Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2020/03/05 22:42 #192283

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Gosiu ta ostatnia myśl jest najlepsza clap clap clap
Najważniejsze, że prace idą do przodu
Ja mam tylko dwie maleńkie sieweczki orlayi i muszę wysiać nasionka think:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2020/03/05 22:45 #192285

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25862
A u mnie nasiona orlayi leżą już dwa lata :oops: , może jeszcze wzejdą jak je wysieję think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2020/03/06 14:19 #192348

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8832
Gosiu zajrzyj do OBI mają nie drogo ciemierniki pełne po 21 z groszami

Ogródek Gosi 2020/03/06 23:03 #192433

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10007
Maju, Wiesiu, podobno jak się wysieje teraz orlayę, to będzie kwitła w sierpniu.
Czyli można przedłużać jej czas kwitnienia. Jeszcze tego nie próbowałam, ale widziałam orlayę kwitnącą własnie w środku lata.

Geniu, dziękuję. Muszę koniecznie wpaść
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, e-genia

Ogródek Gosi 2020/03/06 23:53 #192435

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16798
Gosiu... wpadnij też do Leroy Merlin... nie wiem, czy śledzisz wątek zakupowy, ale od wtorku wypełniony on jest ciemiernikowymi łupami... :silly: >> moja relacja może u Was jeszcze się coś uchowało

A chciałam zapytać, czy w ramach porządków pakujesz igły do worów? Bo jeśli tak, to ja bardzo chętna na kolejną dostawę gwizdac

I z uprzedzeniem podaję, że jeżeli nie zmiecie nas po raz trzeci kataklizm chorobowy, to meldujemy się w Płocku na Wielkanoc B)
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)

Ogródek Gosi 2020/03/09 18:21 #192755

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Gosiu ,zastanawiam się czy Ty siejesz orlaję do ziemi ,czy do doniczek ? dostałam nasionka od Eli ,jeszcze jej nie siałam .Ona chyba jest bardzo miododajna ,bo tak sobie myślę ,że moje pszczółki miałyby pożytek .Szkoda ,że Merlin daleko ode mnie ,bo ciemierniki kuszą bardzo :na_ucho

Ogródek Gosi 2020/03/09 21:40 #192807

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moni, dobrze, że napisałaś, bo własnie jutro miałam sprzątać pod sosnami.
I przyznam sie, że miałam wyrzucać igły, bo myślałam, że już nie będziesz chciała
Oczywiście, że zostawię.
Wielkanoc to niezbyt dobry termin :nie
Przez całe święta mam gości, bo u mnie są spotkania rodzinne.
Sama rozumiesz. Najpierw będe w ferworze walki, a potem będą goście.
Jeszcze nie byłam w nigdzie. Musze koniecznie jutro podjechać, bo w środę są mamy urodziny i muszę coś kupić.

Ewciu
, najlepiej spróbuj część wysiać do doniczek, a część do gruntu. Ja nigdy nie wysiewałam swoje. Dostałam sadzonki, a ona potem sama się rozsiała.

Wykorzystałam pogodę i wzięłam sobie urlop na dzisiaj i jutro.
Tak mnie praca wciągnęła, że zrobiłam więcej niż planowałam. clap
Udało mi się posprzątać całą rabatę przy ścieżce, za schodkami i okrągłą przy tarasie. Teraz ledwo chodzę. Ale jestem bardzo zadowolona. Jutro zamierzam zabrać się za rabaty pod sosnami. Trzeba się spieszyć ze sprzątaniem, bo wszystko już ruszyło na maksa. U mnie dusi się pod zwałami śmieci.
Zastanawiam się, czy w tym roku nie sprzątać przynajmniej częściowo jesienią, jeśli taka zima się powtórzy.
Martwię się trochę o odmianowe jeżówki, bo nie widzę ich zupełnie. Te zwykłe już wychodzą. Może przy tych deszczach, które padały u mnie wygniły?
Nie jestem, też zadowolona z tulipanów. Prawdopodobnie sporo będzie miało tylko liście. Czyli znowu trzeba będzie jesienią kupować nowe
Prace porządkowe idą do przodu, ale całkowicie na razie odpuściłam żywopłot i warzywnik. A żywopłot zawsze szedł na pierwszy ogień. Może uda mi się namówić m. żeby tym razem to on się nim zajął.

Ostatnio zmieniany: 2020/03/09 21:41 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Krzysia, edulkot, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Isia, Maggie

Ogródek Gosi 2020/03/10 00:30 #192847

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16798
Gosiu... spotkanie w okolicy świąt zatem wykreślam... ferwor walki i zjazd rodzinny rozumiem doskonale... poczekamy na następną okazję :)

Wyrzucić igły? No nie godzi się... ponieważ ja wyznaję zasadę odwrotną niż Ty czyli im grubiej na rabacie, tym lepiej... wink-3 więc nie dość że jestem zakorowana na maxa, to teraz usiłuję się na maxa zaigłowić... i jeszcze ciut mi brakuje... tym bardziej, że przebudowuję i podwyższam jedną rabatę i tam igieł potrzeba mi nie tylko na wierzch, ale też i do środka :zdrowko

Skoro nie byłaś w sklepach, to już na ciemierniki się nie nastawiaj... schodziły jak ciepłe bułeczki

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)

Ogródek Gosi 2020/03/10 08:45 #192852

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48255
I tylko pytam DLACZEGO ciemiernikom kwiatki zwisają!? Trzeba się nieźle natarzać, żeby zrobić im zdjęcie.
Przylaszczka urocza! Moje chyba się jakoś cofają, bo miałam trzy różne kolory w kępkach, a teraz też pojedyncze, niemrawe... think:
Gratuluje porządkowych prac. Przede mną jeszcze sporo więc zazdraszczam!
Ostatnio zmieniany: 2020/03/10 08:46 przez takasobie.

Ogródek Gosi 2020/03/10 13:41 #192868

• MarzenaSantaFe
  • MarzenaSantaFe Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 997
Czytam o tych Twoich liściach zamiast kwiatów tulipanów, u mnie podobnie, nawet wykopywanie niewiele dawało. Dlatego nic jesienią nie dokupiłam z tulipanów, mam ich dość! kupiłam parę torebek narcyzów one takich numerów po roku nie odwalają :D

Ogródek Gosi 2020/03/10 22:11 #192960

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moni, dzisiaj właśnie ładowałam igły do worków. U mnie nie ma szans, żeby taka warstwa funkcjonowała. Wszystko pod spodem było uduszone. Zresztą strasznie to wygląda, taki bałagan. Wiesz ile worków załadowałam? 8. a jeszcze podrzuciłam moim kwasolubom w całym ogrodzie. Zostawiłam Ci 4. Wystarczy?
Wpadnę jutro do sklepu. Może u nas nie są tak popularne jak w W-wie.

Miłko, faktycznie zazwyczaj ciemiernikom zwisają kwiatki. Ale tym białym, zwykłym nie. Dlatego mam ich najwięcej. Ale chciałabym mieć też takie pełne. Zobaczymy czy się uda,
Jak na razie przylaszczki mają się u mnie dobrze, a nawet rozsiewają się. Bardzo się z tego cieszę. Tak samo jak z rozsiewania się ciemierników. Im więcej ich tym lepiej.
Jak na razie udało mi się posprzątać połowę ogrodu. A może nie. Dzisiaj miałam zamiar posprzątać rabaty pod sosnami, ale nie udało się.
Całe przedpołudnie musiałam załatwiać inne sprawy w mieście.

Marzenko, mam wrażenie, że tylko te stare odmiany tulipanów są niezawodne. Nie ma sensu wydawać na jakieś rarytasy. U mnie zanikają. ale mimo wszystko nie zamierzam z nich rezygnować. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich. Szczególnie, że narcyzy zachowują się u mnie jeszcze gorzej. Nawet liście nie wyrastają. Chyba moja ziemia im całkowicie nie służy.

Wczoraj wykonałam 200% planu, a dzisiaj tylko 30.
Od rana załatwiałam różne sprawy w mieście i wróciłam do domu późno. Udało mi się tylko sprzątnąć igły spod sosen. Strasznie dużo tego było. 8 worków, nie licząc igieł, które porozrzucałam pod wszystkie rośliny kwasolubne w całym ogrodzie.
Muszę zatem jeszcze ogarnąć te rabaty, całą rabatę tylną, pod drewutnią i tę pod samym domem. Czyli sporo przede mną. A już raczej urlopu nie dostanę. Całe szczęście dni sa coraz dłuższe. I mam nadzieję, że w końcu w weekendy będę mogła popracować

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, Krzysia, edulkot, inag1, zanetatacz, Danusia, Maggie, Maryna44

Ogródek Gosi 2020/03/10 22:56 #192967

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16380
200 % planu..! No no.. jak stachanowiec.. w swoim najlepszym wydaniu..! polewkamax

Margoniu żarty na bok - naprawdę podziwiam Cię.. mnie M zaraził jakimś wirusem i siedzę w domu
jak za jakąś karę.. :dry: a zapowiadają ciepłe dni...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogródek Gosi 2020/03/11 19:39 #193026

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22652
Gosiu u mnie dzisiaj lało calutki dzień prawie więc przesiedziałam w domu mam nadzieję że jutro będzie lepiej bo teraz mam jeszcze wszystkie dzieci w domu to mogłabym troche wykorzystać rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2020/03/12 16:59 #193102

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48255
Jak mi się te przekwitnięte krokusy podobają! Muszę się też u mnie potarzać przed nimi!

Ogródek Gosi 2020/03/13 22:13 #193272

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nelciu, trzymaj się dzielnie. Teraz trzeba bardzo uważać na wszelkie wirusy
Podejrzewam, że pogoda nie pomaga.
Odpukać jakoś w tym roku na razie mi sie udało uniknąć choroby.
Ale ja staram się bardzo zapobiegać.

Danusiu, teraz jak siedzą w domu i się nudzą trzeba im znaleźć jakieś zajęcie, żeby im jakieś głupoty do głowy nie przychodziły
Mój syn wydawało mi sie, że jest rozsądnym chłopakiem. Zazwyczaj unika spotkań, imprez.
Nagle teraz stwierdził, że się umówił z kolegami. Nie wiem, czy sobie ze mnie jaja robił, czy to było poważnie.
Oczywiście objechałam go jak trzeba. Siedzi w domu

Nelu, niestety zdjęcie jak widzisz słabe
Ja jednak mam problem z oczami, bo nie widzę jak robię czy jest ok, czy nie
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogródek Gosi 2020/03/13 22:42 #193276

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72972
Dni są faktycznie sporo dłuższe, byleby tylko pogoda pozwalała na pracę. U mnie cały czas okropnie wieje, jakby ktoś worek z wiatrami rozwiązał. :nie_wiem 200% normy, podziwiam, podziwiam. Ja robię statecznie, powoli, bo obawiam się, że do maja się wypalę i potem na ogród nie będę mogła nawet zerkać. wink-3

Ogródek Gosi 2020/03/13 23:12 #193280

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polu, co z tego, że dni są dłuższe jak pogoda jest niezbyt sprzyjajaca. Nie dosyć, że wieje, to jeszcze ma być zimno.
W takie zimne dni ja nie pracuję. Dlatego tak przyspieszyłam, bo sprawdziłam prognozy i wyszło, że potem dopiero w następnym tygodniu będzie można popracować. A urlopu wziąć już nie mogę, bo zostałam sama w firmiie na dyżurze. Wszyscy w domu siedzą. Zostają tylko popołudnia. Czyli nie poszaleję
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogródek Gosi 2020/03/14 21:32 #193335

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Gosiu zasuwasz z porządkami aż miło clap
Ja igieł spod sosny nie sprzątam, tylko z nibytawnika, na rabacie niech leżą wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogródek Gosi 2020/03/14 22:01 #193343

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25862
think: Mam tych sosen trochę w ogrodzie i nigdy igieł nie sprzątałam :ohmy: , rośliny w nich dobrze rosły i nawet nie przyszło mi do głowy że tak trzeba krecigl . to prawda że warstwa się już zrobiła spora :nie_wiem , to może w tym roku posprzątam think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogródek Gosi 2020/03/14 22:25 #193352

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziewczyny, ja muszę sprzątać, bo warstwa zawsze jest bardzo gruba, a rosliny pod nimi u mnie się duszą.
Mam sporo byli, które maja problem z przebiciem się, szczególnie te płożące.
Dlatego sprzątam co roku, ale zostawiam niewielką warstwę.

Pokażę dzisiaj moje uprzątnięte rabaty

Czyli połowa za mną clap
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, Krzysia, edulkot, inag1, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Isia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.196 s.