Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2020/03/17 08:48 #193607

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48256
Widać już, że sporo roboty w to włozyłaś. Ja tak z doskoku, a powinnam powoli odkrywać hosty i paprocie, bo sa pod gruba warstwą igieł.
Masz już ładnie poprzycinane, pograbione! Tylko czekać aż się zazieleni... to trzeba będzie pielić! :mur
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2020/03/17 08:55 #193610

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Gosiu, jaki porządek :bravo .

U mnie zimno, bardziej niż zimą, ale dostałam nieoczekiwanie wolne, więc może uda mi się trochę posprzątać. Igły sosnowe usuwam z niektórych ścieżek, trawników, kamyczkowej opaski wokół domu i te, które przykrywają drobniejsze rośliny, pozostałe służą jako ściółka. Ostatnio kory prawie nie dorzucam, ale to oczywiście zależy od roślin znajdujących się pod taką kołderką :P .

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2020/03/17 09:01 #193612

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8832
Brawo Gosiu rabaty uprzątniete, teraz niech tylko skończą się zimne dni to będzie można w ogrodzie posiedzieć :slonko :przytulam
Ostatnio zmieniany: 2020/03/17 09:02 przez e-genia.

Ogródek Gosi 2020/03/18 22:38 #193820

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10007
Miłko, ja też teraz z doskoku. Ale przez wirusa wracam trochę wcześniej do domu, więc prosto z samochodu prawie wchodze do ogrodu.
Sprzątam zazwyczaj rabaty kompleksowo, czyli jak wchodzę to robię wszystko na raz. Dlatego zalezy mi na tempie, bo rośliny już bardzo zaawansowane.
Jeszcze nigdy tak nie było.

Krzysiu, nawet teraz zimno? U mnie bardzo ciepło. Dlatego korzystam z każdej wolnej godziny. Mam tyle igieł, że nie wiem co z nimi robić. Wszędzie już porozkładałam. Nie mogę wszędzie rozkładać igieł, bo mam większość rabat bylinowych, a one wolą inną ściółkę.

Geniu, jeszcze trochę mi zostało

Ostatnio padam na twarz. Niby jestem sama w pracy, bo wszyscy pracują zdalnie, ale przez to ciągle musze coś za nich robić, bo nie da się wszystkiego zrobić z domu. Dlatego własnie jestem z pracy, żeby pomagać innym. Potem wpadam do domu i praktycznie do ogrodu. Potem obiad, a potem remont. Mój m. niestety nie pracuje ze względu na sytuację, więc wyżywa się remontowo. Wziął się za dokończenie remontu w piwnicy, czyli jego jaskini. A ja się pytam, dlaczego teraz kiedy tyle pracy w ogrodzie? Nie mógł zimą?
No, ale już chyba dzisiaj ostatni taki intensywny dzień. Może jak skończę porządki ogrodowe namówię go na pomalowanie sypialni?
W każdym bądź razie sprzątam i coraz więcej mam planów zakupowych. Część roślin zmieni miejscówki, część zmieniło ją już jesienią, a na część czekam, czy w ogóle wyjdą. Mam wrażenie, że niektóre jeżówki nie przeżyły, tak samo jak ostróżki.
Mam nadzieję, że sytuacja do maja się wyjaśni i będę mogła jechac do ZP po rośliny.

W skrzyniach większość roślin przetrwało. Czekam tylko na gilenię.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, Krzysia, edulkot, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia, Maryna44

Ogródek Gosi 2020/03/18 23:31 #193829

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu moje jeżówki też nie przezimowały to dość dziwne bo zimy nie było

Ogródek Gosi 2020/03/19 09:19 #193855

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
I u mnie jeżówek mam nadzieję ,że jeszcze nie widać nawet tych pospolitych..Piwonie ładnie Ci wystartowały a u mnie ledwie,ledwie,,

Ogródek Gosi 2020/03/19 19:50 #193882

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Moje jeżówki powolutku pokazują kiełki, dzisiaj widziałam nawet te odmianowe, ale ostatni nabytek siedzi cicho.
Gosiu też bym chciała ogłosić że połowę zrobiłam, ale niestety tego chyba nie powiem do czerwca krecigl
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogródek Gosi 2020/03/19 20:43 #193897

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22655
Gosiu ja porządki w ogródku zakończyłam miejsca za dużo do sadzenia nie mam ale coś tam zawsze się wygospodaruje w trakcie sezonu rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2020/03/19 22:05 #193917

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Geniu, Maryniu, Maju mam jeszcze nadzieję, że jeżówki za chwilę jeszcze się pojawią.
Część mi faktycznie wyłazi, ale sporo ani widu, ani słychu. Wyciągam z ziemi patyczki tak jakby nic tam nie było.
Zobaczymy.
Ale jeśli się nie pojawią,sądzę, że u mnie zawiniła wilgoć. Mimo wszystko sporo u mnie padało
A u Was?

Maryniu, to nie piwonie to serduszki.
Bardzo bym chciała, żeby piwonie u mnie tak dobrze rosły. Niestety kwitną jak Cię mogę. Ciekawe jak będzie w tym roku,.
I Chyba moja jedyna drzewiasta też nie zakwitnie. Rozwinęły się liście, ale pąków kwiatowych wśród nich nie widzę

Maju, ja mimo wszystko mam mniejszy areał. I mniej rabat. I teraz nawet z tego powodu się cieszę, bo nareszcie od 2 lat mogę cieszyć się ogrodem, a nie tylko tyrać. Uwielbiam siedzenie na tarasie z lampką wina, albo herbatką.
Nauczyłam się odpoczywać.

Danusiu,
okazuje się, że mimo wszystko po jesiennych rewolucjach trochę tego miejsca do sadzenia będe miała. W sumie niekoniecznie będe coś kupowała, mam sporo roślin do podziału, a ostatnio przyjęłam zasadę, że sadzę przede wszystkim to co u mnie najlepiej rośnie.

Dzisiaj zwariowany dzień w pracy. Nie miałam chwili nawet na herbatę. Wszyscy nagle potrzebowali pomocy. Na dokładkę moja siostra się rozchorowała. Boli ją gardło, z nosa katar się leje. Więc zadzwoniła do przychodni, żeby się umówić na wizytę, a pani doktor kategorycznie zabroniła przychodzić. Stwierdziła, że przy takich objawach musi jej wypisac dwutygodniowe zwolnienie, czyli czytaj kwarantannę i że będą siostrę kontrolować czy siedzi w domu.
Na nic się zdały zapewnienia siostry, że ona i tak siedzi w domu na home office do końca tygodnia, że chciała tylko antybiotyk, a co będzie jak się do poniedziałku poprawi? Takie zalecenie i koniec.
Musiałam więc wykupić jej leki, zrobić zakupy.
Oczywiście podałam tylko zakupy w drzwiach i uciekłam polewkamax
A w domu pogoda zrobiła mi w sumie prezent, bo padało, więc do ogrodu nie wyszłam. Ograniczyłam się tylko do sprzątania poremontowego, dzięki czemu nareszcie funkcjonuję normalnie.
I chyba tak będzie przez tydzień B)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, Krzysia, edulkot, chester633, zanetatacz, e-genia, Danusia, a.nia

Ogródek Gosi 2020/03/19 22:52 #193927

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
U mnie też sporo padało i martwię się też o tulipany czy czasem cebule nie pognily ,jakoś marne są a kupiłam sporo nowych jesienią .

Ogródek Gosi 2020/03/20 08:19 #193934

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Gosiu :buziak , poprzednio, kiedy pisałam, że zimno to było jeszcze zimno, ale w południe wyraźnie się ociepliło i ruszyłam do ogrodu. Walczę z liliami :diabelek , wczoraj w trakcie przesadzania zaczęło padać, jak tylko posprzątałam wszystko przestało krecigl . Na razie nie pada, to idę dokończyć.

Jeżówek mam niewiele, ale u mnie wychodzą dużo później, więc może Wasze jeszcze śpią.

Ogródek Gosi 2020/03/20 20:25 #194006

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
Gosiu u mnie jeżówki dopiero powolutku startują więc może jeszcze poczekaj
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2020/03/21 21:23 #194186

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Geniu, mam tak samo. Wychodzi na to, że ciągle coś jest nie tak z pogodą

Krzysiu, Danusiu, na razie nie panikuję. Grzecznie czekam. Ale byłabym bardzo zawiedziona, bo uwielbiam jeżówki.
Postanowiłam jednak , że jesli te odmianowe nie wyjdą już więcej nie będę kupowała, bo to nie pierwszy raz kiedy mi giną.
Pozostaną tylko te tradycyjne. One wychodzą bez problemów.

Jak tam kwarantanna?
Ja na razie nie narzekam. Ciągle mam coś do zrobienia. W dodatku mimo wszystko codzienne chodzenie do pracy też jest dużym urozmaiceniem.
Współczuję tym co muszą siedzieć w mieszkaniu w bloku.
A tu jeszcze tyle to będzie trwało :unsure:
Jakie to szczęście, że mam swój ogród

Pierwszy raz werbena patagońska przetrwała zimę. Fakt, że zimy praktycznie nie było

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, Krzysia, edulkot, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu

Ogródek Gosi 2020/03/21 21:31 #194189

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
Gosiu u mnie na razie znośnie bo ja i tak jestem w domu ale dzieciaki strasznie przeżywają szczególnie córcia że się nigdzie ruszyć nie można i stresuje sie co będzie z maturami czy przestawią ,ja mam co robić bo dom ,ogródek albo hafty zakupowa jakoś strasznie nie jestem raz w tygodniu jeździliśmy z M na większe bo nie lubię się co chwile plątać a teraz M robi zakupy jeśli czegoś braknie jak wraca bo jeszcze pracują.
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2020/03/22 12:30 #194255

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu u mnie krokusy kończą kwitnienie co nieprzekwitło zmarnieje po przymrozki

Ogródek Gosi 2020/03/22 12:41 #194259

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23444
Masz rację Gosiu -że jesteśmy szczęściarami mając ogródki ,mamy sporo pracy ale i relaks zapewniony hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogródek Gosi 2020/03/22 13:51 #194270

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
W tych czasach ogródek pod oknem to dobrodziejstwo, jest gdzie się zrelaksować i dzieciarnia ma gdzie się wyszaleć. Córka na szybko wystawiła trampolinę że wnuki miały gdzie spalić nadmiar energii.
Werbena chciała rosnąć na długi, zeszłorocznych pędach, ale im ciachnęłam do ziemi, ot taka zima była.
Siostrze życzę zdrowia.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Ostatnio zmieniany: 2020/03/22 13:52 przez edulkot.

Ogródek Gosi 2020/03/22 16:37 #194294

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2128
Gosiu w dubeltowych ciemiernikach zakochałam się na całego,kupiłam kilka na Fbi jestem z nich zadowolona,nawet nie wchodzę na grupę chłopaka od którego brałam bo wyczuwam niebezpieczeństwo :bezsil .Z oceną jeżówek wstrzymaj się,u mnie kilka ma spore liście a niektóre nie dają jeszcze śladu życia ale one zawsze pózniej wychodzą

Ogródek Gosi 2020/03/23 21:34 #194501

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, no własnie starsi sobie jakoś poradzą, chociaż niektórzy też wariują.
Gorzej z maluchami. Tym wytłumaczyć cięzko, że trzeba siedzieć w domu i żeby sobą się zajęły. Rodzicie mają cięzko.
Ja mam bardzo dużo znajomych i z nimi organizujemy spotkania wirtualne na skypie.
Z wami też jestem często. Nawet nie mam kiedy filmów obejrzeć. Ja tam się nie nudzę
Wszystko w tym roku będzie trudne. Trzymam kciuki za matury, żeby w ogóle się odbyły.

Geniu, u mnie też po przymrozkach krokusy zwieszają łebki.
W sobotę okryłam hortensje ogrodowe, ale co z resztą?

Żanetko, ogródek to skarb. Mój m nawet zaczął go doceniać, bo stwerdził, że jakby się sytuacja pogorszyła to skopiemy trawnik i warzywa posiejemy. polewkamax
A poza tym mamy gdzie wyjść. Jak patrzę na te tłumy wylewające się do lasów, to jest mi ich żal, że nie mają takiego miejsca.

Maju, własnie najgorzej z dzieciarnią. Koleżanka pracuje teraz z domu, ma małego brzdąca. Ledwo już wytrzymuje, bo pracowac trzeba, a mały nie rozumie, że w tej chwili nie można mamie przeszkadzać
Jak jest pogoda wygania go ze starszą siostrą na ogród. I ona jest w uprzywilejowanej sytuacji. Ci z bloków tego nie mają.

Gosiu, no i ja się skusiłam na ciemierniki. Kupiłam tylko 2 i to takie jakie zostały jeszcze w markecie, ale i tak jestem zadowolona.
Tylko teraz żebym ja je dotrzymała do czasu wysadzenia. bo boję się, ze je zmarnuję. A na razie nie mogą być posadzone, bo jeszcze miejsce nie przygotowane
Jeszcze nie tracę nadziei. Bardzo liczę, że mimo wszystko jeżówki wyrosną

Tak jak pisałam Gosi nie wytrzymałam i też zakupiłam 2 ciemierniki. Poszłam do sklepu i myślałam, że już nic nie bedzie, ale jednak się udało.
Jestem bardzo ciekawa jak te u mnie się zachowają, bo jak pisałam wcześniej u mnie ciemierniki pełne jakoś nie chciały rosną. Podjęłam ostatnią próbę.
Pogoda jest naprawdę zadziwiająca. Niedzielny poranek przywitał mnie śniegiem. Takiej sytuacji to ja nie pamiętam w ciągu zimy, no może raz. A tu pierwszy dzień wiosny zaskoczył. Całe szczęście, że zdązyłam w sobotę okryć hortensje ogrodowe. Bardzo liczę na to, że w tym roku zakwitną.
Codziennie chodzę do pracy i jestem z tego zadowolona, bo czas szybko biegnie. Ci co siedzą u nas w domu mają trudno, bo siedząc w domu chciałoby się trochę zająć sprawami innymi, a jednak praca nie pozwala bo dzieje się dużo, jak na razie wszystko się kręci.
Do ogrodu nie wychodzę, bo zimnica straszliwa, a boję się, żeby mnie coś nie dopadło. Z pracami wstrzymuję się do środy, może nawet czwartku. Ale wtedy to już ruszam pełną parą.

Moje nowe ciemierniki

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, piku, takasobie, Krzysia, edulkot, Asia2, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2020/03/23 23:14 #194516

• mira
  • mira Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 50
Gosiu chyba jestem pierwszy raz u Ciebie. Trudno mi jakoś tak gonić po forach i tak tu zaglądam z powodu dwóch ogrodów to i mogę trzech. Obrazki na strapiona duszę zawsze chłonę.Cudne ciemierniki. Poczytałam początek i wynika że tak samo działamy :hejka
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.210 s.