Ewka! Można sadzić do ziemi pod warunkiem, ze nie maja zielonych pędów już dużych, które będą wystawać ponad ziemię. Nadal jest ryzyko przymrozków i te części możemy stracić. Jeśli jednaj pędów niem a, albo są malutkie, ze można je schować pod ziemią - można sadzić ze spokojem!
Gosiu! Wierzę w Ciebie! No i cierpliwie czekam
Lekarz najważniejszy!
Ina! Dziękuję!
Chwasty aż wrzeszczą! Ja dziś powalczyłam, ale to kropla w morzu potrzeb.
U nas też zimnica, ale były chwile, że ściągnęłam polar, bo zaświeciło słońce.
Nowinka! Nie przejmuj się! Ja też byłam nieświadoma i często zaskoczona! Dziś np wykopałam gipsówkę i już wylądowała na kompoście, ale sobie przypomniałam, ze tam powinna być gipsówka i posadziłam z powrotem
A o groszku zawsze zapominam. Na szczęście jest coraz większy i bardziej rzuca się w oczy
Wczoraj dotarłam z daliami do półmetka
Oczywiście tylu decyzji w ciągu godziny nie podjęłam nigdy, a posadziłam tylko 20 sztuk.
Dziś musiałam przygotować kolejny areał pod dalie. Zapanował tam podagrycznik i musiałam go wyciągnąć kawałek po kawałeczku. Na pewno nie wyciągnęłam wszystkiego i na pewno z czasem odrośnie, ale mam przynajmniej gdzie sadzić dalie. Miałam nawet taką refleksję, że szkoda, że to chwast, bo tak ładnie wygląda, zieloniutko, liście zgrabne, zdrowe...
Posiałam też wreszcie dynie i cukinie w doniczkach. Wiem, że powinnam zrobić to dużo wcześniej, ale odkładałam to bez sensu... To samo z pomidorami! Dopiero popikowałam. W pracy na parapetach też rosną, kolega posadził, ale tam sa obłędne warunki - ciepło , słonecznie, wysoko! Pomidory mają z 30 cm ponad donicę. Moje są o wiele mniejsze.
Posadziłam też floksy płomyki, które dostałam od kolegów na urodziny oraz jeżówki, które teraz też dostałam od koleżanki. Zauważyłam, ze w wielu miejscach mam kępy melisy, jedna zarosła mi własnie jeżówki. Niezła kępa już była, musiałam przesadzić. Ile ja dziś kilometrów zrobiłam w ogrodzie! Aż mnie stopy bolą! Nie było nawet czasu na hamaczek (chwilami było nawet ciepło).
Jutro ciąg dalszy walki!
Na dziś:
Tulipan Cilesta
Tulipan Flaming Purissima
Tulipan Mystic van Ejik
Tulipan Claudia
Serduszka wspaniała
Tulipan nn
Taki zawilec się znalazł, grecki?