Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiatki bratki i stokrotki...

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/07/26 16:10 #325832

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Iwona1311 napisał:
Iwonka a mnie ciekawi ta ruła z PCV ....po co i na co ...wiesz że zaczynem hodowle kapturnic zdziwko 2smiech rotfl
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, ewacz

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/07/26 22:00 #325841

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1537
Gosiu te pochwały to chyba tak trochę na wyrost, ale cieszę się, że Ci się podoba u mnie, też lubię ten mój ogródek, ale ciągle mam za mało czasu, żeby zrobić w nim wszystko co bym chciała. Oczko to było moje ogrodowe marzenie, ale dopóki miałam małe dzieci to miałam starą metalową balię z wodą, aż w końcu w 2019 roku udało się wykopać takie większe, a w ubiegłym roku je powiększaliśmy. Ja też mam nadzieję że onychium będzie ładnie rosło, zresztą darowane z serca to będzie co rok ładniejsze :buziak

Danusiu paprocie to kręcą mnie już kilka lat ale ostatnio coraz więcej ich przybywa

Paweł tą ruręwsadziłam w tym roku, po to żeby było mi łatwiej dolewać wody do bagienka, bo wiesz leję wodę w rurę i ona podsiąka od spodu (w rurze jeszcze mam nawiercone dziurki na całej długości), a przy okazji widać czy jest woda na dnie czy nie. Tak radzą na grupie na fb, oni tam jak robią torfowiska to na dno dołka dają folię, doniczki do góry dnem, zasypują torfem i wkładają kilka rurek, ja na folię mam wysypaną warstwę keramzytu i na to torf.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, takasobie, chester633, nelu-pelu, e-genia, Danusia, Gosia1, ewacz ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/07/27 13:13 #325862

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48232
Kiedyś marzyłam o torfowisku. Plany nawet miałam, gdzie co będzie rosło! Życie zweryfikowało i już miejsca nie mam. Nenufary cudne!

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/08/02 22:22 #326173

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Przepiękne masz te lilie wodne Iwonko :kocham :kocham :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/08/10 21:35 #326481

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko marzenia trzeba spełniać, ja pierwszy raz zobaczyłam jak stworzyć torfowisko w programie Rok w ogrodzie, a że niedaleko mnie mieszkał pasjonat owadożerów to pomógł mi na początku wybrać rośliny które będą zimowały i tak powstało małe bagienko do którego oprócz saracenii posadziłam storczyki - kukułki i kruszczyka, marsylię, tulejnika. Teraz mam dwa bagienka małe i większe.

Danusiu
:buziak
Od poniedziałku jestem na urlopie, ale w ogródku niewiele zrobiłam, za to udało mi się zrobić trochę przetworów, tak więc ogórki, papryka zrobione, a dziś jeszcze usmażyłam brzoskwinie i zostanie mi już tylko do przerobienia dereń na soki.
W ogródku kwitną już pięknie hortensje, floksy, hibiskusy, zawilce, będą zaczynać trawy, lubię ten czas w ogrodzie szkoda tylko, że chwasty tak szybko rosną i nie dadzą się nacieszyć w pełni ogrodem.
kilka siewek floksów - u mnie zostały już chyba tylko siewki, z odmianowych to może jakieś ze dwa, max trzy

zawilce

moje całe dwa hibiskusy

i na dobranoc coś na ząbek dereń i moje brzoskwinki

Ostatnio zmieniany: 2024/08/10 21:39 przez Iwona1311.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, chester633, zanetatacz, nelu-pelu, e-genia, ewacz, DorotaZ, ewakatarzyna

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/08/12 21:36 #326554

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2110
Iwonko cudny masz ogródek,oczko mega ,mnie musi wystarczyć moje bajorko.Powodzenia w ukorzenianiu hortki.

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/08/13 22:31 #326605

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Chciałabym mieć kapturnice, ale raczej nie jestem w stanie zapanować nad bagienkiem
Słyszałam, że miałyście wypad Do Warszawy.
Szkoda, że ja tak daleko mieszkam.
Chociaż od Izy do mnie jest godzina jazdy

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/09/22 12:48 #328777

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Znowu ciężko mi było trafić do swojego wątku, a w tym czasie troszkę się działo, choć w ogródku to niewiele bo w upały to ja nie wiele robię. W sierpniu razem z Elą Elsi udało nam się odwiedzić dwa piękne ogrody, ogród Irminy i ogród Izy Tamaryszka. Bardzo dziękuję dziewczynom za możliwość spędzenia czasu w ich ogrodach. A we wrześniu przy okazji jesiennego zlotu ja mogłam gościć Elę, Wiesię, Anię, Danusię z Piotrkiem i Gosię z Jurkiem - bardzo się cieszę, że udało Wam się mnie odwiedzić choć na chwilkę i za te wszystkie dary, które od Was otrzymałam choć najlepszym prezentem byliście Wy :buziak :buziak :buziak

Gosiu dziękuję, mam nadzieję że hortensja się ukorzeni, jak będę ją przesadzała do gruntu to zobaczymy czy zrobione sadzonki się ukorzeniły, na razie z tej od Ciebie mam już ładną zagęszczoną sadzonkę, która niedługo pójdzie do gruntu.

Gosiu Margo - bagienko dla kapturnic to nic trudnego, może kiedyś jednak się zdecydujesz, jak coś to zawsze możesz najpierw przyjechać i zobaczyć moje. Szkoda że nie udało Wam do mnie dotrzeć ale to przecież nic straconego, może kiedyś uda się Tobie odwiedzić mnie i ja mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć do Twojego ogródka. Wtedy od Izy wyjechałyśmy między piętnastą a szesnastą i do domu dotarłam przed 21 -szą.
Dziś zostawiam Wam kilka wrześniowych zdjęć ogródka, inne zostaną na zimowe wieczory

Ostatnio zmieniany: 2024/09/22 12:49 przez Iwona1311.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, takasobie, chester633, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, ewacz, wojtek

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/09/29 19:43 #329204

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Przez cały weekend niewiele zrobiłam w ogródku, a dzisiaj wiał dość zimny wiatr i wcale mi się nie chciało wychodzić, we wtorek muszę wziąć wolne więc mam nadzieję, że uda mi się wysadzić wszystkie doniczki, ale w ogródku jeszcze co nieco kwitnie, mam nadzieję , że jeszcze będzie trochę słońca i nacieszymy się naszymi ogrodami.

Ostatnio zmieniany: 2024/09/29 19:55 przez Iwona1311.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, takasobie, chester633, zanetatacz, nelu-pelu, e-genia, Danusia, ewacz

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/09/29 19:46 #329205

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
No popatrz, a dla mnie dopiero dziś była pogoda odpowiednia na pracę w ogrodzie. Niestety ogrom roboty przez nieróbstwo związane z upałami mnie mocno zniechęcał. Ledwie 3 wiadra chwastów wydarłam :dry:
Za tę wiadomość podziękował(a): Danusia

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/09/29 19:59 #329209

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marta ja dziś to nawet kawy w ogródku nie wypiłam bo zmarzłam po chwili i uciekłam, ale we wtorek ma być tylko 11 stopni a muszę być w domu więc aby nie padało i coś na pewno zrobię. Ja też przez całe lato niewiele robiłam, chwasty rosły jak chciały ale sporo udało mi się ogarną przed 13 września i odwiedzinami forumowiczów rotfl
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Elsi, Danusia, janka.p

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/09/29 23:08 #329241

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5268
Motywacja jest potrzebna wink-3 .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/10/01 13:22 #329313

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16362
Iwona :witaj ale piękne widoki pokazujesz!

Też już wiem jak cieszą forumowi goście :) chętnie popatrzę na Twój ogród ich oczami, czyżby nie robili fotek..question :P

Rękodzieła zachwycają, fajnie wkomponowałaś trawy na rabatkach, dodają lekkości teraz..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/10/02 19:12 #329425

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Iwonka no popatrz to ja nie wiedziałam że my tako motywacja byliśmy 2smiech 2smiech Cudny macie ogród i piekne jest to że oboje macie swoje pasje połączone w ogrodzie i jeszcze tyle pola zdziwko wink-3 wink-3
Ja wszystkie rosliny zlotowe szybko wsadziłam a teraz kombinuję co jeszcze zmienic ,przesadzić ,dosadzić nawet kilka miejsc wolnych zostawiłam na przyszły rok 2smiech
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/10/02 21:56 #329443

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
nelu-pelu napisał:

Też już wiem jak cieszą forumowi goście :) chętnie popatrzę na Twój ogród ich oczami, czyżby nie robili fotek..question :P

Ależ robili Nelciu, tylko są w wątku zlotowym :zielony

A to jedno z nich :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Kalmia, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, DorotaZ

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/10/02 22:27 #329446

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16362
Dzięki Wiesiu, mam tyyyle zaległości na forum... :glupek
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/10/09 22:25 #329977

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Dziewczyny, ja tez dopiero w zeszłym tygodniu wyległam do ogrodu.
Jakaś masakra była z tymi upałami w tym roku.

Iwonko, bardzo zapraszam do siebie.
I bardzo liczę, że kiedys odwiedzę Ciebie i znowu wpadnę do Marty

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/10/10 08:35 #329991

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48232
Pięknie Iwonko! Cieszę się, że się odezwałaś i pokazałaś, co tam w ogrodzie. I te cudne brzoskwinki, i jesienne impresje. :buziak

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/10/11 10:37 #330081

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5713
Iwonko, ależ ładnie jest u Ciebie! Piękny ogród! Bagienko dawno chodzi mi po głowie :) Kapturnice miałam, ale po paru latach wypadały. Trzeba jednak stworzyć dla nich odpowiednie warunki. :przytulam

Kwiatki bratki i stokrotki... 2024/10/11 19:05 #330108

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Elu dobra motywacja bardzo jest potrzebna :silly:
Nelu dziękuję, powiem Ci że bardzo cieszą forumowi goście, szkoda tylko, że byli tak krótko a i czas bardzo szybko uciekał. Ja bardzo lubię jak odwiedzają mnie osoby, które lubią rośliny, a i ja bardzo lubię odwiedzać inne ogrody.
Danusiu każda motywacja jest dobra, a ja baardzo się cieszę że mnie odwiedziliście, a przecież nie mogłam pozwolić żebyście oglądali u mnie tylko chwasty polewkamax Ja do dzisiaj mam jeszcze kilka doniczek do wysadzenia, mam nadzieję, że jutro to w końcu zrobię.

Wiesiu super fotkę zrobiłaś naszej kotce clap
Gosiu ja w upały też nie miałam ochoty ani siły nic robić w ogródku, a teraz zostają mi tak naprawdę tylko soboty i niedziele bo jak wracam po 16-tej z pracy to nim się w domu co nieco ogarnę to na dworze już ciemno. I ja Mmam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się wybrać do Ciebie i Isi, a Was również serdecznie zapraszam.
Miłko dziękuję :buziak
Swietko witaj, cieszę się że Ci się podoba w moim ogródku. Kapturnice rosną u mnie już od 2019 roku i powiem Ci że obecne bagienko to już trzecia wersja, a wiosną muszę je znowu powiększyć bo nie mam już gdzie wcisnąć kapturnic od Wojtka. A gdzie Ty miałaś swoje kapturnice, rosły w gruncie czy w doniczkach.

Dziewczyny prawdę mówiąc to w tym roku przez całe lato ciągle były upały i w ogródku niewiele chciało mi się robić a odwiedziny ogrodników to zawsze dobra motywacja do pracy, bo przed odwiedzinami trzeba choć troszkę chwastów się pozbyć a po odwiedzinach i dobrych słowach człowiek dostaje kopa do działania, bo fajnie jest jak komuś nasza praca się podoba. Ja bardzo lubię spacerować po ogrodach, każdy jest inny i każdy jest na swój sposób ciekawy, a w tym roku udało mi się kilka takich ogrodów odwiedzić i w zimie postaram się Wam te ogrody pokazać. Jeśli ktoś będzie chciał mnie odwiedzić to z przyjemnością zapraszam.
A w ogródku kwitną jesienne krokusy

skalnice od Wojtka
Tinka

Twinky

i kilka ogólnych

Ostatnio zmieniany: 2024/10/11 19:53 przez Iwona1311.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, edyta, th, Kalmia, piku, chester633, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, ewacz ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.205 s.