Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/21 23:06 #36404

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Ewciu, to może napisz jak postępujesz z rh
Wiesz, że ja je uwielbiam, ale nie mam do nich ręki
Wszystkie prawie padaja
Tylko rabat przed domem sobie radzi
Co mam zrobić, żeby zakupione wiosną 2017 tak pięknie kwitły jak u Ciebie?
Temat został zablokowany.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/22 19:55 #36497

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Gosiu do prawidłowego rozwoju rh potrzebne jest przede wszystkim kwaśne podłoże .Nie wolno go przesuszać ,bo to jedna z głównych powodów niepowodzeń w uprawie .Czyli najpierw spory dołek ,a do niego worek ziemi albo i dwa też nie zaszkodzą ,a potem to już tylko pilnować wilgoci .Nawet nawozy nie są takie najważniejsze .Lepiej nie przekarmiać ,jak trochę zgłodnieją to też nic im nie będzie .Z resztą po liściach świetnie widać ,co im trzeba .Ja tak je właśnie traktuję od lat ,a one rosną i kwitną .Nie ma co się spinać ,bo one wiele nie potrzebują ,no ale podstawy muszą mieć ,zwłaszcza kwaśną ziemię .Przypilnuj Gosiaczku tego ,a będą Ci rosły jak głupie :na_ucho
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/22 20:09 #36499

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
I znów nic nie podpisane :patel

To pisałam ja, marudnica jedna :diabelek i obiecuję, że będę Cię dręczyć 037

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/22 23:08 #36512

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Śliczne masz Ewcia te rododendrony, pooglądam se u Ciebie :P .
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/23 16:29 #36580

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16788
Ja dręczyć nie chcę... ;) ale o podpisy to ostatniej porcji majowego szaleństwa grzecznie poroszę... :) to pozwala mi się nimi w pełni delektować :P

Czy ciemnopurpurowe cudo z białymi pylnikami to 'Marie Fortie', bo tak mi kołacze w głowie myśl... zapewne z poprzedniego życia forumowego... gwizdac że ją posiadasz?

Tymczasem melduję, że azalki 'Mayaro' i 'Kranenfee' znalazły już swoją przystań w bazie... :) a gdzie je kupowalaś, bo to w sumie nówki, od niedawna na rynku... jestem pod urokiem ich falbaneczek... :kocham o 'Veling' wciąż szukam info, ale widzę, że cięzko będzie... znaczy też chyba jakaś nówka... najwyżej poczeka jeszcze na swoją metryczkę
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/23 17:08 #36585

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marto Ty mnie chcesz zamordować krecigl Ale już Ci pisze ,bo jeszcze sobie patelnię odbijesz polewkamax
1 Cannon's Double
2 Mary Ann
3 nn -mam jej nazwę ,ale jest szalenie długa i dziwna .Jak znajdę to wpiszę
4 nn też mi uciekło
5 Satomi
6 Schenneperle
7 Arista
8 Marie Fortie
9 Glowing Embers
10 Persil
11 Juanita

Gosiu oglądaj se do oporu :jupi

Moniczko ostatnie większe zakupy azaliowe robiłam u Bielickiego i u Pudełków .Znajdziesz tam wszystkie moje azalie .Nawet te nowsze .Z nowszych mam jeszcze Ming i Aristę .Pachną niesamowicie .Przeglądnij ofertę a nagle zapragniesz wszystkie .Marie Fortie ,kupiłam w ogrodniczym całkiem przypadkiem .Była tylko jedna ,tak jakby na mnie czekała .No więc nie mogłam nie kupić .
Czy masz gdzieś swój ogród ? czy ja ,ślepawa jestem ? mogę być wink-3
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/23 17:52 #36597

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dla odmiany iryskowo gwizdac

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, Efkaraj, Krzysia, VERA, inag1, bejka1970, nowababka, zanetatacz, Franusiowa

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/23 18:36 #36616

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
Ewcia, no skąd ;), uwielbiam Cię za te wszystkie cudowności, które pokazujesz :przytulam . Tylko nie mogę zrozumieć dlaczego nie podpisujesz zdjęć w trakcie wstawiania, skoro znasz odmiany, bo na prośbę wstawiasz całą listę :P . Mało kto na forum ma takie kolekcje i w dodatku orientuje się w swoim stanie posiadania, jesteś skarbem dla forum :przytulam . Dlatego ja Cię tak dręczę dla naszego dobra wspólnego, forumowego rotfl

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/23 18:44 #36619

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Ewa, trafnie nazwałaś zdjęcia pięknotek szaleństwem , dodaj tylko cudnym :) a Twoje porady to dla nas skarbnica wiedzy. recourse
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/23 21:12 #36681

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Od irysów to mnie nie odpędzisz. :P
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/24 09:08 #36727

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuś ,to tak jak się ma sklerozę .Czasem mi się już mylą te wszystkie moje okazy ,a nie chcę głupot wypisywać .Wiesz jak to jest ,trzeba trochę pomyśleć ,a to już bolesne wink-3 A na fotce łatwo o pomyłkę .Wczoraj podpisując fotki musiałam wieczorem bryknąć na ogród i sprawdzić jedną azalię ,bo to nówka i zapomniałam nazwy .Poszłam z latarką ,bo ciemno już było .Szkoda ,że nie mogłaś zobaczyć miny mojego małża .Bezcenne 2smiech

Inuś ,ja podejrzewam ,że od każdej z nas można usłyszeć podobne rady w różnych dziedzinach .Po latach grasowania w ogrodzie ,to każdy nabywa wiedzy ,zwłaszcza o roślinach ,które lubi .I każdy wie coś ,co przyda się innej osobie .Od Ciebie też można się wiele dowiedzieć ,albo od niżej wpisanej Gosi ,która wie wszystko o piwoniach :na_ucho

Gosiu ,a ja akurat irysków ,to mam mało .W tym roku trochę nadrobiłam .Sadziłam w każdą wolną dziurkę .Mam nadzieję ,że chociaż kilka mi zakwitnie .Sadzonki malutkie nie takie jak od forumowych koleżanek .Wiele się nie spodziewam ,ale nadzieja jest .Boję się tylko ,że to kolejna z moich chorób ,irysówka :mniam
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1, Gosia1704, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/24 09:52 #36745

• Mila
  • Mila Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko.Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie.
  • Otrzymane podziękowania: 41
Nowinka rzeczywiście masz przepiękne rh, ale się zachwyciłam.
Margo, Ja oprócz tego co Nowinka napisała dodaję igiełki z sosny do dołka- miałam ich mnóstwo. Wydaje mi sie, ze ważne też jest ,żeby rh rosły na rabacie, przysypanej korą,a nie w trawniku, żeby trawa nie zabierała niepotrzebnie wody. Co do kwiatów to ja jescze po przekwitnięciu obrywam te kwiatostany.
Ostatnio zmieniany: 2016/11/24 09:54 przez Mila.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/24 10:17 #36752

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Ewuniu, irysówka też fajna choroba :lol: , zapadłabym na nią już dawno ale one glinę nie bardzo lubią. Posadziłam troszkę w ulepszonym podłożu może mnie zachwycą wiosną :lol:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/24 18:03 #36820

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Hmmmmm, irysy nie lubią gliny mówicie??? No to zobaczę wiosną wink-3

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/24 23:25 #36891

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ale przywaliłaś :patel z tymi peoniami Ewa :oops: . Ja to nawet swoich wszystkich nie umiem rozpoznać rotfl . Tylko ja to jestem panikara. Jak coś z nimi było nie tak, to ja zaraz think: :kawa think: 2pisze think: . No z każdego głupstwa to doktorat potrafię zrobić :mlotek .
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/11/24 23:27 przez Gosia1704.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/25 08:32 #36902

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Milu ja z kolei mam wiele igieł z daglezji ,która rośnie przed domem .Jest to 60 letnie wielkie drzewo .Wszystko ,co wygrabię to rozrzucam na rabacie z różanecznikami .Dzięki temu już nie muszę uzupełniać korą .Wiem również ,że drobniutką starszą korę dobrze jest dodawać do sadzenia rodków i azalek ,gdyż ma właściwości których nie lubi fytoftoroza.Należy mieszać z podłożem w które sadzimy .Takich porad ,to jest jeszcze wiele i są bardzo pomocne ,zwłaszcza amatorom .Ja na początku drogi też zamordowałam kilka rh :czarownica

Wiesiu u mnie ziemia piaszczysta .Irysy jakoś rosną .Najważniejsze ,że się suszy nie boją ,bo u nas to ostatni nagminne Tegoroczne jesienne deszcze ,też w zasadzie dużo moczą ,ale niewiele podlewają .Tylko podobno taka pogoda na irysy źle wpływa bo od niej chorują .Ano zobaczy się,co z tego mojego sadzenia będzie .Irysy są piękne ,a ich kwiaty są niezwykle zaczarowane i egzotyczne i do tego pachną :kocham

Ewciu ,też sadziłaś irysy ? No to będziemy czekać obie .Ja mam około 40 nowych clap

Gosiu ,tak po prawdzie to ja jestem taka sama .Zawsze drążę temat i nigdy nie kończę zanim wszystkiego się nie dowiem Oczywiście pod warunkiem ,że mnie coś naprawdę zainteresuje.A jeszcze nie dość ,że panikara ,to jeszcze płaczka i wyjec . Byle co mnie wzrusza i wszystkich mi żal . A wyobraźnia zmusza mnie do rozpaczy nad sprawami ,które nawet jeszcze się nie wydarzyły .
No i co zrobić :nie_wiem Każdy ma swojego mola ,co go gryzie think:
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, VERA, Gosia1704, zanetatacz, Mila

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/25 13:41 #36925

• zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2282
:witaj Ewciu, takie antydepresyjne zdjęcia są teraz pożądane, przynajmniej dla mnie, bo nie mogę się pozbierać na tym jesienno-zimowym przełomie krecigl
Jak zawsze pięknie i kolorowo u Ciebie, miłego dnia Ewciu :witaj

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/26 09:37 #37045

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Cześć Iwonko :witaj a u mnie dziś antydepresyjne słonko od rana .Akurat mam w planie okręcanie roślin .Nie mam dużo ,no ale muszę to zrobić .Już chyba lepszej pogody nie będzie .Z różami skończyłam wczoraj .Jeszcze mnie czeka posegregowanie na strychu cebul i karp dalii ,bo wszystko obsycha na wierzchu .A trzeba zabezpieczyć trocinami i niech tak siedzą do wiosny .Liczę ,że dziś ze wszystkim się uporam i czekam na wiosnę .W tak zwanym międzyczasie będę szukać dwóch rodków ,może do końca sezonu gdzieś znajdę .Ostatnio niczego nie robię z chęcią .Nic mi się nie chce i muszę się zmuszać do każdej czynności .Zważywszy ,że święta za pasem ,to czarno to widzę krecigl

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/26 09:46 #37048

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6029
Ciekaw jestem czy masz jakis patent na wykorzystanie igieł z modrzewia?

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/26 09:58 #37054

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jurciu ,igły z modrzewia też nadają się na ściółkę ,o ile dadzą się zagrabić .Ja mam modrzewie tylko szczepione i rosną na rabatach .Trochę to dla mnie uciążliwe ,bo niektóre strząsają igły wprost na inne iglaki ,które rosną pod nimi .Posadziłam zupełnie bez pomyślunku .Jeszcze gorzej mam z tamaryszkiem ,pod którym rosną rododendrony i choina kanadyjska pendula ,która rośnie w szerz .Na niej jest zawsze pełno ,a rodki muszę czyścić przed zimą z tego wszystkiego .No ale za to w maju fajnie wygląda .A u Ciebie rosną kwaśnolubne ? bo rojniki to kwasu nie lubią ,stanowczo .A rojniczki masz superowe :mniam
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.183 s.