Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Lukrecjowy ogród

Lukrecjowy ogród 2021/05/24 19:00 #238295

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16349
O mamo..!! :ohmy: :ohmy:

Przecież stałam na tym mostku... niewiarygodne... mam tylko nadzieję, że woda już zeszła i pomalutku
opanujesz sytuację... :przytulam

Na facebook-a nie zaglądam więc ta cisza miała dla mnie trochę inny wydźwięk...

Cieszę się, że wracasz, a obrazki z Twojego ogrodu wynagrodzą mi wszystko... :)

Wszystkiego najlepszego..! :buziak szampan
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Ostatnio zmieniany: 2021/05/24 19:01 przez nelu-pelu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Lukrecjowy ogród 2021/05/24 20:11 #238315

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23432
Lukrecjo -to cudowna wiadomość ,że będzie można z Tobą pospacerować hu_rra clap hu_rra ....a zalania współczuję ,strasznie to wygląda a tak ładnie tam było :placz ,nie uciekaj do czdziura lepiej się nam wyżal ,bo jak się człowiek wygada to trochę lżej ,czy Twoje rękodzieła są do kupienia?
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

--=reklama=--

Lukrecjowy ogród 2021/05/30 09:53 #239258

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Właśnie skończyłam oglądać. ale jeden raz to za mało, tak dużo się dzieje w tym ogrodzie clap . Bardzo lubię też zdjęcia z drona, które pokazuja ogród z góry, to daje pełne wyobrażenie o rozmiarach pracy, jaka została wykonana recourse . I chyba po raz pierwszy podoba mi się lokowanie produktu, nie wiem, czy miałaś na to wpływ, ale jesli tak, to genialny pomysł z tymi ekranami z kortenu :bravo . Lampy, solarne, które ja dostałam, już prawie wszystkie w śmietniku krecigl , a taki ekran, to pamiątka na lata i do tego jaki ładny :kocham
Do tego świetnie się sprawdziłaś jako współprowadząca clap
Muszę obejrzeć ze dwie powtórki, żeby na spokojnie jeszcze raz pospacerować po Twoim ogrodzie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Lukrecjowy ogród 2021/05/30 10:03 #239260

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Oglądałam z zapartym tchem i przyznam że troszkę nie poznawałam zakątków, mimo wszystko było zbyt szybko i pobieżnie w zeszłym roku i troszkę inny miesiąc, dlatego miałam wrażenie że ogród mocno się zmienił.
M się pytał gdzie dokładnie leży Twoje królestwo a ja za skarby bym nie dojechała, jakaś pomroczność chyba była i za duże kluczenie.
Było mi miło znowu być u Ciebie.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Lukrecjowy ogród 2021/05/30 10:35 #239262

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16783
Piękny ogród tworzony z pasją... :kocham od zawsze podobała mi się ta jego zieloność i faktura... dlatego bez wahania nastawiłam budzik, by móc po nim pospacerować zwyc

Nelu... to była sama przyjemność... dziękuję :buziak

Ozdoba także przypadła mi do gustu... idealnie się wpasowała w cienisty zakątek clap

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)

Lukrecjowy ogród 2021/05/30 10:48 #239263

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17278
Nelu, gratuluję :bravo .
Pięknie w każdym zakątku :kocham .
Zastanawiałam się jedynie, jak Ty ogarniasz taki teren krecigl .
Panele cortenowe super zwyc .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Lukrecjowy ogród 2021/05/30 11:00 #239264

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18020
Nela wiedziałam, że wstydu nie będzie .. :buziak :P Pokazałaś swój ogród perfekcyjnie. Nie często zdarza się, że Maja niewiele gada polewkamax
I mnie po raz pierwszy, tak spodobała się sponsorowana nagroda, że polazłam do internetowego Leroya :P świetnie wpasowały się te ekrany w cienisty zakątek :mniam
Gratuluje... i mam nadzieję na spotkanie w tym sezonie. :buziak
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Lukrecjowy ogród 2021/05/30 18:29 #239295

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14693
I ja z przyjemnością zasiadłam przed telewizorem , żeby obejrzeć Twój piękny ogród.
Bardzo miło mi było zobaczyć Ciebie w TV., bo nie było jeszcze okazji spotkać się w realu. :tup
Wszystkie zakątki w ogrodzie dopracowane ze szczegółami a spacerując, po krętych ścieżkach zawsze czekała miła niespodzianka . :bravo
A kącikiem z panelami "cortenowymi" urzekłaś mnie całkowicie - miejsce po prostu bajeczne recourse recourse miło jest wypić tam :kawa

Pozdrawiam :buziak

Lukrecjowy ogród 2021/05/30 20:59 #239340

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25391
Jutro o piątej dwadzieścia będę oglądać Twoje królestwo, już nie mogę doczekać się świtu :tup :tup :tup

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 08:29 #239385

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6029
Niewiele już w ogrodach potrafi Mnie zaskoczyć.
Jednak te róże perskie to coś czego nie znałem.
Piękne są :bravo :bravo
Zresztą cały ogród wymiata recourse
W dodatku Moja ulubiona budowla ogrodowa- wiesz która polewkamax

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 09:04 #239388

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48196
Oj cudownie było! Bardzo mi się podobało, pięknie i tak zadbane, a Ty śliczna jak twój ogród! :buziak
Tylko się nie popsuj przez te pochwały i do roboty. Na Forum masz spore zaległości! :P

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 10:37 #239403

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Kochani zacznę trochę "dla wszystkich" wink-3
Trochę mnie zaskoczył montaż odcinka, bo "rozmawiane było" o wielu ciekawych rzeczach, a tu wyszło trochę płasko, cóż - trudno. W każdym razie dubli nie było, stąd ten stres przed kamerą. Większość materiału była nakręcona pomiędzy 14.00 a 16.00? Ekipa miała problem z dojazdem i utknęła gdzieś w korkach pod Częstochową... więc samo czekanie stresowało. Jak już przyjechali, to 20 minut trwało kręcenie zdjęć i lunął deszcz. Przymusowa przerwa. Potem wyszło słońce i zrobiła się sauna, tę wilgoć widać na twarzy, nie pomógł nawet make up, choć pani wizażystka bardzo się starała polewkamax Na to wszystko jeszcze wylazły wszystkie komary świata! Kiedy była kręcona ta scenka w paprociowisku myślałam tylko o tym żeby się klepnąć w rzyć, bo właśnie tam mnie gryzł jakiś okropnie, chyba nawet niejeden! I weź, skup się człowieku! A tu czasu nie ma i powtórek nie będzie, wszystko "na żywca"! Dobrze, że zbliżenia roślin były robione 3 tygodnie wcześniej, ale wtedy to przyjechała tylko pani scenarzystka (przesympatyczna zresztą Pani Paulina) i pan Bartek - operator kamery. Jak ja klęłam wtedy, bo cały miesiąc codziennie padał deszcz i róże gniły na krzewach, stukałam się w czoło i gadałam: "i gupia babo, po co coś się zgodziła?!" :glupek , ale Pani Słomczyńska była tak miła, że odmówić nie było sposobu no i poszło.
A propos lokowania produktu - to istna komedia polewkamax spytacie czemu tak się śmieję - w lipcu wiadomo było, że jakieś lokowanie ma być, ale nie była jeszcze podpisana umowa z Leroy, więc niby lokowanie będzie, ale co i kiedy, tego nie wie nikt. Na koniec sierpnia padło pytanie czy bym coś chciała - no ba, oczywista, że brakuje mi zmielarki do gałęzi, bo krzewy rosną a ja tnę tym sekatorkiem, no to zmielarkę bym chciała! Ale zmielarki nie chcieli dać, bo już dali innym i dużo, i takiej reklamy to już nie potrzebują. No ok, to w czym wybrać mogę? No i został wybór między nożycami do żywopłotu a kortenem, a że żywopłotu nie mam, to wybór był prosty :woohoo: Montaż paneli miał mieć miejsce wiosną. No i jechały te panele prosto z Francyji, ciężkie jak 100 diabłów (a była mowa, że ja sama dam radę je postawić polewkamax ), przyjechały... ale bez nóżek! No to pytam, a jak ja proszem państwa mam to postawić? Na jutro zdjęcia, a nóżek nie ma! Ale przywiozła Pani scenarzystka i postawilim! Panele są naprawdę świetne! Stal jest gruba, a poza tym korten nie rdzewieje tylko patynuje, więc nawet jak mi obrzydną to będą tam stały i już. hu_rra Jeden waży 35 kg (niby niedużo, ale do dźwigania dużo). Oczywiście donice (a właściwie osłonki) też są super, po programie uszyłam kieszenie - worki z włókniny i posadziłam w nie zwykłe narecznice i stoją teraz w paprociowym.

Na wiosenne zdjęcia ekipa przyjechała na drugi dzień po oberwaniu chmury i wylanej rzeczce. Do 2 w nocy walczyliśmy z mężem z wodą w piwnicy i już padaliśmy na pysk. Odwołać się nie dało, bo ekipa już była w miasteczku obok i zatrzymali się na nocleg, więc siak czy mak - będą, niezależnie od tego jaki widok zobaczą. Niewyspani, zmęczeni jak konie po westernie... o 4 rano pobudka i dawaj sprzątać choć w tej górnej części, gdzie miały być stawiane rzeczone panele. Poziom rzeczki się obniżył, ale naniosło zaschłej trzciny i śmieci, wszystko zawisło na roślinach, drzewka wyglądały jak te z plantacji w Charleston, znane z literatury i filmów! Wiecie takie włochate jakby siano z nich zwisało. Tam sprzątałam ponad tydzień czyszcząc rośliny z tego syfu. Ale stoją, i nawet za chwilę zakwitną irysy zwyc Rośliny już tak związały korzeniami brzegi, że nawet ziemi nie wymyło. Ale do sedna: w przedogródku pobojowisko. Z tyłu za domem z lasu spływała woda - zabierając ze sobą korę, którą ściółkuję rabaty, odbijała się na rabacie powstałej z gruzu i dwoma rwącymi strumieniami płynącymi z boków domu zabierała tę korę. W zakątku orientalnym kora się zatrzymała na macie bambusowej i utworzyła piękną hałdę! Rano zbierałam i woziłam taczką żeby choć tam, gdzie miała patrzeć kamera - było w miarę, w miarę... chodnik do domu zniszczony, woda zrobiła wyrwy na pół metra (a było wszystko ubite ubijarką, taką jak na drogach). Poszło z wodą blisko 100 worków kory :omg Zdjęcia się odbyły, program wyemitowano, wszyscy szczęśliwi :czarownica

C.d.n.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Semper, katja, nowababka, nelu-pelu, Franusiowa, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 11:03 #239405

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14693
O matko ,to sie działo a wyszło tak ciekawie krecigl krecigl

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 11:12 #239406

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16783
Przejść i stresu ofkoz współczuję, ale czyta to się jak najlepszą powieść sensacyjną z dreszczykiem... :silly: czuję się wciągnięta w wir akcji i czekam na ciąg dalszy :zdrowko
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 11:20 #239407

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Czyta się jak serial akcji w odcinkach :woohoo: , poproszę ciąg dalszy :kawa

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 14:01 #239408

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko - nie ma opcji, nie popsuję się, no chyba że "oko temu misiu wypadnie" albo ręce mi urwie, inaczej to popsucie nie grozi. :heart

Jurku specjalnie dla Ciebie (jak to nie słyszałeś? Pół forum napierdziela o tym - w tym roku będzie więcej fotek hultemii bo rok temu nakupiłam ich nieco, czekam na kwitnienie, choć jeśli będzie dalej tak zimno, to może na Wszystkich Świętych zakwitną :glupek

Eye For You

Eye Of The Tiger

Pastel Babylon Eyes

Verciu, Maju - Franusiowa, Aniu, Monia - Kochane na Was to zawsze można liczyć! Potraficie podnieść człowieka i docenić!
Edytko dziś w pracy ktoś mi zadał pytanie: czy ty w ogóle wychodzisz z tego ogrodu? Odpowiedziałam: tak, jak wychodzę do pracy polewkamax a tak serio... z tymi rabatami za domem nawet nie ma specjalnego problemu, "podlewa się" samo, plewić nie ma co, bo sporadycznie coś wyrośnie, to przechodząc wyrywam i nie ma. Wiosną jest najwięcej pracy, bo i krzaczory przyciąć, i trawy i rzeczkę oczyścić... zajmuje mnóstwo czasu, a idzie mi wszystko już nie tak szybko jak kiedyś. A jeszcze myślę nad tymi rabatami w "przedogródku" tylko kasy nie ma i na razie pauza z przymusu. Uśmiałam się, bo mój kolega pokazywał swojemu koledze 2smiech zdjęcia pokazywał, zdjęcia mojego ogrodu - i ten kolega zapytał: a ile tam jest zatrudnionych osób? Nie mógł się nadziwić że ogarnia to jedna baba. Mąż co prawda coraz bardziej uczestniczy w pracach, ale to raczej skoszenie zielonki zwanej trawnikiem, ale tak normalnie to nie. Oooo obcinanie pączków sosen mu się podoba!

Majutku - edulkot i miałaś prawo nie poznać, bo Wy byliście na początku czerwca, a nagrania były pod koniec lipca. Zaczęły się wakacje i musiałam odreagować, stąd też zmiany. Pojechałam po opał na zimę - a tu się piękne pniaki do ogrodu przywiozłam. To te na których siedzę z Mają. Bo pojawiły się też inne - jeszcze ładniejsze, ale te to przywiozłam w sylwestra. Zamiast się na bal szykować, to ja po flaszkę dla drwali, bo wycinali takie 150 letnie dęby w lesie przy drodze, spróchniałe były trochę w środku i podobno zagrażały przechodniom. Śmiali się panowie, jak zaznaczyłam, że krzywe pnie mają być, bo ja krzywe lubię. Śmiechu było, ale przywieźli traktorem aż do ogrodu! Inna sprawa, Majeczko że byliście krótko (a już najkrócej to była Nelcia! :kocham ), dzień był pełen wrażeń, bo i mały zlot i szkółking i inne ogrody... jak coś to zapraszam na kawę jak już się zaczną wakacje :slonko adres podam - do Rudy droga prosta wink-3
Martusiu szkoda że latarenki okazały się takie słabe. Ale cóż, to już chyba taki syndrom czasów, może być dobre ale krótko i kupuj nowe.

Kondzio :przytulam :buziak

Żanetko wygadać się można - ale forum jest publiczne, trochę głupio wylewać pomyje publicznie, żeby każdy kto umie cokolwiek wpisać w google to może przeczytać... spotkać się to co innego! :kocham Z ozdobami to jaja większe niż z kręcenim programu. W wielkim skrócie - tak się cudnie dzieje w tym kraju, że wreszcie teraz odpuścił rynek stali! W ciągu 2-3 m-cy cena się zmieniła dwukrotnie, w międzyczasie zamówienie poszło ale do mnie jeszcze nie doszło... projekty są, nawet spawarkę dokupiłam żeby mieć czym robić... ale podobno ma już coś ruszyć w temacie.

Kochani - chwila przerwy bo lecę na lekcje. C.d.n.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, VERA, Semper, zanetatacz, Danusia

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 18:13 #239417

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Monika, Marta chętnie opowiem o paru jeszcze wydarzeniach związanych z tą wizytą, najchętniej na żywo - tu nie wypada :woohoo: Monia dzięki za poświęcenie i nastawienie budzika!

Aniu ja też bardzo tęsknię za takimi normalnymi spotkaniami :buziak

Nelciu woda opadła następnego dnia, ale co syfu naniosło to aż niewyobrażalne. Już posprzątałam. Mostek postawiliśmy na nowo, nawet go nie połamało, przewróciło i poniosło. Na szczęście. Na FB to ja aż tak bardzo też nie siedzę, też się znajomi skarżą że za mało tam jestem. FB jest o tyle wygodniejszy, że mogę z niego np. korzystać siedząc u doktora w kolejce. Dość długo też byłam chora. Jeden chory to dość, a dwoje to już nie do wytrzymania. Dwoimy się troimy z "ogarnianiem stali" ale jakby diabeł ogonem zakręcił... wszystko pod górkę! Mam już zdjęcia 1 części produktów i złożone zamówienie, które wreszcie będzie realizowane! To jest niewiarygodne. A wszyscy się usprawiedliwiają koroną.

Asiu oczywiście że FB to nie wszystko! Tylko nie umiem korzystać z forum w telefonie, wszystko się rozjeżdża, źle się czyta...

Kochani, chętnie opowiem o wrażeniach, o wizycie, o jednorożcu hu_rra a jakże - taki też był, ale nie tu, nie tak publicznie. Najchętniej przy kawie albo czymkolwiek, byle na żywo! :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, VERA, Semper, zanetatacz, Danusia, a.nia

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 18:41 #239423

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Czy wiesz od kogo dowiedziałam się, że byli w Twoim ogrodzie? od pani producent 2smiech napiszę tylko, że rdza wygląda dobrze tylko w pięknym ogrodzie i jest bajecznie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): a.nia

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 22:11 #239446

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16349
Jestem na świeżo po obejrzeniu odcinka (M mi nagrał..!) i powiem tak - make-up nie był widoczny, upał też,
komara żadnego nie widziałam - słowem można by rzec, że telewizja to blichtr i ułuda gdyby... gdyby nie
fakt, że wszystkie te Twoje cuda widziałam na własne oczy, chodziłam swoimi nogami po żwirowych alejkach,
jadłam pyszne ciasto przy stole, stałam na mostku podziwiając rzeczułkę... a wszystko za krótko, za krótko...

Wypadliście świetnie Ty i Twój ogród..! clap clap Oczywiście brakowało mi baardzo przebarwiających się hortensji bukietowych
i klonów, rozbujanych traw ... ale rozumiem, że wszystkiego nie da się zmieścic w krótkim programie...tak jest z każdym
znanym mi ogrodem pokazywanym u Mai... niedosyt..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Za tę wiadomość podziękował(a): a.nia

Lukrecjowy ogród 2021/05/31 22:53 #239467

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25814
Gratuluję Nelu vishenka . Twój ogród zachwyca mnie zawsze bo jest piękny o każdej porze roku :kocham . Wybór prezentu niezwykle trafiony i wpasował się w ogród znakomicie :slonko .
Współczuję nadmiaru wody :dry: i sprzątania po wszystkim :( . Mnie to na szczęście ominęło, ale plagi ślimaków z nadmiaru wilgoci dziesiątkują mi co smaczniejsze kąski :angry: . Pewnie u Ciebie podobnie krecigl
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.187 s.