Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2019/05/26 21:14 #164298

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10000
Chciałabym klony i derenie Causa.
Zachorowałam na nie, ale miejsca brak. Tylko jednego derenia będę mogła wcisnąć, jesli usunę morelkę. A ją usunę, bo choruje i owoców nie ma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Elżbieta

Ogródek Gosi 2019/05/26 22:22 #164337

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1545
Po piwonii już tylko wspomnienie

[/quote]

Gosiu Ty swojej to przynajmniej zdążyłaś zdjęcie zrobić a moja drzewiasta która kwitła u mnie dopiero drugi raz postanowiła rozkwitnąć akurat wtedy kiedy padało i wszystkie kwiaty zniszczył deszcz zanim ja zdążyłam cyknąć fotkę.

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2019/05/28 22:32 #164716

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Faktycznie zdążyłam zrobić jej zdjęcie. Ale w tym roku pogoda jest taka dziwna, że mam wrażenie, że wszystkie kwiaty jakoś szybciej przekwitają

Za to dzięki deszczom trawę musze kosić co 4 dni. Tylko, żeby te mrówki przepadły. Jak tylko przestanie padać trawnik znowu zamieni sie w rżysko.

Mój nowy nabytek. Niestety nn

Warzywnik ruszył pełną parą, chociaz w tym roku moje pomidory wyglądają fatalnie

Ostatnio zmieniany: 2019/05/28 22:37 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, edulkot, inag1, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Maryna44

Ogródek Gosi 2019/05/29 08:12 #164765

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Ale piękna rukola i sałata!
Moja rukola mizerniutka w porównaniu do Twojej, ale mam nadzieje, ze nadrobi.
Poduchy floksów wzorcowe!

Ogródek Gosi 2019/05/29 11:23 #164780

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Skoro morelka taka chorowita to niech ci jej nie żal. Lepszy zdrowy dereń albo klon niż cherlawe drzewko.
Z mrówkami to i ja mam problem nie lada, mrowisko na mrowisku! I ten "cukier" na mrówki wcale jakoś nie działa, mam wrażenie jakby ich jeszcze więcej było.
I ja mojej piwonii nie zrobiłam foty, wyjechałam na dwa dni i masz, już z płatków tylko mokre strzępy wisiały. Znów przyjdzie czekać rok wink-3

Ogródek Gosi 2019/05/29 18:29 #164822

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22647
Gosiu cudne masz te skrzynie u mnie w tym roku co nie posieję to mi ślimaki albo inne robale zeżrą :angry:
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2019/06/02 21:35 #165426

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Czas leci nieubłaganie. Znowu mam olbrzymie zaległości. Nawet zdjęcia mam nieaktualne. Ogród wygląda zupełnie inaczej.
Nareszcie zrobiło sie ciepło. Jak miło posiedzieć na tarasie.
Wczoraj robiłam to z Moniką TH. Uwielbiam takie spotkania.
A tu niedługo wyjazd. clap I kolejne spotkania.

Miłko, w tym roku najgorzej u mnie wyglądają pomidory. Nie mam pojęcia dlaczego nie chcą rosnąć
Chyba będę zmuszona kupić gotowe sadzonki na rynku. Najgorsze jest to, że nie wiadomo wtedy jak te pomidory smakują.

Lukrecjo, akurat w czasie kwitnienia piwonii i niektórych rodków najwięcej padało. Deszcz był bardzo potrzebny, dlatego ja nie narzekałam.
Mrówki to największa zmora z moim ogrodzie. Mam podobne wrażenia co Ty. Ich nie można się pozbyć,

Danusiu, ja mam masę ślimaków, ale na razie do warzyw sie nie dobierają. Mają dużo więcej lepszych smakołyków widocznie. Na pewno objadają dalie.

Jak już pisałam zdjęcia są niekatulane. Ale irysy nadal kwitną

Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2019/06/02 21:41 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie, edulkot, zanetatacz, Danusia, Juleczka

Ogródek Gosi 2019/06/02 22:31 #165439

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25855
Obserwuję skrzyniowe warzywniki i widzę że warzywa w nich dorodniejsze i ładnie się prezentują :) , chyba pora na realizację i u mnie bo na grządkach ślimaki i myszowate mają używania :unsure:
Iryski smakowite :slonko
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogródek Gosi 2019/06/02 22:42 #165442

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8353
Mam nadzieję, że przyjedziesz dużym samochodem, sadzonki wysokich marcinów dla Ciebie zajmą mi chyba z pół bagażnika :diabelek . A są tylko 3 :diabelek

Ogródek Gosi 2019/06/02 22:51 #165443

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu, polecam skrzynie. Jestem z nich bardzo zadowolona. Nie dosyć, że myszowate raczej mają kłopot z dostaniem się, to jeszcze schylać za bardzo się nie trzeba :)

Martuś, to wykopałaś wszystkie? :woohoo:
Zaczynam się bać, czy będę miała dla nich miejsce gwizdac
Czy coś chciałabyś ode mnie?
Chociaż chyba Ty masz wszystko
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Ogródek Gosi 2019/06/02 23:18 #165447

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8353
Ja tylko podzieliłam 3 swoje kępy gwizdac . A że one z natury są wielkie, to wyszły wielkie sadzony :blink: . Musisz gdzies upchać, bo na darmo się nie szarpałam z nimi 2smiech

Ogródek Gosi 2019/06/03 10:22 #165475

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Piękna kolekcja! ten pierwszy brązowy - miodzio! zwyc

Przykro mi z powodu pomidorów think: Moje też kiepsko zaczęły, ale już są zielone i zaczęły rosnąć. Może coś z nich dobrego wyrośnie? think:

Ogródek Gosi 2019/06/05 19:57 #165782

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Fajne iryski ,mogę je oglądać w nieskończoność :jupi Ja też mam dwie skrzynki ,ale prawdę mówiąc hoduję w nich przechodnie kwiatki :lol: Jakoś nie mam serca do warzywek .Jakaś natka ,koper rzucony po ogrodzie i szczypior z cebuli ,to cała moja hodowla :nie_wiem Derenia ,to i ja bym chciała ,te niektóre są cudowne po prostu :mniam

Ogródek Gosi 2019/06/05 20:49 #165791

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33635
Gosiu, kolekcja irysowa śliczna. U mnie irysy już skończyły, bardzo szybko przekwitły w tym roku...albo ja nie miałam kiedy ich podziwiać, bo wciąż lało.

Ogródek Gosi 2019/06/06 12:20 #165856

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7175
Podziwiam piękno irysów i u ciebie- prezentacja świetna- jeden w jeden śliczne. Kusisz tymi fotkami, kusisz- aja na irysy nie przewiduję miejsca... :woohoo:
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Różanie-i nie tylko-u Juleczki

Ogródek Gosi 2019/06/11 22:42 #166417

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuś, bardzo dziękuję za astry :buziak
To naprawdę są olbrzymy. Mam wyrzuty sumienia, że musiałaś się z nimi tyle namęczyć.
Jeszcze stoją w donicach, bo wczoraj nagle m. podjął decyzję o wycięciu moreli. Ględziłam mu i ględziłam, a tu nagle trach i wszystkie plany wzięły w łeb.
Dzisiaj było za gorąco na sadzenie. Poczekam aż trochę się schłodzi.

Miłko, jakby trochę pomidory sie ruszyły. Może jeszcze coś z nich będzie, ale kiedy?
Jeszcze nigdy nie były takie marne. Zobaczymy.

Ewciu, właśnie wczoraj m. zaczął wycinkę starej, chorej moreli własnie pod derenia. Już się nie mogę doczekać kiedy sobie kupię i posadzę w tym miejscu.
A ja bardzo lubię warzywka. Codziennie rano przed pracą wyskakuję po świeżą sałatę, rukolę rzodkiewkę. Jeszcze czekam na pomidory
A i mam kilka truskawek. Tak,żeby przejść obok i skubnąć 2, czy 3. uwielbiam to.

Efciu, podejrzewam, że wpływ na przekwitnięcie miały częste opady. Przecież płatki wtedy nasiąkają wodą i szybciej opadają.
Współczuję wam tych opadów. U nas susza, u Was zbyt mokro.

Juleczko, ja kiedyś też nie przewidywałam. A teraz tylko bym kupowała i kupowała. Dzisiaj też widziałam cudowne okazy do kupienia, ale rozsądnie wyszłam. Przecież ja już nie mam gdzie sadzić.

Jak wiecie spędziłam ostatnie dni w cudownym towarzystwie.
Zlot w Św. Katarzynie okazał się bardzo udany, Mimo początkowym obawom co do noclegu, bo opinie o ośrodku były złe, okazał się naprawdę bardzo dobry. Najważniejsze, że łazienki mieli wyremontowane. Jedzenia było aż za dużo.
A program też wcale nie był skromny. Tak naprawdę nie mieliśmy w ogóle czasu na nudę. Cały czas coś się działo.
Zdjęć nie mam, ale na wątku zlotowym jest ich bardzo dużo.
A w ogrodzie dzieje się. jak już pisałam Efci, wczoraj zaczęliśmy wycinkę starej morelki. To będzie przyszła miejscówka dla derenia cousa. Teraz musze go jeszcze kupić :)
Trochę nie w porę wycięliśmy morelę, bo nagle zrobiło się tam jasno, a to było miejsce dla rodków. W dodatku mój m. trochę zachował się jak słoń w składzie porcelany i połamał mi kilka roślin. Byliny odrosną, róże też, ale azalie zostały zmasakrowane. Trzeba będzie kupić nowe. :unsure: Gałędzie wycięte, teraz trzeba jeszcze zająć się wykopaniem pnia. Ale to już jak upały przejdą
Zdjęć z wycinki nie mam. Może jutro zrobię.
Na razie w miarę aktualne zdjęcia z ogrodu

Ostatnio zmieniany: 2019/06/11 22:45 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, edulkot, inag1, Semper, sierika, Elżbieta, e-genia, Ingrid, Danusia

Ogródek Gosi 2019/06/18 21:53 #167472

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jak ten czas leci. Niedawno był zlot, a tu już szykuje się następny. Postanowiłam i ja zaprosić do siebie kilka osób

Jesli ktoś ma ochotę to zapraszam 29 czerwca. Poproszę tylko info, żebym mogła wysłać namiary na pw

Czerwiec u mnie to zazwyczaj zwolnienie prac ogrodowych. Teraz już mam mało roboty. Tylko leciutkie pielenie i wycinanie kwiatów. No i podlewanie. Ale to jest wszystko do ogarnięcia. Plan na ten rok został prawie wykonany. Obsadziłam skrzynie, wycięłam morelkę
Uzupełniłam rabaty. Jeszcze tylko pojedyncze rosliny do kupienia i będzie finał. Największym zakupem bedzie dereń kousa, ponieważ chcę kupić większy egzemplarz, bo mi się pusto po tej morelce zrobiło.

Trochę roboty z tą morelką było

A tak wygląda trawnik po ataku mrówek. Te żółte plamy to gniazdo.

A poza tym jest na bogato polewkamax

Ostatnio zmieniany: 2019/06/18 21:55 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, takasobie, edulkot, Semper, beatrix+, sierika, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2019/06/19 09:44 #167547

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Moje pomidory też marne. Wyjechałam i chyba źle zniosły upały. Tylko jak sobie radzą pomidory we Włoszech? think:
U mnie też mrówki sponiewierały trawnik, ale jak nie można zwalczyć - trzeba pokochać! 2smiech
Naparstnice - cudowne!

Ogródek Gosi 2019/06/19 10:16 #167548

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Cięcie drzew to zawsze dewastacja w ogrodzie, mam to samo.
Naparstnice pasują w kazdym miejscu, cudowny widok.
Pomidory może dadzą radę, moje ciągle w doniczusiach bo przez ten upał boję sadzić do gruntu.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogródek Gosi 2019/06/19 12:45 #167557

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5270
Margo2 napisał:

Jesli ktoś ma ochotę to zapraszam 29 czerwca. Poproszę tylko info, żebym mogła wysłać namiary na pw

Gosia, już bym jechała :czarownica , ale 30-go mam chrzciny w Krakowie 2smiech .

Na bogato teraz, kolorowo bardzo vishenka.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2019/06/19 12:46 przez Elsi.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.234 s.