Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie.

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/18 11:30 #65870

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Dziękuję Ewo :) , ładne te dzwoneczki a jak mało wymagające to poszukam sobie do mojego ogrodu :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewulab

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/18 12:31 #65873

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Witaj Ewuniu widzę kwitnące bzy :woohoo: u mnie będzie jeden tylko kwitnął bo ściełam im w tamtym roku gałązki,ale obawiam się że na dzień Matki nie zdąży think:
W tym roku po ostrych mrozach moje żarnowce niby żyją ale gałązki brazowe,u mnie w okolicy zółty rośnie dziko i wszedzie to samo brak i pączków i oznak życia,ale słyszałam że to rośliny nie lubiace mrozów,Twój sie pięknie prezentuje obym moje tylko odbiły to będe sie cieszyć,na razie ich nie ruszam poczekam do czerwca.
Piękny masz ten rozczochrany ogród,a co do kosiarek mój m miał kupić elektryczna kosiarkę w jesieni bo stara ledwo dyszy i tak nam zeszlo może po sezonie wreszcie kupimy,nas czeka jutro koszenie krecigl najgorsze co może być to koszenie skarpy .

--=reklama=--

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/19 23:01 #66140

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2714
Witaj Dagmaro. Lilaki uwielbiam i mam ich około 20-stu w tej chwili. rotfl . Żarnowce nie wszystkie kwitną, ze dwie odmiany raczej nie przeżyły, ale ten jest kolejny rok piękny. Ja pamiętam żarnowce żółte z dzieciństwa, mieszkałam w Gdyni i z dzieciakami włóczyliśmy się po okolicznych łąkach gdzie żarnowce rosły sobie tworząc dosłownie mini lasy - teraz wszędzie tam stoją blokowiska niestety. Tęsknię za przeszłością i normalniejszym światem.
A dziś znowu coś się porobiło w ogrodzie samo :slonko . Przesadziłam resztę host na nowe miejsce, przesadziłam paprocie i posadziłam trochę nowych roślin. Wieczorkiem okazało się,że zawieruszył mi się w tym tygodniu jeden dzień, bo byłam przekonana, że dziś czwartek :diabelek , cóż uczyniłam z tym dniem, to nie wiem.
Rozkwita pierwsza piwonia.

Niezawodne u nas azalie.

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, Gosia1704, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/19 23:48 #66145

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2882
Ewo nie kupuj podkaszarki przez internet! Ja popełniłam ten błąd. pochodziła jeden dzień. Niby gwarancja była ale jakby jej nie było. To byłą bardzo dziwna sytuacja. Nikomu nie życzę takich.
Co do e-M-ów.... gdybym miała czekać na swojego.... gwizdac Najpierw łaskawie ;) pozwoliłam mu zajrzeć do niej a gdy się okazało, że oczywiście nie jest w stanie jej naprawić uświadomiłam jakie są realia naprawy a następnie oznajmiłam, że jedziemy po nową kosiarkę i już. Cegły nadal stoją?
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/20 00:07 #66147

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jaguś, cegły stoją nadal............ja tego nie uciągnę, kręgosłup mi aż piszczy jak próbowałam, a neurolog zabronił mi nawet wykładania zakupów z kosza do samochodu, oczywiście on sobie, a ja sobie bo na takie drobiazgi uwagi nie zwracam. Jednak ten ciężar to dla mnie zbyt dużo. W tygodniu posegregowałam też inny gruz - oddzieliłam go od starych szyb z wymienianych okien. Co do kosiarki to zobaczę co się będzie działo jutro czy się chłopina ruszy po zakup.
Jeszcze żeby w okolicy było kogo zatrudnić na jakieś dwa dni w tygodniu, a tu nikt nic nie chce robić.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/20 06:10 #66156

• Yooaśka
  • Yooaśka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 259
Niezłych rozmiarów masz już hosty; u mnie dopiero niektóre wyłażą...
bez... ale zapachniało mi przed monitorem :) lubię go więc i rośnie sporo go u mnie :)

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/20 11:22 #66181

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witaj Joanno. Mam sporo host olbrzymek bo ogród duży to kupuję najwięcej takich dużych odmian i te starsze wiekiem to rzeczywiście super już wyglądają. Lilaków mam ze 20 odmian więc pachnie wszędzie, a każdy z lilaków ma nieco inną nutę zapachową.
Melduję, że M. łaskawie zakupił nowe kosiarki i dziś jest koszenie do upadłego.
Ostatnio zmieniany: 2017/05/20 11:23 przez ewulab.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Dagusia, zanetatacz

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/20 12:41 #66184

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Ewciu ależ Ty masz tych cudowności ,zdążysz wszystkimi się nacieszyć?Lilaki - mam trzy odmiany i też je lubię a azalki -fajny kolor mają.Dziś w ogrodzie dzień lenia bo kolejny dzień upał masakryczny a wieczorkiem trzeba będzie podlewać .....Cieszę siię ,że masz kosiarkę bo ja też lubię jak trawa jest skoszona ,wtedy wydaje się ,że jest większy porządek...
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/20 17:10 #66204

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
To doczekałaś się nowej kosiarki. :) Z tymi w naprawie to ile ich masz, 5,6 ? Jak wszystkie SIĘ naprawią to do każdego koszenia będziesz miała inną ;)
Hosty masz niesamowite. :woohoo:
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/20 19:20 #66253

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
:kocham lilaki... oj, chciałabym teraz być u Ciebie, bo jestem ich wielka fanką. Koniecznie pokazuj!!! Zaplanowałam sobie pomału dokupywanie różnistych odmian i tak robię. Gdybym teraz nie zajęła się inną rabatą, to już bym sadziła lilaki. 20 odmian to już duża kolekcja. Ja jestem nawet tak obłąkana na ich punkcie, że podczytuję ciekawostki o nich z bardzo dalekiej przeszłości i o ich twórcach z Rosji czy np. Francji itp. Popatrz Ewa - podobna ilość psów, miłość do krzewów i drzew, z kosiarkami miałam identycznie w zeszłym sezonie i we wcześniejszych i kupiłam nową, bo już nerwy mi odmówiły posłuszeństwa rotfl I jeszcze coś - śliczna piwonia flower Wzięło mnie na takie kolory i poszukuję różnych bylin w morelowo - żółtych barwach.
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/21 22:09 #66596

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witam już po weekendzie w sumie.
Żaneto, te trawy przerośnięte to był jakiś horror. U nas upałów nie było, a dziś nawet to siedziałam w ogrodzie w bluzie dresowej, także ja nie wiem o co chodzi z tymi upałami, o których większość pisze rotfl . Co do mnogości roślin, to ja jestem przyzwyczajona i nie widzę abym miała jakieś specjalne ilości zieleniny :diabelek

Inag - kosiarek teraz mam 6..................mam nadzieję, że na ten sezon wystarczy 2smiech

Dobra nuta - Aniu - oj pachnie pięknie w ogrodzie lilakami, a jak przekwitną to zacznie się czas jaśminowców, których u mnie też urodzaj. No ale teraz upajam się lilakami. Widzisz, w realu jakoś nie znam ludzi o podobnych zainteresowaniach - rośliny, psiaki :slonko

Dwa dni upłynęły M. na koszeniu i jeszcze trzeba trochę ogarnąć w niektórych miejscach, no ale to najgorsze poszło pod noże. Ja sadziłam, przesadzałam, pieliłam, przycinałam, planowałam i czytałam książkę pod chmurką. Niestety musiałam sama zaciągnąć paskudne cegły na środek wjazdu - część zaciągnęłam na plandece, a resztę dowiozłam wózkiem i postawiłam panu przy samochodzie, teraz czekam na skutki mojego pomysłu w postaci zbuntowanego kręgosłupa i ciekawa jestem co zrobi M......

Ostatnio zmieniany: 2017/05/21 22:11 przez ewulab.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edyta, piku, sierika, Elżbieta, zanetatacz

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/22 14:54 #66720

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Też jestem ciekawa co zrobi Twój M B)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/22 15:43 #66722

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
piku napisał:
Też jestem ciekawa co zrobi Twój M B)

Zostawił i pojechał do pracy, wraca jutro.....taki mój los jak widać. Zawsze robię te najgorsze i najtrudniejsze dla mnie rzeczy. Nawet nie umiem już być zła z bezsilności .
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/22 20:44 #66790

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Znowu coś do przodu mamy w ogrodzie, dziś powyrywałam trochę zielska, pokosiłam trawkę i posadziłam kolejne nabytki. Pogoda idealna do prac ogrodowych, niestety musiałam uciec chwilę temu z ogrodu bo okropnie gryzą komary.

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, Gosia1704, nowababka, Elżbieta, zanetatacz

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/22 21:14 #66803

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witaj Konradzie. Hosty bardzo lubią naszą ziemię więc kupuję co roku kilka odmian. Na szczęście tylko kilka uszkodził przymrozek. Kolory w ogrodzie cieszą oczy i poprawiają humor i to bardzo :slonko dlatego dosadzam różności o ciekawej barwie liści. Mam nadzieję, że za jakieś 5 lat będzie dużo ładniej.

Ostatnio zmieniany: 2017/05/22 21:49 przez ewulab.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Gosia1704, Elżbieta, zanetatacz

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/22 21:36 #66813

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Ewuś :witaj wpadłam pooglądać Twoje przepiękne krzewy :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/22 22:13 #66834

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 988
Ewo, pooglądałam wiosnę, kwitnące drzewa, krzewy. Piękne hosty. Wszystko u Ciebie tak radośnie rośnie, że aż chce się oglądać i oglądać :kocham
Pozdrawiam serdecznie :slonko
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, ewulab

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/22 22:19 #66837

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Ewo -też obejrzałam i wpadłam w zachwyt jak zawsze... hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2017/05/22 22:19 przez zanetatacz.

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/22 22:54 #66857

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, Doroto, Żaneto - witam Was serdecznie w moim rozczochranym okrutnie rotfl

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, dorkow0, Elżbieta

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/23 07:27 #66882

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Ewa, ja też w realu nie znam :) Coraz bardziej swój ogród odkrywasz i naprawdę szczerze jestem zachwycona. O lilakach to wiadomo co myślę, ale i wszystko inne zachwyca. Wiesz, że ja nie widzę żadnego rozczochrania? Mnie się bardzo podoba jak drzewa i krzewy wzajemnie się przenikają. Właśnie o to chodzi! Co innego np. rabata bylinowa - tutaj się trzeba zastanowić, ale w takim przypadku jak Ty masz podoba mi się żywioł. I jak zwykle zazdroszczę cienia dla host ...
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.228 s.