miesiąca, bo u mnie tak szaro i buro, że tez jakis tumiwisizm mnie zaczyna ogarniać?
Siberio, te niebieskie za bodziszkiem, na ostatnim zdjęciu, to len?

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/12 18:01 #35153

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Len, len, Efko... Już go tam nie ma :placz bo zasypywał niebieskim deszczem płatków hosty... Wyglądało to przepięknie, ale do czasu.
Płatki przyklejały się do ich liści, zbijały się, a potem powodowały ich podgniwanie... :(

Aguś, tak sobie przypominam wszystkie moje przesadzane sosny :silly: i myślę, że nie przyjęła się tylko ta pierwsza, 7 lat temu sadzona.

Reszta ma się świetnie... ale też i wszystkie (poza tamtą pierwszą i ostatnią) miały bryłę korzeniową solidnie otuloną glebą think:

Ewof, co do abstrakcji całkowicie się z Tobą zgadzam gwizdac Maszyna musi jeszcze poczekać, gdyż na horyzoncie pojawiły się inne czasochłonne sprawy... krecigl
A relaksuję się, czytając literaturę ogrodniczą... :lol:

Margosiu, piaskową dalie można już włożyć do donicy i przysypać suchym piaskiem :lol: żeby za bardzo nie wyschła.

Wygląda na to, że pobiję kolejny rekord daliowy 2smiech bo u mnie jedna wciąż zielona, cudownie żywa, a rośnie w donicy, żeby zbudować solidne bulwy przed zimą zarowk
Była ukorzeniana z sadzonki zielnej dość późno, więc wolę na nią jeszcze troszkę pochuchać, żeby mi się nie zmarnowała gwizdac

Foto-staroć z 2014 r

Ostatnio zmieniany: 2016/11/12 18:03 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, danutal, VERA, chester633, annawu, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/12 21:23 #35208

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25402
Iwonko buszując w Twoim pięknym ogrodzie i podczytując wpisy, przypomniałam sobie o moich paprociach. Nie jest to jakaś powalająca kolekcja, ledwie kilkadziesiąt sztuk, ale.......No właśnie to ale. Wiosną muszę je przenieść do nowego ogrodu, a odpowiedniego stanowiska u mnie niet.
A już prawie się cieszyłam, że ogarnęłam swoje rośliny. Zupełnie zapomniałam o paprotach :mur a przecież bardzo je lubię. Skleroza jak nic polewkamax

Dalie urocze, mam tylko nadzieję że ominie mnie ten wirus krecigl ................................ przynajmnie na razie :diabelek

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/12 22:27 #35219

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Verko, za dużo roślin mamy w głowie, więc czasem coś umyka uwadze wink-3

Ale jak to, lato bez dalii? :unsure: :blink: :( krecigl To być nie może... :ohmy: To zbrodnia na lecie :mlotek

Ostatnio zmieniany: 2016/11/12 22:28 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Gabriel, danutal, Efkaraj, VERA, Gosia1704, Elżbieta, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/11/12 22:53 #35228

• trzynastka
  • trzynastka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 791
Ale cudowne strzępiaste dalie :) jak podziwiam je w ogrodach to żal ściska serducho że nie mam na nie miejsca ..jak i na różyczki :(
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.185 s.