Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród pod Babią Górą.

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/08 15:22 #111428

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7088
Daguś podziwiam Cię za Twoją miłość do gór, za radość życia, za pracowitość. Z tego jak piszesz i o czym piszesz, co nam pokazujesz
widać, że jesteście bardzo udanym małżeństwem, a Ty spełnioną, szczęśliwą kobietą. :kocham
Na pewno córci też uda się stworzyć szczęśliwy dom - mając taki przykład - nie może być inaczej. :)
,
Wiosna u Ciebie już mocno zaawansowana. Kępa białych krokusów zachwycająca, zdjęcia z wycieczki też, jak zwykle z resztą. recourse
Rośliny pod śniegową pierzynką dobrze Ci przezimowały, wyglądają o wiele lepiej niż u mnie po bezśnieżnej zimie.

Wasze kurki będą szczęśliwe mając taki duży wybieg, będzie gdzie grzebać. :woohoo:
Życzę miłej niedzieli z duża ilością :slonko
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/08 17:12 #111438

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48628
No i wybuchła w górach wiosna! Pięknie jest i w Twoim ogrodzie i w górach. Uwielbiam wiosną w górach, pamiętam jak jeździłam w kwietniu w Tatry to albo było cudownie gorąco a ścieżkami spływały potoki, albo leżał jeszcze śnieg.

--=reklama=--

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/08 21:07 #111516

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23523
Daguś -uwielbiam Twoje opowieści ,jak zawsze jesteś niesamowita zdziwko , zdziwko ,dalie już nawet posadziłaś i warzywa posiałaś ...gratulacje dla córki,pozdrawiam
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/15 16:00 #112408

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Stanisławie jak się nie mylę to samolot rozbił się w 1969 r think: nie było mnie na świecie rotfl wyciąg ma 21 lat,a same kłopoty z nim sa przechodzi z rąk do rak :(
jak mnie czas goni to po wyciagu jest najszybciej wybiec do Hali Śmietanowej.Do Zawoi zapraszam wiele się u nas nie zmieniło mamy tylko więcej pensjonatów.Rondo we Widłach 2smiech potrzebne psu na budę :glupek
drogę nowa i chodniki.
Ja Pasmem Policy lubię chodzić bo sa piękne widoki i mogę iść z psami,rzadko idę szlakami,zawozi mnie syn na Juszczyńskie Polany i leśnymi drogami dochodzę w 25 minut do szlaku czerwonego między Narożem a Urwanicą,Ostatnio tak szłam 5h,ale podziwiałam na Hali Krupowej krokusy było przepięknie,na dodatek upał,do tego przeziębiona byłam.

Elżbietko dziękuję robię w życiu to co kocham,ciężko też pracuje chociaż nie zawodowo,ale na brak pracy przy dzieciach i moim hobby nie narzekam. Zyjemy skromnie ale z głową,nic nikomu nie brakuję.Młodzi przekonają się że życie nie jest łatwe.
Ja jadąc w góry robię to często nocą,aby jak najszybciej wrócić do domu,bo obowiazki czekają.Po takiej wyprawie jest duzo prania,układania.
Ogród bierze się do życia,po mimo duzej ilości śniegu teraz zrobiło się lato i deszczu brak od dwóch tygodni think: Może jutro Bóg da że popada,ale wiosna i lato zapowiada się sucha,bo w Wielki Piątek nie było mrozu think:
krokusy kwitły kilka dni ale odwiedziłam wszystkie miejsca gdzie nacieszyłam się ich widokami clap
A pogoda daje wiele radości :slonko i bezchmurne niebo.

Miłko bo góry to najpiękniejsze miejsce na ziemi jak dla mnie :kocham będąc wczoraj w Kuźnicach ze szczytu Nosala i Kalatówek dobiega szum górskich potoków,a idac Kuźnicami o 5 rano,słyszałam najpiękniejszy koncert orzechówek zakopiańskich,śpiew się mieszał z walką samczyków o kobietę ptasią :woohoo:

Oj Zanetko nawet ziemniaki posadziłam,pogoda piękna więc sadzę puki wilgoć w ziemi.Cebula puszcza piórka.Grube drewna mąż z synem pocioł i pociupał ja ułożyłam,płot w dużej części pomalowałam,w ciągu kilkunastu dni zrobiłam ze 100 km,pieszo podziwiając miejsca gdzie kwitły krokusy w większości sama bo m w pracy.Mam mało zdjęć ogrodowych bo góry są jeszcze na pierwszym miejscu.Krokusy w ogrodzie przekwitły,powoli rozkwitaja żonkile.ja jestem w ciągłym biegu między wypadami a ogrodowaniem.Dalie w doniczkach rosną,trochę zrobiłam rozsad pelargonii,powoli wszystko hartuję,przesadzam.

a to moje pożegnanie kwitnących krokusów w górach,nacieszyłam,oczy,serce i będę czekać na kolejny rok.

Płot jeszcze mokry ale teraz już normalnie wygląda.

Złóbek pierwiosnkowy.

Wypad z Krupowej Hali z :spacerek

Nawet psy wiedzą co podziwiać.

I jak tu nie kochać naszej okolicy,ludziska nie wiedzą co tracą oszaleli na punkcie pracy i dobrobytu dla ciała,a przecież powinna się dusza liczyć.

Motto mojego życia od 6 lat.

Praca pracą,ale dla tych chwil warto iść w góre przez 60 minut,gdy tchu niekiedy brakuje a serce wali jakby chciało wyskoczyć z ciała.

Sesja zdjęciowa lisa który przez 20 minut nie wiedział że jest obserwowany przez 6 par oczu,aż potem psy nie wytrzymały i go pogoniły.

Przepiękne niebo po zachodzie.

Tatry.

Ostatnio zmieniany: 2018/04/15 16:24 przez Dagusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Pani Bestia, inag1, zuzanna2418, Elżbieta, Olga1234, zanetatacz, nelu-pelu, staweg1

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/15 20:20 #112442

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dagusiu, dziękuję za cudowne doznania. recourse vishenka

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/16 09:27 #112559

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja tylko mogę sie podpisać pod tym, co Ela napisała! I motto też super, ale ja w góry mam trochę za daleko! Ale mam kilka takich miejsc, gdzie mogę pogadać...

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/16 09:38 #112563

• staweg1
  • staweg1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1687
Daguś, bardzo dziękuję za informacje i piękne zdjęcia. Nie ukrywam, że bardzo brakuje mi częstych wypadów na szlaki, ale na biologię niewiele można poradzić. Staram się nie dawać, ale pod górę coraz ciężej.

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/16 21:02 #112700

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22977
Dagusia śliczne widoki my na razie chodzimy po naszych górkach żeby się przygotować do wyższych :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/22 12:50 #113583

• Olga1234
  • Olga1234 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 412
vishenka DAGUŚ podziwiam i pozdrawiam :przytulam

OLGA :slonko

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/22 15:11 #113601

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Dagmarko mieszkasz w raju i stąd chyba bierze się Twoja pogoda ducha :przytulam czekam zawsze na Twoje fotki i chętnie czytam to ,co napiszesz .Pozdrawiam Cię :buziak

Ogród pod Babią Górą. 2018/04/27 18:15 #114625

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Eluniu juz taki jestem górski drań,i dobrze mi z tym bez dwóch zdań, rotfl dziękuję wiosna jest najpiękniejsza to najbardziej wyczekiwana pora roku.

Miłko na rozmowę z Bogiem każdy kąt dobry,ja chodzę do figurki ostatnio prosiłam matulę o deszcz i troszkę go spadło,ale z nów ida upały,dalie powychodziły z ziemi i już wczoraj okrywałam bo był u mnie mróz,ziemniaki zmroziło.

Staszku ja Zawoję kocham,ciągle chodzę po tych samych miejscach i nie mam ich dość.Wybrałam się w niedzielę do Gorczańskich lasów i szłam żółtym szlakiem od kościoła na Turbacz i chociaż jest tam ładnie,to wolę swoje Pasmo Policy,trafiłam na krokusy więc było bajkowo.Może tam kiedyś wrócę.

Danusiu,my mając ogrody ciągle się ruszamy,ja na brak ruchu nie nazekam,bo wiosna to przepiękna pora roku,nie pamiętam aby w Zawoi w kwietniu kwitły,bzy,serduszka i narcyzy pachnące białe,troszkę popadała o 22 chodziłam z czołówka na głowie i łapałam wode podlewając moje roślinki.
We wtorek kupilam juz kaczuszki i gąski,bo lubię się nimi zajmować.

Olgo nawet nie wiesz jak się cieszę że się odezwałaś,zdrowia Wam życzę.

Nowinka niekiedy sa takie dni gdy mi czegoś brakuję,ale każde wyrwanie sie z domu daje mi wiele radości clap.
Ostatnio myślałam że w tym roku mój ogród będzie uboższy w dalie bo Pan Stanisław mi nie poslał,ale dzięki Kryzysowej Kasi :buziak dostałam od niej namiary do Pana Grzegorza bardzo sympatyczny Pan,i dostanę 20 nowych dali z dużym kwiatem hu_rra teraz czekam na paczkę,mam nadzieję że zdążą zakwitnąć przed pierwszym mrozem.
Dzisiaj pierwszy raz skosiłam,część ogrodu,trawa nie rośnie bo sucho,nawet ją już wypala.
Powoli zaczyna się szaleństwo kwiatowe lili kilkanaście dokupiłam,zobaczymy jak zakwitną,bo na jarmarku kupione.
Balkonowe myślę już w przyszłym tygodniu kupić,hortensje z patyczków się przyjęły bo już 3 tygodnie maja zielone liście i nie usychaja,będe myślec gdzie sadzić na wiosnę,może zrobię szpaler przed płotem od drogi think:
Rodki zaczynają swój spektakl tak samo azalie już maja duże pąki.

Nie da się wszystkich kwiatów pokazac,irysy miniaturowa pokazuja pąki,wszystko rwie się do kwitnienia.

Na Gorczańskich polanach rośnie mnóstwo białych krokusów.

Tak ludzie żyją z dala od cywilizacji Zawoja Wełcza.

Tak sucho że salamandry można zobaczyć tylko przy potoczkach górskich.

Rodzinny dom teścia widziany z Mosornego Gronia,czyli Norczak.
Ostatnio zmieniany: 2018/04/27 18:36 przez Dagusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1, Elżbieta, zanetatacz

Ogród pod Babią Górą. 2018/05/04 18:29 #115525

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maj przyszedł bez zakwitł pierwszy raz w historii 30.kwietnia :blink: cieszyłam się magnoliami i przecudnymi kolorami w ogrodzie i czekałam na deszcz,mijał nas od miesiąca i wczoraj z znienacka przyszlo gradobicie,po mimo postrzępionych roslin dziękuję Bogu za deszcz bo gdzie indziej tylko pokropiło,piękne dalie doszły dziś od Pana Grzegorza posadziłam od razu,1 maja tez podpędzone dalie wsadziłam z nadzieja ze je podleje i dostaly gradem,ja calą ulewę chodzilam od rynny do rynny i zbierałam wode. Dobrze że porobiłam sobie :fotka bo dzisiaj już ogród tak pięknie nie wygląda,do tego kaczkę żmijsko ugryzło :mlotek spuchła i walczy dzielnie z chorobą think: noszę ją do picia i troszkę skubnie jedzenia,zobaczymy czy się wykaraska z tego upały się wczoraj skończyly teraz obawiam się zimnych nocy jak się wypogodzi na niedzielę pokazują 3 st ja między pracą ogrodową podziwiam budzącą się wiosnę w górach.Odwiedzilam Tatry,Rusinowa Polanę i Gęsia szyję,to co 1 i 3 Maja działo się u nas na Krowiarkach to przechodzi ludzka głupotę tysiące turystów wpadlo na pomysł aby odwiedzić Babią Górę i zablokowali drogę 957 nie mogli ludzie przejechać w kierunku Zubrzycy czy Zawoi przyjechała Policja i mandaty wlepiała rozumiem stanąc po jednej stronie drogi ale nie po dwóch jak są zakazy i nawet jednym pasem nie można bylo ich ominąć.

To już wspomnienia bo magnoli obiło kwiaty

Kawa w ogrodzie smakuje wyśmienicie,po mimo podlanych roslin jakoś mam smutek w sercu bo deszczu ciągle mało u mojej mamy tylko pokropiła,a ludzie maja tysiace hektarów upraw.
Borówki pewno obiło,bo z gór szła az czarna woda.
Córka mature pisze,potem wyjedża za granicę do pracy think:

Z synusiem który tak bardzo nie lubi chodzić gdzie kol wiek z nami :(

Kapliczka na Wiktorów kach.

Widok na Babią Góre.

Ostatnio zmieniany: 2018/05/04 18:55 przez Dagusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Semper, Elżbieta, zanetatacz, staweg1

Ogród pod Babią Górą. 2018/05/05 22:47 #115697

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miła wycieczka i widoki! Ja trochę wyjechałam, ale za krótko. Za to odpoczęłam, bo nie musiałam o nic się troszczyć. Wąchałam bzy i oglądałam ptaki!
Kwietnie i cudownie u Ciebie. Dalie i u mnie powoli wychodzą, ale te najbardziej wyrywne.
Ostatnio zmieniany: 2018/05/07 09:10 przez takasobie.

Ogród pod Babią Górą. 2018/05/06 09:19 #115730

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6039
Widzę,że u Ciebie magnolie rosną.
Ja już spacyfikowałem 3 szt. i dałem sobie spokój.
W Mojej turystycznej miejscowości też był niezły młyn.
Tobie popadało a Ja dalej latam z konewkami.

Ogród pod Babią Górą. 2018/05/06 21:28 #115808

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dagusia, wydawałoby się, że pod Babią Górą wszystko budzi się do życia nieco póżniej, ale z tego co pokazujesz
wszystko kwitnie w tym samym czasie co u mnie. Cudnie prezentuje się skarpa usiana floksami, skalnicą i sasankami. :)
Kasztan przeogromny, musisz być bardzo sprawna wdrapując się na niego. zdziwko
Mnie może by się to udało, gdybym uciekała przed żmiją, która dziabnęła biedną kaczkę. A w ogóle ta kaczka jeszcze żyje ?
Czy żmije często pojawiają się w pobliżu Waszego domu?
Zdjęcia z gór jak zawsze niesamowite, a to z widokiem na Babią. :kocham

Ogród pod Babią Górą. 2018/05/06 22:00 #115818

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22977
Witaj Dagusia piękna wiosna u Ciebie i dużo szybciej niż u mnie :) widoki prześliczne ale my na razie jesteśmy uziemieni.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród pod Babią Górą. 2018/05/07 16:42 #115918

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko każdemu potrzebny wypoczynek,ja wypoczywam męcząc się wypadami w góry,widoki daja mi wolność i radośc życia.
Dalie prawie wszystkie na wierzchu ale jak będa rosnac to zobaczymy.

Jurku idzie zmiana w pogodzie może wreszcie wszędzie równo podzieli deszczem,ludzia wysychaja studnie a to dopiero poczatek maja think:
magnolią jak nie zmrozi mróz paków zimą to kwitna w tamtym roku mialy przerwę wiec w tym po mimo gradu ciesza oko.
Deszczu juz nigdzie nie znać wieje wiatr i podwójnie wysusza ziemię,ja od 3 dni relaksuję się pędzac po górach,wczoraj zdecydowanie było mniej ludzi w górach jak 1.3 Maja.ja w te dni siedzialam w domu bo nie będe się przedzierać przez zakorkowane drogi,zreszta to był najpiękniejszy czas w ogrodzie,po mimo gradu roslinki pozbieraly sie pierwszy raz od kilku lat nie bylo zimnej Zośki choć te dwie nocki były bardzo zimne 3 st.

Elżuniu kaczka wyzdrowiala,3 dni dochodzila do siebie,zmije mamy po za ogrodzeniem a kaczki buszuja po nieużytkach w poszukiwaniu ślimaków think: jeden dzien był najgorszy bo glowa jej spuchła niesamowicie,i caly dzien nie pila wodę nosilam ją tylko za innymi kaczkami bo strasznie tęsknila,w jeden dzień poszla za nimi w trawę i musieliśmy jej szukac bo nie miała siły wrócić do ogrodu,teraz sie ochlodzilo wiec roślinki odpoczywaja, ale w lesie i na szlakach jest tak sucho że beczeć sie chce,wszystkie kałuże powysychały, takie co od wielu lat woda w nich stala przez cały rok zdziwko
A sąsiadka pieprzy ze deszcz i grad w cale byl niepotrzebny bo maja wode w kranie i podlewają swoje 10 róz które sasiad wsadzil w tym roku rotfl
Dzisiaj podziwialam dwa padalce jak walczyły o swoja wybrankę,narobily takiego szelestu w suchych liściach,ze poszlam popatrzeć 2smiech jeden gryzl w połowie swojego rywala,ten bidula az ogonek odrzucił,wiec w kroczyłam do boju i przegoniłam intruza.na kasztan wyszlam z pomoca męza myślę ze ten okaz mial ok 100 lat jeden konar uleciał mu :( ale i tak z oddali pieknie sie prezentuje,Po mimo gór ogród wchodzi w najpiękniejszy moment kwitnień azali i rodków,bialy okaz ma tysiace kwiatow w tym roku,fioletowy lada dzień rozkwitnie,a czerwony baden-baden przekwita.

Danusiu ja relaksuje sie widokami,nie potrafie usiedziec w domu to już choroba think: i zastanawiam sie czy mi kiedy przejdzie,wysilek i zmęczenie daje mi radość i sens życia.
Piwonia bordowa lada dzień rozkwitnie,drzewa na wysokości 1200m puścily liście zieleń mloda i lazurowe niebo daje niesamowity widok zdziwko

Giewont czyli spiący rycerz.

Sosenka 500 lat ma w Pieninach na Sokolicy najsłynniejsza bo nie ma takiej drugiej.

A to już las zawojski ;)

A to widok na część Babiaej i po lewej stronie Pasmo Policy którym dzisiaj szlam 4 h.

Kwitnący czosnek niedźwiedzi.

Ostatnio zmieniany: 2018/05/07 17:06 przez Dagusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Pani Bestia, Elżbieta, zanetatacz

Ogród pod Babią Górą. 2018/05/08 08:25 #116067

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dagusiu, dziękuję, że jesteś. :buziak recourse :kocham vishenka

Ogród pod Babią Górą. 2018/05/08 09:36 #116088

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Widok na tamę przypomniał mi, ze jak byłam mała szłam z rodzicami drogą, która jest teraz zatopiona w jeziorze!

Mąż piękne zdjęcie Ci zrobił na tle zachodzącego słońca!

Ogród pod Babią Górą. 2018/05/08 13:18 #116116

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Elżbieto to ja dziękuję że mogę się z Wami podzielić moimi szaleństwami,wczoraj cały dzień bez chmurki,zaczęłam juz nosić wodę dla kaczek z potoka,bo w studni wody coraz mniej,rano pobiegłam popielić w ziemniakach i truskawkach,aby jak zacznie padac to żeby woda wsiąkła i padało 15 minut,
Z rynny się troche ulalo więc podlalam azalki i rodki,porzeczki,borówkę .
Jest tak cudownie tylko deszczu brać,kto był u mnie to wie że większość czasu spędzam w kuchni i mam ja bardzo dużą a widok przez okno jest na skarpę i moje kwasoluby wink-3
Teraz zaczyna się szaleństwo tych piękności,obawiam się o 15 letniego rodka fioletowego,od wiosny ma spuszczone liście czyżby z braku wody,podlewam go od 3 tygodni ale pomimo duzej ilości pąków martwi mnie jego wygląd,do tej pory nie chorowaly mi różaneczniki czyżby wietrzna zima i wiosna wpłynela na jego kondycje.

Zobaczcie sami i doradźcie think:
Miłko to zdjęcie zrobione z samochodu jadąc,nie bylo czasu się zatrzymać,ale zamek urzekający kiedys dawno tam byłam.
Mąż to mój prywatny fotograf :woohoo: i bez niego trudno mi ustawić aparat aby światło dobrze padało,albo krzywo wychodzi i widok nie zadawalający .Ostatnio turystę poprosilam o zdjęcie to sie śmialam jakie zrobił,ale kazdy na swoim sprzęcie umie :fotka mąż jednym przyciskiem 300 zdjęć zrobil jednej pani (taki miała telefon) 2smiech
Mój ogród przed deszczem.

Moja hortensja ogrodowa po długim staraniu ma miniaturowe pączki jeszcze jej końcówek zaschnietych łodyg nie obcielam hu_rra

próbuje po dwa zdjęcia zmniejszone dodać i ciągle mnie wywala 0flaga

Ostatnio zmieniany: 2018/05/08 13:48 przez Dagusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.227 s.