Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2019/07/04 10:00 #169586

• Isia
  • Isia Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 543
Gosiu bardzo dziękuję za gościnę i spotkanie.
Wszystkim obecnym na spotkaniu również wielkie dzięki. Bardzo miło było się z Wami spotkać Jolu z eM Izo z eM, Marysiu, Nelu i Moniko było bardzo sympatycznie :slonko . Ponieważ nie mam swojego ogrodowego wątku (na razie) dziękuję też dziewczynom że miały ochotę na mały spacer i zajrzały do mojego buszu. vishenka
Gosiu Twój ogród jak wiesz jest zupełnie inny niż mój ale z przyjemnością go oglądam na żywo zwłaszcza rabaty z przodu i super ścieżkę B)
W Isiowym Ogrodzie - Pozdrawiam ciepło Isia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu

Ogródek Gosi 2019/07/04 18:33 #169621

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Gosiu, każdy ogród ma lepsze i ... lepsze okresy hu_rra U Ciebie zawsze bujne kwiecie i jest tak dużo, że nie wiadomo kiedy ładniejsze.
Spotkania zazdroszczę, ostatnio nieco uziemiona jestem i trochę daleko, ale kto wie... kto wie.. Z dzika rozkoszą bym zobaczyła na żywo! :buziak

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2019/07/05 23:51 #169761

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10000
Moni, bardzo dziękuję za relację. Ogród wygląda zupełnie inaczej widziany Twoimi oczami.
Ty widziałaś ogród w pełni rozkwitu. Więc możesz porównać.
Zresztą pewnie za jakiś czas znowu mnie odwiedzisz :)

Ewo, byłby bardziej energetyczny, gdyby nie susza. Ale i tak nie było źle z temperaturą w tym dniu. Gorzej było później.

Miłko, u Ciebie było 2 razy więcej ludzi. Ja mieszkam niby na środku, ale jakoś do mnie zawsze daleko. Dlatego cieszę się, że mimo wszystko tyle osób było.
Najdalej chyba miała Nela.
Czy wiesz, że w tym roku chyba nareszcie będę miała kwitnące dalie? Nie mam pojęcia dlaczego zeszły rok był taki marny.
Skrzynie to skarb. Wcale bym się nie zdziwiła gdyby ktoś tak pędził z nimi.
Jeszcze tylko pytanie, czy były puste, czy załadowane

Beatko, no nudy nie ma. Chociaż teraz to tylko wycinanie przekwitłych kwiatów
Chwasty raczej mają małe szanse. Za ciasno polewkamax

Danusiu, ja też lubię oglądać zdjęcia robione przez innych. Ogród wygląda zupełnie inaczej.
Myślisz, że Nela by kłamała?
Raczej nie, więc to prawda co mówiła :)

Ewa, jak wiesz, jesteś zawsze mile widziana. Przyjedziesz to zrobimy objazd po znajomych ogródkach

Jola, jak to zmieniałaś ubranie w drodze?
A kto prowadził?

Isiu, Twoje desery zrobiły furorę, więc to ja powinnam dziękować, za ich przygotowanie. :buziak

Lukrecjo, starałam się, żeby zawsze coś kwitło, bo uwielbiam kwiaty. Pogoda czasem płata figle, bo to albo upał, albo deszcze, które niszczą płatki, ale zawsze coś tam się barwi.
Jak będziesz gotowa do drogi to zapraszam

W wątku minizlotowym dowiedziałam się, że było więcej chętnych do odwiedzenia mnie.
Następnym razem tam ogłoszę spotkanie
Chociaż na indywidualne spotkania też liczę, bo można więcej pogadać

A teraz aktualne zdjęcia.

Ostatnio zmieniany: 2019/07/28 22:36 przez th. Powód: Uaktywnienie zdjęcia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, inag1, chester633, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2019/07/16 22:40 #171069

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16374
Margosiu jak się masz..? :)

Czy Twój ogród bardzo cierpi czy popadało..?
A kamienna ścieżka nie zarosła..? rotfl
Ja pomału przymierzam się do tworzenia swojej.. :P
Ciekawe jak długo mi zejdzie bo jakoś chęci trochę mi siadły..

Pokaż coś...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogródek Gosi 2019/07/21 21:47 #171563

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nelu, ścieżka ucierpiała bardzo przez te upały. Mam popalone parzydła, tawuły, zawilce mają malutkie kwiatuszki.
Wczoraj byłam w Zielonych Progach i znowu nakupowałam roslin,
A miałam już nic nie kupować. Mam za dużo roślin, za dużo się dzieje u mnie.
Ostatnio coraz bardziej podobają mi się takie stonowane, spokojne ogrody, składające się z małej ilości odmian.
Ale jak popatrzyłam na swój ogród, nie mam pojęcia co zostawić, a co wyrzucić.
Serce boli, więc zostawiam chyba tak jak jest, a dokupiłam tylko masę jeżówek.
Przy ścieżce posadziłam kilka paproci. Powinno być dobrze.
Ale mam całą zimę na przemyślenia
Także jak widzisz u mnie coraz gorzej polewkamax

Jak szkoda, zę moje floksy sa takie marne. Tak bardzo je lubię, a one mają raptem po 2, 3 gałązki

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, chester633, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Ogródek Gosi 2019/07/21 22:12 #171570

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Dobrze że mnie nie ciągnie do żadnej szkółki bo bym się zadoniczkowała na amen 2smiech nawet po nawóz do kwasolubów nie umiem się wybrać :mur

Gosiu ta jeżówka to z ostatniego zakupu question podobno mają tam śliczne swoje siewki jeżówek, sprzedają już je question
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogródek Gosi 2019/07/21 22:28 #171577

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16374
Pochwal się zakupami..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogródek Gosi 2019/07/22 08:11 #171588

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Skrzynie były puste, takie do wzięcia wink-3 Ale temat nieaktualny, bo jak to powiedziałam mężowi, dwa dni potem przyniósł mi 9 sztuk! hu_rra Nie chciał bym po torach biegała z dechami, pewnie byłoby mu wstyd! 2smiech
Floksy u mnie strasznie są wyrywne i szybko tworzą gęste kępy, ale taki odmianowy czerwony, to z pięć lat nie może się rozhulać! :dry:

Bardzo lubię te dzwonki. Kiedyś miałam ich mnóstwo, teraz sa lekko spacyfikowane. Dobrze się zachowują w wazonie. Ja z nich dzieciom robiłam zawsze bukiety na zakończenie roku.

Ogródek Gosi 2019/07/23 12:39 #171746

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Małgoś, ja tez mam czasem takie przemyślenia jak patrzę na ogrody innych - wierz mi że mam takie dni, kiedy zaorałabym wszystko w piździec i zaczęła od nowa. Najczęściej wtedy idę spać (bez względu na porę dnia). Potem piję kawę i stukam się w czoło :diabelek Każdy ogród jest inny, bo tworzymy go sami, kupujemy rośliny (z nielicznymi wyjątkami) pod wpływem emocji, emocjom dajemy wyraz na rabatach. W każdym miesiącu trochę inaczej nam w duszy gra.
Ja wchodząc do Ciebie ( bo do Ewy Sieriki aż się boję - mam nadzieję, że Ewa się nieobrazi, że tu o niej mówię - ale serio zawsze wpadam w doła) widzę niedostatki w swoim, że kwiecia zbyt mało, ale potem sobie tłumaczę, że kwiecie można dosadzić, a na drzewa czekać trzeba długo. I znów mi mija.
Nie zmieniaj nic, bo jest cudnie :kocham i jak mnie czegoś brakuje to idę do Ciebie, i już mi lepiej! :buziak
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Ogródek Gosi 2019/07/23 21:05 #171811

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Jacy my wszyscy do siebie podobni 2smiech Zielone Progi marzą mi się, żeby tam być a nie kupować/nie wiem czy to mozliwe :diabelek / ja w szacownym gronie robiłam objazd lubelskich szkólek, czego tam nie było :) czytam u każdego o zakupach jeżówkowych, musze skoczyć do swojej jutro bo też robili duże zamówienie na jeżówki :mlotek ostatnio straciłam kilka przez myszowate, psa i M :placz

Ogródek Gosi 2019/07/23 22:57 #171828

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jesteście lekiem na całe zło :buziak
Wiem, że mój ogród nie jest idealny, ale dzięki Wam potrafię to zaakaceptować. Na pewno będą zmiany, bo przecież bez nich ogród byłby "martwy", ale już tylko kosmetyczne.
Może ostatnio za dużo poznałam ludzi, którzy mają ogrody prawie idealne.
Ja takiego nie mam, ale mimo wszystko go kocham.
Muszę go troszeczkę tylko uporządkować i będzie dobrze
Mam nadzieję polewkamax

Maju, ja pojechałam bardziej do towarzystwa i jak się skończyło?
Ale w sumie nie żałuję. Wsadziłam wszystkie rośliny, czyli miejsce było gwizdac
Nie mam pojęcia, czy mają jeżówki z siewu. Po prostu kopiłam to co mnie interesowało ze sklepu.Na zdjęciu jest jeżówka, która jest u nie już kilka lat, ale nie mam pojęcia co to za odmiana

Nelu,
najwięcej kupiłam jeżówek, bo o tej porze roku mam najmniej kwiatów.
Moje zakupy to Parzydło lesnie Kneifii
Jeżówka Butterfly Kiesses
Jeżówka Milkshake
Jeszcze jakaś, ale nie wiem jaka, bo nie spisałam nazwy
Adiantum Imbricatum
Wietlica Lady in Red
Narecznica mocna Crispa
Paprotnik orzęsiony
Paprotnik szczecinkozębny Herrenhausen
Oczywiście kilka z tych roślin kupione zostały w kilku egzemplarzach

Miłko, no to super, że M. zadziałał.
Bedziesz teraz miała gdzie sadzić
Ja obstawiłam skrzyniami prawie wszystkie boki domu.
U mnie floksy jakoś słabo, nie wiem czy są odmianowe, raczej tak, dostałam od forumków z różnych forów,
Ale i tak zaczynają kwitnąć i już jest lepiej
Ja dzwonki po pierwszym kwitnieniu zawsze czyszczę z torebek nasiennych, żeby jeszcze zakwitły
Potem dopiero daję się im rozsiewać
Dlatego nie mam inwazji.
W tym roku bardzo się cieszę z dalii. Widzę, że mają masę pączków. Jedyna złość to kwestia odmian. Niestety nie zgadzają się z kupowanymi.
Będę uśmiechała się do Ciebie gwizdac

Lukrecjo
, jestem Ci dozgonnie wdzięczna :buziak
Lejesz miód na moje serce, mimo, że wiem, że ja mam rację, że mój ogród jest mało doskonały.
Ostatnio odwiedziłam co prawda wirtualnie, ale jednak kilka ogrodów, które bardzo mi się spodobały i stąd moja zmiana nastawienia
Może to wynika z mojego stanu ducha
Do tej pory ogród odzwierciedlał to co się ze mną działo, czyli, że było źle i potrzebowałam koloru, szału roślin itp
Teraz jakby było spokojniej, więc i ogród wydaje mi sie lepszy taki spokojniejszy.
Może go i zmienię, ale powoli.
Dzięki Tobie :buziak

Ewciu, przecież wiesz, że możesz do mnie przyjechać i możemy pojechać i do Zielonych i do Szmita
Tylko daj znać wcześniej. Ja mam bardzo intensywne życie towarzyskie
Teraz w weekend wyjeżdżam z M. Potem znowu mnie nie ma. Najlepiej umówić się dużo wcześniej.
Wiem, że grupa lubelska miała spotkanie.
Dostąpiłaś zaszczytu uczestniczenia :)
Ja wybieram się i wybieram. Może kiedyś się uda.
Będę kupowała jeżówki, nawet jak je stracę, chociaż coraz bardziej skłaniam się do gatunku.
Muszę go zaszczepić na długą rabatę Niech się sieje.

Ostatnio ogarnął mnie ogrodniczy dół. Niby mi się chce coś robić, ale mi się nie chce. W dodatku jak wiecie innym okiem spojrzałam na ogród i znowu mam dylematy.
To jest straszne
Zawsze stopowałam pod tym kątem Izę Tamaryszka, ale sama uległam
Na razie mój ogród boryka się z suszą. staram się nie podlewać nadmiernie, żeby nie wyczerpywać wody ze studni. Stan wód jest zatrważający. W związku z tym najbardziej ucierpiała rabat przy ścieżce.
Rosną tam w przeważającej części rośliny cieniolubne, ale ze względu na wysokie temperatury i to, że tam mimo wszystko słońce utrzymuje się dość długo, rośliny ą narażone na zbyt intensywne napromieniowanie.
O dziwo najlepiej poradziły sobie paprocie, dlatego znowu kupiłam ich sporo na to właśnie stanowisko.
Zdecydowanie muszę uskopoić rabaty. To co się dzieje na tylnej nie daje mi radości
Musze coś wymyślić na brzeg rabaty, żeby stał się jednorodny
W jednym miejscu posadziłam sporo czyśćca. Tylko czy mam go powtórzyć, czy posadzić inną roślinę?
Pytania mnożą się bez końca, bo nie jestem też zadowolona z rabaty pod tamaryszkiem. Przez zimę mam nadzieje, ze coś wymyślę

Ostatnio zmieniany: 2019/07/23 23:02 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, Lukrecja, Zawszewiosna

Ogródek Gosi 2019/07/24 08:15 #171842

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Uśmiechaj się do woli! Jak nie będzie kataklizmu - będę miała co nieco wiosna do wydania!
A jak widzisz, ze dalia ma brzydki, zniekształcony lub podjedzony kwiat - usuń go od razu. Tak jak dzwonki ogławiasz - niech kwitną ładnymi kwiatami!
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2019/07/24 20:22 #171907

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22647
Gosiu każda z nas wiecznie cos poprawia w swoim ogrodzie ,ogródku czy tak jak u mnie ogródeczku no ale podobno ogród nigdy nie jest skończony więc musimy wiecznie poprawiać rotfl ja mam nadzieję że przy okazji sierpniowego wyjazdu na kilka dni uda mi się coś kupić bo już dawno nie kupiłam żadnej roślinki :) Jeżówki bardzo lubię i ładnie wszystkie przetrwały zimę oprócz jednej sztuki :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2019/07/24 20:59 #171917

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko, bardzo chętnie skorzystam. Od Ciebie wiadomo jakie ma się konkretne odmiany.
Tutaj jest loteria.
Ale najważniejsze, że w końcu jestem zadowolona ze swoich dalii. Kwitną jak należy, a nie pojedynczymi kwiatami

Danusiu, powoli chandra mi przechodzi. Znowu zaczyna coraz więcej kwitnąć więc jest ok. Mam takie 2 tygodnie w lipcu, kiedy mam zastój w ogrodzie. Dlatego kupiłam jeżówki, żeby ten cas wypełnić. Może już będzie dobrze
Ale mimo wszystko musze trochę opanowac obrzeża, bo za dużo na nich się dzieje.
Z jednej strony mam posadzoną dużą kępę czyśćca wełnistego i fajnie to wygląda. Muszę coś wymyślić na drugą stronę
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2019/07/25 16:31 #171991

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
wiem, że ja mam rację, że mój ogród jest mało doskonały.

Małgoś, a kto powiedział że ogród ma być doskonały? Co to, wyścigi jakieś robimy czy co? Każdy ma to co lubi, i co mu w duszy gra :woohoo: Jeden lubi busz a inny 3 trawy na krzyż, ważne żebyśmy my sami się w tym odnaleźli i cieszyli ze zmian, które chcemy wprowadzić. Ogród ma sprawiać radość, a nie przyprawiać o frustrację. Małgoś, dobrze jest. Jak coś zmienisz i Tobie się będzie podobało to ok. Ale już pisałam wcześniej - ja uwielbiam ten Twój busz kontrolowany :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1

Ogródek Gosi 2019/07/25 22:05 #172025

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2383
Moim zdaniem Twój ogród bardzo dobrze wygląda. zwyc Z drugiej strony, rozumiem o co chodzi, nawet w najpiękniejszym ogrodzie, można coś cały czas zmieniać na lepsze, jeśli tylko są na to siły i czas.
Zastanawia mnie, że był u Ciebie przestój w kwitnieniu, przecież masz tyle roślin. Przełom czerwca i lipca to czas liliowców i lilii, a widzę że są u Ciebie.
Pewnie gdyby nie susza, wszystko bardziej by cieszyło :)
Dobrze, że dalie rosną jak należy. Podejrzewam, że teraz z zimowaniem też nie będzie problemu.
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością
Ostatnio zmieniany: 2019/07/25 22:05 przez Gabriel.

Ogródek Gosi 2019/07/28 08:21 #172216

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6030
Ciekawe czy jest jakiś wzorzec doskonałości ogrodu?
Może w Sevres pod Paryżem polewkamax
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Ogródek Gosi 2019/07/28 21:53 #172267

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Lukrecjo, jesteś naprawdę kochana :buziak
Dzięki Tobie trochę mi przeszła chandra
Powoli też znowu zaczyna rozkręcać się kwitnienie i już jest lepiej :)
Chyba faktycznie kocham ten kwietny busz.
Chociaż powiem Ci, że naprawdę coraz bardziej podobają mi się takie uładzone, eleganckie ogrody
Wiem, że to są najczęściej zrobione przez projektantów, ale chyba powoli potrzebuję porządku.

Gabrielu, no właśnie, coś mi nie gra na tych moich rabatach.
Niestety lipiec do najgorszy miesiąc w moim ogrodzie.
Mam kilka liliowców, ale chyba drażni mnie ich kolor.
Jak wiesz, ja staram się sadzić rośliny o zimnych kolorach, natomiast większość moich liliowców jest żółta lub pomarańczowa.
Może to mnie drażni?
Muszę się nad tym zastanowić.
Dosadziłam kilkanaście jeżówek, może to coś rozwiąże. Bardzo chciałbym, żeby gatunek mi się rozsiewał na tej tylnej rabacie, ale jakoś nie chce się tam zadomowić.
Tak, w tym roku dalie nareszcie mi się podobają. Na pewno nie są tak dorodne jak u Ciebie, ale jednak kwitną wszystkie i to nie pojedynczymi kwiatami.
W tym roku na pewno starannie je wysuszę zanim schowam do garażu.

Jurku, no nie śmiej się.
Każdy chyba dązy do doskonałości. I każdy ma inny wzorzec. I to jest najlepsze, bo mamy co oglądać, bo było by nudne widzieć wszędzie jednakowe ogrody
Tylko będąc na forum nakręcamy się strasznie nawzajem.
Często mam tak, że wchodząc do czyjegoś ogrodu zadaję sobie pytanie Dlaczego tak nie jest u mnie?
Tyle jest pięknych ogrodów.
Może to wynika z niskiego poczucia swojej wartości?
Dlatego takie wpisy bardzo mi pomagają.

Zaczęłam urlop od wyjazdu. Weekend spędziłam nad morzem. Nawet nie wiecie jak ja się cieszę. Byłam pierwszy raz nad morzem od 15 lat.
Jakoś nie było do tej pory okazji.
Wróciłam do rzeczywistości. Dzisiaj poszłam zobaczyć co jest do zrobienia w ogrodzie, bo na więcej nie było mnie stać.
No i lekko się załamałam. Mam tylko tydzień urlopu, a pracy w domu i ogrodzie od groma.
A odpocząć też bym chciała, bo ledwo zipię.
Nie mam pojęcia co się ze mną dzieje. Kiedyś miałam wszystko ogarnięte, pracowałam w ogrodzie codziennie, a w tym roku jest jakaś zapaść.
Mam tyle innych rzeczy do zrobienia, że na ogród nie starcza czasu.
Na razie odpuściłam sobie martwienie się o to czy cokolwiek zrobię, czy nie
Co robię to zrobię
Ze względu na to, że coraz słabiej znoszę wysokie temperatury nie nastawiam się na zbyt wiele
Chyba we wrześniu wezmę kilka dni na uporządkowanie ogrodu. A teraz chyba będe więcej odpoczywać

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, edulkot, chester633, Semper, zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2019/07/28 22:32 #172276

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17325
Myślałam, że te skrzynki miały być na warzywa, a tu proszę :woohoo: , jakie wspaniałe rabatki clap . Bardzo podoba mi się ta hosta z czerwonymi nóżkami :mniam . I jeszcze mam pytane odnośnie Orlay'i: jak długo kwitnie?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogródek Gosi 2019/07/28 22:55 #172280

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25856
Gosiu, ogród masz barwny i piękny więc nie narzekaj bo się rośliny zbuntują i wtedy będzie Ci smutno :silly: . Fajnie że sadzisz dalie bo dzięki nim kwiaty w ogrodzie cieszą długo flower a że pragniesz zmian to normalne, w życiu zmieniają się człowiekowi upodobania tak jak do ubioru, wystroju wnętrza jak i do ogrodu więc zmieniaj jak masz z tego radość :slonko
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.208 s.